Egy brit szuperhős megmenti a világot

2020. március 09. 07:14 - Tibitron79

Könyvajánló - Alan Moore: Britannia Kapitány

Milyen, amikor az amerikai képregényes klisék brit földre lépnek?

1_121.jpg

Britannia Kapitányra úgy tekintettem, mint Amerika Kapitány kilúgozott klónjára, hogy a szigetországnak is kell egy nemzeti zászlóba bugyolált világmegmentő. Ez zömében így is van szerintem, de azért vannak különbségek. Britannia Kapitányban nem annyira érződik a hazafias patriotizmus, mint Amerika Kapitányban, nem is annyira abszolút jó, gáncsnélküli karakter. Sokkal inkább cinikus, fanyar humorú valaki, igazi angol figura. Ettől még hős, és mint ilyen, nincs is más dolga mint a világ menetrendszerű megmentése.

A szerző munkássága nem lehet ismeretlen a képregényrajongók között. Watchmen, V, mint vérbosszú, vagy a Szövetség, mind remek, komoly alkotások mély társadalomkritikával, morális kérdésekkel. Nem ok nélkül készült mindegyikből többé-kevésbé sikeres filmfeldolgozás. És itt van mostani alanyunk, Britannia Kapitány, ami egy érdekes kísérlet az írótól, hogy ötvözze az amerikai kliséket az angol tradíciókkal.

2_13.png

Az Alan Moore által írt összes történet szerepel a kiadványban, méghozzá minőségi kiadásban. A papír, a kötés igényes munka, a lapokon pedig egy olyan kusza, több dimenzión, multiverzumon átívelő történetet kapunk, hogy győzzük felfogni, mi kivel és miért történik. Rengeteg kifacsart karakter, torz, félelmetes figura tobzódik a képregényben, ami a Marvelen edződött szemnek furcsa lehet. Pedig ugyanaz a világ, említést is tesznek a Bosszú Angyalira például. A háttérben pedig egy isteni játszma zajlik időn túli lények között, ami valóban szinte mitologikus drámává változtatja a képregényt.

3_37.jpg

Alan Moore és Alan Davis, az író és a rajzoló

A történet úgy indul, hogy egy pusztulásra ítélt párhuzamos világba küldik hőseinket, hátha sikerül megmenteniük. Elbuknak, Britannia Kapitány meghal, majd újraalkotják, génről génre, csontról csontra. Ezután visszatér a saját valóságába, és úgy tűnik, a másik világot elsöprő események itt is elkezdődnek. Látszólag ugyanúgy és ugyanolyan elkerülhetetlenül.

Okos, pörgős párbeszédek váltják egymást, látványos egész oldalas rajzok, megspékelve talán az egyik legfélelmetesebb,  legerősebb, legkérlelhetetlenebb ellenséggel akivel találkoztunk képregényben.

Mindenképp ajánlott olvasmány Marvel rajongóknak, mert noha a világ ugyanaz, a stílus a megközelítés kicsit másabb, mint amit megszoktunk. De végig lebilincselő, akciódús, néhol kifejezetten drámai történetet kapunk.

Köszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak! A képregény elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron.

Locke&Key: Kulcsok, melyek bármit nyitnak

Repetázzunk baklövéseinkből!

Kövess minket Facebookon!

 

 

Fumax, Budapest, 2019
224 oldal
keménytáblás
ISBN: 9789634701125
Fordította: Lunczer Gábor
Illusztrálta: Alan Davis

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9715459748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása