Steve Jobs - Egy zseni életrajza

2020. április 08. 07:12 - GReni

Könyvajánló - Kevin Lynch: Steve Jobs - Egy zseni életrajza

"Egy öntörvényű zseni, aki átírt minden szabályt.
Steve Jobs megváltoztatta a világunkat."

e0c9a0036e8dd7d542c286b.png

Szerintem kevés olyan ember rohangál a világban, aki ne hallotta volna Steve Jobs nevét. Századunk kiemelkedő alakja volt, aki korszakalkotó munkásságával vált a világ egyik legismertebb üzletemberévé. Kevin Lynch kötete végigvezet minket életútján, hogy megismerjük miként vált a telekommunikáció úttörőjévé és hogyan lendítette át minden nehézségen céltudatossága. Mindezt megspékelte a szerző fotókkal, grafikonokkal és illusztrációkkal, hogy könnyebben átlássuk Jobs lenyűgöző életét, eredményeit és az általa fejlesztett technológiák fejlődését, piaci terjedését.

A kötet a születésétől halad végig az életén. Mesél munkásosztálybeli szüleiről, szülőanyjáról és az örökbefogadásáról. Steve apjára ezermesterként utalt többször is, neki köszönheti, hogy megszerette a mechanikát és a szerelést. Közel álltak egymáshoz, apja műhelyében még saját munkapadot is kapott miután öt éves korában egy vidéki házba költöztek Mountain View-ba. A Santa Clara-völgy (ma ismertebb nevén Szilícium-völgy) fellendülőben volt, amikor a család odaköltözött a környéken élők már tudták, hogy a világ legnagyobb technológiai központja épül körülöttük. A kötetben olvashatunk számos azóta naggyá nőtt cégről, melyeknek alapítói, mérnökei, vállalatai voltak a Jobs család szomszédai, mint például a Nobel-díjas William Shockley laborja.

Olvashatunk a hiperaktív, szeszélyes gyermekről, akit nem egyszer felzaklatta a tény, hogy nem kellett igazi szüleinek, közben pedig mindig csodálattal beszélt támogató örökbefogadó szüleiről, akik mindent megtettek, hogy kiegyensúlyozott, boldog élete legyen és gondosan ügyeltek rá, hogy a tanulmányai is kiválóak legyenek, noha sokszor bizonyult nehezen kezelhető gyereknek. Aztán megtudjuk milyen hatással volt rá diákkorában a HP 9100A gépe és azt is megtudjuk milyen váratlan körülmények között kapott nyári munkát az egyik alapítótól, Bill Hewlettől. Majd jött a gimnázium, aminek köszönhetően megismerte Steve Wozniakot, akivel közösen megépítettek egy számítógépet. Az ő lyukkártyás kis hobbigépük öt évvel azelőtt készült, hogy az első hasonló készülék boltokba került volna. Így alakult meg az ő dinamikus duójuk.

20181215apple-sztori-mac-macintosh-iphone.jpg

Olvashatunk még többet Wozról, a gimnáziumi évekről, a lázadozó, arrogáns fiatal Jobsról, aki okosan kezdett el pénzt csinálni képességeinek köszönhetően. Gépeket javított, megszerelt alkatrészeket adott el haszonnal, majd jött az egyetem, egy kis lázadás, bulizás, a tudománytól a művészetek irányába fordulás időszaka. Ezután megismerkedünk az első Wozniakkal közös leleményes és illegális vállalkozásukkal '72-ben. Határozottan sikeres volt a dolog, 6000 dollár nyereséggel jöttek ki belőle, ám fegyveres bűnözök vetettek véget az üzletnek.

Jött pár zavaros év, spirituális útkeresés, kibukás az egyetemről, önzés, hálátlanság, végül munka az Atarinál és indiai zarándoklat, amit követett a visszatérés az Atarihoz, majd az első komolyabb siker, amihez még egy közeli barátot is elárult. Megtudhatjuk melyik és milyen volt a világ első személyi számítógépe, amelyet otthon lehetett összeállítani, de egy vagyonba került. Woz a világnak akart tervezni egy olcsóbb, szélesebb körben elérhető gépet, de Jobs ebben is látta az üzleti lehetőséget. Hamarosan meg is született az Apple cég és az első számítógépük, aztán nem volt megállás. Jöttek a fejlesztések, az egyre jobb ötletek és ennek köszönhetően a jobb gépek.

Érdekes volt olvasni Jobs és Woz eltérő gondolkodásmódjáról. Míg Woz mindenki számára hozzáférhetővé akarta tenni a gépeit, Jobs törtető volt. A cég és a vagyon nőtt, de ő mégis folytatta az anyagiasságot elvető életmódját. A kötetben olvashatunk a mantráiról, szokatlan vezetői stílusáról, szigoráról, éles kritikáiról. Woz páratlan gépet alkotott, de Jobs nélkül nem sikerült volna egy ilyen vállalatot felépíteni. Együtt tették naggyá az Apple-t. 

 "Steve Wozniak termékének az volt a legnagyobb erőssége, hogy műszaki szempontból szinte bármire alkalmas volt. Aztán jött Steve Jobs, és a lehetőséget valósággá változtatta. A két tehetség kombinációja tette őket erőssé."

Néhány év alatt milliókat kaszáltak a gépeikkel, de voltak gondok a cégen belül, főleg a stílusa miatt. A Mac születése környékén például tucatjával küldött el alkalmazottakat, mert szerinte nem volt elég jók, ezért aztán nem volt épp felhőtlen a munkahelyi légkör. Csillaga ettől függetlenül is felívelőben volt. '82-ben az év embere cím helyett az év gépének nevet Jobs személyi számítógépét. Közben kapunk bőven számokat, hogy milyen bukásnak tűnt az elején a Mac, miközben az Apple II-t vitték, mint a cukrot.

jobs4-1024x768_2x.jpg

Nem maradhatott ki a kötetből az sem, amikor Jobs-ot kirúgta az igazgatóság, valamint a NeXT-csapatával végzett munkája. Hihetetlen érzékkel látta már '86-ban, hogy a hálózati számítástechnika a jövő és azon dolgozott, hogy ez gépeinek se okozzon problémát. Eközben a magánéletéből is kapunk szeleteket, többek között anyja megbetegedéséről, megtudjuk miként ismerte meg feleségét, s általa hogyan talált nyugalomra személyes életében  '90-es évek elejére. Később olvashatunk gyerekeiről, valamint apja haláláról is.

Bill Gates-szel folytatott rivalizálása is helyet kapott a kötetben, de a Pixar megmentésére tett törekvései sem maradhattak ki, sőt arról is olvashatunk, hogy a The Walt Disney Company legnagyobb részvényesévé vált 2006-ra.

1996-ban aztán eljött a nagy visszatérés az Apple-höz, a NeXT barátságos felvásárlással beolvadt az Apple-be. Ezután jöttek a nagy átszervezések, és vele a sikerek. Először az iPod, vele az iTunes szólt hatalmasat. Olvashatunk Jobs küzdelméről a rákkal és arról, hogy lábadozása után még célratörőbben, még elhivatottabban tért vissza, hogy aztán az emberek a kezükbe vehessék az iPad-jüket, majd az iPhone-jukat. És arról is olvashatunk a kötet végén, hogy még épp megélte, hogy általa felvirágoztatott birodalom megelőzte 2010-ben a Microsoftot, amivel a világ legnagyobb értékű technológiai vállalatává vált.

A pasi hihetetlen dolgokat vitt véghez. Kreativitásának és zsenialitásának tükrözésére bőven elég a következő adat: 458 szabadalom fűződik a nevéhez. Oké, ennek csak töredéke, ami ténylegesen számít, mert az Államokban még arra is szabadalmat kérnek, hogy ők kerekítették le először a kijelző sarkát. Ettől függetlenül, bőven akad lenyűgöző termék a szabadalmai között. Páratlan innovátor volt és bár személyisége hagyott kivetni valót maga után, céltudatossága és marketingérzéke segített sikerre vinni az ötleteit. Kevin Lynch pedig remek érzékkel szedte össze élete fontos állomásait egy színes, izgalmas kötetbe.

"Elég őrült volt ahhoz, hogy azt higgye, meg tudja változtatni a világot. És meg is változtatta."

steve-jobs-egy-zseni-eletrajza.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Fordította: Nimila Zsolt

Kövess minket Facebookon!

Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása

Szólj hozzá!

Ki fél a haláltól egy posztapokaliptikus világban?

2020. április 07. 07:51 - GReni

Könyvajánló - Nnedi Okorafor: A halálmegvető

Egy egyedülálló fantasy,
posztapokaliptikus világ, afrikai mítoszok,
erőszak, elnyomás, törzsek közti vérontás
megspékelve egy kis varázserővel.whofearsdeath-hbo.jpg

Tavaly hozta el a magyar olvasóknak az Agave Könyvek Nnedi Okrafor World Fantasy-díjjal jutalmazott regényét, mely A halálmegvető címet viseli. A történet a filmipart is meggyőzte, az HBO készít belőle televíziós sorozatot, ráadásul a vezető producer nem más, mint a világhírű Tűz és jég dala ciklus írója, George R. R. Martin.

A történet egy posztapokaliptikus Afrikába repíti az olvasókat, ahol az emberek elszigetelve egymástól háborúskodások közepette élik mindennapjaikat. Folytonosak a vérontások, a kegyetlenkedések. Két nép van a középpontban, az okekék és a nuruk, csatáik gyakran végződnek az épp vesztes falu lányainak megerőszakolásával. Egy ilyen aktus eredményeként születik meg a történet főszereplője, Onyesonwu.

Erőszakból fogant és egész életét kitaszítottként kénytelen leélni, mert az ilyen félvérek, az ewuk a hiedelmek szerint rontást hoznak a törzsre, a világra. Ha az ember számkivetettként nő fel, nem meglepő, hogy dühös és időnként erőszakos, ám minden megváltozik, amikor tizenegy éves korában rádöbben nemcsak bőrszíne és származása más, egyedülálló varázserővel bír.

Neme is megnehezíti, hogy találjon valakit, aki megtanítja használni az erejét, mígnem találkozik egy ewu fiúval, Mwitával, aki szintén képességgel született és segít neki tanulni. Nyilván ez nem mindenkinek tetszik, pláne egy olyan nagyhatalmú varázslónak, akinek uralkodói terveit próbálják keresztülhúzni. Gyerekként kitaszítottként élt, most mégis céltáblával a hátán próbálja megmenteni a törzsek ártatlanjait és békét hozni a népeknek.

A regény során látjuk felnőni Onyesonwut, megismerjük első szerelmét, kettejük kalandját, egy igazi fejlődésregény. Ám a lányt nemcsak a bosszú hajtja, hanem próbálja kitalálni miként vethetne véget a generációkon át tartó viszálynak, a felesleges vérontásnak a törzsek között. Elindul egy úton, ahol igazi harcossá válhat. Elég brutális a könyv, nemi erőszak, elnyomás, fajirtás, rasszizmus, öncsonkítás, de emellett azért a remény is megcsillan a kötet lapjain.

Érdekes volt, hogy az elmaradott, középkori körülmények között élő törzsek mellett jelen volt a leáldozott technológiák nyoma a sivatagban elszórt számítógépek, gps, stb nyomán. Talán nem is mondanám, hogy tisztán fantasy a regény, mert akadnak sci-fi elemek is. A regény eleje és a vége tetszett, bár nem mindig voltam kibékülve a leányzó stílusával, viselkedésével, ráadásul menet közben voltak kicsit lassabb, számomra unalmasabb részek, de összességében a mesés egzotikus tájaknak, a sokszínűségének és a misztikus mivoltának köszönhetően tetszett a regény. Kíváncsian várom, hogy fog ez a történet mutatni tévésorozat formájában.

nnedi_okorafor_a_halalmegveto_b1.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Fordította: Ballai Mária

Köszönjük, Agave Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

A holló jele trilógia

Így neveld az ördögödet!

Elkenni az árulók száját az űrben

Szólj hozzá!

Gyógynövények, receptek és terápiák a testi-lelki egészségért

2020. április 06. 06:43 - Carbonari

Könyvajánló - Természetes gyógymódok

homeopathy.jpgA természetes gyógymódok segítenek elérni a testi, lelki, szellemi jóllétet - 
amelyhez ez a könyv igazi elméleti és gyakorlati segítség,
elmélyült, gondosan összehordott 
tudások tárháza. 

Tovább
Szólj hozzá!

Mártások mindenkorra

2020. április 05. 07:10 - Arthur Arthurus

Rose Marie Donhauser: Több mint 70 mártás

Mártások nélkül az ételek sokszor szárazak, íztelenek. A különféle öntetek és mártások egészen egyedi, ízletes dimenziót adnak a legegyszerűbb ételeknek is. Van kedvenc mártásotok? Ha nincs, akkor most lehet, hogy lesz! :)

2_71.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Monstress - Vér

2020. április 04. 07:40 - GReni

Könyvajánló - Marjorie Liu és Sana Takeda: Monstress - Fenevad, Második kötet: Vér

"Farkasvérű Maika menekül az egymással viaskodó hatalmak elől, amelyek uralmuk alá akarják hajtani vagy elpusztítani a benne élő szörnyeteget. Maikának azonban küldetése van: fel kell derítenie halott anyja, Moriko titkait."

1_126.jpg

A Fenevad második kötetében ismét elmerülhetünk Maika titokzatos, komor, félelmetes, kegyetlen, szörnyekkel teli világában. Marjorie Liu és Sana Takeda ezúttal is kitettek magukért, a sztori jó, a rajzok pedig még mindig gyönyörűek, páratlanok. Már az első kötet olvasása közben magával ragadott a művészi képi világ, de még mindig nem tudok betelni vele.

Ha lemaradtál az első részről írt ajánlómról, itt pótolhatod:

Monstress - Fenevad, Első kötet: Ébredés

A Második kötet a Vér címet kapta és a Monstress-sorozat 7-12. számát tartalmazza. Ezúttal is lendületesen indulnak nekik a szerzők, talán túlságosan is. Kapunk hirtelen számos új helyszínt és szereplőt, én kétszer is elolvastam gyors egymásutánban, hogy tudjam követni az eseményeket.

A főszereplő, Maika és a benne lakozó szörnyeteg ezúttal sem fog unatkozni. Pláne, hogy már lassan minden hatalom őket akarja. Van, aki az erejét akarja megszerezni és van, aki el akarja pusztítani bármi áron a szörnyeteget. A lány közben rendületlenül próbálja felderíteni Moriko, halott anyja titkait.

A kutatás során keveredik a kalózvárosba, ahol rábukkan keresztapjára, majd a tengeren át néhány véres harccal kísérve, de eljut a Csontszigetre, ahol fájdalmas meglepetések, árulások várják. A történet aztán újabb lények sora bukkan fel és folyamatosan peregnek az események. Külsejét tekintve kedvencem ezúttal a cápa lett, nagyon vagányul néz ki!

21684955_sy540.jpg

A történetről túl sokat nem is akarok elárulni, lényegében harcok, harcok, vér, vér, szövetség és árulás. Oké, ennél azért kicsit több, de nagyon szerteágazó a sztori. Látható némi jellemfejlődés Maikánál, aminek örültem, bár néha az gondoltam a benne lakó szörny jobb arc, mint ő. Közben a világépítés nagyon jól sikerült, kapunk némi politikai történést, propaganda-morzsát a sodró lendületű fantasy teljesebbé válásához.

Rengeteg nyitott kérdés maradt még, ráadásul újabbak is jöttek. Van itt minden, amiért érdemes ezt a világot megismerni: a ragadozó szirének, csontkísértetek, mindenféle-fajta cápa-ember, tigris-ember és hasonló lények, szellemek. Ismét érdekes volt látni, ahogy Maika kordában próbálja tartani a benne élő szörnyet, közben pedig rá akar jönni ki is ő valójában.

3133884_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Eredeti cím: Monstress - The Blood
Szöveg: Marjorie Liu
Illusztráció: Sana Takeda
fordította: Kleinheincz Csilla
műfaj: fantasy, képregény
formátum: nagyalakú, keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: kb. 160 oldal
ISBN 978-963-470-115-6

 

Szólj hozzá!

Mélytisztítás - avagy ideális társ csak saját felelősségre!

2020. április 03. 06:28 - Carbonari

Könyvajánló - Balogh Béla: A tudatalatti tízparancsolata

water.jpgMindenki szeretne egészséges, boldog, gazdag, szép és fiatal  lenni, nem? Ezek mellé jó lenne ideális társ, kedves, értelmes, szófogadó gyerek, jó anyós, szép karrier, nagy utazás is. 
Hogyne. 
Csakhogy ezeket nem dobálják az ember után, nem árt az egyénnek is tenni érte. Méltóvá válni rájuk. 
Hogyan? Erről szól a kötet. 

Tovább
Szólj hozzá!

A Nagy Kocsmakvízkönyv

2020. április 01. 07:09 - GReni

Könyvajánló - Bartha Álmos: A Nagy Kocsmakvízkönyv

Szereted a fejtörőket? Szívesen ülnél össze barátaiddal, hogy megtapasztalhasd a kocsmakvíz élményt? Akkor ezt a remek könyvet neked találták ki! Jó kis témák, szuper kérdések, hogy te is játékmesterré vagy profi játékossá válhass.

pub-quiz-resized-1024x683.jpg

A több évtizede főleg angolszász területeken népszerű kocsmakvízek egyre kedveltebbek hazánkban is. 2009-ben Bartha Álmos egy egyszerű barátoknak rendezett kvízestéből varázsolt azóta országos mozgalmat. Létrehozta a QuizNight.hut, amely azóta is hétről hétre mozgatja meg az agytekervényeit a vele játszó közösségnek, ami több száz csapatot jelent. De ki ne akarna jól szórakozni, esetleg még tanulni is jó társaságban egy ital mellett?

Bartha Álmos több tízezer kérdés megalkotása közben megtanult tökéletes kérdéseket feltenni. A célja, hogy olyan kérdéseket tegyen fel, amely gondolkodásra késztet és tanulhatunk belőle. Ez a műfaj pont attól olyan népszerű, hogy nem feltétlenül a lexikális tudás számít, hanem olyan kérdéseket kapnak az egymással versengő csapatok, amelyekhez elengedhetetlen a közös gondolkodás, az egészséges vitatkozás és garantáltan mindenki jól fog szórakozni.

Mi kell egy jó kis kocsmakvízes estéhez? Pár lelkes játékos és jópofa, izgalmas kérdések. Ennek a könyvnek köszönhetően már otthon is rendezhetsz a haveroknak egy jó kis estét. A témában még nem jelent meg Magyarországon könyv, így a 21. Század Kiadó gondozásában megjelent A Nagy Kocsmakvízkönyv úttörő, célja pedig nagyon egyszerű: bárki akár otthon, akár egy közös nyaraláson baráti társaságban tapasztalhassa meg a kocsmakvíz okozta élményt és játékosan tanulhasson, művelődhessen vagy épp vicces, mindennapi életből kiragadott érdekességekkel ismerkedjen meg.

a-nagy-kocsmakvizkonyv_1.jpg

A szerző az elmúlt tíz év kedvenc kérdéseiből és még soha fel nem tett kérdésekből teljes, lejátszható, egész estét szórakozást nyújtó kérdéssorokkal töltötte meg a kötetet. Így bármikor, ha összejönnek a barátok, a család, csak két csapatot kell alkotni, lekapni a könyvet a polcról és már indulhat is a móka.

A kötetben az a szuper, hogy nemcsak a kérdéssorok vannak, hanem minden adott hozzá, hogy játékmesterré váljon az olvasó. Tippek a tökéletes helyszín kiválasztásához, a technikai megvalósításhoz, a játékostoborzáshoz, a lebonyolításhoz, egy jó kérdés megalkotásához és tanácsokat is találunk a kötetben arra nézve, hogy hol szoktak például hibázni a játék során. Van ezen túl egy összefoglaló a kérdéstípusokról, a játékmenetről, fordulókról, szabályokról. Ezután jönnek a feladványok és megfejtéseik.

Szerintem szuper kis könyv. Még sosem voltam kocsmakvízen, de meghozta a kedvem a kötet, bár első körben azt hiszem a barátokkal leteszteljük majd a könyv valamelyik feladatsorát. A játéksorok szekcióban random felcsaptam pár kvízt, háááát...belefutottam olyan kérdésbe, amire rögtön rávágtam a választ, de olyannal is találkoztam, amit ha fegyverrel fenyegetnek se tudnék kitalálni. :D Ez nem is igazán könyv, inkább mondanám azt, hogy egy jó társasjáték, ami szórakoztat és fejleszt is egyben.

"Ajánlom tehát azoknak, akik még sosem játszottak kvízt, mindenkinek, aki szereti az izgalmas és jó kérdéseket vagy szeret játszani, és azoknak is, akik akár velünk, akár máshol játszottak már kocsmakvízt és szeretnének gyakorolni a következő fordulókra.

Jó játékot, jó szórakozást kívánok!

Bartha Álmos"

5370200_5.jpg

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Szólj hozzá!

Négy történet a közeljövőből

2020. március 30. 07:44 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Cory Doctorow: Radikálisok

Menekültkérdés, társadalmi és gazdasági szakadék, egészségügyi rendszer, gyűlölet, rossz beidegződések. Ezek körül forognak Cory Doctorow jövőbeli, mégis nagyon aktuális írásai.

1_130.jpg

Tovább
Szólj hozzá!