Lehetünk őszinték egymással?

2019. július 23. 07:22 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Feldmár András: Őszinteség

Hamar meg is válaszolom a kérdést: nem. Magunkkal sem vagyunk azok. Magunkkal sem lehetünk azok. hazugsag-50e3fb77e1e9db8b1401ed50_thumb_top-center_624x0-false.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A Marvel legendás alkotója, Stan Lee

2019. július 23. 00:16 - GReni

Könyvajánló - Stan Lee: Fantasztikus életem

Egy fantasztikus képregény a legendássá vált képregény-gururól,
Stan Lee-ről, akinek a neve mára egybeforrt a Marvellel.

stan-lee-fantasztikus-eletem-001.jpg

Stan Lee (teljes nevén Stanley Martin Lieber, becenevén: the Man) neve egybeforrt a Marvel névvel. A tavaly elhunyt képregényguru olyan legendássá vált szuperhősöket álmodott meg, mint Pókember, Hulk, Vasember, Marvel kapitány és még sorolhatnám sokáig. Szinte teljes életén át népszerűsítette a Marvel-univerzum hőseit.

Képregény-memoárjában végigkísérhetjük az életét Colleen Doran gyönyörű illusztráció kíséretében. Ha bárki más döntene úgy, hogy képregényben meséli el az életét és vezet be minket a nagy hősök és gonosztevők születésének körülményeibe, tutira furán néznék rá. De Stan Lee közel nyolc évtizedet töltött azzal, hogy a képregényeket népszerűvé tegye, így inkább az lett volna a meglepő, ha nem egy humoros, ironikus mégis megindító képregénybe csomagolta tálalta volna elénk útját.

stan-lee.jpg

A kötet címe kicsit sem túlzó. Valóban egy páratlan, fantasztikus életutat ismerhetünk meg, miközben beleshetünk a Marvel kulisszái mögé is. Egy izgalmas hullámhegyekkel-völgyekkel tarkított életút, melynek elmesélése így kezdődik:

"Hihetetlen, de életem különös, küszködésekkel teli korai éveiben nagyon szégyelltem, amiért csak képregényíró vagyok. Most pedig képregényeknek köszönhetően, íme, itt vagyok, egy igazi, felnőtteknek szóló könyv címszereplőjeként, a saját élettörténetem hőseként! Valószínű, hogy nagy tanulság rejlik ebben a történetben. Miközben elmesélem, keressétek meg, mi lehet az."

A történetének elmesélését gyerekkoránál kezdi. Igazi könyvmoly volt. Falta a könyveket, mindenfélét, bármit, ami a keze ügyébe került. Okos volt és nem volt rest tanulni, ezért több osztályt is átugrott. Közben pedig megismerjük a családját, a szegénységet, a szülei frusztrációját, a stresszt, amiben felnőtt és, ami miatt fiatalon kezdett dolgozni. Bármit elvállalt, ami pénzt hozott. Nekrológokat írt, reklámokat, varrodában is dolgozott, de kedvenceként emlékszik vissza a jegyszedői munkájára a Rivoli Theatre-ben.

Aztán a nagybátyjának köszönhetően került a Timely Comics-hoz (Később Atlas Comics, majd Marvel Comics). Itt ismerte meg Jack Kirby-t és Joe Simon-t is, akikről elismerően beszél. Innentől ismerjük meg az útját. Ekkor még a legnagyobb feladata a kiadónál a kávé és apró-cseprő asszisztensi feladatok. Aztán jöttek az első szárnypróbálgatások, mint képregényíró. Ekkor választotta magának írói álnévnek a Stan Lee-t. Majd jött a háború, belépett a seregbe, ám harc helyett a híradós stábhoz osztották, majd megbízták nemi betegségről szóló oktatófilmek forgatásával.

A háború véget ért és visszatért képregényíró állásához és a szerelem sem kerülte el. Magánélete szép és szomorú pillanatai mellett olvashatunk arról, hogyan készülnek a képregények, milyen volt az az időszak, amikor kínos volt azt mondani, hogy képregényeket ír, amikor minden veszni látsz, és azt is megtudjuk, miként sikerült ebből kimászni.

Megismerjük olyan mára legendássá vált szuperhősök történetét, mint a Fantasztikus Négyes, Pókember, Hulk, az X-Menek vagy Vasember. Kapunk egy kis ízelítőt a két a Marvel és a DC rivalizásálásából és azt is megtudjuk hogyan indult a karakterek megfilmesítése. Stan Lee nemcsak a sikerekről ír, mesél a tévedésekről, a bukásokról is. A 90-es években majdnem csődbe ment a Marvel, ám volt, aki megmentse őket, aztán jöttek sorra a filmek, amelyek a csúcsra repítették a céget.

És mi Stan Lee sikerének titka? Az esendő, emberi hibáikkal, hétköznapi gondjaikkal is küzdő hősök, a gonoszok, melyek összetettebbek, izgalmasabbak. És marketingérzéke sem utolsó, ráadásul élete végéig kivette a részét a képregényes rendezvényekből és a Marvel filmekben is láthatjuk cameoszerepben (cameo: egy olyan rövid szerep, melyet ismert színész vagy más ismert személyiség alakít. Ilyenkor a híres vendégszereplőnek sok esetben még szövege sincs. Jelen esetben az a célja, hogy a művet összekösse a korábbi alkotásokkal).

Emlékeztek például a fickóra, akinek Thor összetörte az autóját? :) stan_lee.jpg

A kötet időnként csapongó, de rendkívül humoros, szórakoztató, időnként megindító. Megismerjük Stan Lee útját a szegény gyerekkortól a küzdelmes éveken át egészen a csúcsig, miközben a képregények és a filmkészítés világába is betekintést nyerünk. Egy izgalmas karrier összefoglalása ez kötet, mely közben tiszteleg alkotótársai előtt is, akik számos alkalommal kaptak helyet a kötetben. Bármely korosztályt képes beszippantani ez a kötet, egy inspiráló memoár nemcsak képregényrajongóknak.

stan-lee-fantasztikus-eletem.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

A Marvel Moziverzum hősei és gonoszai egy izgalmas kötetben

Szólj hozzá!

Szexkönyv fiúknak

2019. július 22. 06:00 - Carbonari

Könyvajánló - Inti Chavez Perez: Respekt

tini_1.jpgÉrtő, empatikus, felvilágosult, gyakorlatias, nagyon részletes, egyszerű kifejezésekkel élő, tabuk nélküli szex kézikönyv fiúknak - ennyiben lehet összefoglalni a Corvina Kiadó gondozásában megjelentetett Respekt című könyvet, amelynek írója Inti Chavez Perez.

Tovább
Szólj hozzá!

A Krach sziget

2019. július 21. 07:02 - GReni

Könyvajánló - Ina Valcsanova: A Krach sziget

"...két nő párhuzamos, a végtelenben találkozó, mégis szorosan összefonódó története, rendkívül szórakoztató stílusban, maró öniróniával."

valcsanova_slide.jpg

Akik kilátogattak idén a könyvfesztiválra találkozhattak az újságíróként, íróként, producerként és fordítóként is dolgozó Iva Valcsanovával. A Krach sziget című könyvével elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. Végre én is sort kerítettem a kötetre, amelynek már a fülszöveggel sikerült felkeltenie az érdeklődésem.

Fülszöveg: Aszja, hogy egy kicsit elbújjon a hétköznapok és a családi ügyek megpróbáltatásai elől, hosszú nyaralásra indul, remélve, hogy egy adriai szigeten remetéskedve újra megtalálja önmagát. Ez azonban korántsem megy annyira zökkenőmentesen, mint ahogyan azt hitte, főleg a nyaraló tulajdonosa, a volt férje és annak új felesége társaságában. Mindeközben az egyik kolléganője, különös megszállottságtól hajtva, a csillagok járását figyelve követi Aszja sorsát, és felfedezi, hogy hatalmas katasztrófa közeleg – és  mindent megtesz azért, hogy ezt valahogy megakadályozza.  A bolgár írónő regénye e két nő párhuzamos, a végtelenben találkozó, mégis szorosan összefonódó történetét meséli el, rendkívül szórakoztató stílusban, maró öniróniával.

Nem egészen azt kaptam, amit vártam, de erről majd később. Előbb jöjjön a sztori. Adott két főszereplő, Aszja és Radoszt, akiknek párhuzamosan ismerjük meg az életét. 

Radoszt azon fáradozik, hogy tökéletes harmóniában legyen az élete. Tömegével vásárolja és elemzi a feng shui, jóga, meditációs és önsegítő könyveket. Meditálás, futás és egyéb lélekemelő programok mellett lomtalanít és átalakítja a lakását, hogy minden ideális legyen. Közben könyvelőként dolgozik és fura megszállottsággal figyeli Aszja minden mozdulatát.

20160822-dsc_0016.jpg

Eközben Aszja útnak indul Krk szigetére, hogy lazuljon, feltöltődjön. Másfél hónap az Adrián. Az élete romokban, a munkájával sem elégedett, de végre sikerült kiszabadulnia és gyönyörű helyekre ellátogatnia. Kissé esetlen, de szerethető családanya.

Rodoszt megszállottsága annyira eldurvul, hogy elhiszi, ő a csillagtestvére Aszjának. Érzi, hogy a lánnyal valami szörnyűség fog történni, ezért hozzá kell sietnie, hogy megmentse a tragédiától. Helyette végül jól belegabalyodik a nő életébe és az exe ágyába...

esoteric-652641_960_720.jpg

A fülszöveg alapján egy vicces, pörgős történetet vártam. Helyette sajnos engem nem talált el ez a kötet. Nekem lassú volt, kicsit untam is. Aszja a maga kis bénázásaival együtt is szerethető karakter, viszont Radoszt az agyamra ment. Arról nem is beszélve, hogy túl sok volt nekem az asztrológia. Érdekes volt látni, hogy miként alakul az életük, főleg úgy, hogy az egyik épp elengedni készül a múltat, a megszokott életét, a másik pedig megszállottan kapaszkodik a környezetében élőkbe. Könnyed nyári olvasmánynak okés, de a végén vártam volna valami érdekes dobbantást.

valcs110_medium.jpgKöszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron a kiadó oldaláról.

Örmények: egyszerűbb érzelmek, kegyetlenebb élet?

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

Perelnem kell-e istennel?

2019. július 19. 06:23 - Carbonari

Könyvajánló - V. Kulcsár Ildikó: Anyák, nagyik és más szent őrültek

mama.jpgPerelnem kell-e istennel, avagy szeretnélek [pont] jaj! 
Szóval: Anyák, nagyik és más szent őrültek címmel a Centrál Könyvek az országosan ismert és elismert V. Kulcsár Ildikó újabb művét hozta el az olvasók - és igen! - rajongók számára. A szerző ugyanis évtizedek óta hiteles alak az élet, a családok, a munkahelyek egyszerű hőseinek szemében. Tudják, hogy tudja, érti azt, amiről ír. Kivételes érzékenységgel nyúl olyan témákhoz, amelyeknek egy része akár tabu is lehet, de nem érdekli. A félelmeinket nevén kell nevezni, meg kell ismerni, hogy elsikkadjon a réme, hogy szembe tudjunk nézni vele. 

Tovább
Szólj hozzá!

Jessica Jones, a lecsúszott szuperhős története folytatódik

2019. július 18. 07:55 - GReni

Könyvajánló - Brian Michael Bendis: Alias - Jessica Jones 2.

Az ex-hős, szupererőkkel rendelkező, piás magánnyomozó története folytatódik...

1_72.jpg

Jessica Jones történetének első 9 részét már megismerhettünk a gyűjteményes kötetek előző részéből. Ha lemaradtál kattints a címre:

Alias - Jessica Jones 1.

A Fumax Kiadó elhozta a folytatást is. Ebben a 288 oldalas kötetben az Alias tizenkét részét találjátok: 10-21-ig. Ismét gyönyörű borító, minőségi kötés, szerencsére maradnom kell a szokásos igényes kiadás jelzőnél. A Marvel Max széria újabb darabja másfélszer olyan vastag, mint az előző kötet, szóval lesz mit olvasni. :)

A kötet egy melóval indul, egy tipikus magánkopónak való feladattal, amivel a rendőrök nem boldogultak: egy eltűnt fiatal lányt kell megtalálni. Egy klasszikus krimis felállás: unalmas, bigott, eldugott kisváros, lázadó tinédzser, mindenki gyanús és persze apukát is gyanúsítják még erőszakkal is.

Akik nem ismerik eléggé a képregényeket, talán meglepődnek, hogy egy lecsúszott, megkeseredett, alkoholista szupererős lény történetébe még tanmesét is lehet illeszteni. Pedig bizony lehet. Téma az egyház kirekesztő magatartása, a gyűlöletpropaganda, amit isten szavai mögé lehet rejteni. A különbség a való élettől csak annyi, hogy itt nem a melegek vannak a kereszttűzben, hanem a mutánsok vannak szörnyszülöttként aposztrofálva.

Ebben a történetben kifejezetten tetszett, hogy a keresett lány naplója tele van festményekkel, ragasztásokkal és David Mack volt olyan lelkes, hogy a teljes füzetet elkészítette, melyből kapunk némi ízelítőt a cselekmények közben és a történet végén is. Nagyon jól feldobta a képregényt, hogy más stílusok is helyet kaptak benne. Többek között Mark Bagley, a Csodálatos Pókember rajzolója is hozzáadott a képregényhez. Az ő sokkal színesebb, szuperhősösebb stílusa még izgalmasabbá tette a kontrasztot ebben a komor világábrázolásban.

20190701_103221.jpg

Napjaink egy másik lényeges problémája is helyet kapott a kötetben. Nem ritka a fiatalok manipulálása. Az önazonosságukat keresve könnyen kerülhet veszélybe a befolyásolható ifjúság. Sajnos nagyon könnyű rossz társaságba keveredni. Ez történt a fiatal Mattie Franklinnel (Póknő) is, aki randizni kezd egy gengszterrel. A pasi egy rohadék és drogok segítségével láncolja magához.

Jessicának akad bőven dolga, főleg mikor rájön, hogy akikkel szemben áll olyan drogot szednek, amitől átmenetileg természetfeletti képességeik lesznek. Ha minden nem elég, a magánélete sem egyszerű. Ebben a történetben is kapunk ismert Marvel karaktereket. Felbukkan Fenegyerek, J. Jonah Jameson és Madame Necc is. Brian Michael Bendis képregényeiben nemcsak az elsőre furcsának ható illusztrációt lehet megszeretni, hanem azt is imádom, hogy sokkal kézzel foghatóbbak, ráadásul emberiek a karakterei. Emberfeletti képességek, hősök, de mindegyiknek megvannak a maga hétköznapi problémái és ezekben a sztorikban a jelmezek mögött megbújó emberekről kapunk egy-egy szeletet.

Láthatjátok, akad bőven felbukkanó ismert Marvel figura, de a legmeglepőbb számomra, amikor bepillantást nyerünk egy kissé bizarrnak ható randiba Jessica és a Hangya között, amit megzavart egy kis akció, de újabb emlékképeket is látunk a nő múltjából, így még több ismerős arc jut röpke szerephez, például jelenetek arról, amikor Jessica még Thor oldalán harcolt.

Ismét beszippantott ez a kendőzetlen, időnként trágár, erőszakos, nyers világ. Ráadásul a kötet végén találunk egy gyönyörű borítót, amely már a harmadik kötet beharangozója. Már kíváncsian várom, milyen újabb érdekes ügyeket kap a Bosszúangyalból lett magánnyomozó. 

A kötetből készült Jessica Jones-sorozat pedig töretlen népszerűségnek örvend a Netflixen. Ha szeretitek ezt a világot, ezeket a nyers történeteket, akkor érdemes belelesni a sorozatba is, megéri.

3088628_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Brian Michael Bendis
Illusztráció: Michael Gaydos
Fordította: Galamb Zoltán
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 288
ISBN 978-963-470-057-9

Kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A korrupció mindent áthat, fertőz és... öl

2019. július 18. 00:07 - Carbonari

Könyvajánló - Szerencsés Dániel: A 13. emelet

13_7.jpgBrüsszel, Európa Bizottság (EB), bürokraták, korrupció, emberölés - vagy öngyilkosság?
Tóth Tamás, aki a Magyar Honvédségnél különleges tiszt volt, most EB Biztonsági Szolgálat tisztviselője. 
Szerepel még a történetben szerelmi bánattal sújtott leszbikus, 
tehetséges roma gyakornok, prostituált széplélek, 
de még sikertelen fotókat kattintgató művészember is. 

Tovább
Szólj hozzá!

A kínai Gyűrűk Ura?

2019. július 17. 07:49 - Tibitron79

Könyvajánló - Csin Jung: A Sasíjász legendája - Hős születik

Egy legendás kínai hős születésének története a 12. században - felveszi a versenyt a nyugati világ nagy fantasy klasszikusával, A Gyűrűk Urával?the_legend_of_the_condor_heros_by_daxiong-d2rvhjb.jpg

daxiong alkotása

Tovább
Szólj hozzá!

Kik határozták meg a magyar alvilág elmúlt négy évtizedét?

2019. július 16. 06:51 - Carbonari

Könyvajánló: Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

genszter.pngA magyar szervezett bűnözés regényes élete a 70-es évektől napjainkig.

A korabeli képek az Arcanum adatbázisából származnak, engedélyükkel közzétéve.

Népszava híre, 1994. december 14.

A 21. Század Kiadó nehéz művet bocsátott ki a könyvkiadás konyhájából, Dezső András Maffiózók mackónadrágban című munkáját.

Olajügyek, kecskeméti maffiaper, lányfuttatók, lakásbetörés-sorozatok, pénzszállítók elleni rablás-sorozat, itt a piros, hol a piros, védelmi piac, valutaüzérek, robbantásos merényletek, cigarettacsempészet, bérgyilkosok, kábítószer, bűnbánó keresztapa, kamionterminálok ura, uzsorások. A felsorolás nem teljes, rengeteg élet és vagyon elleni bűncselekményről és elkövetőiről van szó, akik az alapesettől eltérően súlyosbító körülményként különös kegyetlenséggel, aljas szándékból, előre megfontolt szándékkal és akár a bűnszervezetben való elkövetéssel is vádolhatók. 

Tovább
2 komment