Zombiexpressz

2020. szeptember 29. 07:55 - GReni

Könyvajánló - Park Dzsó-Szuk és Jon Szang-Ho: Vonat Puszánba - Zombiexpressz

Egy békés vonatútnak indult,
de őrült túlélőtúrába torkolló
zombiapokalipszis lett belőle...

5da20b59d95c8e001d0b67a1.png

2016-ban meghódította a horrorfilmek rajongóit a Zombiexpressz című koreai film. Nem ritka, hogy egy népszerű filmnek megjelenik a regényesített változata, így született meg Park Dzsó-Szuk és Jon Szang-Ho regénye is Vonat ​Puszánba címen, melyet az Athenaeum Kiadó hozott el a magyar olvasóknak.

A történet főszereplője Szogu, aki egy munkamániás, elvált üzletember. Szöulban él, exe pedig Puszánban. Kislányuknak, Szuannak egyetlen születésnapi kívánsága van csupán: ünnepeljenek az édesanyjával. Szogu beleegyezik a kérésbe és reggel felszállnak a vidékre tartó vonatra. Ekkor még nem is sejtik milyen megpróbáltatásokkal kell megküzdeniük.

Koreában egy vírus indul útjára, amelytől az emberek megveszett vadállat módjára viselkednek. Gyakorlatilag üresszemű zombivá válnak tőle. A fertőzés feljut a vonatra is, ahonnan nincs menekvés. Bárhol próbálnának is leszállni, mindenhol káosz és vér uralja az utcákat. Túl kell élniük az élőhalott hordát, hogy eljussanak a végállomásra, ahol bíznak benne, hogy biztonsággal leszállhatnak.

Ám a rettenetes fertőzés mellett az emberi gyarlóság még nagyobb veszéllyel kecsegtet. Egy ideális világban az egészséges emberek összefognának, hogy nagyobb eséllyel éljék túl az utat, ehelyett legtöbbjüket a saját túlélésük izgatja csupán.

A történet nem kíméli az olvasókat, végig feszült és sötét a hangulat. Sorra hullanak a szereplők. Alig, hogy elindul a vonat Szöulból, megjelenik egy lány a vonaton egy lábsérüléssel, majd rohamot kap és őrjöngő fenevad módjára veti rá magát más emberekre. A fertőzöttek száma pillanatok alatt brutálisan elszaporodik. És ne a megszokott belassult, épp szétesni készülő zombikra gondoljunk, mert ezúttal aktív, gyors és vérszomjas vadállatok veszik át a megszokott zombik helyét.

Közben megismerünk néhány hétköznapi figurát, akiknek komoly szerep jut a túlélésben. Többek között egy idős testvérpár, egy szerelmespár, egy terhes asszony és a férje, egy hajléktalan és egy üzletember. A kötetben láthatjuk, hogy kényszerülnek bujkálni, milyen cseleket alkalmaznak, hogy átverjék a zombikat, közben pedig a szereplőkkel együtt az olvasó is rádöbben, hogy bizony bármikor elérkezhet a vég. Oké, lehet hogy nem épp egy zombisereg által, de értitek.

A szerzőpáros nagyon jól érzékelteti a feszültséget, külön rémisztő, ahogy részletesen leírják, hogy mennyire gyors az átalakulás folyamata onnantól, hogy egyik pillanatban még egy teljesen normális figura ül velünk szemben, a következőben pedig egy kifehéredett szemű szörnyeteg. Szép kis vérfürdő zajlik le a kevesebb, mint három órás út alatt a Puszán expresszen minimális túlélővel a végén. Akik imádják a zombis történeteket, tuti nem fognak csalódni. Nekem eddig a film kimaradt, de azt hiszem kénytelen leszek pótolni, pláne, hogy úton a második rész. :)

unnamed_4_7.jpgKöszönöm a lehetőséget az Athenaeum Kiadónak! A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva.

Fordította: Németh Nikoletta

Kövess minket Facebookon!

A mainál kicsit kínosabb világjárvány a középkorból

Hugicám, a sorozatgyilkos

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2116215606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.10.02. 23:20:40

Igen ez egy remek film, érdemes pótolni akinek kimaradt.
süti beállítások módosítása