Warwick nyomozó színre lép

2020. május 30. 07:17 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jeffrey Archer: Aki mer...

Aki olvasta a Clifton-krónikákat, az ismeri William Warwick nevét. Ebben a kötetben ő a főszereplő. De ne riadjon vissza az sem, aki nem ismeri Harry Clifton és családja történetét, mert ez a kötet igazából független attól.

nothingventured-pb-intro-header.jpg

A kötet eredeti borítója

– A jó hírnév az igazak pajzsa a nehéz időkben – mondta Sir Julian.

Nagyon szeretem Jeffrey Archer könyveit, aki idén áprilisban töltötte 80. életévét, és immár 41. éve örvendezteti meg olvasóit szuper regényekkel. Több krimi-szerű könyvet is írt, bár ezen köteteit kevésbé szeretem, az igazi műfaja mégis a családregény. Főként brit vagy amerikai vonatkozású, 20. századi színtéren játszódó, amiben akad egy kis háború, egy kis banki, vállalati vagy politikai, esetleg bírósági csatározás, ügyeskedés, és amiben egy vagy több család életét járja körül. Ezekben a legjobb, és egyik fő műve talán a hétkötetes Clifton-krónikák, amely Harry Clifton életét, családtörténetét meséli el. 

2_83.jpg

Nem idegen tőle az sem, hogy egyes regényeinek szereplőit valami aprósággal összefonja, pl. előfordult (meg nem mondom már, melyik két kötetben), hogy az egyik kötet főszereplője megemlítette, hogy találkozója van XY bankárral. XY bankár pedig éppen egy másik kötet főszereplője volt, és szintén szó volt benne erről a találkozóról. Csak ennyi, egy apró utalás, semmi komolyabb összefonódás, de nagyon tudom szeretni az ilyen kis apróságokat is. Na most hogy miért is különleges e kötet, az Aki mer... főszereplője, William Warwick? A már említett Harry Clifton felnővén történetesen íróvá válik, aki szuper detektívregényeket ír, és e folyamatról, néha a történetről mesél a kötetben is. Az ő hőse William Warwick nyomozó. Amikor ezt megtudtam, hogy az új könyvének ő lesz a főhőse, nagyon izgatott lettem, és azt hittem, hogy igazából Harry Clifton regényeit láthatjuk mi is, nem csak a fiktív olvasók. De valójában nem egészen, mert ez nem egy detektívregény, hanem egy detektívről szóló regény, ahogy maga Archer is megjegyzi. :)

De miről is szól? William Warwick a történet kezdetén még épphogy csak elvégezte a középiskolát, és minden vágya, hogy rendőr, pontosabban nyomozó lehessen. Édesapja, a sikeres és köztiszteletben álló ügyvéd azonban azt szeretné, ha az ő pályáját folytatná - elvégre egy rendőr fizetése fel sem érhet egy jó ügyvédével, és úgy is harcolhat a bűn ellen, csak más oldalról. William - szigorúan William, véletlenül sem Bill, és ez nekem egyébként nagyon szimpatikus - végül meggyőzi az apját: elvégzi a művészettörténeti iskolát, és ha 21 évesen is rendőr szeretne lenne, akkor az apja támogatja, jelentkezhet a bűnüldözők közé. Természetesen ez így is történik, és első éveit a zöldfülű William sima utcai járőrként tölti. A sikeres nyomozói vizsga - és egy véletlen - után azonban hamar a Scotland Yard műkincsvédelmi osztályának kezdő nyomozójává válik. 

1_162.jpg

Néhány sikeres vagy épp kissé elhibázott ügy után úgy néz ki, hogy pont kerül az utóbbi idők egyik legszövevényesebb műkincsrablási ügyére: egy múzeumból évekkel korábban eltulajdonítottak egy Rembrandt-képet, A posztóscéh elöljáróit. A nyomozók Miles Faulknert sejtik az ügy mögött, de bizonyítékuk egyelőre nincs... Ez lehet Warwick nagy dobása, és minden esély megvan rá, hogy sikerül megoldania az ügyet. Eközben persze megismerkedünk a családjával: szüleivel, húgával, aki édesapjához hasonlóan jogi pályára lépett, belecsöppenünk William szerelmi életébe is, és nyomon követhetjük előmenetelét. 

Archer nem okozott csalódást ebben a kötetben sem, a rá oly jellemző szintet hozta, sőt, időnként számomra meg is haladta. Mégis néha úgy érzem, hogy túl sok Archert olvastam már, túlságosan kiismertem, túl ismerős minden. A jellemvonások. Az események. Amikor bemutatkozott egy új szereplő, hamar tudtam, hogy ő idő előtt meg fog halni pl. Annyira ismerős volt William is, az apja is, a barátnője is, a húga is... egyszerűen a szimpatikus szereplőket nagyon hasonló jellemvonásokkal ruházza fel Archer sokszor. Ettől függetlenül nagyon élveztem az olvasást, és egy percre sem bántam meg, sőt, félig-meddig detektívregényként még tetszett is. (A hagyományos detektívregényeket nem kedvelem, a krimit nagyon is.) Jó élmény volt, és tetszettek a művészeti utalások is, meg az a pár ügy, amibe betekintést nyerhettem a regény által, hogy mégis miféle ügyek tartoznak a műkincsvédelmi osztályhoz. Nagyon remélem, hogy hamarosan olvashatjuk a folytatást, mert minden ismerőssége ellenére (vagy épp azért is) nagyon megszerettem a szereplőket. :)

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet kedvezményes áron elérhető a borítóra kattintva.

Párbaj

Clifton-krónikák

Kövess minket Facebookon!

 

Cím: Aki mer...
Szerző: Jeffrey Archer
Sorozat: William Warwick
Fordító: Tóth Bálint
Oldalak száma: 336
Megjelenés: 2020. április 13.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634523956
Méret: 197 mm x 137 mm x 26 mm

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2915729190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása