Az új Péter, az új kőszikla: Ferenc pápa, aki megmondja

2020. szeptember 23. 06:49 - Carbonari

Könyvajánló - Ferenc pápa megmondja

pope.jpgFerenc pápa megmondja című kiadvány részleteket tartalmaz a szentatya írásaiból és beszédeiből: mire van szüksége a világnak, fontos, mindenkit érdeklő problémákra milyen válaszok adhatók. 

Ferenc pápa a sede ״vacante”, vagyis az üres "trón” állapotából került megválasztásra, amikor 2013. február 28-án XVI. Benedek pápa, évszázadokon át ki nem használt jogi lehetőségre hivatkozva lemondott pozíciójáról. A bíborosok a fenti időszakban felkészültek az új pápa megválasztására, amelynek eredményeként március 13-án, egy rövid konklávét követően felszállt a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, annak jelzésére, hogy "habemus papam", az az van ״pápánk”. Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros (1936-), Buenos Aires érseke személyében először került dél-amerikai főpásztor Péter székébe. A névválasztás - Ferenc - azonnal utalt saját lelkiségére és várható pápai programjára.

Ferenc pápa üzenete egyetemes testvériség. Bergoglio személyisége, egyszerű életvitele és alázatos magatartása a kulcs: képviseli a társadalmi igazságosságot és a szegények felemelkedésének ügyét. A mai világnak olyan hiteles és erőteljes vezetésre van szüksége, mely szembe tud szállni a világgazdaság igazságtalan erőivel, a környezetet pusztító emberi magatartással, a fegyverkezési versennyel és az erőszakkal. 

Akitől a pápa neve származik

Assisi 
Szent Ferenc
 (latinul: Franciscus Assisiensis), vagy ahogy a Ferenc-rendiek nevezték: szerafikus Szent Ferenc (latinulFranciscus Seraphicus vagy „Pater seraphicus”(Assisi, 1182. július 5. – Assisi, 1226. október 3.) a ferences rend megalapítója; Itália, illetve a mai Olaszország, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje, a testvériség gondolatának egyik jelentős kiterjesztője. Az egyik legnagyobb hatású középkori szent, akinek jelentős kultusza van a nyugati kultúrában.

Forrás: Wikipédia

Tartalom

Ferenc pápa írásai és beszédei meg is felelnek névválasztásának. Globális problémákról értekezik, mint a migráció, menekültek, gyerekek, közömbösség, közöny, kommunikáció, fake news, szegénység, politika, hamis próféták, zaklatás, erőszakmentesség, fiatalok, család és szeretet, hit témákban. "Aki kockáztat, annak az Úr nem okoz csalódást", tartja. 

Ő a modern pápa. Cselekvő, kilépő egyház híve, aki nemcsak beszél, hanem cselekszik is. Tovább szigorította a szexuális zaklatást elkövető papok elleni eljárást, modernizálni igyekszik a klérust, de nem enged olyan alapevekből, mint az abortusz tilalma vagy a házasság szentsége. Felemeli szavát a globális felmelegedés, a környezetpusztítás, háborúk, menekültválság, nyomor ügyeiben. Nem vádirat: inkább felelősségfelkeltés, bűntudatébresztés a célja. "Semmi sem közömbös számunkra"  - írja, a kizsigerelt Föld ma már sóhajtozik és vajúdik. Hogy mit fog szülni? Ki tudja.

Iránymutatása semmiképpen sem egyforma recepteket kínál: mindenütt felelősséggel érdemes megvizsgálni a tényeket és a velük kapcsolatos lehetőségeket. A helyi politika szintjén például érdemes elősegíteni a fogyasztás megváltoztatását, a hulladékkezelés módjait, az újrahasznosítást, a szállítás és helyi piacok megszervezését, támogatni a kistermelőket, különféle együttműködéseket. A környezetvédelemmel kapcsolatos tervek nem lehetnek kitéve kormányváltozásoknak, a folyamatosság elengedhetetlen a sikerhez. pope1.jpg

A béke a valódi hír, ne szavakkal, hanem tettekkel szeressünk, kérkedés nélkül, mértéktartás és alázat, világméretű egyenlőtlenség, káros emberközpontú szemlélet, nem szabad hozzászokni mások szenvedéséhez - csak pár kiragadott kulcsszó a műből. Valamennyi hívószó vallásos meggyőződés nélkül is megállja helyét. 

Egy szelfi, gyerekek?

Igényes, védőborítóval ellátott, varrott, kemény fedőlapos könyv, amelyről egy szimpatikus pápa néz ránk. Az más kérdés, hogy nekem nem jön be a menekültek lábát csókolgató egyházfő, nem tehetek róla, viszolyogtam a híradások megtekintésekor. Népszerűsége az én viszolygásom ellenére is töretlen (naná, ki vagyok én? senki),  2013-ban a Time magazin az év emberének is megválasztotta. Ha mindazt valóban meglépte és meglépi, amit tervez és tervezni fog még ezentúl, megítélésem szerint nem árt neki jelentős testőrség: ismerve az Apostoli Szentszék megosztottságát és irányultságát, nincs könnyű dolga, és bizony, ha nem figyelnek, hamar ki lehet iktatni egy belső berkekben ennyire megosztó pápát. Felszólalt a melegekért (szerintem több bíboros és vezető tisztségviselő is kiköpte erre a reggeli kávéját), nagyobb szerepet szán(na) a nőknek az egyházban (újabb kávékiköpés), kiáll az elesettekért, közvetlen a hívekkel, vallási megbékélést hirdet (végre, bár itt is volt némi neheztelés szerintem belső körökben), újítani próbál. Hát.. majd meglátjuk.

A szövegekről lehántva a vallásos mázt, hamar olvashatóvá és emészthetővé válik bármelyik írás. Nagy érdeme van ebben az enciklikák és egyéb idegen nyelvű források fordítóinak, Cserháti Ferencnek, Diós Istvánnak, Domokos Györgynek, Németh Gábornak, Tőzsér Endrének. 

pope2.jpg

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!

Sikerült felkelteni az érdeklődésed? Akkor kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel meg is rendelheted!

Kövess minket Facebookon!

115 szerelmes levél és történet

Az elfeledett magyar festőművész, aki egykor Európa kedvence volt

Közismert emberek kevésbé ismert tevékenységei

 

Cím: Ferenc pápa megmondja
Sorozat: Megmondja
Oldalak száma: 280
Megjelenés: 2020. április 04.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631366372
Méret: 183 mm x 124 mm x 25 mm
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4016206022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása