Technikai szingularitás kontra magyar sámánok ereje

2020. február 24. 06:39 - Carbonari

Könyvajánló - Duncan Shelley: Árnyékszingularitás

arnyek.jpgEgy szombat délelőttöm azzal telt, hogy utánanézzek: kit rejt a Duncan Shelley név, tett-e le egyéb műveket is az olvasók elé, mert ha igen: azokat is muszáj beszereznem. Hogy miért volt a nagy ívű fellángolás? Kezembe vettem legújabb művét, a Helikon Kiadó  Szenzár könyvek gondozásában megjelent - a Domínium sorozat első részének szánt - Árnyékszingularitás című könyvét. Az első pár oldal után megvett kilóra. Nem tudom, mit szív a csóka, amikor papírra álmodja hőseit, de hogy én is akarok belőle, az tuti.

A szerző utáni nyomozás eredménye magyar nevet ugyan nem eredményezett róla, fotót meg aztán pláne nehezen, olyan fotót pedig csak eldugva, amiről tutira tudom, hogy őt ábrázolja. Nos, álnéven ír és magyarul, ennyi a legtöbb, amit bizton állíthatok. Meg férfi. Akik járnak a klubjába vagy részt vesznek dedikáláson, biztosan tudják, ki ő. Vagy nem. De ez mindegy is.

Rengeteg könyvet írt eddig (igen, ismétlem magamat, de valamennyi kell), jelenlegi műve, azt az alapot foglalja magába, hogy a technikai fejlődés gátlástalansággal, profitéhséggel párosulva kifejezetten rosszat tesz emberiességnek és a természetnek: konkrétan kevesek jóléte sokak nyomorát okozza, olcsóvá válik az emberélet, kevesek kiváltsága lesz a jó levegőhöz és egészséghez fűződő jog. Tevékenységük által pusztul a természeti környezetet, méghozzá végletes, visszafordíthatatlan módon. Egy maroknyi csoport, a magyar sámánok gyülekezete egy atrocitás után elérkezettnek látja az időt arra, hogy évezredes titkolózás után felfedjék magukat és erejüket, amivel reményük szerint megálljt parancsolhatnak a fékevesztett tecnológiába oltott gonoszságnak.

Mert 2050-ben, a történet jelenében, Budapest több szintű (!) utcáin a politika már csak a szórakoztató ipar része, ahol nagy nyilvánosság előtt azon vitáznak, milyen magasnak illik lennie egy szexrobotnak, és hogy van-e joga bárkinek ahhoz, hogy az utónévkönyvben nem szereplő nevet adjon csemetéjének. A testbe beépített okoseszközökkel rendelkező köznép a Túró Rudi továbbfejlesztett változatán, a nanorudin élvezkedik, amelynek különlegessége, hogy minden harapásnál más ízt ad ki magából, és kiókumlálták, miképpen lehet 30 óra alatt magból növény: tehát itt a szép új világ!iro1.jpgA kép a Domínium Univerzum Facebook oldaláról származik, a kötet bemutatójáról. Kizárásos alapon - szerintem - a sapkás emberke a szerző.

De ennek a világnak országhatárokon túlnyúló gazdái vannak, akik számára a profit az egyetlen jelentőséget kapó tulajdonság, ami számít. A magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb, horvát, román és ukrán területek jó része felett hatalommal bíró NanoDog Dominium urának szava az igazi hatalom: Stephen Crew Barrows amerikai üzletember, a világ legnagyobb hatalmú embereinek egyike. Ki hinné, hogy akarata megtörni látszik egy maroknyi sámán mágiáján és Dévai Gyöngyvér vezette budapesti középvállalat, a DataGenForm érdekein? Persze, a történetből lesz még ezenkívül pár rész, úgyhogy felkészülhet az olvasó az igazi adok-kapok izgalmára.

Citálhatnám tovább a történetet, de nem sok értelmét látom. A cselekmény dramaturgiája tűpontosan van felépítve, nem hagy üres járatot vagy kérdőjeleket maga után. Izgalmas, leköti az olvasót a különleges világ, tudni akarja, mikor, mi, miért történik, a szerző pedig vigyorogva eteti be az újabb és újabb információmorzsákkal. Világossá teszi, hogy egy harcban mindig a személyes érintettség az, ami továbblendítheti az egyén motivációját a folyamatban való részvételre. Ha Alexandra kedvesét nem ölik meg az igazságszolgáltatás szent nevében, a nőnek esze ágában sem lett volna utánanyalni a tetteseknek, hanem megvonja a vállát, hogy ja, kivégeztek egy tucat embert? Pech.

Rávilágít arra is, hogy az egyének és csoportok döntései mindig vegyes környezetben születnek meg, ami ahhoz vezet, hogy nincsenek jó választások, csak választások vannak, amelyek egyesek számára felvirágzást hoznak, mások pedig ugyanakkor kényelmetlenségeket szenvednek el. Ezekkel nem lehet mit tenni, csak együtt élni következményeivel és nem irigyelni senkit sem, aki a döntési helyzet nehéz szerepében él. Mert ugye, nem kell mondanom, hogy vannak fajsúlyos és kevésbé fajsúlyos döntést kívánó témák? Az egyikben meghal 20 ember, a másikban joghurtot eszel kefír helyett. Szerinted?

(Muszáj újraolvasnom!)

(Azóta kivégeztem a Paktum-trilógiát is. Huh!)

dominium1_b1.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget a Helikon Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Az ember, akinek egyetlen képe többet ér, mint Picasso életműve

Boldogságot akarok eladni!

Mekkora hatalma van életünk felett a mítoszoknak?

 

Megjelenés dátuma: 2019-11-04
Terjedelem: 412 oldal 
Méret: 128 x 198 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789634792413
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7215449676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása