Ismert magyar szerzők titkai színpadon

2020. február 16. 07:11 - GReni

Könyvajánló - Réczei Tamás: Nagyon ​kell szeretniök! 1-2.

Szeretnél bepillantani ismert magyar íróink, mint például Ady Endre, Karinthy Frigyes vagy Molnár Ferenc házasságába, kapcsolataiba? Megismerni a titkaikat és életük néhány fontos szereplőjét? Réczei Tamás Nagyon ​kell szeretniök! című előadássorozatából készült művek segítenek kicsit jobban megismerni a művészeket, hogy közelebb hozzák az olvasókhoz a legismertebb magyar szerzőket.

fo.jpgRéczei Tamás, fotó: Rusznyák Csaba

Réczei Tamás, a Kecskeméti Nemzeti Színház művészeti vezetője, rendező és drámaíró izgalmas kalandra vállalkozott. Ismeritek Nyáry Krisztián Így szerettek ők című művét? A kötetben ismert írók és művészek magánéletébe nyerünk betekintést. Megismerjük az emberi oldalukat, magánéletüket, múzsáikat, szeretőiket, szerelmeiket. Réczei Tamás pedig ezeket a történeteket vitte színpadra irodalmi minidrámákban, melyek több nagyváros színpadain is megfordultak (például Szeged, Budapest, Miskolc).

Mind emlékszünk még rá, amikor az iskolapadban a fejünkbe kényszerítették szerzők életrajzait, csupa száraz adat, legtöbbször erősen cenzúrázva. Ráadásul legtöbb esetben a feleségek, szeretők, múzsák épp csak említésre kerültek. A Corvina Kiadó jóvoltából jelent meg két kötetben Nagyon kell szeretniök! címmel tíz minidráma, melyekben megismerjük olyan nők történetét, akik híres költők, írók életében játszottak meghatározó szerepet, mégis keveset beszélnek róluk.

1818220.jpgAz első kötetben olvashatunk többek között Ady Endre, Brüll Adél és Diósy Ödön szerelmi háromszögéről, a két "idegbeteg", Kosztolányi és Harmos Ilona kapcsolatáról egészségben és betegségben, és azt is megtudhatjuk, hogy fenyegetett öngyilkossággal József Attila Kozmutza Flórát.

A második kötetben megismerjük a lelkes, ifjú költőnőt, Tanner Ilonát, aki egy pillanat alatt dobogtatta meg az alig húszéves Szabó Lőrinc szívét, de Ady Endre másik fontos múzsája, a tizenhat éves Csinszka is helyet kapott az előadássorozatban, akire nagy hatással volt Ady Szeretném, ha szeretnének című verseskötete és még egy apró verset is küldött Ady Endrének "bírálásra".
A minidrámák megírásához a szerző szakemberekkel, egyetemi hallgatókkal karöltve felkutatott leveleket, naplókat, irodalmi önéletrajzokat, hogy teljesebb képet kapjanak egy-egy románcról. Az érdekes drámák végén pedig helyet kaptak kérdések, melyek segíthetnek a történetek iskolai feldolgozásában.

1818221.jpgAkadnak szomorú, sőt szívszorító, de humoros történetek is a kötetekben, melyek egyértelmű célja, hogy az olvasók közelebb kerüljenek ismert művészekhez. Egy-egy érdekes történet felkelti az emberek érdeklődését, kíváncsiságát. Teljesen más úgy olvasni egy verset, novellát, hogy csak a szerző nevét ismerjük, mint abban az esetben, ha volt lehetőségünk megismerni emberi gyarlóságában, mondjuk épp egy szerelem mámorában úszva, megrendülve, netán egy tragédia küszöbén állva.

A kötetből csak az nem derül ki, hogy milyen volt maga a megvalósítás, milyen tapasztalatokat szerzett Réczei Tamás, ennek az egyedi sorozatnak a megálmodója a színrevitel során. Kérdésemre ezt a választ kaptam:

 

"Az idők során jól tudtuk, melyik szöveg az, amely megrázó, melyik tartalmaz humort, öniróniát és megdöbbentő elemet. A József Attila - Kozmutza Flóra történet előadása során rendre láttunk síró arcot. A Karinthy család esetében hallottuk a nevetéseket, természetesen, majd érzékeltük a megdöbbenést, amikor Böhm Aranka az auschwitzi vagonra kerül. De ugyanígy megrökönyödtek Kosztolányi elnémulásán, vagy amikor Babits elkéri Szabó Lőrinctől ifjú szerelmét, illetve Léda elvesztett gyermekén."

Köszönöm a lehetőséget Réczei Tamásnak és a Corvina Kiadónak!

A kötetek elérhetők a borítóképekre kattintva, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Írjál és szeressél

A Kádár-rendszer egyik nagy tabuja: a zsidók

Ég a házunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8515453686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása