Ami a Trónok harcán túl van...

2020. február 22. 07:11 - GReni

Könyvajánló - George R. R. Martin: Álomdalok 2 - Ami a Trónok harcán túl van

George R. R. Martin írásaiért tízmilliók rajonganak. Karrierjének legsikeresebb darabjai A tűz és jég dala ciklusból kerültek ki, de a szerző munkássága nem csak ebből áll. Az Álomdalok kötetekkel arra vállalkozott, hogy mindenki megismerhesse életművének egy-egy fontosabb állomását, hogy megmutassa nemcsak fantasy-ban képes ütős történetet alkotni, hanem horrorban és sci-fi-ban is megállja a helyét.1783813.jpg

George R. R. Martin neve összefonódott A tűz és jég dala sorozattal, de akik ismerik a munkásságát, pontosan tudják, hogy a korábbi évtizedekben is bőven adott ki sikeres, rangos díjakkal jutalmazott történeteket. Az Álomdalok első kötetében megismerhettünk számos novellát, melyek a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években írt. Most az Alexandra Kiadó elhozta a rajongóknak a második kötetet, amelyben négy nagy fejezetre bontva találunk jobbnál jobb írásokat a szerzőtől.

Akik olvasták az első kötetet, azoknak már nem lesz újdonság, hogy a fejezetek előtt kapunk a szerzőtől egy kis szösszenetet arról, hogy mi fog várni ránk. Az első fejezetben Haviland Tuf életéből kapunk pár szeletet. Az első novellában, a Bestia Nornnak című történetben az ökomérnök Tuf a Bárkával megérkezik egy bolygóra, ahol halálig tartó viadalokat szerveznek egy arénában tizenkét ház különböző bestiáival. Aztán jött a következő Tuf-történet, az Őrzők, ahol Tuf egy haldokló bolygót szeretne megmenteni, de ezt nem mindenki fogadja kitörő örömmel, ám egy jól megkötött üzletnek köszönhetően mégis van esély. Mindkettő szórakoztató és izgalmas történet.

Az ezt követő fejezetben kapunk egy adagot Martin filmes kalandjairól, például az Alkonyzóna című sorozatról és azon belül is egy olyan epizódról, mely nem került a képernyőkre, pedig egy elég erős, érdekes sztori. A kevésbé járt út című részben megismerünk egy családot, ahol a kislány azt állítja van egy férfi a szobájában, de mivel a szoba üresen áll, egészen addig nem foglalkoznak a kislány szavaival, amíg anyuka, Denise össze nem fut egy tolószékben ülő férfival, aki egy pillanat alatt köddé válik. Apukát, Jeffet is elkezdik látomások gyötörni, és a történet még érdekesebbé válik, amikor Denise-t felhívja Jeff, hogy menjen haza, de a nőt nem az várja, amire számított.

twilight_zone_banner_0.jpg

A két forgatókönyvet két novella követi, az egyik a Xavier Desmond naplójából. Számomra talán ez volt a legkevésbé érdekes darab a kötetben. A világ nem volt túl érdekes, az egész így önmagában kicsit sekélyes volt. Na, de sebaj, senki sem lehet tökéletes, George R. R. Martin is hibázhat. Bár az is lehet, hogy bennem van a hiba és sokaknak ez a történet is kedvenccé válhat. :)

Aztán elérkeztünk a kötet negyedik részéhez, ami bevallom sokkal érdekesebb és élvezetesebb volt számomra, mint a korábbi fejezetek. Az önmagával harcoló emberi szív hat történetet sorakoztat fel. Itt is akadtak hullámvölgyek, bár egy kifejezetten kiemelkedett szerintem, ez pedig a Bőrorzók, ami egy jó kis horror-thriller. A sztori egy brutális gyilkosság körül zajlik. Willie egyik barátjának, egy fiatal lánynak a megcsonkított testére bukkannak, mire ő felkéri Randi Wade magándetektívet, hogy derítse ki mi történt. Randit felkavarja az ügy, mert túlságosan hasonlít az eset apja halálára. Az esetet egyre brutálisabb gyilkosságok követik, ráadásul Randi egyre súlyosabb titkokra derít fényt. Nyomozás, vérfarkasok, azaz likantrópok és megnyúzott holtestek sora. A történet kicsit lassan indul be, de a vége brutálisan jó.

"... az éjszaka sötétjében lapulhat olyasmi, ami a vadászokra vadászik."

Izgalmasan összeállított kötet. Mindegy, hogy fantasy, horror vagy épp sci-fi, mind egyedi és érdekes történetek. Ráadásul a kötet végén még egy áttekintést is találunk a szerző magyar nyelven megjelent írásairól. George R. R. Martin életműve valóban rendkívül színes és izgalmas, biztos vagyok benne, hogy bárki talál kedvére valót egy ilyen változatos kötetben. Rajongóknak kötelező, akik pedig most ismerkednének meg a szerző írásaival és nem rögtön a több ezer oldalas világhírű A tűz és jég dala ciklus elolvasásával kezdenének, azoknak tökéletes ízelítő.

alomdalok_ii_b1_ok.jpgKöszönjük az Alexandra Kiadónak a recenziós kötetet!

Ha felkeltette az érdeklődésed, kattints a képre, a kiadónál kedvezményesen megrendelheted.

Kövess minket Facebookon!

Rémisztő történet a sárkányok korából

Veszélyes amazonok huszonegy történetben, kiemelkedő írók tollából

A kísértet kitálal

Hogyan élt egy kóbor lovag a Trónok harca előtt?

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3015446828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása