Mesés miniatűr világok ékszerek belsejében

2019. március 27. 00:02 - GReni

Képzeljetek el egy antik ékszert, amint új életre kel. Gregory Grozos úgy teszi mindezt, hogy lenyűgöző miniatűr világokat teremt zsebórák és medálok belsejében. Gyönyörű mikrokozmoszok, melyek aprólékosan kidolgozva történeteket mesélnek.fokep_31.jpg

Gregory Grozos egy görög művész, aki néhány évvel ezelőtt különleges módját választotta az alkotásnak. Régi zsebórák, medálok és egyéb ékszerek belsejébe varázsol miniatűr világokat. Minden munkájánál arra törekszik, hogy összes apró részlet a helyén legyen, mintha csak a való világban lenne. Ezek a páratlan alkotások számtalan egyedi elemből állnak és hatalmas kreativitást igényelnek.

2_25.jpg

Ezekben a világokban találhatunk apró figurákat, mini fákat, kis fogaskerekeket vagy épp bonyolult gépeket, melyekhez az inspirációt a steampunk adja. Egyik személyes kedvencem a fenti kép. Imádni valóak ezek apró robotok. :) Persze máshonnan is merít ihletet, többek között fantasykból vagy épp mesékből. A következő képen Az égig érő paszuly egy jelenét láthatjuk, alatta pedig egy bájos tündér foglal helyet virágok gyűrűjében.

1_62.jpg3_19.jpg

Hiába a csekély hely, mégis minden alkalommal tökéletes és teljes képet kapunk. Egy apró ékszerbe zárt történet, mely hihetetlen aprólékos és precíz munkával, gyönyörű színekkel nyújt páratlan látványt. Évek alatt tökéletesítette a módszert, amivel szinte bármit el tud ilyen piciben készíteni. Legyen szó szobrokról, könyvekről, földgömbről vagy akár konyhai polcról, rajta mozsárral, cukortartóval.

5_11.jpg8_11.jpg

Azt biztosan senki nem gondolja, hogy ezeket könnyű lenne elkészíteni. Sőt! Számomra hihetetlen, hogy van, aki ilyen miniatűr csodák megalkotására képes. Rengeteg gyakorlásra van szükség, hogy ilyen mesés csecsebecsék születhessenek, de hiába a több év gyakorlat, még így is rengeteg idő egy-egy darab megálmodása és megformázása, festése. A legtöbb darab napokig, sőt hetekig készül.

4_17.jpg6_14.jpg

Ennyi befektetett munka után nem meglepő, hogy ezek a különleges ékszerek nem két fillérbe kerülnek. A következő honlapon 30 ezer forinttól egészen 300 ezer forintig találunk különböző látványos darabokat: www.etsy.com

7_10.jpg9_10.jpgKövess minket Facebookon is!

Fotók: www.gregorygrozos.com

 

Szólj hozzá!

Phil Collins: egy vásott angol kölyök tehetségének és kitartásának eredménye

2019. március 26. 05:58 - KultúrPara

Könyvajánló - Phil Collins: Mindhalálig

phil1.jpgPhil Collins Mindhalálig című könyve arról szól,
hogyan lett egy vásott angol kölyök tehetségéből
kitartáson és állhatatosságon keresztül világhírnév. 


Cselenyák Imre recenziója

Tovább
Szólj hozzá!

"Az elmélet megváltoztatja a valóságot, amit leír"

2019. március 25. 07:54 - GReni

Könyvajánló - Philip K. Dick: Csordulj, könnyem, mondta a rendőr

Mit tennél, ha egyik napról a másikra megszűnnél létezni?
Na, nem úgy, hogy eltűnsz! Fizikailag jelen vagy,
de a világon senki nem ismer, a múltadról nem tud senki.
És mindez az életedbe kerülhet... 

fokep_30.jpg

Az Agave Könyvek jóvoltából idén új köntöst kapott a legendás sci-fi szerző, Philip K. Dick Csordulj, könnyem, mondta a rendőr című regénye. A szerző ebben a regényében is egy teljesen más világba repíti az olvasókat. Ezúttal a mit is jelent és mi a valóság témakörébe viszi az olvasókat.

Adott a jövőben egy technológiailag fejlett világ, melyet erősen ellenőrzése alatt tart a rend és a nemzetőrség. Ebben a komoly kontroll alatt levő államban él a történet főszereplője, Jason Taverner, egy tévésztár, akiért milliók rajonganak. Mindene megvan: kellő mennyiségű pénz, gyönyörű ház a hegyekben, szolid luxus. Jól hangzik, ugye?

Élete akkor vesz 180 fokos fordulatot, amikor megpróbálják megölni. A gyilkossági kísérlet után egy lepattant hotelszobában ébred. Ha ez még nem lenne elég, arcul csapja egy új valóság: bár a világ tökéletesen olyan, mint előtte volt, ő mégis hiányzik belőle. Mit jelent ez? Senki nem tud róla semmit, senki nem ismeri, eltűntek a rajongók, ráadásul ő maga is eltűnt minden nyilvántartásból. Hivatalosan nem is létezik.

Ám ebben a kemény rendőrállamban, amelyben él, ez komoly veszélybe sodorja. Valaki, akinek nincsenek iratai könnyen nagy bajban találja magát. A rend szemében lehet akár munkatábori szökevény vagy rosszabb. Ismert tévésből üldözötté vált. Ha ezt túl akarja élni, rá kell jönnie miként kaphatja vissza az életét.

"Ez a bosszú valamiért, amit csináltam? És amire már nem is emlékszem? De senki nem áll bosszút, tűnődött. Ezt már rég megtanultam: az ember se a jóért, se a rosszért nem kap semmit. A végén semmi nem kerül egyensúlyba. Hát ezt se tanultam meg? Nem tanultam semmit?"

A történet másik érdekessége, hogy Jason nem egy hétköznapi fickó, hanem egy program kísérleti egyede, egy a hatosok közül. Nem más, mint egy titkos kormányprogram része, egy speciális fajnemesítési program tárgya, genetikailag módosított ember. Miközben próbál rájönni, hogy mi történt vele és miként térhet vissza régi önmagához, rossz természetének köszönhetően sorra különféle nők keresztezik az útját. Van, aki segít, hogy elérje a célját és van, aki ellene dolgozik.

Hát, ezt lehetett volna okosabban is csinálni, kevésbé feltűnően, és nem is meglepő, hogy a rend is kiszúrja. Közben szép kis kalamajkákba keveredik, míg már ő maga sem érti, hogy mi a fene is van. Vajon az előző élete volt valóság vagy a mostani az? És mi van, ha az egész csak egy drog mellékhatása?

És itt jön elő, hogy gyakorlatilag jó sokáig el lehetne filozofálgatni róla, hogy mi is a valóság és mennyi is van belőle. Ki vagyok én és az én valóságom mit jelent másnak? Érdekes kérdés, amire fura választ kapunk a regény végén. 

A sztori nagyon beteg mégis tetszett. Nálam ez annyira nem meglepő. :) Mondjuk szívesen olvastam volna többet erről a világról. A diáklázadásokról, a munkatáborokról, de akár a hatosok kifejlesztése és a mögötte megbújó kormányról.

philip_k_dick_csordulj_konnyem_mondta_a_rendor_b1.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekelnek a szerző más regényei is? Kattints!

Szólj hozzá!

Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása

2019. március 24. 07:12 - GReni

Könyvajánló - Ashlee Vance: Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása - Ifjúsági változat

"A rakéták, az önvezető autók, a virtuális valóság és a mesterséges intelligencia szoftverei a jövőbe mutató újításokon alapulnak. És kétségtelen, hogy Elon Musk inspiráló szerepet játszik ebben az új korszakban. Ő mindenki másnál nagyobbat mer álmodni."

Egy hihetetlen történet, egy nehéz életút egy inspiráló személyiségről, a Szilícium-völgy egyik legismertebb vállalkozójáról, aki nem fél hatalmas kockázatot vállalni azért, hogy több területen is maradandót alkosson. Elektromos autókat fejleszt a Tesla Motors-szal és kereskedelmi űrutazást bonyolít a SpaceX-szel, valamint a SolarCity, mely a világ egyik vezető napelem-telepítő vállalata.

elon-musk-celebrity-wallpaper-59779-61568-hd-wallpapers_1.jpg

Elon Musk nevét a világon mindenhol ismerik. Az elmúlt húsz évben meghozta számára az ismertséget, elismertséget. A Szilícium-völgy egyik legismertebb vállalkozója lett hála többek között a PayPal-nek, a Tesla Motors-nak és a SpaceX-nek. Bár sokan és sokat cikkeznek róla, könyvek is jelentek meg, Ashlee Vance volt az első riporter, aki bepillantást nyerhetett Musk világába.

Élete során rengeteg hullámvölgyet, hullámhegyet megjárt. A kötetben kemény gyerekkoráról, akadályokkal tarkított ifjúságáról, sikereiről és kudarcairól is olvashatunk. Valamint számos érdekes és izgalmas emberről, akik keresztezték az őrült zseni útját. Miért nevezem így? A könyv olvasása közben számtalan alkalommal fordult elő, hogy az egyik oldalon nyugtáztam, hogy ez a pasi bolond, majd a következő oldalon jött valami olyan infó, amitől nem tudtam más jelzőt használni rá, mint a zseni. Egy nagyon mozgalmas életút rövid összefoglalása ez a kötet. Nagy vonalakban vázolom Elon Musk útját, de mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Nem kell sem IT-, sem autó-, sem űrrajongónak lenni, hogy egy ilyen érdekes ember élete lekösse a figyelmünket, ráadásul Ashlee Vance nagyon jól ír. Egy jó riporter és egy színes egyéniség látványos életútja pedig csak kellemes órákat okozhat az olvasónak. 

Musk-ot a lehetetlen küldetések vonzzák. Életcélja, hogy az emberiség a világűr gyarmatosítójává váljon, hiszen bármikor beüthet a krach. Jöhet egy milliókat elpusztító világjárvány, egy aszteroida vagy visszafordíthatatlan károkat okoz a globális felmelegedés. Kell egy terv, egy menekülőút és ő ezen dolgozik:

"Szeretnék abban a tudatban meghalni, hogy az emberiség előtt fényes jövő áll. Ha megtudjuk oldani a fennmaradó energia kérdését, és önfenntartó civilizációként elindulhatunk a több bolygón élés útján, akkor megbirkózhatunk a legrosszabb forgatókönyv megvalósulásával: az emberi tudatosság megsemmisülésével. És az szerintem nagyon jó lesz."

elon-musk-mars-colony.jpg

A pasi sokaknak kissé abszurdnak tűnik és zsenialitását sokan nem is látják, nem értik mit is akar. Legalábbis a kétezres évek elején még így volt. Szakmai berkekben már akkor is elragadtatva beszéltek róla, sokak példaképe volt, míg mások annyit láttak belőle, hogy meggazdagodott napelemekből, egy nem túl hasznos, cserébe méregdrága elektromos autóból és rakétákból. Aztán végül a kétkedőknek is bebizonyosodott a 2010-es évek elejére, hogy bizony ez a fickó tud, vállalatai pedig tarolnak. Sikeres teherűrhajós út, az autóipari csoda, a Tesla Model S és a SolarCity élre törése.

A PayPal eladása hozott neki 1,5 milliiárd dollárt. Sokan őrültnek tartották, amikor szélsőségesen kockázatvállaló tőkebefektetőként pillanatok alatt tüntette el a vagyonát. 100 milliót fektetett a SpaceX-be, 70-et a Teslába és 10-et a SolarCitybe. Ekkor vált az internet után a gyártás a fő profiljává.

A SpaceX-szel felvette a versenyt a legnagyobb katonai beszállítókkal, amikor műholdakat és felszereléseket küldött a világűrbe. Többször használható rakétákat tervez, amellyel komolyan kiszoríthat sokakat a rakétaiparból. Közben a Tesla Motors-szal az autóipar forradalmasítása a cél, míg a SolarCity a legnagyobb napenergiával foglalkozó vállalattá nőtte ki magát.

"Musk egyszerre valósította meg az elmúlt évtizedek legnagyobb előrelépését az űrtechnológiában, a jármű- és energiaiparban egyaránt."

A szakmai sikerei ismertek, de milyen ember van a zseniális mérnök, a kiemelkedő vállalkozó mögött? Magabiztos, aki első látásra visszahúzódónak tűnik. Valaki, aki belefeledkezik a műszaki dolgok szakzsargonjába és elvárja, hogy mások lépést tartsanak vele. Céltudatos, összetett személy, aki emellett szívesen viccelődik és elbűvöli a környezetét. A munka megszállottja és ezt alkalmazottaitól is elvárja, hiszen nem kisebb a célja, mint megmenteni az emberiséget.

Elon Reeve Musk 1971-ben a dél-Afrikai Pretoriában született és nőtt fel. 12 éves volt, amikor első bevételét termelte tudása. Megírta a Blastar nevű videójátékot, melyet 500 dollárért adott el ('84-ben azért ez szép összeg volt!) Imádta a képregényeket és már ekkor elhatározta, hogy környezetkímélő technológiákkal szeretne foglalkozni.

"Talán túl sok képregényt olvastam gyerekkoromban - merengett Must. - Ezekben mintha folyton meg akarnák menteni a Földet. Arra késztetnek, hogy mindenképpen kíséreld meg jobbá tenni a világot, mert az ellenkezője értelmetlen."

Az ország feszültségek és erőszakos cselekmények gyakori helyszíne volt, nem volt könnyű ott felnőni. Pláne, ha az emberre kívülállóként tekintenek. Belemerült a sci-fi könyvek világába, nem játszott a többi gyerekkel, ezért csúfolták, ráadásul egyedi neve is céltáblává tette. És persze az sem segített, hogy ideje nagy részét enciklopédiák olvasásával töltötte és fotografikus memóriájának köszönhetően sokkal nagyobb tudással rendelkezett, mint kortársai. Amerikába vágyott. Az volt az álmok országa, ahol úgy gondolta kibontakozhat. Sokat hallott a Szilícium-völgyről, ahol a technológiai csodák történnek. Elhatározta, hogy ott fog élni és alkotni.

A kötetben számos érdekesség, izgalmas, mókás és ijesztő történet is helyet kapott családjáról, gyerekkoráról, a robbantgatós korszkáról, a Dungeons & Dragons (szerepjáték) szenvedélyéről. Sajnos különcsége nem segített sem az általános, sem a középiskolában. Rendszeresen verték, több iskolát is megjárt. Egy új törvénynek köszönhetően édesanyjának lehetősége volt gyerekeinek továbbadni kanadai állampolgárságát, így jutott a 17 éves Elon Kanadában, melyet köztes állomásnak tekintett hazája és a Szilícium-völgy között.

A kanadai indulás kemény volt. Bármilyen munkát elvállalt, amiért jól fizettek. Gabonatároló lapátolás,elon-musk-at-queens-university-1990-43558486.png fűrészmalom fűtőházának takarítása. De végül kitartása és esze bejuttatta az egyetemre, majd ösztöndíjjal eljutott az Államokba is a húszas éveiben. Az egyetemen már könnyebb volt az élet. Nem nézték ki kockaságáért, sőt, pénzt keresett számítógépek összeszerelésével, javításával, lettek barátai és végül két szakon diplomázott párhuzamosan.

A napenergiával kapcsolatos érdeklődése az egyetemen tovább erősödött, 1994-ben még egy üzleti tervet is kidolgozott "A napenergia fontossága" címmel. Majd a Szilícium-völgyben részt vett különböző gyakornoki programokban és olyan kutatásokban, ahol az elektromos és hibrid járművek üzemanyagforrásaihoz kerestek forradalmi megoldásokat.

'95-ben az internet térhódítása őt is beszippantotta és testvérével megalapította első startup-ját, mely Zip2 néven vált ismertté. 4 évvel később 22 millió dollárral lett gazdagabb és rengeteg tapasztalattal. Akkor sok mindent elrontott, nem úgy állt az alkalmazottakhoz, ahogy kellett volna, sokan azt mondták neki, nem is alkalmas arra, hogy vezérigazgató legyen, ezért eltökélte, hogy bebizonyítja az ellenkezőjét.

zip2.jpg

Még a Zip2 eladása előtt futott neki egy másik izgalmas, új projektnek és egy rakás pénzt fektetett egy pénzügyi startupba, az X.com-ba. Ez lett a világ legelső internetes bankja. Így sokaknak talán nem is mond semmit, segítek, később átnevezte PayPal-re. Ugye, hogy máris megvan? A Zip2-vel szerzett vagyon 80%-át fektette be egy olyan bizonytalan vállalkozásba, mint az online bank. Ezzel mindenkit ledöbbentett. A pénze 80%-át elvitte ez a projekt. Majdnem belebukott, de végül kitartása meghozta a sikert, amiben ő mindvégig hitt.

"Olyan rugalmas bank kialakítását tűzték ki maguk elé, ahol az ügyfél pár kattintással vagy e-mailen keresztül is mozgathatta a pénzét. Ez valóban forradalmi vívmány volt. Az indulás után néhány hónappal már több mint 200 ezer ember fizetett elő az X.com-nál."

Voltak hullámvölgyek, míg végül ki is túrták a vezérigazgatói pozícióból. A bank új nevet kapott, majd durrant a dotkomlufi és be is kopogott az eBay, hogy megvennék. Nem adták könnyen magukat, végül jól feltolták az árát és 1,5 milliárd dollárért cserélt gazdát a PayPal, amiből adózás után maradt 180 millió Musknak. Ebből pedig nekiállt legvadabb álmát valóra váltani.

Elindult az űrhajózás felé vezető úton, ezért Los Angelesbe költözött feleségével. Bele is vetette magát és körvonalazódott a Mars Oázis projekt, ami arról szólna, hogy vásárolnak egy rakétát, azzal egy melegházat juttatnak a Marsra. A szerkezet képes lenne felvenni némi marsi talajt és ebben fejlődnének a növények, majd termelnék az oxigént. A probléma ott kezdődött, hogy nem sikerült nyélbe ütni az üzletet az oroszokkal, akiktől a célra alkalmas rakétát tudtak volna venni, ekkor Musk döntött: megépítik ők azt a rakétát.

Bár a szenzációhajhász Mars projektet elengedte, végül 2002-ben belevágott a kereskedelmi űrvállalkozás létrehozásába, ehhez profi szakembereket verbuvált maga köré és megalapította a Space Exploration Technologies-t (SpaceX). Az űrrepülésben nem igazán van konkurencia, ezért megtehetik, hogy jóval költségesebb megoldásokat kínáljanak, mint ami lehetséges lenne. Egy olcsó rakéta sok területen elkélne, de csekély esély volt rá, hogy pont egy civilnek sikerül megvalósítania a dolgot.

"Akkoriban, amikor egy negyedtonnás rakomány felküldésének költsége 30 millió dollárnál kezdődött, ő azt ígérte, hogy a Falcon-1 képes lesz mindössze 6,9 millió dollárért elvinni 635 kg terhet."

40126461411_a6e49a61f2_k.jpg

4 évvel később az első kísérlet kudarcba fulladt, egy évvel később újabb kudarc. Az internettel pénz pedig vészesen fogyott. 

Javában zajlott a SpaceX-en a munka, amikor Musk találkozott a lelkes J. B. Straubellel, aki elektromos autót akart építeni lítiumionos akkumulátorral. Elon-t magával ragadta az ötlet és pénzt is adott a projektre. Közben újabb lelkes fiatalok bukkantak fel, akik már készen álltak egy jó kis tervvel, megvolt a cég, megvolt márkanév, csak egy jó befektetőre volt szükségük. Két fiatal mérnök, Eberhard és Tarpenning a Stanfordon hallották beszélni Musk-ot és úgy gondolták, hogy ő olyasvalaki, aki benne lenne, hogy megpróbálják az USA olajfüggőségét enyhíteni. Az üzlet megköttetett: 6 és fél millió dollárral így vált a Tesla Motors fő befektetőjévé és elnökévé, majd Straubelt is bevonta a csapatba.

Apránként a legkiválóbb mérnököket sikerült felvenniük a vállalathoz, de így is rengeteg nehézséggel kellett megküzdenie az egyre növekvő autógyárnak. Folyt a pénz, működő autó pedig még sehol. És bár ekkoriban kezdett el egyre ismertebb és népszerű lenni, a háttérben az idegösszeomlás szélén járt. Nemcsak cégei voltak válságban, magánéleti problémái is nehezítették az életét. A 2008-as év volt a legkeményebb. A Tesla nagy bajban volt, a SpaceX harmadik kilövési kísérlete is kudarcba fulladt. Már szinte minden vagyona ebben a két cégben volt és mindenki a bukásáról beszélt.

Végül a több éven át tartó rengeteg munka, a kiváló szakemberek és Musk üzleti érzéke meghozta a várt eredményt: a SpaceX sikeresen eljutott az első kilövésig. Hatalmas mérföldkő volt számos tekintetben, például az első magánvállalt, akinek a rakétája a Nemzetközi Űrállomáson dokkolt, a világ első hajtóműve, amely teljes egészében 3D-s nyomtatóval készült. És azóta is folyamatosak a fejlesztések, a szállítás pedig rendszeres. Mára havonta egy-két szállítás esedékes a cégnél. Ezek mellett nem meglepő, hogy egy valag pénzt kaptak a további fejlesztésekre a NASA-tól, hogy embert is képesek legyenek az űrbe juttatni, amely az idei évre várható. 

2015_12_default_crew_dragon_interior_wide.jpg

A Tesla 2008 és '12 között éppen csak életben maradt. Majd jött az új luxusgépmű, a Model S szedán, mely meghozta az áttörést. Musk tökéletes üzleti döntést hozott, mely meghozta a várva várt sikert. A bukás közelsége a Telslánál és a SpaceX-nél is 2008-ban tetőzött, a sikerek is egyszerre érkeztek. 2012. június 22-én az első Model S szedánokat hazavihették tulajdonosaik. Ekkor még akadtak buktatók, volt, hogy még az üzemet is leállították. Ennek oka főleg az autót érintő szóbeszédek. Sokan várták az autó hibáinak kibukását és ezzel együtt a cég bukását. A bukás elmaradt, az 

"Musk bebetonozta magát az autóipar új titánjának szerepébe. [...] A Tesla életformává lett - az autóipari versenytársak pedig lemaradtak, vagy nem tudtak semmit felmutatni. A vállalat nem csupán autót adott el a fogyasztónak. Sokkal inkább imázst közvetített: kapcsolat azok között, akiket megérintett a jövő."

ms_1.jpg

Elon Musk unokatestvérei a Rive fivérek, akikkel közösen vetették bele magukat a napenergiaszektor rejtelmeibe. Két év aktív kutatás után elindították a SolarCity-t, mellyel céljuk az volt, hogy gördülékenyebbé tegyék a napelemek felszerelését. Mertek nagyot álmodni, tettek is érte és 2014-re a cég már 7 milliárd dollárt ért. Musk már korábban eldöntötte, hogy van értelme a napenergiát hasznosítani.

A három nagy céggel egy egész Amerikát lefedő gyártóbirodalom tulajdonosává vált, melyek mind kötődnek egymáshoz, kulcsfontosságú részei egymásnak, amely "Elon Musk egyesített térelmélete" és egy-egy lépés a jövőhöz, amely mai napig a legfőbb célja:

"Musk olyan szenvedéllyel beszél az autókról, napelemekről és akkumulátorokról, hogy könnyen megfeledkezünk róla: tulajdonképpen mellékprojektekről van szó. Olyannyira hisz ezekben a technológiákban, hogy úgy látja, ha ezeket sikerre viszi, azzal az emberiség javát szolgálja. Másrészről a technológiák hírnevet és vagyont hoztak neki. Musk terve azonban továbbra is az, hogy az emberi fajnak több bolygó is a hazája lehessen. Musk szerint az emberiség fennmaradásához elengedhetetlen, hogy egy másik bolygón másik kolóniát hozzon létre, és ő mindenképpen e terv megvalósításának akarja szentelni az életét."

9789633047583.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Túlélnéd az Antarktiszt? Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

Jóga kézikönyv: összhangra tanítás egyszerűen, közérthetően

2019. március 23. 06:32 - Carbonari

Könyvajánló - Jasmine Tarkeshi: Jóga a testnek és a léleknek kézikönyv

jasmine.jpgKevesebb stressz, jobb közérzet, béke - ennyit, 
és nem többet ígér a kézikönyv írója e kötet 
fellapozójának. Kifejezetten kezdőknek összeállított 
jógagyakorlatokról ejt szót és rajzolja le közérthetően 
azok kivitelezését, hogy értelmezési hiányosságok 
miatt senki se akadjon el a gyakorlatok végzése közben. 

Tovább
Szólj hozzá!

Szerelem a csillagjegyek árnyékában

2019. március 22. 07:55 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Balogh W. Orsolya: A zodiákus lány

Tizenkét különböző partner. Tizenkét eltérő szerelem. Tizenkétféle szexstílus.

Vajon tényleg a csillagok szabják meg a sorsunkat? Vagy az egész horoszkóp és asztrológia nem más, mint hazugság és önámítás? Hogyan ismerhetjük fel a lelki társi és az ikerláng szerelmet?

Az egyiptomi származású, de családjával Amerikában élő Isis gyerekkorában a fogadott unokatestvérével, a Kos jegyű Shane- nel fedezi fel a lelki társi szerelmet. Az állatorvosi egyetemen egy Bika jegyű fiúval kalandozik a szex világában. Tanulmányai végeztével egy állatklinikán kap állást, ahol a jóval idősebb, Ikrek jegyű, nős főnöke szeretője lesz. 
Isis két év után kilép ebből a kapcsolatból, és megnyitja a saját rendelőjét. Itt ismerkedik meg a Rák jegyű Levvel…

lovers_behaviour.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Garda-tó: déli életérzés, bájos óvárosok, festői kikötők, ízletes ételek és italok

2019. március 22. 00:03 - GReni

Könyvajánló - Garda-tó (Marco Polo)

Miért érdemes a Garda-tavat választani üdülésünk célpontjául?
Déli életérzés, bájos óvárosok, pálmák, ciprusok, olajfák,
számos vár, középkori falvak, izgalmas kulturális látnivalók, festői kikötők,
ropogós pizza, gyümölcsös fagylalt, ízletes vörösbor.
Soroljam még?

top.jpg

Egyre közeledik a nyár, érdemes már most tervezgetni, hogy hol is töltené az ember szívesen a jól megérdemelt szabadságot. A Corvina Kiadó Marco Polo sorozatának legújabb kötetében Olaszország legnagyobb tavának mesés látnivalóiba enged betekintést. A Garda-tó, avagy Lago di Garda Észak-Olaszország legnépszerűbb kirándulóhelye és tőlünk is akár már egy 8 órás autóúttal elérhető. A régiót négy égtáj szerint osztják fel, a kötetből szemelgettem kedvcsinálónak mindegyik partról egy-egy kihagyhatatlan látnivalót.

header_image-funivia-malcesine-monte-baldo-2.jpg
img_2895.JPGMesés kép a tóról és a partját szegélyező sziklákról, Fotó: Barkóczi Brigitta

Az északi parton fantasztikus táj tárul a szemünk elé. Hatalmas sziklák, gyönyörű vadregényes táj, mely az aktív pihenésre vágyók paradicsoma. A sziklák és a part közötti szélcsatorna süvítő helyi szeleknek köszönhetően igazi szörf- és vitorlásparadicsom. Hangulatos fürdésre alkalmas öblök, kavicsos strandok, sportpályák, bicikliutak, mászásra alkalmas sziklafalak tarkítják a régiót. A hely páratlan panorámáját legjobban a Malcesinéből a Monte Baldóra közlekedő kötélvasútból is megcsodálhatjuk. A vasút 1700 méteres szintkülönbséget áthidalva visz föl a hegyre. Út közben hatalmas panorámaablakainak és saját tengelyük körül forgó kabinjainak köszönhetően élvezhetjük a mesés kilátást.

ita_per_f0017weboriginalcompressed_1.jpg

A keleti partot "olajfás Riviéraként" emlegetik. Ameddig a szem ellát ezüstös levelek csillognak, egyes részeit pedig ellepik a szőlők. A vidék feltérképezése közben várakban és pompás velencei palotákban gyönyörködhetünk. Míg egyes részei főszezonban nagyon zsúfoltak, a 7000 lélekszámú Lazise kikötője és városfallal körülvett óvárosa lényegesen nyugodtabb. A történelmi központ sétálóutcája és hatalmas tere kellemes időtöltést nyújt. A kikötőben sétálva megcsodálhatjuk a San Nicolót, azaz a Szent Miklós templomot. Majd megcsodálhatjuk, bár csak kívülről, a Scaligeri-várat. 

view-from-the-tower-001.jpg
dsc_7118.jpgLeskelődés a várból, Fotó: Barkóczi Brigitta

A déli part merőben eltér az északi parttól. Ott a sziklák, fjordok uralják a tájat, míg délen szép, tágas strandok, dimbes-dombos morénákkal, római kori romokkal, bevásárlóutcákkal és hamisítatlan olasz éjszakai élettel várja a nyaralókat. Andalgás a parti sétányokon, Régészeti Múzeum vagy kirándulás egy félszigeten fekvő Sirmione városába, bár itt is számíthatunk zsúfoltságra. Viszont, aki a lenyűgöző panorámák kedvelője, kötelező látnivaló a Castello Desenzanóban. Már maga a vár is különleges, de egyértelműen a kilátás miatt népszerű az utazók körében.

villa_bettoni_2032.jpg

A nyugati part elegáns szállodáknak, éttermeknek, hangulatos parkoknak ad otthon. Ez a tó nyugalmas része, ahol luxusszállodák sora várja a látogatókat. Nincs zsúfoltság, a kávéházban még főszezonban is találni szabad asztalt, az emberek kényelmesen, békésen sétálhatnak a kertekben, parkokban. Érdemes ellátogatni Gardone Soprába a botanikus kertbe, amely nem csupán egy csodás park óriási fákkal, hanem szökőkutak, patakok és vízesések és különleges szobrok otthona is. A Toscolano-pataknál várnak a papírmalmok, Garganoban a Villa Bettoni-Cazzago, mely látványos és bár magántulajdonban van, de általában áprilisban mesés kertjében kertészeti vásárt tartanak.

Számomra az útikönyv elengedhetetlen kelléke a nyaralásnak. És miért épp a Marco Polo sorozat kötetei? Vannak benne tuti tippek, príma helyek, tipikusan Garda-tavi szórakozások, lazítós és sportok tennivalók, hagyományok, ételek, italok, egy darabka történelem, vásárlási tippek, látnivalók, sportolási lehetőségek, strandok, élménytúrák, tippek családos utazóknak, hasznos információk, mint ünnepek, események, linkek, blogok, appok, praktikus tanácsok, közlekedési információk, szállások, egy kis olasz szószedet a legfontosabb kifejezésekkel és térképek. Minden egy helyen egy kis helyen is elférő könyvben, mindezt ráadásul kedvező áron. Kell ennél több?  

1596847.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy mi alapján válassz útikönyvet, kattints!

1 komment

Ezeket a történelmi összefüggéseket így nem tanítják sehol

2019. március 21. 05:02 - Carbonari

Könyvajánló - J. R. dos Santos: A középső birodalom

kozepso.jpgMit tudsz a második világháború előestéjén Portugáliáról? 
Vagy a japánok és az Antikomintern kapcsolatáról? 
Mandzsúria mindennapjai hogyan kapcsolódtak nagyhatalmi stratégiákhoz? 
Milyen játszmák folytak a kisebb hatalmi tömörülések körül? 

Tovább
Szólj hozzá!