Ismerkedés egy legacy játékkal: Charterstone

2019. május 19. 07:49 - Arthur Arthurus

Társasjátékok - Charterstone

Az első - és eddig talán az egyetlen is - európai stílusú legacy játék a Charterstone, amely immár beépült a társasjátékos részlegembe. Soha nem találkoztam még ilyen érdekesen felépített játékkal - és legacy-k közül is ez az első. Nézzük az első benyomásokat!
charter2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Világégés után el tudod képzelni a Földet ember-földönkívüli hibridekkel?

2019. május 18. 07:50 - GReni

Könyvajánló - Octavia E. Butler: Hajnal (Xenogenezis 1.)

Egy nukleáris háború az emberiséget a kihalás szélére sodorja. De megmentésükre érkezik egy idegen faj. Céljuk, hogy megmentsék a bolygót, majd a kimentett emberekből saját örökítőanyaguk segítségével tökéletes fajt hozzanak létre és újra benépesítsék a Földet. De mi van, ha a megmentésért túlságosan nagy árat kell fizetni?

fokep_35.jpg

Több mint harminc évvel eredeti megjelenése után végre magyarul is megjelent Octavia E. Butler Xenogenezis-trilógiájának első kötete Hajnal címmel. A 2006-ban elhunyt klasszikus sci-fi szerző az összes nagyobb díjat bezsebelte a területen, ezért izgatottan vártam, hogy olvashassak tőle és szerencsére ebben a kötetben nem kellett csalódnom. Bár annyit el kell árulnom, hogy fülszöveg elolvasása nélkül is lecsaptam volna erre a kötetre, mert a gyönyörű, különleges fémfóliás (cold foild) borító parádésra sikerült. Engem már azzal megvett a kiadó. Na, de ugorjunk a sztorira.

A történet főszereplője egy fiatal, színes bőrű nő, Lilith Iyapo, aki egy idegen faj űrhajóján ébred és fogalma sincs, hogy mi történik. A helyzet hamar megváltozik és kiderül mi is történt. Több száz évvel ezelőtt egy nukleáris apokalipszis idején az emberiség kipusztulásra volt ítélve. Aztán megérkeztek az oankálik, akik kihoztak egy markonyi embert a Földről, hogy megmentsék a fajunkat, de ezt nem rögtön mesélték el neki. Előtte fogoly volt, akit időnként felébresztettek. Ilyenkor újabb és újabb vágásokat fedezett fel a testén és kérdésekkel bombázták.

"Emlékszik a háborúra?
Nevetséges kérdés. Hogy is felejthetné el bárki, aki átélte? Maroknyi ember kísérletet tett az emberiség eltörlésére. Kis híján siker koronázta erőfeszítéseiket. Valahogy – puszta szerencse – túlélte a világégést… majd ennek örömére foglyul ejtették és tömlöcbe vetették. A jó ég tudja, kicsoda. Lilith megígérte, hogy válaszol minden kérdésükre, ha kiengedik a zárkából.
Fogvatartói nemet mondtak."

250 éven át tartották mesterséges kómában az embereket egy űrhajón, amíg hihetetlen technológiájuknak köszönhetően sikerült újra lakhatóvá tenniük a bolygót, amit az emberek a háborúikkal tönkretettek. Itt az ideje, hogy az emberek hazatérjenek és új civilizációt építsenek. Lilith feladata, hogy kiképezze és visszavezesse az embereket az űrhajóról a Földre. Ó, és a vágások! Az oankálik faja szürke bőrű, érzékelő csápokkal borított lényekből áll, melyek valamennyire emberszerűek. Ők génkereskedők, az univerzum vándorai. Most azt tűzték ki célul, hogy feljavítják az embereket.

Mit is jelent ez? Genetikai módosításokat végeznek az embereken, hogy azok jobbá és túlélőbbé váljanak. Fizikai képességeik javultak, ráadásul rengeteg földi betegség, például a rák ellenszerét kifejlesztették és elérték, hogy az ember ne lehessen többé beteg. De a változás nem csak fizikai, mentális képességeik is változtak. Az oankálik azokat a vonásokat is ki akarják törölni az emberből, mely a földi élet pusztulásához vezetett.

Rengeteg kísérlet és kutatás után, Lilith-et bízzák meg egy negyven fős csoport felébresztésével és összekovácsolásával. A dolog nem megy könnyen, hiszen olyan emberekről beszélünk, akik elvesztették a szeretteiket és most arra kényszerítik őket, hogy vadidegenekkel alkossanak közösséget. Mindezt úgy, hogy még azzal is meg kell birkózniuk, hogy földönkívüli életformák is beleszólnak a dolgaikba. Sokan xenofóbok, betegesen félnek az idegenektől, de közben egymással szemben is gyakran agresszívak, erőszakosak. Emiatt Lilith egyre inkább húz a békés együttélésre törekvő oankálik felé, még akkor is, ha ők sem a legtökéletesebb népek.

a2791925065_10.jpg

És akkor finoman fogalmaztam, ugyanis a megmentésnek ára van. Az oankálik DNS-üket összekapcsolják más fajokkal, hogy egyre tökéletesebb életformát hozzanak létre. Vannak oankáli férfiak, nők és mellettük egy harmadik nem, az ólojok. Utóbbiak rendelkeznek plusz nyúlványokkal, ezekkel tudják manipulálni a génállományt. Az emberi párok közé harmadik félként a szexuális aktusokra elküldik az ólojokat, így jöhet létre a két faj utódlása. Bizarr és ijesztő, mondhatnánk, hogy nemet is mondhattak volna, de elkábították őket és gyakorlatilag rájuk erőszakolták magukat, hogy együtt benépesítsék a Földet.

"- Én enyhíthetem a hierarchikus problémákat, te pedig csökkentheted a fizikai korlátainkat. A gyerekeink nem fogják kiirtani egymást egy háborúban, cserébe szükség esetén képesek lesznek visszanöveszteni a végtagjaikat vagy módosításokat eszközölni magukban. És ez még csak néhány előny.
- De nem emberek lesznek - kardoskodott Lilith. - És csak ez számít. Nem értheted, de semmi más nem számít."

Vagy mégis? Az emberek végül összefognak és kitör a fajok közötti háború, melyben Lilith választásra kényszerül: feladják az emberi mivoltukat, hogy keveredve egy új fajjal élhessenek a Földön, behódolva az elnyomóknak vagy visszakerülnek a mesterséges kómába és az űrhajón maradva a feledés homályába boruljon az emberiség... 

Egy nagyon izgalmas és érdekes, elgondolkodtató regény az elnyomásról, a túlélésről, az ismeretlentől való félelemről, a küzdelmekről, az egyén fontosságáról. Vajon ki lehet irtani az emberből az önpusztító hajlamot? Érdemes feladni önmagunkat a túlélésért? Túlélés az egyáltalán? Izgalmas kérdések. Ráadásul hiába játszódik az űrben, hiába a földönkívüliek, ebben a könyvben az emberi kapcsolatok sokkal lényegesebb szerepet játszanak. Számos erkölcsi és morális kérdést vet fel a kötet, a xenofóbia pedig nem is lehetne aktuálisabb kérdés, hiába harminc éves kötet. Lilith karakterfejlődése is izgalmas ebben a kérdésben. A kötet elején még viszolygott az idegenek látványától is, majd apránként a társukká válik.

A kiadó várhatóan ősszel hozza el a kötet második részét, jövő tavasszal pedig a trilógia zárását. Izgatottan várom miként boldogul egymással a két faj a továbbiakban.

"Butler víziói különös és hipnotikus, torz elváltozásai a saját, gondokkal teli világunknak."
LA Style

octavia_e_butler_hajnal_b1.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Amikor a Hold kínai gyarmattá válik...érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

Szállj flamingó, szállj!

2019. május 17. 07:07 - KultúrPara

Könyvajánló - Michael Morpurgo: Flamingó fiú

flamingo1.jpgKiközösítés, német megszállás, autista fiú, flamingók, körhinta, Franciaország, háború,  
hit, remény, bizalom, igazságtalanság, barátság, elfogadás - 
címszavakban ez az ifjúsági kötet tartalma.

Ibanez recenziója

"…még mindig próbálom megérteni, hogy a remény mikor válik hitté, és mi a hit remény nélkül."

Tovább
Szólj hozzá!

Dinara Kasko kezei között a desszert művészetté válik

2019. május 16. 07:30 - GReni

Dinara Kasko, az ukrán építészből lett cukrász munkásságának köszönhetően, akár mi magunk is készíthetünk ilyen látványos geometriai alakzatok ihlette modern tortacsodákat.

00_2.jpg

Ezek a különleges alkotások Dinara Kasko páratlan munkájának eredményei. A fiatal művész építész karrierjét cserélte le, hogy a sütésben kamatoztassa képességeit. Építész tanulmányainak köszönhetően otthon van a modern számítógépes modellezés világában. Ezt a tudást és kreativitását felhasználva megálmodja, majd 3D-s nyomtatóval elkészíti ezeknek a különleges geometrikus alakzatokat az öntőformáját.

0_1.jpg

Receptjei mellett az általa megalkotott öntőformák is megvásárolhatóak a honlapján, bár sajnos az nem mondható el róluk, hogy az átlagos magyar pénztárcának találták ki őket, mindenesetre lenyűgözőek, páratlanok, látványosak. Ide kattintva elérhető Kasko webshopja. A következő videóban pedig láthatjátok a kész Origami torta után azt is, hogy miként készült az öntőforma:

Ezek a páratlan alakzatok kicsit sem emlékeztetnek ételekre egészen addig, amíg fel nem vágjuk őket. Éles sarkok, sokszögek dominálnak. A 3D-s nyomtatás szinte már minden piacra betört, ideje volt, hogy egy cukrász-művész is mélyrehatóbban tanulmányozza és kiaknázza ezt a lehetőséget.

12_11.jpg

1_69.jpg

2_29.jpg

9_12.jpg

A másik különleges technika, amivel dolgozik, az ún. buborékos technika, amellyel készülnek az ún. meggy-torták. A következő videó elején látható a forma tervezésének folyamata, majd a már elkészült sütemény és a díszítése, a végén pedig a kóstolás. Ha csak fele olyan finom, mint ahogy kinéz, már megérné megkóstolni. :D 

8_13.jpg

3_21.jpg

10_11.jpg

14_7.jpg

A következő látványos tortacsodákat Jose Margulis 3D-s szobrai inspirálták. Ehhez a projekthez azonban Kasko profi segítséget kért. A műanyag műveket precízen vágott színes csokoládécsíkokká és tortává alakították egy három fős csapatban dolgozva, hogy aztán különleges hullámformákká álljon össze a mintázat. A projektről Kasko azt mondta, hogy ez három művész varázslatos együttműködése: szobrász, mérnök és cukrász, akik mindannyian a területükön művészek.

20638423_1931003483781678_7226934320983138517_n.jpg

36468174_2077338755814816_6824413677102301184_n.jpg

5_13.jpg

És most következzenek a nálam abszolút befutók: két dekonstruktív, mégis felettébb látványos finomság, melyek öntőformája egy matematikai elvet, a Voronoj-cellát veszi alapul. Hihetetlen okos és parádés megoldás. Rettenetesen bonyolult és mégis letisztult szépségek.

7_12.jpg

4_19.jpg

A végére egy kis ráadás: a következő kép néhány éves, és Kasko az instagramján (ahol még számos gyönyörűségről nézhettek meg képeket, érdemes!) azzal a címszóval tette közzé, hogy elkészült az első mézeskalács háza, melyet egy tokiói épület inspirált. Annyira különleges és látványos, hogy én tutira nem mondtam volna meg róla, hogy ehető. :D

11_14.jpg

Kövessetek minket Facebookon!

Amaury Guichon, a cukrászok cukrásza...érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

Az apró hatalmas lehet

2019. május 16. 00:02 - Carbonari

Könyvajánló - Sharon Rowe: Merj kicsi maradni

siker.jpg"Hogyan vállalkozz sikeresen és érj haza mégis vacsorára? 
Mitől marad élhető és emberközeli egy vállalkozás? 
Miként lehetünk nyereségesek, miközben a közösségünket is szolgáljuk? 
Hogyan tarthatjuk szem előtt a saját értékrendünket a cégünkben?" 

Tovább
Szólj hozzá!

Spártai, zsoldos, háborús hős...

2019. május 15. 00:15 - GReni

Könyvajánló - Gordon Doherty: Assassin's Creed - Odisszea

Egy új epizóddal örvendezteti meg az Assassin's Creed világ rajongóit a Fumax Kiadó. Elhozták nekünk Gordon Doherty Odisszea című regényét, mely 2500 évvel repíti vissza az olvasókat az időben, hogy megismerkedjünk a spártai harcossal, Kasszandrával.

kassandra-3840x2160-assassins-creed-odyssey-4k-15456-920x518.jpg

A történet egy tragikus képpel kezdődik: két gyermek és szülei az esőben papok és az ephorosz kíséretében a sziklákhoz vonulnak Spártában. Az orákulum megjósolta, hogy a fiúgyermeket fel kell áldozni az istenek előtt, mintegy megelőzéseként. Azt jósolták, hogy vagy naggyá teszi Spártát vagy a vesztét okozza. Túl nagy volt a kockázat, hogy életben hagyják. A fiú nővére, az ifjú Kasszandra megpróbálta megakadályozni, de nem sikerült megmentenie az öccsét, csak annyit ért el vakmerő tettével, hogy a mélybe taszította az ephoroszt is az ártatlan fiúval.

Ez a tette a vesztét okozta. Minden hidat felégetve maga mögött hagyta Spártát, s anyja sem volt képes megküzdeni mindkét gyermekének elvesztésével és önkezével vetett véget életének. Így ért véget Leónidasz háza. Csupán a kemény neveltetés nem engedi feledni felmenőit. És az egyetlen tárgy, amely nála maradt és nem ereszti a fájdalmas emlékeket: Leónidasz ősi, törött lándzsája.

Kefalonia nem túl jó hely. Nyomor és szegénység. Csupán a gazdagoknak van esélyük elhagyni a szigetet. Egy múlt és jövő nélkül nő, akit harcosnak neveltek, csak egyféle munkából volt képes megélni: zsoldosnak állt. Nyomták az adósságok és egy zsarnok keze alá volt kénytelen dolgozni.

"Miszthiosz, így hívták. Zsoldos. Olykor üzeneteket vitt, olykor lopott áruszállítmányokat kísért...általában azt tette meg, amire csak kevesen lettek volna képesek. A szíve megkeményedett legutóbbi megbízása gondolatára - egy kikötői odúba kellett mennie, ahová egy csapat hírhedt bandita vett be magát. Leónidasz lándzsája vörösre színeződött aznap éjjel, a levegőt pedig kiontott belek szaga ülte meg. Lénye legmélyén minden egyes gyilkossággal újabb és újabb gyökeret eresztett a bűntudat... de bármit tett is Markosz megbízásából, közelébe sem érhetett annak a göcsörtös, torz tölgynek, melynek magvait ifjúságának azon a bizonyos éjszkáján vetette el, a mélység peremén, és a két halálnak, amely örökre megváltoztatta az életét."

Épp egy meló közben útjába kerül egy rejtélyes, gazdag idegen, aki üzletet ajánl neki. Egy életre elegendő vagyont adna egyetlen ember fejéért. De a meló nem ilyen egyszerű. Athén és Spárta között háború dúl. A lánynak pedig ebbe a csatatérbe kell belevetnie magát ahhoz, hogy meggyilkoljon egy spártai tábornokot, Farkast. Az ajánlat túl csábító volt ahhoz, hogy nemet mondjon. Bár szinte lehetetlennek tűnik. De csak szinte...

"Micsoda bolond vagyok, feddte magát. Miért nem tudok neme mondani a gyanús megbízásoknak. Először Markosz és az ő nyavalyás ármányai, most meg ez a halálcsapda.munka."

És innen indult el az igazi kaland. Hajót kell szereznie, amihez egy zsarnok halála segíti hozzá. Új szövetségeseket szerez, hogy az ellenséges vonalak közé kell jusson, ahol a legádázabb harcokat vívják. Menet közben mindenhol ellenségekbe botlik. És eljön az a pont, mikor már mindenhol összeesküvők veszik körül, de ő nem hátrálhat meg, még akkor sem, ha váratlan fordulatok tarkítják az útját. Az ellenségeire csúfos halál vár. Egy született harcos, akinek mindig éles a pengéje. Főleg, amikor a bosszú lehetősége kínálkozik, mely nem várt titkokat hoz magával.

A történet végig pörgős, van itt dráma, kaland, akció, tragédiák, háború, bosszú, halál, titkok, szekta, összeesküvések, minden, mi szem-szájnak ingere. Valahogy mégis hagyott bennem egy kis hiányérzetet regény. Kasszandra kőkemény HARCOS. Így, csupa nagybetűvel. Nem hátrál meg még akkor sem, amikor minden esély ellene szól. Fél kézzel lekaszabol bárkit, aki a céljai útjába áll. Szeretem az ilyen karaktereket, viszont őt mégsem sikerült megkedvelni. A történelmi kalandozás viszont tetszett. Kaptunk egy-két nagy nevet a korszakból, megjártunk jó pár helyszínt. Egy hétvégi szórakozásnak okés volt, de nem lesz a kedvenc AC-regényem. (Az még mindig Christie Golden Eretneksége. :) )

3081663_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

Tudni szeretnéd milyen lehetett Jeanne d'Arc oldalán harcolni? Kattints!

Szólj hozzá!

Nem csak mi nem élünk örökké

2019. május 14. 07:40 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jostein Gaarder: Éppen jó

"A helyzetem egyáltalán nem kivételes, éppen ellenkezőleg. Én csak egy vagyok közülünk, a sokak közül, és ezt a szerepet felvállalva leülök az asztalhoz, és írni fogok, egész este és egész éjjel."

reclaim-your-self-yoga-retreat-senja4.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Távmunka - avagy a munkát miért nem a munkahelyen végzik el?

2019. május 14. 00:03 - Carbonari

Könyvajánló - Jason Fried és David Heinemeier Hansson: Remote Távmunka újratöltve

tav.jpgMi a távmunka értelme? 
Kevesebb ingatlan, kevesebb fluktuáció, 
több tehetséges ember kevesebb ingázással, 
könnyebb működés, kevesebb irodai háttérbe befektetés. 
Vannak-e hátrányai a távmunkának? 
Persze. 
De ha jól csinálod, több az előnye. 
Ez a könyv azért született meg, hogy segítséget nyújtson 
a hátrányok kiküszöbölése érdekében. 

Tovább
1 komment