Mindenki meghal. Ennyi. Vagy nem.

2019. február 23. 05:26 - Carbonari

Könyvajánló - Frank Schätzing: A pillangó zsarnoksága

robot_2.jpgAhogy a címben is utaltam rá: mindenki meghal,
így kezdődik Frank Schätzing A pillangó zsarnoksága
című mű, amelyben egy világokon átívelő nyomozás
borzolja a nagyérdemű érzékeny idegzetét.

Tovább
Szólj hozzá!

Te vennél "egyszer használatos" társasjátékot?

2019. február 22. 07:54 - Arthur Arthurus

Mostanában ismét rám tört a vágy, hogy új társasjátékot vegyek. Nem meglévő játék kiegészítőjét, nem valami ismert világba tartozót, hanem valami újat, számunkra ismeretlent. 

Tovább
Szólj hozzá!

Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig

2019. február 21. 07:46 - GReni

Könyvajánló: Európa legszebb borútjai - Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig

Érdekelnek a gyönyörű tájak, kirándulóhelyek, hangulatos kis falvak, pezsgő városok és a finom borok? Ha a felsorolás közül bármelyikre igennel feleltél, akkor ez a gyönyörű album neked íródott. Tíz ország, 39 bortúra, melyek festői tájakra repítenek, ráadásul a világ legfontosabb borvidékein kalauzolnak keresztül. A kötet végére pedig mi olvasók is tudni fogjuk hol érdemes megállni egy pohár finom borért.

wine-city-head.jpg

"Könyvünk a Saale folyótól a Peloponnészoszi félszigetig a kontinens legszebb termőterületein kalauzol végig. Bemutatja az útvonalak mentén fekvő történelmi múltú falvakat, városokat, végigjárja az ismert borutakat, csakúgy, mint a kanyargós ösvényeket. Ismerteti a szőlőfajtákat, birtokokat, borfesztiválokat, és arra sarkallja az olvasót, hogy maga is felkeresse e gazdag kulturális örökséggel rendelkező vidékeket."

A bortermelés egészen i.e. ötödik századig nyúlik vissza. Hatalmas hagyománya van, melyek közül számos a mai napig él. Ez a gyönyörű, színvonalasan összeállított album tíz országba repíti el az olvasót, miközben megmutat 39 izgalmas bortúrát, páratlan épületeket, meseszép, festői tájakat. Megismerhetünk csendes kis falvakat és turistaközpontokat is, miközben rengeteg érdekes információt szívhatunk magunkba Európa borairól.

Nézzünk meg egy-egy kis szeletet kedvcsinálónak a kötetben található öt bortúrából. Remélem elnézitek nekem, kicsit elfogult leszek és a nekem legszimpatikusabb útvonalakat emelem ki a kötetből. :)

marksburg-braubach.jpgMarksburg kastély

Németország, A rheingaui rizling borútja

Imádom a pazar tájakat, ódon épületeket, gyönyörű kastélyokat, udvarházakat, ezért számomra a németországi bortúrák közül el volt a legszimpatikusabb. Ez egy csupán 90 km-es túra, mely egy-két nap alatt bejárható. Lahnsteinből indulva megcsodálhatjuk a Közép-Rajna felső szakaszának völgyét, mely az UNESCO védelmét is élvezi. A part mentén hangulatos városkákon haladhatunk keresztül, miközben a dombokon, magaslatokon büszkén álló várakat, romokat, közben pedig a vidék legjellemzőbb borát, rizlinget kortyolgathatunk. Az út során Lahnsteinben elidőzhetünk a Boszorkány-toronyban, Braubachban megcsodálhatjuk Marksburg kastélyát, továbbmenve vár a festői Sankt Goart, a vörösborsziget, Assmannshausen, de semmiképp nem szabad kihagyni Rüdesheimet, ahol a Drosselgassén egymást érik a borozók, vagy Eltvillét, mely nemcsak boráról, hanem pezsgőjéről, rózsáiról és Gutenbergről is nevezetes.  

13876814383_ddf0a5a9de_b.jpgVevey, Svájc

Svájc, Lavaux-i bortúra

A Genfi-tó körüli lejtőkön már kétezer éve termesztenek szőlőt, ráadásul azt mondják Svájc egyik legszebb vidéke található Lausanne és Vevey között. Ez a 25 km-es túra a Genfi-tó északi partján halad Lutryból indulva, ahol a hangulatos kikötő megtelik élettel a borfesztiválok idején. Az út során, ha száraz fehérborra vágyunk, akkor Epessesben isteni Chasselas vár minket, majd érdemes a faluban tenni egy sétát és megcsodálni a 17-19. századi présházak, pincészetek épületeit. Ha ez pedig nem lenne elég, akkor tovább haladva Saint-Saphorinban jellegzetes 16-19. századi présházak határozzák meg a kicsiny falu arculatát. Vevey-ben is érdemes megpihenni és sétálni egyet a gyönyörű kikötőben vagy egy pohár mellett élvezni a hangulatos óváros látványát.

sicily--ragusa-ibla-old-town-at-dusk-500730323-596ff3d3af5d3a00110f3faa.jpgRagusa Ibla, Szicília

Olaszország, Szicíliai borút

Szicília ma a legnagyobb olasz borrégió, a termelés története pedig egész i.e. 8. századig nyúlik vissza. A 450 km hosszú borút a legkülönfélébb bortermelő területeket érinti és értékes városokat a vulkáni szigeten. Randazzoban, a borút kiindulóvárosában a 12. századi városfal maradványai, néhány megmaradt kapuja és a bástya megtekintése mellett érdemes a palotákban és a Városházában is gyönyörködni. A vörösborok rajongói semmiképp ne hagyják ki az út során Avola városát, ahol az azonos nevű szőlőből készült világhírű Nero d'Avola várja a borok szerelmeseit. Az igazi felfrissülést keresőket várja Sciacca, melynek gyógyforrásait már a rómaiak is élvezték, emellett itt található Szicília legnagyobb kikötője is.

les-baux-de-provence.jpgLes Baux-de-Provence. Franciaország

Franciaország, Provence és a Rhône völgye

Franciaország a borrajongók paradicsoma. Van itt számos ízletes fehérbor, többek között Chardonnay, Fűszeres Tramini, Petit Meslier, Rajnai Rizling, de vörösborok között is bőven van választék, például Pinot de Juliette, Gamay vagy az üde, friss, szederre emlékeztető Pinor Noir 455. Az ország legrégebbi borvidékeként tartják számon a napsütötte déli területeken található Provence-t, ahonnan a francia rozébor-termelés származik. A mintegy 530 km-es borút Vienne-ből, a szárazföld belsejéből indulva Avignonon keresztül fut a tengerpartig, St-Tropez-ig. Számos izgalmas látnivaló várja az utazókat, pl. a Szent Móric székesegyház Vienne-ben, egy mesébe illő reneszánsz várkastély Grignan-ban, a sziklás fennsíkon álló Les Baux-de-Provence vagy Paul Cézanne egyik kedvenc falva, Le Tholonet, melynek kastélyát meg is festette.

parques_nacionales_galicia.jpgGalíciai Atlanti-óceáni Szigetek Nemzeti Park

Spanyolország, Rías Baixas

A tenger a gyengém, így amint megpillantottam a festői képeket erről a borútról, már biztos voltam benne, hogy a posztomba kerül ez a mesés borút, ahol a régió természetes szépsége, lenyűgöző kilátása, páratlan strandjai teszik különösen vonzóvá ezt a 80 km-es utat. A hűvösebb, esősebb, változékony időjárás kedvez a könnyű fehérboroknak, melynek jellemző fajtája az Albariño. A túra Ribeirából indul, ahol folyton pezseg az élet, köszönhetően jachtkikötőjének. Ha pedig egy olyan helyre vágyunk, amit nem leptek el a turisták, akkor nekünk találták ki Boiro-t, ahol a természet szinte érintetlen. Aki építészeti csodákra vágyik, Cambadosban csillogó címerekkel ékes homlokzatú nemesi paloták sorában gyönyörködhet, de a városnézés és borkóstolások közepette egy kis strandolás sem árt, például A Lanzadában, ahol az erős hullámverés és a szél ideális a szörfösök számára is. És nem szabad kihagynom az útról a világ egyik páratlan tengerpartját sem, mely a Galíciai Atlanti-óceáni Szigetek Nemzeti Park éke, ahol vakító fehér homok, türkizzöld tenger és lenyűgöző látványvilág kápráztatja el a látogatókat.

Végezetül pedig jöjjön egy kis videó erről a szépséges albumról:

europa-legszebb-borutjai.jpgRemélem sikerült megmutatnom mennyire páratlan ez az album. Ráadásul a kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A gyanúsan ténfergő kóbor kutyák minimum kettős kémek

2019. február 20. 05:57 - Carbonari

Könyvajánló - Szécsi Noémi: Mandragóra utca 7.

gyerek.jpg...de inkább hármas kémek. 
101 éves öreg néni, elátkozott jelzőlámpa,
a házmester néninek pedig nem véletlenül van seprűje.
Mert tudnak.
De mit és mennyit?
Szécsi Noémi bájos, izgalmas, gördülékeny ifjúsági regényében
mese és fantasztikum ötvöződik a mindennapi eseményekkel.
Ja.
A Mandragóra utca 7-ben.

Tovább
Szólj hozzá!

A sötét az ember barátja, bár ezt kevesen tudják

2019. február 19. 07:55 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Anna Ekberg: Kétség

Képzeld el, hogy van egy kis kávézód, boldogan élsz a pároddal, minden rendben az életedben. Aztán egyszer csak felbukkan egy ismeretlen férfi, aki azt állítja, hogy ő a te férjed, van két gyereketek, és te három éve eltűntél...pieces-of-the-puzzle-592798_1920.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mire lennél képes azért, hogy megments egy életet?

2019. február 18. 07:43 - GReni

Könyvajánló - Fredrik Backman: Életed üzlete

"Mire lennél kész azért, hogy megments egy életet?

És ha nemcsak a jövődet kéne feláldoznod érte,
hanem a múltadat is? Nemcsak a helyeket,
ahol még nem jártál, hanem a lábnyomokat is,
amelyeket magad mögött hagytál.

Meghoznád-e az áldozatot, ha tudnád,
hogy senki sem fog emlékezni rá?"

1_60.jpg

Fredrik Backman nevét rengetegen ismerik és millióan rajonganak a könyveiért. Talán pont ezért féltem tőle egy kicsit. Túl nagy a felhajtás, túl nagy a hype, ezért szépen sorban gyűlnek a regényei a polcomon, hogy majd egyszer... Aztán megérkezett az év végén legújabb kötete, amelynek a fülszövege levett a lábamról és kíváncsivá tett. És nem kellett csalódnom. Kaptam egy szomorú, szívbe markoló, de különleges és szép történetet.

A szerző szülővárosában járunk, ahol élt egy apa. A kötet az ő levele a fiához. Egy negyvenes éveiben járó rákkal diagnosztizált férfi, aki rendkívül sikeres a munkájában, de rettenetes apa. Végigszaladunk az életén és közben látjuk, hogy élete minden perce a siker hajszolásáról szólt, hogy jó és tökéletes életet teremtsen, hogy hátrahagyjon valamit. Egyetlen dolgot felejtett el mindvégig: foglalkozni a családjával.

A férfi a kórházban épp fittyet hányva az orvosok utasításaira dohányzik a tűzlépcsőn, amikor megismerkedik az ötéves kislánnyal, aki szintén rákos és sajnos nagy valószínűséggel nem éli meg a hatodik születésnapját. A levélben többször is felbukkan a szürke, kötött pulóveres hölgy.

Pontosan tudta ki ez a nő a mappával és a fekete ceruzával a kezében. Ott volt, amikor az ikertestvére meghalt, ott volt, amikor a legjobb barátja meghalt és akkor is, amikor a szüleit veszítette el.

ellalaytham_2.jpgforrás: ellaytham.com

Ezúttal a kórházban találkoznak, miközben ismét a munkáját végzi a hölgy. A férfi életében először önzetlenül akar cselekedni, ezért üzletet köt vele. Hogy ez miről is szól? Azt már nem árulhatom el. Csak annyit, hogy ez egy nagyon szomorú történet, amely remélem emlékeztet néhány embert arra, hogy milyen fontos időnként mérlegre tenni az életünket. Átgondolni, hogy mi a fontos, amire esetleg több időt kéne szánnunk, mint korábban, hogy amikor évek múlva visszatekintünk, ne találjuk üresnek, elvesztegetettnek a bolygón töltött éveket.

A kötetet még különlegesebbé varázsolják Ella Laytham illusztrációi, melyek egy-egy apró, mégis fontos darabkáját ábrázolják a történetnek. Bár engem az egész oldalakat elfoglaló gyönyörű képek nyűgöztek le, melyek tökéletesen passzolnak a kisregény hangulatvilágához. 

9789633246085.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel megkaphatod!

Köszönjük, Animus Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon is!

Mi van, ha egy város talpa alól kihúzzák a talajt?

Szólj hozzá!

A boldogság felfüggesztett pillanatokból áll

2019. február 17. 10:49 - Carbonari

Könyvajánló - Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

ferfi.jpgA művész, az arisztokrata, a szakács, meg a nagymama. 
Négyen vannak, külön-külön elvesznek, de együtt...? 
Együtt sarkaiból is kifordítják a világot. 
Komolyan. 
Csak kell hozzá egy angyal. 

Tovább
Szólj hozzá!

Egy könyv a mesterséges intelligenciáról, a halhatatlanságról, a létezésről

2019. február 15. 07:49 - GReni

Könyvajánló - Zachary Mason: Void Star

“Jó képzelőerővel megalkotott, rendkívül intelligens látomás a jövőről, ahol az általunk épített gépek érdeklődni kezdenek a teremtőik iránt… A Void Star remek találkozása a sci-finek és a noir thrillereknek Dick, Stephenson és Delany stílusában.” (Kirkus)

voidstarwip.jpg

Valamikor a 21. században járunk a jövőben. Az általunk ismert világ megváltozott. A Csendes-óceáni áramlatok megfordultak, a tengerszint megemelkedett, New York megfulladt, Tokióban pedig fagy. Ebben a felfordult világban még élesebbé válik a határ szegények és gazdagok között.

A gazdagoknak mindene megvan, felhőtlen luxus, saját magánhadsereg, exkluzív fiatalító kezelések, önjáró autók. Míg a szegények a városok peremén nyomornegyedekben élnek és fegyveres drónok tartják távol őket. Mesterséges intelligenciák írják a programokat, terveznek klassz új dolgokat, gyártják és fejlesztik önmagukat és fordítókat kell alkalmazni, aki képes kommunikálni ezekkel a gépekkel. 

A regényben megismerünk három különböző sorsot. Ott van Irina, aki számítógépes fordító, közvetítő, aki beutazza a világot. Egy súlyos balesetet követően mesterséges memóriát építettek be az agyába, aminek hála képes tökéletesen emlékezni bármire, amit hallott, látott vagy érzett, és képes általa feltérképezni bármilyen számítógépet, ha van wi-fi kapcsolat. Bár nem gazdag, de mindenképpen jómódú. Jó állása van, sokat utazik, sőt még méregdrága fiatalító kezeléseket is megengedhet magának időnként.

Főleg mesterséges intelligenciákkal érintkezik, gépek között, hotelekben és repülőgépeken éli mindennapjait. És miért van rá szükség? Mert egy olyan világ ez, amikor már nem emberek tervezik a legújabb higt-tech cuccokat, hanem gépek és valakinek meg kell fejteni a működésüket.

"Néha úgy tűnik számomra, hogy olyan az MI-kkel beszélgetni, mintha a felhőkből vagy madárrajokból próbálnánk megjósolni a jövőt."

A második Kern, aki menekültként tengeti napjait és a várost körülvevő nyomornegyedben, un. favelában él. Emberekkel csak akkor érintkezik, amikor a kötelesség úgy kívánja. A legtöbb időt otthonában tölti, ahol rengeteget edz, különböző harcművészeteket sajátít el. Ez mindkét "munkájában" jól jön, legyen épp utcai harc vagy egy jó kis tolvajnak való feladat, de ezek épp csak arra elegendőek, hogy megélje a következő napot.

A harmadik történet pedig Thalesé, akinek apja egy brazil politikus volt. Egy napon épp együtt voltak, amikor merényletet követtek el apja ellen. A férfi belehalt és Thales is éppen csak túlélte, egy életre nyomorékká tették a támadók. Anyja pénzzé tett mindent, hogy az Államokba menekülhessenek két testvérével együtt. 

Mindhárom szereplő életéből kapunk egy-egy szeletet. Kik ők, mit csinálnak, hogy élnek. Akkor kezdenek el összefutni a szálak, amikor Thales orvosa egy videót mutat a férfinak. Azt mondja az implantátumot akarja tesztelni, beállítani. A videón Irináról beszélgetnek, nem tudja, hogy kik szerepelnek a videón és azt sem, hogy Irina egy létező nő, és egy megtörtént beszélgetés képeit vetítik elé. De sejti, hogy valami ezzel a teszttel, ezzel a vizsgálattal nem stimmel.

"Thales kezdi úgy érezni, mintha egy detektívvé változott volna, aki a világ bizonyítékait tallózva próbál hihető indokot találni a sebész tetteire; úgy tűnik, mintha az orvos engedelmességet és együttműködési hajlandóságot próbálna rákényszeríteni, de csak azt veheti biztosra, hogy még mindig vannak hiányzó információdarabkák, és hogy a sebész hazudott."

A történetet a három főszereplő szemén keresztül ismerjük meg fejezetről fejezetre. Végig azt várja az ember olvasás közben, hogy hol fog találkozni ez a három élet. Kern életét legújabb munkája kavarja meg rendesen. A meló egyszerűnek tűnik. Kap egy célpontot és a feladat, hogy ellopja a fickó telefonját. A meló teljesítve, de őt üldözőbe vették, mert rossz célpontot választott és egy különleges telefont lopott el, egy prototípust. Nincs választása, menekülnie kell és egy ismeretlen női hang az ellopott telefonon keresztül segíti őt.

Közben Irina is veszélybe kerül, épp a munkáját végzi, mikor őt figyelő drónokra lesz figyelmes, majd meglátja a besötétített ablakú furgont. Mivel kapott egy furcsa melót és mocskosul gazdag megbízótól, ügy dönt, bérel maga mellé egy testőrt. Biztos, ami biztos alapon. Majd az emlékeiben kutatva érdekes és veszélyes dolgokra bukkan. Amikor elkezdett aggódni a megbízó miatt, nem is tévedett.

Thales életét már így is tönkretették, apja meggyilkolása után inkognitóban kell meghúznia magát egy hotelben Los Angelesben, ám amikor a semmiből egy vadidegen csapzott nő megjelenik, közli, hogy mindketten veszélyben vannak és arról kezdi faggatni, hogy mire emlékszik előző életéből, rádöbben, hogy sokkal kevesebbre, mint amire szükség lenne.

Irina megbízója James Cromwell, aki nem éri be annyival, hogy mindene megvan, szupergazdag, befolyásos, ráadásul több mint 100 éves, amihez képest egész jól tartja magát. Ám valaki meglebbenti előtte a halhatatlanság ígéretét és mindent megtesz azért, hogy megszerezze azt. 

Los Angelesben keveredik össze hármuk útja, ahol mi is rájövünk olvasás közben, hogy nem minden az, aminek látszik. A történet rettentő bonyolult, érdekes és ijesztő világot fest le a szerző. Van itt minden, ami egy izgalmas sci-fi-hoz kell: mesterséges intelligenciák, elveszett és megkerült emlékek és a halhatatlanság ígérete, amiért egyesek bármeddig képesek elmenni, akár ölnének is érte. A létezés természete és zavartsága leng körül mindent.

zachary_mason_void_star_b1.pngSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Agave Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

Világok sora és a Deres éj...érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

Fennmarad-e a csók az internet korában?

2019. február 14. 06:05 - Carbonari

Könyvajánló - Marcel Danesi: A csók története

csok4.jpg„Meghódíthatod a világot karddal, 
de a csók rabságba dönt.” (Daniel Heinsius) 
Hamarosan itt van Valentin nap, 
amely csók nélkül elképzelhetetlen az ünneplők számára. 
Tekintsünk egy kicsit mélyére a dolgoknak... 
...avagy hogy született meg a populáris kultúra. 

Tovább
Szólj hozzá!