Az ördög legyőzheti a rákot?

2020. március 03. 07:36 - Tibitron79

Könyvajánló: Garth Ennis: John Constantine Hellblazer

Pokoljáró és mágiával is kacérkodó szuperhős elég kevés van. John Constantine az egyik legjobb, ha nem az egyetlen ilyen! Még ha félig-meddig antihős is...

1_119.jpg

John Constantine, mint képregényhős, sosem volt az érdeklődésem középpontjában. Nyilván ennek az az oka, hogy amikor én faltam a képregényeket, ő akkor debütált először külföldön. (1985-ben, a The Saga of Swamp Thing c. történettel). Nem a klasszikus hősi karakter volt, tettei megkérdőjelezhetőek voltak, barátaival, rokonaival nem bánt épp kesztyűs kézzel, és megszegte a világ törvényeit. Belekontárkodott a mágiába, amivel kivívta a menny és a pokol haragját is. Persze azért tetteit inkább pozitív attitűd jellemezte, mert mégis azonosulni kellett valahogy vele, de a DC világában nem szokatlanok a sötétebb hősfigurák. 

Francba… Érdekel a mágia? Elárulom neked a titkát.
A mágia egy nagy rakás szar.

Bevallom, pokol témában a Spawn, az ivadék a kedvencem. Ott tényleg bemutatják a pokol bugyrait, rémségeit, és a "főhős" is eléggé elfajzott, torz lélek, akárcsak ördögi riválisai vagy épp angyali ellenfelei. A rajzok is jobban bejönnek, de az tény, hogy John Constantine valahogy emberarcúbb főszereplő. A szó szoros értelmében.

2_61.jpg

A kötet John Constantine egylk legelgondolkodtatóbb, legdrámaibb története, ahol meghasonul önmagával, bűneivel, és szembenéz a halállal, ami tüdőrák képében köszön be hozzá, ami nem is annyira meglepő, hiszen hősünk láncdohányos, ráadásul a stresszes életmód is igencsak illik rá. A képregény alapján készült a Keanu Reeves főszereplésével készült film is, ami csak nyomokban követte a történetet, annak is csak pár füzetét. Ami nem is meglepő, hisz akció alig van benne, inkább csak a címszereplő gondolatait, moralizálását olvashatjuk benne. A The CW amerikai csatorna beemelte a szereplőt az Arrowverse-be is, kapott egy egészen nézhető sorozatot kedvenc pokolbéli hősünk, ami már jobban követte az eredeti történéseket. Sajnos elég hamar kaszát kapott, és csak fő-mellékszereplőként folytatta a The Legends of Tomorrow katonái között. Ebben az univerzumban Matt Ryan alakította Constantine-t.

John Constantine első fokon bűnösnek találtatott kőszívű rohadékságban.

4_5.png

A fordítás bevállalta a trágár szavakat is, amiért piros pont jár nekik. A rajz stílusa karakteres, noha nekem ez a fajta stílus annyira nem tetszik. De  mégis, az arcok, a tekintetek, a mozdulatok remekül átadják a karakterek vívódásait, fájdalmait, szenvedéseit. A történet lassú folyású, de aki fogékonyabb az olvasmányosabb képregényekre, és nem fél a megrázó, néhol gyomorforgató részletektől, annak tetszeni fog ez a gyűjtemény. A káros szenvedélyek sorozat összes részét tartalmazza, igényes, kemény kötésben. Nem olcsó darab, de egy komoly gyűjteményből sem hiányozhat.

Köszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron.

Locke&Key: Kulcs a zárját

Kövess minket Facebookon!

 

Fumax, Budapest, 2019
160 oldal
keménytáblás
ISBN: 9789634701132
Fordította: Sepsi László
Illusztrálta: William Simpson, Mark Pennington, Tom Sutton, Malcolm Jones III, Mark McKenna, Kim DeMulder, Stan Woch

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5115459692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása