Rubik Ernő elmeséli zseniális találmányának történetét

2020. június 30. 07:02 - GReni

Könyvajánló - Rubik Ernő: A mi kockánk

„Aki kíváncsi, mindig talál rejtvényeket maga körül.
Aki eltökélt, meg is oldja őket.”
Rubik Ernő

57cc88c9b6db806d66200d89787bbc81.jpg

Rubik Ernő egy igazi legenda. A Kossuth- és Széchenyi-díjas játéktervező, építész, Címzetes egyetemi tanár és az Európai Tudományos Akadémia tagja. Egy felettébb kreatív elme, aki a 70-es évek elején diákjainak alkotott egy különleges kockát, amellyel átláthatóbbá igyekezett tenni a többdimenziós testeket. Ám a kis szerkezet olyannyira népszerű volt, hogy úgy gondolta érdemes a nagyérdemű számára is elérhetővé tenni. És szerencsére nem is tévedett.

Bár akadtak döccenők az első években, a világhírű bűvös kocka 1980-as megjelenésekor hatalmasat szólt. És népszerűsége mindmáig töretlen. Olyannyira, hogy az elmúlt 40 év alatt több mint 500 millió darabot adtak el belőle, ezzel pedig mindmáig a világ legkelendőbb játéka. Töretlen népszerűségét példázza az is, hogy csupán az elmúlt egy évben közel tízezer oktatóvideót töltöttek fel róla a Youtube-ra.

A kocka keletkezéséről, terjedéséről és annak varázslatos egyszerűségében rejlő zsenialitásáról számos könyv készült, maga az alkotó viszont mindig kerülte a nyilvánosságot. Azonban most kicsit megtörik a jég, ugyanis idén ősszel Magyarországgal együtt tíz országban egyszerre debütál Rubik Ernő új könyve A mi kockánk címen.

A kötetben mesél arról, hogy mit gondol a kreativitásról, a tanulásról, a problémamegoldásról. Egy izgalmas utazásnak ígérkezik a matematika, az oktatás, a pszichológia, a képzőművészet, a design, az építészet és a popkultúra világában.

"Elgondolkodtató, magával ragadó, álomszerű kirándulás ez modern korunk egyik legkülönlegesebb kreatív elméjével." - részlet A mi kockánk fülszövegéből

A Rubik-kocka néven világhírűvé vált játék mára jelképpé lett. A látszólag lehetetlen problémák jelképévé, pedig bebizonyították, hogy bármilyen összetekert állásból húsz lépéssel kirakható a klasszikus kocka. Mindez mind a több mint 43 trillió variációra igaz. Sokak számára ez lehetetlennek tűnik, másoknak izgalmas kaland és akadnak olyanok is, akiknek igazi küldetésükké vált, hogy a legjobb kockaforgatókká váljanak. Ők azok, akik néhány másodpercig szemlélik a kapott kockát és utána pillanatok alatt képesek kirakni.

És akkor most jöjjön három hihetetlennek tűnő világrekord. Kezdjük a kétkezes kirakással, melynek rekordját a fiatal Yusheng Du tartja, akinek csupán 3,47 másodpercre volt szüksége, hogy minden oldal azonos színben pompázzon. Ezután következik a szintén parádés teljesítményű Feliks Zemdegs az egykezes kirakás világrekordjával, mely 6,88 (zárójelben megjegyzem, hogy az ő kétkezes rekordját sikerült megdöntenie Yusheng Dunak 2018-ban), és az embernek szerencsére nem csak keze van, lábbal is sok mindenre képesek vagyunk. A Lengyelországból származó Jakub Kipa 20,57 másodperc alatt rakta ki a kockát a lábaival.

Arról se feledkezzünk meg, hogy imádjuk tesztelni a modern technológiákat is, ezért természetesen robot által felállított rekord is akad, ami nem több, mint 0,38 másodperc. Ennyi idő alatt kis költői túlzással, de alig pislantunk egyet. Mutatom:

A kocka számos hollywoodi filmben is felbukkan. Többek között olyan szuperprodukciókban, mint az Armageddon, számos Marvel film, az Agymenők (The Big Bang Theory) című sorozat vagy épp a WALL-E című animáció.

Nem tudom ki, hogy van vele, engem már gyerekként lenyűgözött a bűvös kocka. A mai napig tele a lakás különböző Rubik termékekkel, bár én nagyon távol állok ezektől a parádés rekordoktól. Az 5x5x5-ös kocka kirakásával például elbajlódtam pár héten keresztül napi egy-két órát, miközben A4-es papírok tucatjait rajzoltam tele, hogy rájöjjek a megfelelő algoritmusra. Sikerült, de bevallom azóta sem mertem újra nekifutni a kihívásnak. :D Én már izgatottan várom szeptember 4-ét, amikor kezembe vehetem Rubik Ernő könyvét, amelyet már kedvezményesen előrendelhettek a kiadó honlapját a borítóképre kattintva.

6419298_5.jpgÉrdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4915903992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2020.06.30. 16:13:17

És milyen nehezen indult be a hazai gyártása és árusítása az elvtársak közreműködésének köszönhetően. Úgy rémlik, világszabadalmi védettséget se sikerült szerezni.
süti beállítások módosítása