Miről mesél a legendás öreg fa, a Zarándoktölgy?

2019. április 26. 00:03 - Carbonari

Könyvajánló - Mörk Leonóra: Ködkirálynő

mork.jpgElfogadni korunkat, megvívni ötven évesen anyánkkal, múltunkkal,
elvonulni a világtól és meggyógyulni egy kétszáz éves szerelem történetétől. 
Vagy ahogy Mörk Leonóra írja szerzői oldalán: 
belevaló ötvenes randevúzna a boldogsággal.

Tovább
Szólj hozzá!

Három szilmaril mind(en) felett

2019. április 25. 07:50 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - J. R. R. Tolkien: A szilmarilok

A szilmarilok tartalmazza mindazon meséket és mondákat, melyekre oly sokszor hivatkoznak A Gyűrűk Urá-ban, például Berenét és Lúthienét. Akik Tolkien világát megszerették, vagy éppen most pillantanak bele először, ebben a műben sem fognak csalódni.tolkien-banner.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A szeretet és az árulás traumája

2019. április 25. 00:05 - GReni

Könyvajánló - Sarah A. Denzil: A néma gyermek

Egy hatéves fiú beleveszett a folyóba. Legalábbis mindenki ezt hitte.
Most visszatért. Bántották. Annyira, hogy egyetlen szót sem szól.
Teste elmeséli, hogy mennyi szörnyűséget élhetett át rabsága tíz éve alatt.
De ő az egyetlen, aki elárulhatná hol járt és ki tette ezt vele...

sarah_a_denzil_silent_child.jpeg

2006 nyarán egy durva vihar söpört végig a 400 fős kis községen. Emma Price rohant az iskolába, hogy elhozza kisfiát a beázó épületből, de elkésett. A hatéves Aiden eltűnt. Napokig keresték, amikor előkerült piros kabátja a kiöntött Ouse-folyóból. Míg a tanárok a káosszal voltak elfoglalva, hogy beázik az épület és értesíteni kell a szülőket a fiú elcsavargott, a vihar a folyóba taszította és belefulladt.

Hosszú évek teltek el, teste sosem került elő, halottnak nyilvánították. Emma egy roncs volt. Néhány évvel Aiden tragikus halála után szüleit is elvesztette, ráment a házassága a tragédiára. Teljesen összetört, készen állt lemondani az életről, amikor valaki megmentette. Jake, egykori iskolájának tanára kirángatta a gödörből. Először munkát, célt adott az életének, majd szerelmet és örömöt hozott. Tíz év telt el Aiden elvesztése óta. Most nyolc hónapos terhes, de nincs nap, hogy ne gondolna a fiúra.

"Nem tagadhatom, volt egy keserűséggel és fájdalommal teli, sötét részem, de a másik részem reményteljes és erős, tele az új kisbaba és az új élet okozta optimizmussal." 

Amikor már épp helyreállna a világ, jött a telefon. Stevenson főfelügyelő hívta. Rögtön felismerte a nevet, ő vezette tíz éve a nyomozást Aiden eltűnése ügyében. Egy zavart tizenhat éves srác sárosan, egy szál farmerben kisétált az erdőből a szakadó esőben. Elvégezték a DNS-tesztet és ő az. Aiden-t megtalálták.

Emma teljesen szétesik, forog vele a világ. Az ő kisfia mégis életben lenne? El sem akarja hinni, férjével a kórházba rohannak. Mi van, ha csak egy hiba és rossz volt a teszt? Hogyan lehet ezt feldolgozni, ha mégis ő az? Azt mondják az anyák megérzik, ha a fiúk még él. Akkor Emma miként mondhatott le róla? Ezek a kérdések tombolnak benne miközben a kórházba igyekeznek. Aztán odaérve, látva a kölyök szemeit, egykori szerelme, Rob szemeit látja bennük és már biztos benne, hogy ez nem lehet más: Aiden Price visszatért. Nem fulladt meg. Elrabolták.

"Eltemettelek, gondoltam, tekintetemet a fiaméba fúrva. A szívem mélyén már elengedtelek. Meg tudsz nekem bocsátani?"

A fiú nem beszél, látszólag érti a külvilágot, de semmire nem reagál. Nem bírja, ha megérintik. A kórházban elvégzett vizsgálatok szörnyűségekre utalnak. Az izmai nem fejlődtek ki rendesen, rosszul viseli az éles fény, ráadásul korábbi sérülésnyomok is megtalálhatóak rajta. Egy kis, sötét helyiségben tarthatták éveken keresztül. A bokáján található régi sérülések egyértelművé teszik, hogy megbilincselték, ráadásul szexuális erőszak nyomai is láthatóak a megtört fiún. Ki képes ilyen szörnyűségekre egy ártatlan gyermekkel?

"A gondolat, hogy Aident egy apró szobába zárták, megbilincselve, mint valami állatot... Valami vad anyai ösztönt hívott elő belőlem. Meg akartam találni, bárki tette is ezt vele, hogy a fogammal és a karmommal tépjem szét, mint egy anyaoroszlán."

Túlságosan megviselte mindaz, ami vele történt és egyetlen szót sem szól. Vajon ki és hol tarthatta fogságban ennyi éven át? Miközben a rendőrség próbálja elkapni a tettest, hogy az a mocskos szörnyeteg megkapja méltó büntetését, a szülők, Emma és Rob próbálnak újra kapcsolatot teremteni fiúkkal. De ő már közel sem az a kisfiú, akire ők emlékeznek. Ráadásul a média is meghurcolja mindannyiukat, Emma pedig már mindenkiben a tettest látja. Akármerre néz a csendes kis faluban, mindenki gyanús. Egyedül Aiden ismeri a válaszokat...

"Bárki is vitte el Aident, nyert. Annyira megtörte a fiamat, hogy már csak egy üres burok volt, engem pedig gyanakvó, szorongó nővé változtatott."

Az egész regény hangulata rendkívül sötét, borús, fájdalmas, felkavaró. Az események filmszerűen leperegnek az olvasó előtt, nagyon jól kelt feszültséget a szerző. Nem egyszer éreztem azt, hogy egy-egy szereplőt jól helyben kéne hagyni, hogy észhez térjen, többeket utáltam végig, volt, aki gyanús volt. Nem is emlékszem, mikor jártam úgy utoljára, hogy elolvastam egy könyvet majdnem a végéig, aztán félretettem. Húsz oldal volt már csak hátra és Emma egy szobában állt azzal, aki ezt tette a családjukkal. Ő már tudta mi történt, mi még nem, és ekkor félretettem a könyvet. Féltem, hogy ki lesz az. Féltem, hogy olyan lesz a regény vége, ami elrontja az élményt. Nem tudtam, hogy akarom-e tudni, hogy ki az elkövető, főleg, hogy már kaptunk elég durva infókat. Hát nem kellett volna izgulnom. Nagyon jól eltalált a történet vége. Egy brutális, nagyon ütős zárást talált ki a szerző. Beszippantott Sarah A. Denzil első magyar nyelven megjelent regénye és bízom benne, hogy a kiadó elhozza más regényeit is.

8328_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

 

Kövess minket Facebookon is!

Szereted a pszichothrillereket? Kattints!

Szólj hozzá!

Medvefelhő a város felett

2019. április 24. 00:04 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Medvefelhő a város felett - Észak-amerikai indián költők antológiája

Olvastál már verseket indián költőktől? Eddig én sem. Különleges, a formai határokat teljesen megbontó versek ezek, melyek közül nehéz volt kedvencet választani.

Tovább
5 komment

Hallasd a hangod

2019. április 23. 07:11 - Heuka

Könyvajánló - Cecelia Ahern: Üvöltés - Harminc nő, harminc történet

Kínos szituációba kerültél életed talán legfontosabb prezentációján?
Elfelejtetted a saját a neved? Selypítesz?
Ne aggódj, egyik sem a világ vége - csak állj talpra és hallasd a hangod!

51942465_2113496025354019_1650106734108213248_n.jpg

Cecelia Ahern legújabb, magyarul is megjelent könyve eltér a tőle korábban megszokott formátumtól: egy hosszú regény helyett 30 rövidebb, de kerek történetet kapunk egy kötetben. Ami viszont nem változott, az a magával ragadó, a valóság és a teljes kitaláció határán táncoló történetvezetés.

Ezt az ajánlót párszor átfogalmaztam, mielőtt elnyerte végleges formáját. Ugyanis az első pár történet után elkezdtem lepötyögni a gondolataimat, ezek azonban a további olvasásokkal állandóan változtak, két okból is: egyrészt, ahogy haladunk a lapokkal, komolyabb és komolyabb témák kerülnek a szemünk elé, másrészt megtaláltam az igazi módját, hogyan kell ezt a kötetet olvasni - szépen, lassan, nem kapkodva. Egyszerre 1-2 novella lett az adagom, ez az átlagosan 20 oldal adott annyi gondolkodnivalót, hogy kis szünetet tartsak, mielőtt tovább tudok lendülni.

A 30 történet 36 különböző nőről szól, azonban közös bennük, hogy egyikük nevét sem tudjuk meg és mindannyian életük egy meghatározó szakaszán vagy éppen napján mennek keresztül. Van, aki éppen egy új hazában kénytelen újrakezdeni az életét. Van, akinek azért kell küzdenie, hogy észrevegyék, míg más éppen próbálja kerülni a figyelmet. Megismerhetünk szegényt és gazdagot, fiatalt és idősebbet egyaránt. Akadnak testi hátránnyal rendelkezők, azonban legtöbbjüknek főként lelki problémákkal kell megküzdeniük. Egészen az utolsó novelláig azt gondoltam, a magyar kiadás borítója csak erre a sokszínűségre reflektál, azonban ott további jelentést is találhatunk benne.

“A nő vett egy mély lélegzetet, és közelebb lépett a mikrofonhoz. Csak három szó…
- Mindig válasszatok jól!”

A sok probléma mellett azonban humoros történetekre is bukkanhatunk a lapok között. Az egyik ilyen annak a nőnek a története, aki hálóruhában indul el gyalog az autópályán, hogy bejelentést tegyen a rendőrségen, miszerint ellopták a józan eszét. Miközben “kihallgatása” zajlik, szépen lassan rávezetik, hogy nem történt bűncselekmény - vannak ugyan az igazára utaló jelek, összességében viszont józan ész hiányában nem így viselkedne. Kedvesen megmosolyogtató “A nő, aki azt hitte, rossz a tükre” pár oldala is - ugyanakkor a humoros csomagolás alatt ugyanúgy megbújik a fontos üzenet, miszerint fogadjuk el önmagunkat és máris más színben látjuk a világot.

1_68.jpg

Több novella központi témája, hogy az egyes nemek tárgyként, de legalábbis saját akarattal nem rendelkező lényként tekintenek a másikra. Előfordul, hogy a nő viszi vissza férjét az áruházba, azonban gyakoribb, hogy a férfiak erőltetik elvárásaikat a másik félre. Szerencsére napjainkban csak íratlan szabályok vannak erre vonatkozóan, de nekem például visszatetsző a törvényileg kötelező udvariasság, és hogy annak visszautasítását bűntényként kezelik.

“A nő elmosolyodik. Ha akkor segítenek neki, amikor tényleg kell, azzal nincs semmi gond.
- Köszönöm szépen - mondja őszintén a férfinak.”

Ennyi történet és főhős bemutatásánál óhatatlanul is előfordul, hogy nem mindegyik és mindenki válik kedvenccé. Egyes esetekben csak nem tudtam sajnálni “a nő”-t, hiszen önmaga hibája/lustasága/hiúsága miatt került az adott helyzetbe, két novellában azonban egyenesen ellenszenves volt a középpontban lévő személy. A tanulság viszont ezeknél is ott rejtőzik a sorok között. Ilyen annak a lánynak az esete, aki annyira felszínesen él, hogy élete, majd ezáltal teste súlytalanná válik és egyszerűen elfújja a szél.

tantra-article-2017.jpg

A skála másik végén lévő, kedvenc szereplőmet könnyen, határozottan meg tudom nevezni: “A nő, aki a tengerisügér-specialitást rendelte” címszereplője, aki a saját történetében csak mellékszereplő.

Kedvenc novellát már sokkal nehezebb, most még számomra lehetetlen választani, hiszen a harmincból legalább 15 hagyott mély nyomokat, és ezek nem összehasonlíthatóak. Az egyik a testvéri szeretet erejét mutatja be, a másik egy ijesztő, de nem kizárható jövőképet mutat, míg van, ami azt mutatja be, hogy néha a legkisebb részletek változtathatják meg valaki életét.

Az olvasás közben átélt érzelmi hullámvasutazás után úgy érzem, az utolsó novellával megkapta a tökéletes lezárást a könyv. Ez a pár oldal igazából nem is egy, hanem 7 nő mindennapi gondjait mutatja be nekünk, akik szerencsésen megtalálják - ugyanazt - a kiutat a mindennapokból, amivel igazán értelmet nyer a kötet címe.

covers_532257.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Lantmadár: Az utánzás is lehet eredeti

Szólj hozzá!

Lúzer lennék?

2019. április 23. 00:11 - Carbonari

Könyvajánló - Jonas Lüscher: Kraft

prof1.jpgA Typotex Kiadó elkötelezetten adja ki azokat a magyar piacon hiánypótló műveket, amelyek elgondolkodtatnak, meghökkentenek, látszólagos reménytelenségük ellenére reményt adnak a ma emberének túlélni a mindennapok fásultságát, rendkívüli helyzetek méltánytalanságát. Ez a kötet is azok közé tartozik, Jonas Lüscher Kraft című műve.

Tovább
Szólj hozzá!

Válassz engem!

2019. április 22. 07:50 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Róbert Katalin: Válassz engem!

Alex úgy szeret valakit, mint az életét, számára nélküle nincsenek holnapok. De vajon bevallhatja ezt az érzést? Vagy minden tönkremegy? Mi ez az erős kapcsolat köztük? Szeretet, vagy valami más, valami több? 

905405_451007341657457_727298078_o-1-e1404344296853.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

"Féltékeny, bizonytalan, túlérzékeny és aluliskolázott vagyok" - tényleg ilyen Robbie Williams?

2019. április 21. 07:59 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Chris Heath: Robbie Williams - Csak őszintén...

Robbie ​Williams korunk egyik legbonyolultabb, legszórakoztatóbb és legbotrányosabb popsztárja: a bulvármédia egyik kedvenc alakja, aki sorra nyeri a díjakat, dönti meg a rekordokat, és akinek százezrek követik mindennapjait a közösségi oldalakon. Azt viszont kevesen tudják, mi rejlik a felszín mögött: milyen rögös út vezetett odáig, hogy Robbie leszokjon a függőségeiről, kezelni tudja a kóros szorongását és teret adjon végre az életében a szerelemnek.robbie-williams-blog-738x415.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Ijesztő, mégis lebilincselő történet egy bántalmazó kapcsolatról

2019. április 20. 07:22 - GReni

Könyvajánló - Chevy Stevens: Soha nem engedlek el

Tizenegy éve egy sötét éjszakán Lindsey lányával elmenekült férje elől. A férfi erőszakos tetteiért börtönbe kerül, ami egy új életre ad lehetőséget. Azt gondolja már maga mögött hagyta a múltat, hogy végre mindketten biztonságban vannak, de nem is tévedhetett volna ekkorát...

violence-against-women-1169348_960_720.jpg

A regény egy 2005-ös látszólag idilli családi nyaralással indul Mexikóban. De rögtön kiderül, hogy főszereplőnk, mesélőnk, Lindsey egy féltékeny, erőszakos, agresszív és iszákos férje által terrorizált nő, aki folyamatos félelemben élt, főleg mert ott volt kislányuk is, a hat éves kis Sophie.

A regény során megismerjük házasságukat. Már évekkel korábban, a kapcsolat elején is látszott, hogy Andrew nem éppen tökéletes. Na jó, mit szépítsem…egy seggfej, de Lindsey akkor még nem látta (vagy nem akarta észrevenni) és minden piálás, féltékeny kirohanás vagy veszekedés után elhitte, hogy most történt ilyen utoljára.

A következő évben olyan szörnyűség történt, ami lehetőséget adott a menekülésre. Fogta a gyereket és útnak indult az öccse segítségével. Aztán jött egy baleset és perbe fogták Andrew-t, majd egy évnyi bujkálás és menekülés után végül sittre vágták, ami lehetőséget adott anyának és lányának egy új életre.

„– Gondatlanságból elkövetett emberölés, ittas állapotban történő járművezetés miatt. – A rendőr továbbra is engem néz, összeszűkült szemmel, mintha azt várná, hogy térjek a tárgyra, de alig tudok megszólalni, ahogy elkezdenek tódulni az emlékek. – Nekiment egy másik kocsinak, a sofőr pedig belehalt. A csomagtérben találtak egy fegyvert. Azt mondta a rendőröknek, hogy engem akar megölni vele. Tíz évet kapott, a kiszabható maximumot.”

Azóta Lindsey megtanulta a leckét, összeszedte magát és felépített egy békés életet. Egy lepattant autóval kezdte a nulláról, de mára szépen épül a takarító cége, ahol már négy alkalmazottat foglalkoztat. Emellett van aktív tagja a helyi támogató csoportnak, mely a családon belüli erőszak áldozatainak segít, és az alkalmazottai is innen kerülnek ki.

„A legtöbb lány, akit felveszek, szintén a csoport tagja. Olyan nők, akik az életük cafatjait bőröndökbe, szemetesládákba vagy autók hátsó ülésére pakolva kezdik újra.”

Sophie lassan egyetemre megy, és ott van Greg is, akivel bár csak pár randin vannak túl, de teljesen levette a lábáról. Az életük sínen van, bár nem telik el nap, hogy valami ne juttatná eszébe azt a szörnyeteget, de mégis van remény egy nyugodt, új életre. Majd egy nap munka közben valaki járt a házban, ahol épp dolgozott, és az elhagyott utalásokból Lindsey rögtön tudja, hogy visszatért.

„Három hónap telt el azóta, hogy a bátyám felhívott, és elmondta, Andrew kiszabadult a börtönből, és valaki látta őt a Vancouver-szigeten. Emlékszem Chris hangjára, mikor felhívott, tétova volt, feszült. Már tudtam, mielőtt megszólalt volna. Erre a hívásra vártam. Andrew szabad ember volt és meg akart találni.”

Először munka közben kémkedik valaki utána, később az otthonába is betörnek, ráadásul a lányát is valaki követi és a sorból az új kedves zaklatása sem maradhat ki. Az életük veszélyben van, de Andrew állítja, hogy ártatlan. Leállt a piáról, a börtönben dühkezelést tanult. Nincs más vágya csak megismerni a lányát, hisz már oly sok mindenről lemaradt. De vajon egy ilyen rettenetes ember megváltozhat tizenegy év alatt a börtönben? Vagy tényleg nem ő zaklatja őket csak véletlen egybeesés, hogy pont most történik mindez?

Nagyon erős témát választott a szerző. Részletes képet kapunk egy bántalmazott nőről és, hogy miként óvta meg lányát erőszakos férjétől. Míg végül összeszedte minden bátorságát és menekülőre fogta. Ez a jól felépített történet beszippantott. Izgalmas, elgondolkodtató, dühítő, szomorú, magával ragadó, fordulatos. A múlt elmesélése alatt számtalanszor éreztem úgy, hogy ezt a pasit ki kéne lökni egy mozgó vonatból, a nőt pedig jól felpofozni, hogy miért nem fut már el. A későbbi paranoiája időnként ijesztő volt, de ahogy képet kapunk a múltjáról, teljesen érthetővé válik minden aggodalma. A Booklist túlélésnek nevezett hullámvasúthoz hasonlítja Lindsey életét, ennél találóbban én sem tudnám leírni. A regény végével pedig sikerült meglepnie a szerzőnek, aminek kifejezetten örültem.

chevy-stevens-soha-nem-engedlek-el-26199409423.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Álomgyár Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

Mit tennél, ha rád kennék a húgod meggyilkolását?

Szólj hozzá!