Két izgalmas, lebilincselő pszichothriller

2020. április 10. 07:32 - GReni

Könyvajánló - Tasmina Perry (J. L. Butler): Enyém vagy / Jane Corry: Csak egy pillanat

Egy ügyvéd, akinek először a karrierje kerül veszélybe, majd az élete is, és egy izgalmas, fordulatos lebilincselő történet két tragikus életútról.
enyem_vagy_csak_egy_pillanat_1.jpg

Az elmúlt években bőven kaptunk olvasnivalót a 21. Század Kiadótól, ezúttal mutatok nektek két izgalmas pszichothrillert. Az egyik a népszerű Tasmina Perry (J. L. Butler) első álnéven írt regénye, az Enyém vagy, a másik pedig Jane Corry Csak egy pillanat című írása. Egy felkavaró történt London sötét utcáiról és egy lenyűgöző, csavaros, érzelemgazdag történet.

id22-313912.jpgElsőként nézzük az Enyém vagy című regényt, mely Perry a szerző első próbálkozása a pszichothrillerek világában. A kötet főszereplője Francine Day, aki feltörekvő ügyvéd és nőként próbál sikeresen boldogulni London cápái között. Egy nap elvállal egy válási ügyet. Sikeres negyvenes vállalkozó, költekező kitartott feleség. Az egyik követeli a "jussát", a másik megtartaná a kemény munkával megszerzett vagyont.

Nem az első ilyen ügye Frannek, ám elkövet egy hatalmas hibát: viszonyba kezd az ügyféllel, Martinnal. A harminchét éves nő megszállottja a munkájának. Nem jár el szórakozni, ritkán találkozik a barátaival, szabadságra is minden évben ugyanarra a nyári olaszországi kiruccanásra megy csak. A monoton hétköznapok rabja.

Bipoláris zavarral, mániás depresszióval küzd, de szépen halad a karrierje. Aztán a monotonitásba berobban Martin, egy ostoba románc és a dolog keményen bonyolódni kezd.

"...kezdek beleszeretni Martin Joyba, nem tetszett, ahogyan néha éreztem magam miatta. Tehetetlennek, céltalanul sodródónak, képtelennek arra, hogy irányítsam az érzelmeimet, eltávolodva attól a személytől, aki egy másik életben voltam."

De nemcsak a magánéletében elkövetett etikátlan évődés kettejük között, hanem az is érdekessé teszi a dolgokat, amik kiderültek az éppen válni készülő párról. Jönnek a hazugságok, a titkok és egy este, ami után felfutott harisnyával, véresen ébred Fran és fogalma sincs mi történhetett. Talán mégsem tartja olyan jól kordában a mentális problémáit. És onnantól válik érdekessé ez a kis történet, amikor kiderül, hogy Fran kieső éjszakáján eltűnt Martin felesége...

Nagyon olvasmányos a regény, sodort magával a történet az elején. Érdekes karakterek, jó mesélés, bár, ha ez nem az első thrillered, akkor sajnos a meglepetés elmarad. Talán pont a kiszámítható csavarok miatt éreztem úgy, mintha a közepére kicsit megfáradt volna a sztori. A feszültséget sikerült végig fenntartani, szóval összességében rossznak nem nevezném. A cselekmény hibáit felírom a "debütálás" rovására. Romantikus könyvekben ász a csaj, ez a könyv pedig szerintem egy jó kezdet, ha más műfajban is fejlődni szeretne.

covers_570620.jpgMai második könyvünk a Csak egy pillanat. Jane Corry ezúttal is kitett magáért és egy jó kis csavaros történettel rukkolt elő. Ha választanom kéne, ezt a könyv sokkal jobban tetszett.

A történet cselekménye két nő köré összpontosul. Egyikük Ellie, akinek gyermekként sem volt könnyű élete és sajnos most sincs. Korán elvesztette édesanyját, kegyetlen nevelőanyja pedig mindent elkövetett, hogy férjével közös gyermekük legyen a középpontban és elszakítsa a lányt apjától. Utána látszólag akár azt is gondolhatnánk, hogy jó élete van. Férj, két gyerek, unoka, ám férje többször megcsalta. A regény elején is épp egy helyzetbe cseppenünk. Unokájára felügyel épp, amikor rajtakapja a férjét, hogy a szeretőjével cseveg, kiborul és elrohan magára hagyva a kicsi Josh-t, ami egy balesettel végződik.

A másik történetszálban megismerjük Jo-t, a hajléktalant, aki újságárulásból próbál eltengődni. Ellie-nek titkok tarkítják a múltját, amiket kevesen vagy épp senki nem tud, de a szerző elég sokat megmutat nekünk, gyakorlatilag végigkövetjük az életét: szar gyerekkor, lelkileg bántalmazó férj, tragédiák, stb., ezért azt vártam, hogy majd megismerjük Jo múltját is, ehelyett inkább a jelenével foglalkozunk (oké, a végén azért kapunk egy kis szomorú ízelítőt). Látjuk miként éli mindennapjait az utcán, hogyan vándorol egyik városból a másikba, miként képes életben maradni. Közben pedig menthetetlenül pörög az olvasó agya, hogy hol fog összefutni kettejük története.

A regény nagyon jól olvasható, beszippant, fordulatos. A történet pedig szívszorító, kemény sorsokat mutat meg. Bár főként az érzelmeken van a hangsúly, mindig történik valami. Itt egy kis kegyetlenkedés, ott egy tragikus baleset, amott egy gyilkosság. Mindezt megspékelte a szerző érdekes, erős, összetett karakterekkel. Kapjuk az apró részleteket sorban és alig várjuk, hogy végre összerakhassuk a teljes képet. Közben pedig kész érzelmi hullámvasút a könyv tele feszültséggel és egy meglepő csavarral a végén. Nálam nyert!

„Érzelmi magasfeszültséget árasztó, lenyűgöző, csavaros történet - csak Jane Corry képes ilyen briliáns rétegzettségű szöveget írni. Száguldva olvastam és mire a végére értem, nem is késő volt, hanem korán.” - Teresa Driscoll

Köszönöm a könyveket a 21. Század Kiadónak! A borítóképekre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek mindkét könyvet közvetlenül a kiadótól.

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Három kicsi lány. Egy jó. Egy rossz. Egy halott.

Képes lennél bűnözővé válni, hogy megmentsd a gyereked?

Mi van, ha valaki az egész családodat ki akarja irtani?

Három apró hazugság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9515544246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása