Egy buggyant százéves és a világ vezetői egy asztalnál? Ebből mi lesz...

2018. december 11. 07:50 - GReni

Könyvajánló - Jonas Jonasson: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik

Mi kell egy pár órás nevetéskúrához?
Egy bombamániás, bolondos százéves, egy abszurd történet,
és egy kiváló író, aki ismét fergeteges kalandokat álmodott meg
ennek a kattant pasasnak és barátjának.

77d8ab2b00a677a9ed16da1b9f4ee53b.jpg

Emlékeztek még Allan Karlsson-ra, a bohókás öregúrra, aki a századik születésnapja tiszteletére rendezett buli elől meglépett az idősek otthona ablakán keresztül, hogy aztán izgalmas kalandok árán eljusson Bali szigetére? Egy teljesen abszurd történet, mely garantál jó pár nagy nevetést, miközben végigvezet a különös nézeteket valló Allan kalandos életén.

Ha nem jöttél rá, miről beszélek, akkor feltétlenül olvasd el Jonas Jonasson A ​százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című humoros regényét, melyet meg is filmesítettek. A könyv és a film is jól sikerült, szóval nem érdemes kihagyni.

A szerző, bár eredetileg nem tervezte, hogy folytatja Allan történét, végül mégis beadta a derekát és így született meg A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik című kötet, melyet az Athenaeum Kiadó hozott el a magyar olvasóknak.

Ezúttal is egy teljesen őrült kalandba csöppen a mi kedvenc öregurunk, aki immár százegy éves. Azt gondolnánk a több millió koronával a zsebében és Julius barátjával az oldalán lecsillapodnak a kedélyek, és hátralevő éveit luxusban, a tengerparton ücsörögve, koktélokat szürcsölgetve tölti. Hát persze...ez  a két dilinyós nem épp erről híres.

A két öreg unaloműzés gyanánt úgy dönt meg kéne nézni a szigetet madártávlatból. Elkezdtek iszogatni, s miközben gyönyörködtek a látványban valami félresiklott és végül a tengeren kötöttek ki. Szerencséjükre, bár mint később kiderült, inkább szerencsétlenségükre egy észak-koreai hajó begyűjtötte az "ballontörést" szenvedett urakat. 

Alapjaiban egy észak-koreai hajóval még nem is lenne feltétlenül gond, na de amikor kiderül, hogy a diktátornak, Kim Dzsongunnak csempészik éppen a hasadóanyag...sejthetitek, hogy szép nagy kalamajka lesz ebből. A történet során mindenki megjelenik, aki manapság a politikai életben valamiért számít: többek között Angela Merkel, Vladimir Putyin, Kim Dzsongun és még Donáld Trump is. A diplomáciai válság komoly kihívást jelent buggyant hőseink számára. Vajon ebből a slamasztikából hogyan fognak kimászni?

Ritka az, hogy egy szerző hatalmasat robbanó könyvének folytatása is ugyanolyan hatással legyen az emberre. Megmondom őszintén, hogy a huszadik századi történelem más szögből való bemutatása az első részben sokkal jobban tetszett, mint az aktuálpolitika tálalása. Sajnos szerintem nem sikerült annyira humorosra, mint az előző kötet, persze azért most is okozott nevetős perceket a szerző.

1536000.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

Hamupipőke sztori a Kék Macska lokálban

2018. december 11. 00:51 - Carbonari

Könyvajánló - Borbás Edina: Kék Macska

kek_macska.png1901, Budapest, Kék Macska lokál. 
Vidéki talpraesett leányzó, nagyvárosi forgatag, 
szépasszonyok, frivol művésznők, kapzsi vigalmi negyed 
a Király utcában. 
Tényleg létezett, amit ez a regény visszahozott nekünk hangulatban 
és történetben. Fikció ugyan, de így is eshetett volna, nem? 

Tiszta lány a bűnös városban - Hamupipőke sztori magyar módra. 

Tovább
Szólj hozzá!

Svédcsavar: mesteri rablás egy helikopter segítségével

2018. december 10. 00:01 - GReni

Könyvajánló - Jonas Bonnier: Svédcsavar

2009-ben egy bűnöző banda Svédország legbiztonságosabbnak ítélt készpénzlogisztikai cégét kirabolták. Mindehhez egy mesteri tervre, sok szövetségesre és egy helikopterre volt szükségük. És mekkora volt a zsákmány? Másfél milliárd forintnak megfelelő svéd korona. Nem rossz, mi? Jonas Bonnier, író felkereste a tolvajokat a börtönben és egy regénybe foglalta a történetüket.

helikopter-ran-g4s-900x473.jpg

A Svédcsavar egy pörgős és érdekes történet egy látványos bűncselekményről, mely Stockholmban játszódik 2009-ben. Adott a G4S készpénzlogisztikai cég, amely arról híres, hogy szuperbiztonságos és lehetetlen kirabolni. Kell ennél több pár elszánt bűnözőnek? Tökéletes kihívás vagy hatalmas nagy őrültség?

Végül akad pár férfi, akit nem rettent el a bevehetetlennek titulált épület, a nagy lé reményében összeállnak és számtalan tervet rágnak át, hogy végrehajtsák a tökéletes bűntényt, és megszerezzék a töméntelen mennyiségű készpénzt, amely örökre anyagi biztonságot jelentene mindannyiuknak.

800px-bell_206_jet_ranger_se-hon.jpgA helikopter, amivel a valóságban a rablást elkövették

A kis csapat először három fős, majd négy fősre duzzad. Ott van Sami Farlan az újdonsült apa, aki egy félresiklott üzlet után hatalmas anyagi gondokkal küzd. Nincs más vágya, mint szeretett családjának tökéletes életet biztosítson. Vele van a kedves és jóindulatú libanoni bevándorló, Michel Maloof, aki bűnözők között nőtt fel Stockholm szegénynegyedében. A kitöréstől és néhány milliótól csupán lépések választották el, ez sajnos nem jött össze, ezért csatlakozik a küldetéshez, melyben már ott van Zoran Petrivic is, aki egy pénzéhes jugoszláv származású bűnöző. A negyedik játékos Nikolas Nordgren, aki robbanóanyag szakértő. Nem kisebb feladat az övé, mint átjutni az épület tetején levő vastag betonrétegen, hogy a rendőri helikoptereket késleltesse.

Számos ötlet és terv készül, ám mindegyiknek akad buktatója. Végül megszületik a tökéletes terv, melyhez szükségük van egy helikopterre. A kelet-európai kapcsolatok mind hasznosnak bizonyulnak, de minél többen tudnak egy tervről, annál nagyobb az esélye a buktának. Ki is szivárog némi infó a szerb rendőrség felé, akik értesítik a svéd hatóságokat.

A regény valós eseményeken alapul, a szerző pedig igazán látványosan tálalja mindezt. Részletesen megismerjük a tolvajokat, hogy mi motiválja őket, legyen az épp a gazdaság utáni vágy, vagy csupán az izgalom és a kaland iránti szomjúság. Az elejétől a végéig izgalmas a regény. Bár megvan a tökéletes terv újra és újra olyan helyzetbe kerülnek, hogy kénytelenek improvizálni és persze mindig akad egy szorgalmas nyomozó, aki megnehezíti a bűnözők életét. Ez volt első bűncselekmény Svédországban, melyhez helikoptert is használtak a bűnözők.

svedcsavar.jpgKöszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak!

A borítóképre kattintva megrendelheted kedvezményes áron a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon is!

Lesben áll a skandináv krimik második legnépszerűbb szerzője! Kattints!

Szólj hozzá!

A kísértethistóriák ősanyja

2018. december 09. 07:58 - Tibitron79

Könyvajánló - Shirley Jackson: Hill House szelleme

Ódon ház, recsegő padló, libbenő függöny, suttogások, elsuhanó árnyak? Emberek, akik bemerészkednek éjszakára a falai közé? Igen, ezek a klasszikus kísértetház ismérvei a filmekben. És hogy mindez honnan eredeztethető? Nagy valószínűséggel a Hill House szellemétől.

Tovább
Szólj hozzá!

Kettős szerepben: sose bízz egy kémben!

2018. december 08. 07:40 - GReni

Könyvajánló - John le Carré: Kettős szerepben

Egy fiatal színésznő a "valóság színházában" élete legkeményebb szerepében:
beépül a világ legveszélyesebb emberei közé,
hogy egy palesztin terroristát az izraeli titkosszolgálat kezére adjon.

thelittledrummergirlcartel.jpg

A történet középpontjában áll Charlie, aki egy feltörekvő fiatal színésznő. Látszólag véletlenül (legalábbis ő ezt hiszi) akad össze a sármos Joseph-fel Míkonosz szigetén. A férfi rejtélyes és titokzatos. Több sem kell a lánynak, szenvedélyes kis románc indul kettejük között, amely fenekestől forgatja fel az életét.

Lassan derülnek ki a dolgok és rájön, hogy a férfi valójában nem az, akinek látszik, hanem egy izraeli titkosszolgálatnak dolgozik és nem véletlenül keresztezték egymás útjait. De mire Charlie észbe kap, máris egy kémjátszma kellős közepén találja magát, ahol Martin Kurtz izraeli kém mozgatja a szálakat. A lány feladata pedig nem kevesebb, mint leleplezni egy palesztin terroristát, aki brutális támadássorozatot szervez Európában.

mv5bzjdkzguwodytodcyms00yjnmltlkmmmtnjq1mme1ntexowvmxkeyxkfqcgdeqxvymdqxmtkwnq_v1_sy1000_cr0_0_1499_1000_al.jpgFlorence Pugh (Charlie) és Alexander Skarsgård (Becker) a regény alapján készült sorozat egyik jelenetében

A kémek élete és a színészeké nem is áll olyan messze egymástól, csak a helyszín, a színpad más. Bár lényeges különbség, hogy a színpadon hibázva "csak" a karrier a tét, míg kémként az életével játszik. Charlie is tudja, hogy veszélyes feladatra vállalkozik, amikor el kell játszania a szerepét, hogy eljussanak Khalil-hoz, a terroristák vezéréhez.

A dolgok sűrűjében már  mi sem mindig tudjuk ki kivel van, ki a jófiú és ki nem. Charlie fejében is keveredik a jó és a rossz, a szerep és a valódi lány. Vajon végül képes lesz felülkerekednie önmagán és tökéletesen eljátszani élete legveszélyesebb szerepét?

John le Carré kémtörténetei több alkalommal elcsábították Hollywoodot, ebből a regényből is készült már film 1984-ben, de most az AMC-BBC kopordukciójában egy izgalmas sorozatot is kapnak a rajongók, mely a könyv eredeti címét viseli: The Little Drummer Girl. Az epizódokat Park Chan-wook rendezte, akinek olyan színészeket sikerült megnyernie, mint Florence Pugh, Michael Shannon és Alexander Skarsgård. Ezek aztán a húzónevek, mi? 

Még nem volt időm a sorozatot megnézni, de mindenképpen sort kerítek a 6 részes évadra. A könyv pedig igazi legendás klasszikus, az részletesség, ahogy a kémek nemzetközi világát bemutatja és a titkosszolgálatok háttérmunkájába mutat betekintést felettébb izgalmasnak és hatásosnak bizonyult. Ráadásul azt mondják a kritikusok, hogy ez a regény a szerző legjobbja.

Mivel még nem olvastam minden regényét, sem cáfolni, sem megerősíteni ezt nem tudom, de egy biztos: tényleg ütős darab, bár nem árt olvasás közben türelmesnek lenni, mert a sok kósza információból a regény végére áll össze kerek egésszé. A kémregény-rajongók számára kötelező olvasmány (persze csak, ha eddig valamilyen okból kimaradt volna :D ).

john_le_carre_kettos_szerepben_b1.pngKöszönöm a lehetőséget az Agave Kiadónak!

A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kötet a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

A kémek öröksége - hogyan ítéli meg a jelen a múltat?

Szólj hozzá!

Azt hiszed, mindent tudsz anyádról?

2018. december 07. 06:51 - Carbonari

Könyvajánló - Michael Ondaatje: A háború fényei

habor.jpgMindig vannak események az ember életében, amelyek megtörténtét nincs módjában se megváltoztatni, se megelőzni, se jóvátenni. Egyszerűen csak bólintani kell,
hogy így van ez most már és menni tovább az úton. 
Szüleink élete mindig is hasonlatos egy puzzle-hoz, 

csak rakjuk, rakjuk a kis darabkákat és következtetünk, 
hogy ekkor ez lehetett, akkor az lehetett, 
és ha ekkor így, akkor meg úgy. 
Ezt teszi a könyv hőse is: az anyja életét, 
cselekedeteit és azok mozgatórugóit próbálja összerakni, 
súlyosbítva a II. világháború eseményeivel. 

Tovább
Szólj hozzá!

Karácsonyi ajtódísz házikókból

2018. december 07. 00:01 - Arthur Arthurus

Bár a karácsonyi előkészületek már megkezdődtek, még nem késő elkészíteni idén karácsonyra egy ajtódíszt vagy kopogtatót. Amint megláttam az ötletet valamelyik ajtódísz-összeállításban, tudtam, hogy nekem is meg kell valósítanom. Ilyen lett :)

Tovább
Szólj hozzá!

Hatperces napló: A könyv, amely megváltoztatja az életedet

2018. december 06. 07:30 - GReni

Könyvajánló - Dominik Spenst: Hatperces napló

"A boldogsághoz vezető út mindenki számára mást és mást jelent.
Ez a napló csak egy ajtó a változások felé,
de ezen az ajtón mindenkinek magának kell átmennie."

20181127_160427.jpg

Egy tökéletes nőcis ajándék a fa alá, mely segít megtalálni a boldog, kiegyensúlyozott élethez vezető utat. Dominik Spenst egy olyan naplót állított össze, amely elősegíti a pozitív változásokat az éltünkben. Egy ajtó a változások fel, mely tudományos alapokon nyugszik. Hogy ez mit jelent?

"Csak akkor változtathatsz az életeden,
ha a mindennapos szokásaidon változtatsz,
ebben rejlik a siker titka."

John C. Maxwell

Elvégeztek kutatásokat, melyek azt igazolják, hogy naponta csupán hat percet kell arra áldoznunk, hogy gyökeresen megváltoztassuk az életünket. Persze ez nem megy egyik napról a másikra és nyilván akarnunk is kell a változást, de ha segítségül fogadjuk a kötetben található bölcs idézeteket, praktikus tanácsokat és odafigyelünk a tanulságos történetekre, akkor néhány hónap alatt mélyebbre áshatunk önmagunkban. Az önismeret pedig elengedhetetlen, ha változást szeretnénk elérni és pozitív szokásokat ültetnénk a hétköznapjainkba.

A kötetben levő feladatot, inspiráló idézetek és történetek segítenek, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Segít a boldog és kiegyensúlyozott élet elérésében. Mindezt egyszerű, apró változásokon keresztül. Ne motivációs beszédekre számítsunk és felejtsük el az ezotériát is, a napló elmélete teljes egészében tudományos tényeken alapul. 

"Ha minden sikerül, amivel próbálkozol, akkor nem próbálkozol elég keményen."

Gordon Moore

Elméletileg, ha követjük az utasításokat, akkor néhány hónap után jobban megismerjük önmagunkat, segít fejlődnünk és elérhetjük általa, hogy a boldog pillanatokat tudatosan megéljük. Ráadásul a napló írása közben szórakozunk és létrehozzuk általa az emlékeink kincstárát. Ideális karácsony ajándék bárkinek, aki fontos számunkra, de akár saját magatokat is meglephetitek vele, ha úgy érzitek változtatni szeretnétek a mindennapjaitokon. :)

1555877_2.jpgKöszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak!

A könyv kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!