914-ben járunk, kis avar-mogyeri-bajor virtussal fűszerezve

2018. november 21. 06:34 - Carbonari

Könyvajánló - Urbánszki László: A nemzetségfő

nemzetsegf.jpgA Szenzár Könyvek tovább folytatja Urbánszki László A magyarok nyilaitól sorozatát,
november végén megjelenő újabb résszel, amelynek címe: A nemzetségfő. 

Tovább
Szólj hozzá!

Grindelwald és az ő bűntettei - vélemények és teóriák

2018. november 21. 00:02 - Arthur Arthurus

Filmajánló - Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald - Legendás állatok - Grindelwald bűntettei

Milyen volt a Legendás állatok új része, mi tetszett benne és mi nem? Ettől hangos most a világ, szóval azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom, miről is van szó :)

Figyelem! A szöveg spoilert tartalmaz, ezért csak saját felelősségedre olvasd tovább!

Tovább
Szólj hozzá!

Kívántad már, hogy bárcsak megváltoztathatnád a múltad?

2018. november 20. 07:42 - GReni

Könyvajánló - Laura Marshall: Ismerősnek jelölt

"Maria bejelölt a Facebookon.
Ismerősnek jelölt.
De Maria 25 éve halott.
Vagy mégsem?"

45474891_2186110628319033_6204458280618557440_n.png

Laura Marshall debütáló könyvében Louise, egy negyvenes éveiben járó belsőépítész életének sötét titkaiba nyújt betekintést. A nő elvált, miközben neveli kisfiát, igyekszik vállalkozóként is helytállni és nem gondolni rá, hogy férje lelépett egy dögös, fiatal szőkével.

Már épp kezdenek rendeződni a dolgai válása után, amikor élete ismét fenekestől felborul. A múlt árnyai kísértik. Az első csapás: Facebook-on ismerősnek jelöli Maria Weston. Ugyan mi lehet ebben olyan felkavaró? Megsúgom: a lány több mint huszonöt éve egy szikláról lezuhant és örökre a hullámok fogságában ragadt. Azt hiszem engem is felkavarna, ha egy halott (vagy halottnak hitt?!) leányzó felbukkanna az életemben. Pláne, ha felelős lennék a haláláért...

A regény két idősíkon fut. Az egyiken visszarepülünk 1989-be, amikor Louise és barátai végzős évükben járnak a gimiben. Az utolsó hónapokban felbukkan Maria, aki titokzatos okokból váltott iskolát, várost alig valamivel az érettségi előtt. A kölykök gonoszak, sokszor kegyetlenek, csúnya és veszélyes pletykák kelnek szárnyra. És bár elsőre úgy tűnik a két lány barátok lesznek, végül sajnos kapcsolatuk tragédiával végződik.

Közben napjainkban megismerjük a negyvenes éveiben járó Louise-t, akit egész életében megviselt, amit Mariával tett, tettek barátaival. Most pedig még elevenebben élednek fel benne az eltemetett emlékek a szörnyű éjszakáról, ami megváltoztatta az életüket. Örökké bánni fogja, ami történt és bárcsak visszamehetne az időben, hogy mindent másképp tegyen.

woman-1906530_960_720.jpg

A múlt felbukkanása, a közeledő évfolyamtalálkozó és a titokzatos új facebook ismerős arra kényszeríti a nőt, hogy felvegye a kapcsolatot régi barátaival és feltépje a sebeket. Közben retteg, mert ha az igazság napvilágot lát, mindent elveszíthet. A fiát, a szabadságát. Felszínre kerülnek a hazugságok, a titkok. De mi lesz mindebből? Megtudjuk mi az igazság? Vajon Maria tényleg él és felbukkan a találkozón? Vagy valaki tudja sötét titkukat és akarja tönkretenni az életüket?

Elkezdtem olvasni a könyvet és ezzel együtt bosszankodni is. Ütős cím, ütős felvezetés, aztán valahogy elindult a történet és nem történt semmi. Legalábbis így éreztem az első jó pár oldalon. Kaptunk egy csomó infót problémás tinikről, egy nőről, akinek tönkrement a házassága és egy iskolai zaklatásnak áldozatul esett tinilányról, aki több mint huszonöt éve lezuhant a sziklákról és meghalt, vagy nem, mert most zaklatja az őket anno zaklatókat.

Őszintén megmondom, közel álltam hozzá, hogy 40 oldal után félredobom a könyvet. Szerencsére felkeltett bennem némi kíváncsiságot, így nem tettem. A szép lassan csepegtetett infókból egy nagyon is szomorú, tragikus és rettenetes történet kezdett összeállni. A szerző jól ír, a karakterek ütősek, és a lassú, számomra unalmasnak tűnő bevezető után pedig elkezdett szépen épülni a történet. A szerző végre elérte, hogy le se akarjam tenni, amíg el nem értem az utolsó oldalig. El tudtam kezdeni összerakni az eseményeket, rájöttem mit, miért, kivel, hogyan, a sok apró információ mind fontossá vált, és végül egy meglepő és sokkoló lezárást kaptam.

Szóval összességében tényleg egy klassz, váratlan fordulatokban gazdag pszichothrillert kaptunk Laura Marshalltól, kíváncsian várom a további műveit.

laura-marshall-ismerosnek-jelolt-kivantad-mar-hogy-barcsak-megvaltoztathatnad-a-multad.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

Hogy tűnhet el egy gyerek nyom nélkül? Kíváncsi vagy? Kattints!

Szólj hozzá!

1919 - "mit forralnak az antant szoknyája mögül elősettenkedő csehszlovák csapatok?"

2018. november 20. 00:17 - Carbonari

Könyvajánló - Kapa Mátyás: Maradj meg magyarnak

balassagy.jpgMire való a magyar himnusz vészterhes időkben?
Hogy összekovácsoljon embereket, közösségeket, elszánttá tegyen.
Mint akkor a balassagyarmatiakat, 1919-ben.
Húsz nap - a "csehkiverés" - története hiteles adatok alapján 
Kapa Mátyás tollából, a Historycum kiadótól. 
Maradj meg magyarnak 

Tovább
Szólj hozzá!

Fika - a svéd kávézás szertartása

2018. november 19. 07:51 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Te tudod, mi az a fika? Na nem az... nem az, amit a gyerek előszeretettel túr ki az orrából és eszi meg/keni oda mindenhová. A svéd fika, amit napi kétszer űznek, a társasági kávézás öröme, barátokkal, munkatársakkal, családtagokkal, és általában egy édes sütemény is kíséri.food-1245955_1920.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Láthatatlan pokol

2018. november 18. 07:53 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Hercsel Adél: Láthatatlan pokol

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a családon belüli bántalmazás csak elvétve fordul elő, csupán a ritka kivétel, ami erősíti a szabályt. Nincsenek pontos statisztikák, de az biztos, hogy sokkal gyakoribb a bántalmazás, mint hinnénk, vagy mint hinni szeretnénk. És volt mindig is. Ebben a könyvben számtalan szívbemarkoló és dühítő történetet megismerünk, mind olyan ma élő magyar ember - fiatal és idős, férfi és nő - története, aki élete során mint házastárs vagy mint gyerek, átélte és túlélte a bántalmazást. 

pink-rose-on-empty-swing-3656894_1920.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Tanulságos és megható történetek keményen dolgozó kutyákról

2018. november 17. 07:46 - GReni

Könyvajánló - Laura Greaves: Dolgozó ​kutyák

"Ismerjék meg Molly Pollyt, a diabétesz-jelző kutyát, akinek az a dolga, hogy a nap huszonnégy órájában őrködjék két kis gazdája egészsége fölött; Bailey-t, a sirályügyi igazgatóhelyettest, aki távol tartja a szemtelen madarakat az Ausztrál Tengerészeti Múzeum értékes, régi hajóitól; és Daisyt, a collie-keveréket, aki egy másik kutya állandó segítője."

1111_2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

1916: Andrássy gróf és a Nagy Háború élve boncolása

2018. november 16. 06:55 - Carbonari

Könyvajánló: ifjabb Gróf Andrássy Gyula: A világháború problémái

fortepan_116267.jpgIfjabb Andrássy Gyula gróf A világháború problémái című könyve olyan mű,
amely a háború derekán, szemtanú hitelességével, összefüggésekbe foglalva tárja elénk
a világégés keletkezésének körülményeit, lehetséges okait és megtippeli esetleges következményeit. 
Elég messziről kezdi a történetet, hiszen a Nagy Háború
nem a szarajevói merénylettel kezdődött, de nem ám.
A könyv először 1916-ban jelent meg Budapesten, az "Élet" Irodalmi és
Nyomda Részvénytársaság Révai Bizomány kiadásában.

"A háború tulajdonképpen a moszkovitizmus háborúja."

Tovább
Szólj hozzá!

Ez egy sötét, kegyetlen duett

2018. november 16. 00:01 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Victoria Schwab: Egy sötét duett

1193 nap. 334 könyv. Ennek kb. a kétharmada regény, a többi nonfiction (nem, nem számoltam meg). Ennyi kellett. Ennyi idő telt el azóta, hogy utoljára olvastam olyan regényt, ami olyan hatással volt rám, mint ez a könyv. Ez a könyv kegyetlenül fájdalmas és mégis reményteli. Victoria Schwab, kegyetlen vagy! És zseniális.violin-374096_340.jpg

Tovább
Szólj hozzá!