A békéhez hány embernek kell meghalnia békeidőben?

2020. május 31. 06:39 - Carbonari

Könyvajánló - Rhys Bowen: A toszkán gyermek

toscan.jpgA múlt kísérteni kezd a jelenben, amelyhez elég egy embernek érdeklődnie Hugo Langley után azon a helyen, ahol valamikor ez az angol pilóta lezuhant. A csontvázak pedig potyogni kezdenek azokból a bizonyos szekrényekből... 

A Centrál Könyvek Kiadó II. világháborús, olasz földön játszódó történetet oszt meg olvasóival Rhys Bowen tollából, A toszkán gyermek címmel. 

A két idősíkon játszódó mű igazi ínyencfalat a történelmi romantika iránt érdeklődőknek. Az egyik szál 1944-45-ben játszódik, amikor Hugo Langley, a Langley Hall örököse, akit apja halála után sirnek fognak szólítani, éppen lezuhan Toszkána egyik nehezen megközelíthető kis faluja, San Salvatore közelében. Szentül meg van róla győződve, hogy ezt nincs esélye túlélni, ha nem a repülőgép öli meg, akkor a németek. Marha nagy mázlija van, mert csak a lába törik el, valamint egy falubeli fiatalasszony, Sofia Bartoli észreveszi a zuhanó gépet és az angol pilóta segítségére siet. Az asszonynak három éve tűnt el a férje, a természet közelségében élő emberek hatodik érzékével sejti, hogy már nem él. A pilóta istápolása közben összemelegednek, de valaki árulójuk lesz és végül Hugo visszakerül Angliába, de Sofia eltűnik mind lakóhelyéről, mind az angol életéből. A Sofiának írt levele felbontatlanul érkezik vissza hozzá.

A szerző, Rhys Bowenrhys_bowen.jpg

A másik szálon 1973-ban vagyunk, amikor Joanna Langley Hallba utazik az apja, Hugo Langley temetésére. A lány egy fitying nélkül, törött bordákkal és összetörött szívvel érkezik meg szülőhelyére, amihez nem az apjának van köze. A nagy vagyon régen elúszott, és érdeklődés híján már a rang is sírba száll az idős férfival. Joanna a temetés után megpróbálja leltározni apja hagyatékát, kidobálni a felesleges tárgyakat, megőrizni, ami arra méltó, amikor egy apja által festett gyönyörű kép mellett megtalálja azt a bizonyos Sofia Bartolinak írt felbontatlan levelet. Elolvassa és megdöbben, mert az írásban egy lobogó szívű férfi mutatkozik meg, akit ő sosem ismert. Hogyan lett belőle az az idős, keserű, magányos, kiábrándult férfi, akit ő látott egész életében, aki lemondott a világról és hatvannégy évesen meghalt? Akihez ő ostoba büszkeségből nem közeledett évekig? Ki volt Hugó Langley és milyen szerepe volt a II. világháborúban? Mi történt vele azután, hogy lelőtték a gépét? 

Joanna nem sokat teketóriázik: Firendzébe utazik, hogy onnan közelítse meg a hegyi kis falut, San Salvatoret, ahová ritkán jár menetrendszerinti járat. Amikor megérkezik, egyik furcsább dolog történik a másik után. Mintha valaki(k)nek rettentően fontos volna, hogy a valóság soha ne derüljön ki, és ezért akár a legsúlyosabb cselekedettől sem riad(nak) vissza. 

A mű olvasása közben jobban érdekelt a jelen, mint a mint a múlt, bár azok nélkül nyilván érthetetlenek lettek volna a most játszódó szálak. Ahogyan a szerző óvatosan, aprólékosan adagolja az információmorzsákat, ahogyan tévutakra visz egy-egy sejtetéssel, ahogyan fenntartja a feszültséget és az olvasó csak lapoz, csak lapoz, mert izgatottan várja, mi lehet a rejtélyek megoldása. Amikor a végére ér az ember, elgondolkodva hajtja be a könyvet: valóban igaza volt az árulónak? Mi történt Sofia Bartolival? Miért hallgat súlyosan az egész falu a történtekről? Miért lett a könyv címe A toszkán gyermek? Huszonnyolc évvel a háború után még mindig eshetnek ki csontok abból a bizonyos szekrényből? A háborúban nem különleges eset a halál, de békéhez hány embernek kell meghalnia békeidőben is?

toszkan_1.jpg

Köszönöm a lehetőséget a Central Könyveknek!

A képre kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Fordította: Ács Eleonóra

Kövess minket Facebookon!

Mondj nemet a MŰANYAGRA!

A rugalmas vegetáriánus

Mr. Hollywood, Mr. Hungary

Cím: A toszkán gyermek
Szerző: Rhys Bowen
Oldalak száma: 440
Megjelenés: 2020. március 04.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789633247327
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1815729824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása