Három kiváló kötet, amelyek segítenek játszva tanulni matematikát, kémiát, fizikát és történelmet

2020. április 13. 07:52 - GReni

Könyvajánló - Gyerekjáték a matek / Georgie csodás kísérletei / Zeusz és bandája

A világon mindenütt most egy új élethelyzethez kell alkalmazkodni, amelyben az otthonunk vált az iskolává a gyerekek számára. Ez nem csupán a szülőknek, a gyerekeknek is megterhelő. Hiányoznak a barátaik, a tanáraik és rengeteg új feladattal kell megbirkózniuk. A Kolibri Kiadó számos szuper gyerekkönyvet dobott a piacra az elmúlt években, amelyekkel játékosan lehet tanulni. Ezek közül mutatok hármat, melyeket érdemes beszerezni.

kolibri.jpg

Az első Rebecca Rapoport és J. A. Yoder kötete, a Gyerekjáték a matek. A könyv célja, hogy megmutassa a 6-10 éves gyerekeknek, hogy izgalmas és élvezetes dolog a matematika. Ebben a könyvben szórakoztató feladatokat és rejtvényeket találunk, melyekkel játékosan tanulhatnak és gyakorolhatnak a gyerekek. A könyv során rengeteg témakör megtalálható: geometria, topológia, térképszínezés matematikus módra, görbék, fraktálok, tangramok, pálcikarejtvények, nim játék és gráfelmélet.

quarto_jatekosmatematika_b1_72.jpgA kötet során izgalmas ábrákkal, példákkal mutatják be a szerzők a matematikai elemeket, definíciókat is találunk és 50 játékos feladatot, melyek szórakoztatva tanítanak, bevezetnek egy titokzatos, színes, izgalmas területre. Építhetünk például gúlát cukorkából és fogpiszkálóból, vagy a bátrabbak akár egy dodekaédernek is nekikezdhetnek. Találunk tippeket, hogy miként rajzoljunk tökéletes ellipszist, parabolát, sőt, még azt is megtudhatjuk, miként hímezzünk parabolákból gyönyörű csillagot. De hópelyhet is szerkeszthetünk, melynek aztán kiszámolhatjuk a kerületét. Megismertethetjük a gyereket a tangram különleges világával vagy oldhatunk meg mókás pálcikás rejtvényeket.

Minden feladathoz kell pár segédeszköz, de a legtöbb olyan, ami minden háztartásban megtalálható. Például papír, olló, ragasztó, vonalzó, színes ceruza, filc, hímzőfonal és tű, hurkapálcika vagy egy doboz gyufa, stb. A kötet végén pedig tippek és megoldások várják a lelkes diákokat. A legtöbb feladat egyedül is megoldható, de közösen is jó kis játékot lehet varázsolni a példák segítségével.

Fordította: Bujdosó István. A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján.

A következő kötet a kémia és a fizika mesés világába kalauzolja el a család legkisebb tagjait. Roald Dahl a Georgie csodás kísérletei című könyvében néhány tudományos kísérlet elvégzésére csábítja a tudóspalántákat. A kötetet 10-14 éveseknek ajánlják, de akad néhány feladat, melyet szerintem egy 7-8 éves is élvezettel csinálna vagy örömmel végignézné, ahogy a bátyus, a nővérke tüsténkedik. Izgalmas, jópofa kísérletek, melyekhez nincs szükség semmilyen kirívó eszközre, csupán olyan dolgokra, melyeket bármely otthonban megtalálni és máris elmerülhetünk a kémia és a fizika varázslatos világában.

dahlr_georgiecsodaskiserletei_72dpi.jpgRoald Dahl a világ egyik leghíresebb mesemondója. Olyan művek kötődnek a nevéhez, mint A barátságos óriás vagy a Charlie és a csokigyár. Mesterien bánik a szavakkal és pontosan tudja, hogyan lehet levenni egy gyereket a lábáról. Ebben a kötetben is ezt a képességét kamatoztatja. A kötet elején megígéri az olvasóknak, hogy a kísérletek között lesz robbanás, fröcsögés, cuppogás és bűzölgés és sok más vicces dolog. És nem is fogunk csalódni. A legtöbb kísérlet akár szórakoztató családi közös programként is elvégezhető.

A legtöbb kísérletet a gyerekek biztonságban egyedül is elvégezhetik, de azért akad néhány, ahol elkél a szülői felügyelet. Ezek mind jól láthatóan jelölve vannak a kötetben. A kísérletek lépésről lépésre le vannak írva, szép, színes ábrákkal vannak illusztrálva, szinte lehetetlen elrontani őket, ha szigorúan követjük az utasításokat. Egy-két kísérletet érdemes, ha egy mód van rá, a kertben végezni, mert szép kis koszt csinál, de a legtöbb lakásban is megoldható. A kötetet látványos illusztrációk teszik még csábítóbbá a gyerekek számára.

Többek között készíthetünk látványos vulkánkitörést, habzó-pezsgő bájitalt, robbanós tasakot, hangágyút, szuper sugárhajtású lufit, mágneses kocsit, motorcsónakot, és ha a sok munka közben egy kis nassolásra vágyunk, akkor akár roppanós cukorkakristályt is készíthetünk magunknak. Minden kísérlet közben találunk leírást, hogy mi és miért történik. Szórakoztató, játékos és rengeteget tanulhatnak belőle a gyerekek.

Fordította: Beke Zsolt. A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján.

És elérkeztünk a harmadik kötethez: Zeusz és bandája, melyben Frank Schwieger elkalauzol a görög mitológiák világába. A szerző nagyon jó módszert választott, hogy megfogja az ifjúságot. Összerakott egy vicces, jópofa, könnyű nyelvezetű könyvet, vidám illusztrációkkal, amelyből rengeteget megtudhatunk a görög mitológia legnagyobb alakjairól.

A szerző sorra vett 24 neves alakot a görög mitológiából. Megtaláljuk a legismertebb alakokat, többek között Akhilleuszt, Athénét, Odüsszeuszt és Zeuszt, de a talán kicsit kevésbé ismert istenek, félistenek, hősök is kaptak egy-egy fejezetet, mint Ariadné vagy Dido. Teszi mindezt olyan stílusban, amivel egy 9-12 éves gyereket meg lehet fogni: szlenggel és humorral. Nem száraz leírása a hősök életének, hanem olyan, mintha ők maguk mesélnék el a történetüket. Zeusz többek közt e szavakkal nyitja meg a kötetet:

"Megbíztam Hermészt, hogy keresse fel legnagyobb isteneinket és hőseinket, és meséltesse el velük a történetüket. Hogy végre megtudjátok rólunk az IGAZSÁGOT. Mégpedig ELSŐ KÉZBŐL. Hermész ide cikázott meg oda, aztán hamarosan landolt az Olümposzon, jó néhány kalanddal a tarsolyában. Én pedig megkoronáztam az egészet a saját történetemmel. Pofás kis könyv született belőle, amiben végre, végre, végre nem olvasható semmi más, csakis az igazság, a színtiszta, teljes igazság, az isteni és hamisítatlan igazság."

akhilleusz.jpgFelnőtt fejjel is jókat kacagtam egyes sztorikon és az egyébként kegyetlen történeteket is nagyon jól sikerült tálalnia a szerzőnek. Akinek nincs humorérzéke, az felejtse el ezt a könyvet. Bár szerintem sokkal könnyebben befogadható így a görög mitológia, még akkor is, ha időnként kicsit tömény. A szereplők mind kaptak jópofa címeket, mint Ariadné a bőgőmasina, Démétér a bioistennő, Dionüsszosz a bulikirály vagy Orpheusz a görög megasztár. Ez a könyv tökéletes arra, hogy szórakoztatva tanítson. Ramona Wultschner illusztrációi pedig szuperül passzolnak. Utóhúsvéti ajándéknak is kiváló választás.

Fordította: Benkő Gitta. A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján.

zeuss-bandaja.jpg

A köteteket a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Kövess minket a Facebookon is!

Hogyan szerettessük meg a kiskamasszal a történelmet?

Lovagi túlélőtúra a rengetegben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4115596762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása