Madárasszony - aki elfelejtett anya lenni

2020. június 05. 06:10 - Carbonari

Könyvajánló - Finy Petra: Madárasszony

bird.jpgAnyaregény egy nem anyáról: „Minden család életét számtalan tragédia mérgezi. Csak a legtöbben nem beszélnek ezekről. Hagyják, hogy belülről rágja szét a lelküket.”

Az Athenauem Kiadó Finy Petra kötetet nyomatott  újra, a Madárasszony című családregényt. A történet mozaikokból áll össze kerek egésszé, amelyben Linger Lea, a kötet főhőse, végigjárja rokonait, anyja barátait, ismerőseit, hogy összerakja magának a hogyan továbbot. Lea anyja ugyanis sokminden volt, de anya nem, és ez a lányt folyamatos frusztrációval tölti el. Állandó depresszióval és pánikrohamokkal küzdött szinte egész életében, a lány pedig tudni szeretné, mi húzódott meg ezek mögött. Sejti, hogy nem lesz egyszerű dolga a függőny mögé lesni, mert a tények még mindig csak találgatásokra adhatnak okot a  lelki mozgatórugókról, a kényszerűen sötét gondolatfuttatások pedig a legerősebb személyiséget is kibillenthetik az "én ezt úgy tudtam, erre meg mertem volna akár esküdni is" magabiztosságából.

Ez a költői és természeti képekkel, motívumrendszerekkel teletűzdelt mű Finy Petra első felnőtteknek írt regénye (néha talán túlontúl is zsúfolt képek és itt-ott szanaszét burjánzó szöveg jellemzi). Lírai, de mégis kemény hangon szól az olvasókhoz Lea történetén keresztül. Nem biztos, hogy mindent tudsz a téged felnevelőkről, inti a szerző az olvasót a sorokon át. Amit látsz és hinni vélsz, ami következtetéseket ezekből levonsz saját szűrődön keresztül, az nem feltétlenül maga a teljes valóság, sőt. Aki meghalt, annak már mindegy, hogy mit hisz csemetéje róla, de aki itt marad, neki jó tisztán látni. Nem az elhalt miatt, dehogy! Saját  maga miatt.finypetra_1.jpg

A szerző, Finy Petra

A lány pedig nekiindul, hogy terhelt gyermekkorából feltérképezze saját felnőtt életének mozgatórugóit az anyja sorsán keresztül. Miért nem volt anya az anya? Miért a természetben találta meg azt a biztonságot, amit neki kellett volna a családja, de legalább a lánya felé megteremteni? Bár a mű deklaráltan a szerző első felnőttregénye, azért mesebeli elemekkel itt is találkozhatunk (Finy Petra jelentős gyermekíró). Ilyen alak Böbebú is, a vajákos boszorkány, aki Lea nagyanyja alakjához kapcsolódik: a vajákos asszony minden varázstudását latba vetve sem tudott segíteni testvérén, aki belehalt a szülésbe. Böbebú csupán a gyermek életét tudta menteni a szellemektől, és egy hollót rendelt a csecsemő táplálására (Tengelic), akit a madár egész életében védőszellemként kísért. Ez a történet kulcsjelentőségű Lea anyjának madarász szenvedélye megértéséhez.

Lea magyarázatot keres anyja öngyilkosságára: miért tette? Három nagy doboz, elmélkedik a lány, ennyiben elfér anyja egész élete. Húsz év telt el annak halála óta, elérkezett az ideje a számvetésnek. A másoktól összeszedett szubjektív emlékek Linger Lili (az anya) élettörténetét hívják elő, születésétől a gyerekkorán keresztül gimnazista évekig, a számtalan pszichiátriai kezeléseken át az első férjjel való találkozásig, az utazásokon, a madarász léten keresztül a boldogtalan második házasságig és egészen a saját kezűleg kivitelezett halálig.

Mint szorgos hangya, Lea úgy kezdi összehordani a mozaikokat, hogy végül képes legyen megtalálni saját magát. Lefesti a gondoskodó anyából lett szenvedélyes madarász asszonyt, akinek végül nem fért bele az életébe sem a férje, sem a lánya, végül saját maga sem - de erről legkevésbé ő tehet. Feloldozás? Tisztánlátás? Düh vagy harag? Húsz év után... mindegy is. A lényeg, hogy felszabadulva tovább lehet lépni abból a káoszból, amit Linger Lili hagyott maga után. Lea nem ítélkezni akar, csak emlékeket szeretne. Egy anyaregényt, egy kapcsolódási pontot a tőle elfordult anyához. Mert akkor is az anyja volt, és úgy érzi, addig képtelen teherbe esni, amíg meg nem érti a fenti folyamatot. Érdekes keretet ad a regénynek egy abortusz ténye és Lea azon érzése, hogy őt már csak saját gyermeke ölelése gyógyíthatja meg. Hogyan? Hát.. ehhez el kell olvasnod a regényt.

madar.jpg

A kötetet az Athenaeum Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!
Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Hugicám, a sorozatgyilkos

Felnőttek nélkül: gyerekek harca a túlélésért egy szörnyekkel teli világban

Középkorijárvány-regény: Lázár evangéliuma

Cím: Madárasszony
Szerző: Finy Petra
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2019. október 16.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789632939360
Méret: 183 mm x 124 mm
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6315711170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása