Az árnypiac kísértetei

2020. június 06. 07:07 - GReni

Könyvajánló - Az árnypiac kísértetei (Cassandra Clare, Maureen Johnson, Robin Wasserman, Sarah Rees Brennan, Kelly Link)

A világon milliók rajonganak az Árnyvadász univerzum lakóiért és kalandjaikért. Az árnypiac kísértetei novelláskötetben tíz történet repíti vissza az olvasókat A Végzet Ereklyéi, a Pokoli szerkezetek és a Gonosz fortélyok hőseihez.

cropped-tumblr-withoutwords1-1_1.jpg

A világon milliók rajonganak az Árnyvadász univerzum lakóiért és kalandjaikért. Az árnypiac kísértetei novelláskötetben tíz történet repíti vissza az olvasókat A Végzet Ereklyéi, a Pokoli szerkezetek és a Gonosz fortélyok hőseihez.

A rajongók ezúttal egy különleges illusztrációkkal ellátott novelláskötetben merülhetnek el. A kötet kétféle kiadásban jelent meg, a másodikban találhatóak Davood Diba meseszép illusztrációi. A teljes élmény kedvéért én azt javasolnám, hogy a korábbi sorozatokat olvassátok először, bár akadnak apróbb spoilerek, lényegesek csak az utolsó két novellában vannak, amelyek sokat elárulnak az Éjsötét királynő (Gonosz fortélyok) című kötetről.

A tíz novellának egy összekötő kulcsszereplője van, ő Jem Carstairs, azaz Zakariás Testvér. A történetek az egykori árnyvadász néma testvérré válását mutatják meg, miközben számos jól ismert (és néhány még kevésbé ismert) karakter keresztezte az útját. A történet pedig tele van az univerzum izgalmas lényeivel, árnyvadászokkal, tündérekkel, vámpírokkal, vérfarkasokkal, boszorkánymesterekkel, nekik köszönhetően pedig kalandokban gazdag órák várnak az olvasókra. Közben pedig elmerülhetünk Jem, Tessa és Will szerelmi háromszögében, valamint megtudjuk, Jem miként kutatott két évszázadon keresztül egy titokzatos, rejtett árnyvadász-vérvonal után.

Novellásköteteknél szerintem szinte lehetetlen, hogy valakinek az összes történet egyaránt elnyerje a tetszését. Igaz volt ez rám is. Valamelyik hibátlan volt, valamelyik izgalmas, félelmetes, szomorú, és némelyik sajnos nekem kicsit unalmas, de az biztos, hogy mindegyik adott valami pluszt, egy titkot, egy érdekességet, a már megismert személyek útjához.

Az alább olvasható fülszöveg már ad némi ízelítőt a sztorikból, én ezt kiegészíteném annyival, hogy mesélek a kedvencemről a kötetből.

"Az alvilágiak mágikus tárgyakat adnak-vesznek, sötét üzleteket kötnek, és a nephilimek elől gondosan rejtegetett titkokat rebesgetnek. Két évszázadon át rendszeresen megfordult itt más is – egy vendég a Csontvárosból, az árnyvadászok világának szívéből. Néma testvérként Zakariás a nephilimek törvényeire megtartására esküdött fel. Valaha azonban Jem Carstairs néven árnyvadász volt, örök szerelme pedig egy boszorkánymester, Tessa Gray. Jem az évek hosszú során számos város árnypiacán keres egy relikviát a múltból.

Kövesd Jemet, és miközben az eseményekhez az árnypiacokon zajló sötét ügyletek szolgáltatják a hátteret, olvashatsz Anna Lightwood kudarcra ítélt szerelméről, Matthew Fairchild nagy bűnéről és Tessa Gray tetteiről a világháborúban.

Valentine Morgenstern vásárol egy lelket a piacon, az ifjú Jace Wayland pedig szerető otthonra lel.

Valahol, valamelyik piacon lapul egy elveszett örökös, de találkozhatunk egy hőn szeretett kísérlettel is, és kiderül, hogy senki nem mentheti már meg azt, aki eladta a szívét. Még Zakariás testvér sem."

47583292_1343004295834856_792548421223417709_n.jpgForrás: instagram.com/dibadavood/

Az elveszett ország című novella 2012-ben játszódik és a történet középpontjában Alec Lightwood áll. Jem és Tessa a segítségét kéri, be kéne jutniuk újabb nyomokért Buenos Aires árnypiacára, melyet egy vérfarkas ural. Kapunk először egy mókás jelenetet Magnus, Alex és a kicsi Max mindennapjaiból, majd útnak indul Buenos Airesbe Lily-vel, a New York-i vámpírok vezetőjével. A városba érve szörnyű dolgokkal találják szemben magukat. Az Intézet aljas dolgokat művel, az alvilág számára az árnypiac ad menedéket, de most vérfarkas nők tűnnek el sorban. Olyanok, akik segítették az árvákat. Megismerik az ötéves Rafaelt, akiről kiderül, hogy ő maga is árnyvadász, akinek szülei meghaltak az Intézet elestekor és több társával együtt az egyik most eltűnt vérfarkas gondozta.

Alec a regények során egyre erősebbé vált. Az önmagával, érzéseivel viaskodó kölyökből szép apránként egy szimpatikus, jószívű, de szigorú árnyvadásszá vált, aki nem tűri az igazságtalanságot. Kivívta a tiszteletet az árnyvadászok és az alvilágiak között is és most sem kell benne csalódnunk. Elhatározza, hogy kideríti mi történik itt és segít a helyieknek. A kaland izgalmas és kifejezetten jót tettek az időnként komor, zsarnokságot bemutató történetnek Lily könnyed, vagány, bohó beszólásai. Közben egy tündér történetén keresztül újabb fontos nyomokra bukkannak a titokzatos Herondale vérvonalról, valamint Jem és Tessa idillijéből is kapunk szeleteket, miközben megtudjuk Rafe miként bővítette Alec és Magnus bájos családját.

"Rafael sötét, komoly tekintete megint Alecen állapodott meg. A fiú egy hosszú pillanatig mozdulatlanul állt, aztán ellentmondást nem tűrő mozdulattal felemelte mindkét karját. Alec annyira megszokta a gesztust Maxtől, hogy gondolkodás nélkül felkapta Rafaelt.

Nem is hasonlított arra, amikor a kicsi, pufók, mindig nevető Maxet tartotta az ölében. Rafael borzasztóan sovány volt. Alec érezte a kiugró csontokat a hátában. A fiú nagyon mereven tartotta magát, mintha valamilyen szörnyű megpróbáltatást kellene kiállnia. Alec akár ha egy kis szobrot tartott volna a kezében, egy szobrot, amit rettenetesen sajnált, és amivel egyelőre nemigen tudott mit kezdeni."

Közben sorra bukkannak elő a titkok, amik még érdekesebbé teszik a szereplők múltját, jelenét, jövőjét. Egy-egy gyengébb novellát leszámítva, szerintem ez a kötet szuper kiegészítése a sorozatoknak. Mindig örömmel merülök el az Árnyvadász univerzumban, izgatottan várom a folytatást.

8616_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző csapatának!

Fordító: Kamper Gergely

A kötet borítójára kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

A királynő méregkeverője

Fagy és csillagfény udvara

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8015705484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása