Az első félév legjobb olvasmányai

2020. július 11. 07:46 - Arthur Arthurus

Véget ért ismét egy félév, egy kicsit fura félév, ami alatt persze olvastam is. Kevesebbet, mint szoktam, de olvastam. Mennyi az annyi?

1_178.jpg

2020 első, kissé félresikerült, bár személy szerint nyugodt és jó féléve során a szokottnál kevesebbet, mindössze 38 kötetet olvastam el. Átlagosan 9-10 könyvet szoktam egy hónapban, de ez most csökkent, köszönhető a több itthonlétnek, amivel több egyéb dolog/feladat is ránk hárult. Minden évben szoktunk termeszteni paradicsomot, paprikát, fűszernövényeket, egyebeket, de idén pl. először úgy döntöttem, hogy magról keltetem őket, aminek akkora sikere volt, hogy jövőre megduplázom a keltetőkapacitást, és a család is kap a palántákból. (Jó lenne az üvegházat szétszedni addig, de erre kb. semmi esély nincs...) Na mindegy, térjünk is vissza a könyvekhez. Szóval a fentieknek is köszönhetően idén eddig kevesebbet olvastam, mint szoktam. Meg azért is, mert a hétköznapi fix 1-3 óra utazási idő alatti olvasás is kiesett jóformán teljesen.

A legtöbbet mindig is utazás vagy várakozás közben olvastam, itthon mindig volt egy csomó minden más, amit csinálhatok, csinálok vagy épp csinálnom kell, és mivel a járvány miatt az utazás és várakozás száma szinte nullára redukálódott, szignifikánsan megnőtt az itthon töltött idő száma (amit én egyébként nagyon élvezek, a HO nekem van kitalálva), ezzel együtt csökkent az olvasásra fordított idő is, sajnos. Ráadásul hetek óta olvasói válságban vagyok, egyszerre most is épp kb. hat könyvet kezdtem el, és érzem, hogy mindegyik tetszene egyébként, meg is állapítom, hogy ez tök jó könyvnek tűnik, és ennyiben maradunk, nincs kedvem olvasni. Tudtok erre valami gyógymódot? Na mindegy. Azért valahogy az ilyenkorra megszokott 50-60 kötet helyett 38-cal végeztem. Nézzük, mik voltak a legjobbak, mi okozott csalódást, mi volt nagyon furcsa!

clipboard02_4.png

Ez az a 11 könyv, ami nagyon tetszett. Mind másért. Menjünk is sorban. Lars Kepler az egyik kedvenc skandináv krimiszerzőm, A Paganini-szerződés pedig a Joona Linna-sorozat második kötete. Két Keplert is olvastam a félév során, mindkettőt szerettem, de ezt egy kicsit jobban. Nagyon tetszett a Vadászkutyák is Jorn Lier Horsttól, de mégis inkább Keplert válogattam be a bűvös 11-esbe (ez de rosszul hangzott... mint valami rossz focicsapat... na mindegy. :)) Következő Jeff Wheeler Királyforrás-sorozatának a harmadik kötete, aminek az ajánlójával még adós vagyok, de hamarosan az is érkezik. Nagyon szeretem a sorozatot, igazi, jófélé fantasy, amit simán adhatunk tizenévesek kezébe is: élvezni is fogják, és esetleg még tanulhatnak is belőle! Lydia Davis: Az annyi, mint c. kötete egészen más: egy noválláskötet, amely az emberi lét negatívumait, hétköznapi sivárságát meséli el nagyon szépen. Carlo Rovelli, az olasz fizikus könyve megint egészen más vizekre visz: a tudományról beszél, és teszi ezt a legjobb tudománynépszerűsítő tudósok tehetségével, hozzáértésével, érdekességével. Ezzel az ajánlóval is adós vagyok még, de imádtam ezt a könyvet!

CoHo abszolút kedvenc szerző, az egyik kedvenc szerző a sok-sok közül, és ez a története is egyedi volt és jó. Sok mindent nem tudtunk meg az életükről, a hátterükről, de maga az ötlet - bár nem egyedi, sok film, színdarab, történet foglalkozik azzal, hogy a szerelmesek valami külső oknál fogva csak évente egyszer találkoznak - mégis egyedi szín volt benne kettejük története, találkozása. Tetszett, hamisítatlan CoHo.
A Bagge doktor és az Új idők senkit ne tévesszen össze: fizikailag egy kötet, de két borítóval, két történettel. Egy letűnt kor krónikája és az új idők kezdete, amikor Bagge doktor felesége már több is lehet, mint Bagge doktor felesége. 
Nos, van itt még egy kis Twilight 2.0 is, vagyis Life&Death. Ez az eredeti, első könyv egy kis csavarral: Edward és Bella helyett Edythe és Beau, minden egyes főbb szereplőnek (Charlie-n és Renee-n kívül) felcserélődött a neme. Nagyon tetszett, egyrészt kellemes nosztalgia volt, másrészt azért az újdonság varázsával - és egy alternatív befejezéssel. Beau szimpatikusabb lett, mint Bella volt, de nekem sok bajom nem volt vele. Edythe viszont nem pótolta Edwardot. Mindazonáltal tetszett, jó élmény volt. :)
Meg kell említenem még a félév legjobbja között az Akhilleusz dalát is. Egyszerűen így kell egy klasszikus történetet emberközelibbé és érdekesebbé tenné, egy plusz csavarral. Nagyon tetszett.

Komolyabb fantasyból abszolút kedvenc lett Mark Lawrence sorozata, amelynek harmadik, utolsó kötete a Szent nővér. Egy távoli jövőben, egy másik bolygón, vagy egy alternatív univerzumban játszódó könyv, ami mindezekkel együtt mégis képes hozni a klasszikus fantasy minden fontos erényét. 
Nem mehetünk el szó nélkül Colson Whitehead felkavaró, valós alapokon nyugvó, elképesztő, undorító eseményeket leíró története mellett, különösen ma nem. Szerettem ezt a könyvet minden negatív érzésem ellenére, minden szekunder szégyen ellenére, minden olyan gondolat ellenére, hogy réges régen megérettünk a pusztulásra.
És az első félév során volt egy hétvégém, ami abszolút Jacobbal telt, a Jacob védelmében sorozattal és a könyvvel egyaránt. Mindkettőt csak ajánlani tudom.

Persze akadtak olyan könyvek is, amelyek nem annyira tetszettek. Amiktől többen vártam. Vagy mást vártam. Vagy simán csak csalódást okoztak.

clipboard01_10.png

A fenti ötöt emelném ki azok közül, amelyek valamiért kevésbé tetszettek, valamiben csalódást okoztak, vagy egyszerűen lehet, hogy csak rosszkor nyúltam hozzájuk - minden várakozás ellenére.

Viszont azt már most látom, hogy a második félévem nagyon erősen indul, ugyanis éppen folyamatban van három olyan könyvnek is az olvasása, amelyekben 100%-ig biztos vagyok, hogy kedvencek lesznek. Csak a hülye olvasói válságom miatt még azokat sincs kedvem olvasni... valakinek nincs valami ötlete, mit is kezdhetnék a hetek óta tartó nyögvenyelős személyes kis válságommal? Mert a jó könyv láthatóan nem jön be. Gyanítom a rossz még annyira sem, ugyanis van a birtokomban pár olyan könyv is, amiben 100%-ig biztos vagyok, hogy a falhoz vágnám... de azt még kinyitni sincs kedvem. :D
Hát, nagyjából ez volt az első félévem. Könyvekben. Nektek hogy telt?

Kövess minket Facebookon!

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3515983692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nomad_ 2020.07.20. 21:36:11

Azta, és még azt hittem sokat olvasok....
Havi 10 könyv az van vagy 200 óra, főállásban csinálod? Nem mértem, de Kindle és az audible is olyan 25-30 órát mond könyvenkként, havi 2-3 lehet az átlagom...
Mi a titka? ;)

Arthur Arthurus 2020.07.20. 21:49:29

@Nomad_: Egy átlagos 200-500 oldalas regény 2-5 nap, kedvtől-időtől is függően, de sokat segít, hogy alapesetben napi 2-3 órát olvasok, ami könyvtől függően 40-200 oldal (egy egyszerűbb nyelvezetű regény egy oldala kb. 1 perc, egy ismeretterjesztő vagy szakkönyv egy oldala 2-3 perc között van, már többször lemértem több könyvnél. :)) És általában több könyvet olvasok párhuzamosan, 2-3-at biztosan. Mindig van ezek között egy fő, de közben haladok a többivel is. :)

Sok embert ismerek, akik több, mint a kétszeresét olvassák ennek, napi munka mellett, és azt már én sem értem, hogyan :D

Nomad_ 2020.07.21. 14:10:53

@Arthur Arthurus:
Most, hogy mondod, nekem valami másfél perc per oldal rémlik régről...
Nekem legfeljebb egy hangoskönyv meg egy könyv megy párhuzamosan, többnél nem tudnék szerintem belefeledkezni annyira... (Tanulás persze más)
Lehet ebbe névmemóriám is bejátszik, így is nehéz a szereplőket beazonosítani néha...
A duplájára meg nekem se tudom, hogy jön ki mindenmás mellett. Az már valami monománia :)

Arthur Arthurus 2020.07.21. 14:14:05

@Nomad_: Jaj, névmemória, ne is mondd... csak nagyon emlékezetes/kedvenc szereplők neveit jegyzem meg hosszú távon... Kiolvasok egy könyvet, 2 nap múlva leülök, hogy írok róla, sztori és kapcsolatok meg minden megvan, aztán: hogy hívták a nővért? Meg a másikat? És mi a neve a főszereplő pasinak?... ekkor nekiállok megkeresni online a fülszövegét, vagy valamit, ha ott nincs, akkor fel kell állnom és megkeresni a könyvet, mert nem emlékszem a nevekre... :D

Nomad_ 2020.07.21. 18:17:12

@Arthur Arthurus: Na ja, egyszerűbb szerénynek maradni nekem is, nehéz felvágni úgy ha idézek valakitől, de úgy kezdem, hogy
- tudod az az író, na, az az amerikai, na, a szakállával, szerette a macskákat is, na, meg híres is meg....
kevéssé menő :D

Arthur Arthurus 2020.07.21. 19:58:41

@Nomad_: Az még hagyján, de én idézeteket sem tudok/szoktam szó szerint megjegyezni, inkább csak az értelmére emlékszem később. Idézni meg csak pontosan, szépen... szóval nem szoktam sehogy élőszóban. Na jó, egy van, amire hosszú-hosszú évek óta emlékszem, az egyik kedvenc szereplőm mondta egy klasszikusban: "Miért kívánják tőlem, hogy ma is ugyanaz legyen a véleményem, mint hat héttel ezelőtt? A saját kijelentéseim zsarnokoskodjanak fölöttem?"

Nomad_ 2020.07.22. 13:20:24

@Arthur Arthurus:
Azért ez egy érdekes idézet, értem én, csak életfelfogásnak nem ajánlatos :)

Arthur Arthurus 2020.07.22. 13:32:43

@Nomad_: Pedig szerintem annál rosszabb, ha "beragad" egy vélemény, nem sok van. Változunk, változik az ízlésünk, változnak az ismereteink, és ezek fényében, főleg az új ismeretek fényében ha mégis ugyanaz marad a véleményünk, nem jó. Nekem inkább ez arról szól, hogy vállalom a véleményem, amelyek mindig az adott, meglévő, valós vagy képzelt érzékeim, információim, érzéseim keverékéből születnek. A vitának ott van vége, és onnantól nincs értelme, amikor egy egyértelmű, többszörösen bizonyított, saját szemünkkel is látott tényre valaki azt mondja, hogy "szerintem nem". Vállalom a korábbi véleményemet is bármiről, és pontosan fel tudom vázolni, mi miatt változott meg esetleg, ha megváltozott. Pl. nagyon sokáig a buddhizmust sokkal inkább tudtam tisztelni, mint bármelyik másik vallást. Ez addig állt fenn, amíg nem találkoztam egy alapos elemzéssel a távol-keleti vallási helyzetről, buddhistákat, keresztényeket, muszlimokat és kisebb vallási felekezeteket is érintve, és rájöttem, hogy igazából semmivel sem jobb, mint akár a kereszténység, akár az iszlám, ugyanazokra az emberi gyengeségekre és hatalomvágyra épül, és ugyanúgy uszít a többi ellen, csak errefelé jobb a marketingje, és ennek is megvan az oka. Aztán elolvastam egy nagy buddhista vallási vezető könyvét, ami még inkább meggyőzött: ugyanazok a dogmák, ugyanannyira dogmatikus, csak más színű csomagolópapírban rakják eléd, főleg Európa és Amerika elé, ahol nem hagyományos vallás. De ez csak egy példa :) Ilyen értelemben nagyon is jó és fontos az idézet, ezért is lett kedvencem.
Szélkakas-értelemben, és mindig az adott érdekek felé forduló értelemben persze nem jó.

Nomad_ 2020.07.22. 21:25:54

@Arthur Arthurus:
Én meg úgy értettem, hogy ne ez legyen az alap, a változott vélemény inkább a kivétel szerintem. Például egy barát, ismerős aki egyik nap kedvel, aztán utál aztán megvet majd megint barátkozik ötletszerűen... és ok nélkül. Vagy ajándékba viszed vki kedvenc sütijét, de “fúj utálom” értelemben. Persze változik a vélemény az új ismeretek és az idő változásával, de azért némi állandóság a bázis szerintem...
Buddhizmus: ja nagy kedvencem a “buddhista zászló alatt sose háborúztak” mire én: Srilanka? Buddhista -tamil harcok?
- ja, de biztos nem vittek buddhista zászlót....
Ha csak úgy nem :D

Arthur Arthurus 2020.07.22. 21:29:56

@Nomad_: Szerintem aki egyik nap kedvel, másik nap nem, az nem tartozik még a vélemény kategóriába, azok inkább megalapozott vagy megalapozatlan érzések, ezek keverékéből aztán kialakul később valami, ami már inkább véleménynek tekinthető :) De értelek, szerintem is fontos egy alap. Az alapra épült dolgok aztán változnak, csinosodnak, lebontódnak, felépülnek, stb. :)

Nomad_ 2020.07.23. 13:46:31

@Arthur Arthurus: "Szerintem aki egyik nap kedvel, másik nap nem, az nem tartozik még a vélemény kategóriába,"
Lehet nem jó a példa, úgy értettem, van egy véleménye rólad...
Ha már olvasás: A fentieken kívül scifi esetleg? Van pár kedvencem illetve keresek még ötleteket.

Arthur Arthurus 2020.07.23. 18:23:53

@Nomad_: A scifi tőlem meglehetősen távol áll, nem kedvelem túlságosan. Ettől függetlenül olvastam olyanokat, amelyek akár oda is sorolhatóak valamennyire, pl. Mark Lawrence könyvei bár inkább a fantasy zsánerébe tartoznak, de azért sci-fi-elemeket is felvonultat. Cory Doctorow Radikálisok c. könyve is csak beleszagol a sci-fibe, inkább társadalmi problémákról szól, az is nagyon tetszett.

Két kedves blogszerkesztő társam, Carbonari és GReni is kedveli a sci-fit, Martha Wellsről, Ted Chiangról, Ken Liuról, James S. A. Corey-ról, és el tudom képzelni, hogy teszek velük egy próbát majd egyszer, ha már nem lesz mit olvasnom :D ők kortárs, modern írók, akik kicsit meg is újították a műfajt, ami talán jót tett neki.

Nomad_ 2020.07.23. 19:28:31

@Arthur Arthurus:
Köszönöm, majd teszek velük egy próbát.
Ken liutól a paper menageriet elkezdtem hangoskönyben, de nem fogott meg, majd megpróbálom olvasva, hátha.
A másik liu, cixen liu, viszont a three-body problemmel( illetve a sorozat egyben asszem Remembering the earth past) nagyot alkotott, Asimov lépett ekkorát szerintem az alapitvány könyvekkel. Bár a vége nem egyszerű olvasmány, de az biztos, hogy végigvitte a történetet, tovább már alig lehet :)
A másik piedesztál nálam az Hyperion-Endymion könyvek (Hyperion Cantos egyben) Simmonstól, sztori vége engem még nem dobált meg ennyire.
Illetve ha már volt odefent Akhilleusz, Simmonstól az Ilium/Olympos is ezthelyezi más környezetbe, ha szeretnél meglepődni :)
Mindet merem ajánlani ha van komfortzóna tágítási kedved, illetve válság ellen vmi új ;)

Arthur Arthurus 2020.07.23. 19:33:25

@Nomad_: Hangoskönyv... na azokkal én is tettem próbát, pl. magányos sétáim alatt, de nekem nem jön be. Szeretek elmélyedni a szövegben, vissza-visszaolvasni néhány tetsző gondolatot, párbeszédet, megállni és elmélázni, stb., és a hangoskönyv az nem így műkszik :)

Köszönöm, sokat és sok jót hallottam már a fent említettekről, nem zárkózom el tőlük :)
(És most nézem, hogy az előbbi válaszomban az egyik mondat totál értelmetlen lett, na mindegy most már... ez van, ha megállok neveket keresni, mert tudod, névmemória... :D)

Ha szereted a scifit, a tudományos munkák, ismeretterjesztők is érdekelnek?

Nomad_ 2020.07.24. 20:02:29

@Arthur Arthurus:
Audible-t használom hangoskönyvekre, ott is lehet gombnyomásra visszalépni a szövegben, megállni gondolkozni...
Cikkeket olvasok ilyesmi témában, könyvben inkább nem a valóság-szerű tartalmakat keresem, (bár persze ha tartalmas akkor arra reflektál, vagy legalábbis az ember mindig talál kapcsolódást) Nevezték már eszképizmusnak, de szerintem inkább az ősi tábortűz körüli történetmesélés folytatása...
Bár lehet nem kellene teleszemetelnem a blogot, próbáltam privátban, lehet elakadt valahol...

Arthur Arthurus 2020.07.24. 20:14:31

Részemről cikkek is, könyvek is jöhetnek :) elég sokféle könyvet szeretek, néhány műfaj vagy alműfaj van, ami nem nekem való.
Nem kaptam privátban sehol semmit, vagy legalábbis nem találkoztam vele.

Nomad_ 2020.07.24. 21:22:53

@Arthur Arthurus:
Elvileg mailben kellett volna, biztos spambe ment.
Ha mégis rávennéd magad amiket említettem irok róluk kicsit többet, ill érdekelne a véleményed...

Arthur Arthurus 2020.07.24. 21:26:29

@Nomad_: Megnéztem a blogos meg a saját mailt is, nem találtam sajnos :( arthurus79@gmail.com - ide írhatsz :)
A háromtest-probléma foglalkoztat egy ideje, mármnit a könyv, szerintem azzal teszek hamarosan egy próbát :)