A csúcsgasztronómia Puskás Öcsije: Kövi Pál

2019. november 22. 00:13 - Carbonari

Könyvajánló - Kövi Pál: Erdélyi lakoma újratöltve

lakoma.jpgFüstölt libaszalonna, bakator,
pityókatokány, miccs, murok,
borkány - édes Erdély szavai ezek ételre,
italra és eszközökre, amelyekkel
mindennapjaikat élik (élték?). 

"A fejnek lehet parancsolni, a nyelvnek és talán még a szívnek is olykor, de a gyomor hajthatatlan!"
Cserna-Szabó András

Tovább
Szólj hozzá!

Duplázd meg a tanulóerődet!

2019. november 21. 00:22 - GReni

Könyvajánló - Geoffrey A. Dudley: Duplázd meg a tanulóerődet!

"Geoffrey A. Dudley a pszichológusok legújabb, a tanulási képesség fejlesztéséről tett felfedezéseit összefoglalva olyan gyakorlati módszereket ajánl, amelyek segítségével ezt a tudást a magunk javára fordíthatjuk."

bulletin-board-3233653_960_720.jpg

Geoffrey A. Dudley negyven éve követi nyomon a memóriával kapcsolatos tudományos kutatásokat, kísérleteket, miközben jelentős tudást és tapasztalatot szerzett az oktatásban. Úgy érezte elérkezett az ideje, hogy az eredményeket a közvélemény elé tárja. Amit talán kevesen tudnak, hogy a hatékony memória megszerzett tulajdonság, ami annyit jelent, hogy fejleszthető. Ez a könyv abban nyújthat segítséget, hogy rátaláljunk a hatékonyabb tanulás módszereire.

Bár a szerző nem osztja a nézetet, miszerint a memória javítható, helyette megmutatja, hogy az emlékezés képességén miként javíthatunk a rögzítés és a felidézés módszereinek tökéletesítésével. Olyan tapasztalatokról és tanácsokról olvashatunk a könyvben, melyek az ő esetükben beváltak.

"Nem várhatok nagyobb jutalmat, mint azt, hogy az Olvasó maga is követi tanácsaimat, és a könyv elolvasása révén közelebb jut az emlékezés és a felejtés lényegének megértéséhez."

Az első fejezetben részletes képet kapunk arról, hogy mi is az a memória. Minden, amit érzékelünk tárolódik az agyunkban lenyomat formájában, az emlékezés tehát nem más, mint a múltbéli élményeink által formált lenyomatok előhívása, felidézése. Ez természetesen nem ennyire egyszerű, a kötetben részletesebben kifejti a szerző. Ahogy azt is, hogy milyen elméletek léteznek az emlékképek tárolódásáról. Napjainkban is számos kutatás zajlik a témában, mert a kutatók még mindig csak keresik az emlékezés folyamatának fiziológiai alapjait. Olvashatunk a memória és az emlékek különböző típusairól, az emlékezés fajtáiról és a felejtésről is.

Miután pontos képet ad a szerző a felejtés okairól, azt is megmutatja miként tudunk küzdeni ellenük.

"1. Nem figyelünk oda eléggé, emiatt gyenge az élményünk. - Jobban figyeljünk oda, hogy erősebb legyen az élményünk.
2. Nem elevenítettük fel az ismeretanyagot, emiatt elhalványult. - Elevenítsük fel az ismeretanyagunkat, és olyan körülmények között, hogy hatékony lehessen.
3. Emlékeink más emlékek miatt elmosódtak. - Igyekezzünk csökkenteni vagy megakadályozni az emlékek összemosódását.
4. Elfojtottuk az emlékeket, mert kellemetlenek. - Oldjuk fel az elfojtásainkat, és ne hagyjuk, hogy újak keletkezzenek."

elephant-1090834_960_720.jpg

Nyilván ez édeskevés, ezért a szerző a kötetben mindegyik pontot részletesen kifejti egy-egy fejezetben és tanácsokat ad, hogy miként tudunk jobban koncentrálni, hogyan használjuk az asszociálást, a rigmusokat vagy épp miként jegyzeteljük az emlékezés javításához. A szerző könnyed stílusban ír még a tudományos dolgokról is, ezért bárkinek könnyen emészthető a kötet. Hogy hatékony-e? Most fejeztem be az olvasást, így ezt nem tudhatom, de vannak benne olyan tanácsok, amelyek pozitív eredménye tökéletesen logikusnak tűnik.

Én azt mondom, hogy egy próbát megér mindenkinek, akinek gyakran okoz gondot, hogy elfelejt dolgokat. Legyenek azok akár nevek, munkahelyi adatok, hasznos telefonszámok vagy épp csak egy egyszerű bevásárlólista.

duplazd_meg_borito_600rgb.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted, és még egy beleolvasót is találsz!

Köszönjük, Bioenergetic Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

Tanítsd meg a gyermeked boldognak lenni!

Bárcsak 20 évesen tudtam volna mindezt!

A legfontosabb masszázstechnikák lépésről lépésre egyetlen könyvben

10 szuperétel - ezeket edd, ha egészséges akarsz lenni!

Szólj hozzá!

Cél az Új Föld meghódítása

2019. november 20. 06:39 - Carbonari

Könyvajánló - Urbánszki László: Újvérűek

ujveruek_1.jpgKék szemű béka, három szemű harcsa, lila szöcske, 
harapós birka, aki utálja a ragadozókat és megtámadja,
mellesleg pedig mutánsok, újvérű emberek. 

Ez a szép új világ várja a hódítókat, akik csak a kirajzás 
időpontját várják, de vajon fel vannak-e készülve az újvérűek 
kíméletlenségére és elszánt ellenállására? 

Tovább
Szólj hozzá!

Utóirat: Még most is szeretlek!

2019. november 19. 07:39 - GReni

Könyvajánló: Cecelia Ahern - Utóirat: Még most is szeretlek!

Emlékeztek még arra a szívszorító történetre, amikor a haldokló srác élete szerelmének vigaszul a gyászban leveleket hagy hátra? Ez a megható, bájos, időnként humoros történet volt az Utóirat: Szeretlek! Most pedig tizenöt év után megérkezett a várva várt folytatás, mert akit szeretünk, annak mindig van mit mondanunk...

ps-i-love-you.jpg

Tizenöt évet kellett várnia a rajongóknak, hogy megtudják hol tart most Holly Kennedy élete. A regény előző része, az Ui.: ​Szeretlek 2007-ben jelent meg nálunk és engem is levett a lábamról. Aki nem olvasta, annak csak ajánlani tudom. A regény során megismerkedünk a 29 éves Holly-val, aki tizennégy évesen rátalált élete szerelmére, Gerry-re, akit egy agydaganat elvett tőle. Teljesen összetört, fogalma sem volt, mit kezdjen az életével, ám ekkor megtörtént a csoda: Gerry visszatért, hogy átsegítse a gyászon. Ne féljetek, ez nem egy horror sztori, hanem egy bájos, szívszorító történet síron túl tartó szerelemről, gyászról, elengedésről, felépülésről. Gerry ugyanis az utolsó hónapjaiban úgy döntött Holly-nak szüksége lesz minden segítségre, ezért tíz darab levelet írt neki, azzal a meghagyással, hogy minden hónapban bontson ki egyet. 

660823_3.jpgA levelek utasításokat tartalmaztak, melyek segítenek kiszakadni a szeretett férfi elvesztése okozta űrből. Apró üzenetek, amelyek mások számára jelentéktelenek, de Holly számára azt jelentette, hogy Gerry még mindig vele van. Néha imádja a leveleket és alig várja, hogy olvashassa a következőt, néha pedig gyűlöli Gerry-t a feladatok miatt, amik elé állítja. Egy szomorú történet, amely tele van szeretettel, drámával, fájdalommal, küzdelemmel, hogy miután Holly úgy érzi mindenét elvesztette, mégis kikeljen az ágyból reggel és folytassa az életét. De mindezek mellett helyet kapott a humor, a boldogság is. Majdnem egy év telik, mire Holly kibontja az utolsó levelet és a lány tényleg úgy érzi, hogy itt az ideje, hogy Gerry nélkül is boldoguljon. Egész életében úgy gondolt magára, hogy Gerry és Holly, nem létezett én, csak mi, de most nem volt választása, mivé kellett válni, újra rá kellett találnia önmagára. Harminc éves és még előtte az élet...

"Célozd meg a holdat. Nem baj, ha nem találod el. Legrosszabb esetben is a csillagok között leszel."

Ezt a különleges történetet Hollywood is felkapta és film is készült belőle a regénnyel azonos címmel, P.S. I Love You Hilary Swank és Gerard Butler főszereplésével. A forgatókönyvben megváltoztattak jó pár dolgot, ettől függetlenül vagy pont emiatt, de a lényeg, hogy szuper történet kerekedett belőle. Ha eddig kihagytátok a könyvet és/vagy a filmet, ajánlom mindkettőt, szem nem marad szárazon.

Több mint tíz éve olvastam a könyvet, ezért amikor meghallottam, hogy érkezik a folytatás, levettem a polcról és újra elolvastam. Még mindig imádtam és volt bennem némi félsz, hogy vajon lesz-e annyira jó az Utóirat: Még most is szeretlek! Az első pár oldal nem szippantott be. Valahogy más volt, talán még untam is kicsit. Hat év telt el azóta, hogy Holly megkapta az utolsó levelet. Vele és barátaival is rengeteg minden történt. Néhány éve Ciara hazaköltözött Matthew-val Ausztráliából és nyitottak egy vintage boltot, ahol Holly munkát vállalt miután a magazin, aminek írt, becsődölt. Holly boldog Gabriellel, aki azt szeretné, hogy költözzenek össze. Holly vágyik az új életre és legnagyobb fájdalma és félelme, hogy teljesen elfelejti Gerry-t. Bár még mindig minden nap eszébe jut, már nem olyan élesek az emlékei, már nem érzi, hogy vele van. De az élete most rendben volt és csak ez számított.

Ám egy különös helyzet feltépi a sebeket és Holly-t visszarántja a múlt. Ciara egy podcastet indított, ahol szeretett volna egy adást a gyásznak szentelni és addig győzködte Holly-t, hogy meséljen az életéről, míg belement. Elmesélte, miként vesztette el Gerry-t, hogyan tört össze a halála után és miként adtak neki erőt a hátrahagyott levelek, amelyek segítettek felépítenie az új Holly-t, akivé Gerry halála után válnia kellett. Beleszakadt a szíve és remélte többé szóba sem kerül, de tévedett. Sokakat megihlettek a levelek és létrehozták az Utóirat: Szeretlek Klubbot, melynek tagjai olyan haldoklók, akik hasonló búcsúüzeneteket szeretnének hagyni szeretteik számára és arra kérik az özvegyet, hogy segítsen neki. És innentől már végre beszippantott a történet. Megismerjük a klub tagjait, Holly évődését. Az esze azt súgja meneküljön, mert ez a helyzet visszarántja a sötétségbe, amelybe hét éve Gerry elvesztése sodorta. De bármennyire szeretne távol maradni, megérinti őket a történetük.

Ezúttal is kaptunk drámát, szomorúságot, gyászt, reményt, de humoros jelenetekben sem volt hiány. Engem a klub tagjai közül Ginika története fogott meg teljesen. Itt volt ez a lányanya, akinek már csak hónapjai vannak hátra és szeretné, ha pár hónapos gyermeke emlékezne rá. Ez az egyetlen ok amiért levelet szeretne hátra hagyni, de nem tud írni. De nem azt kéri Holly-tól, hogy írja meg a levelet, azt kéri, hogy tanítsa meg írni. Ismét egy parádés regényt kaptunk a szerzőtől. Egy különleges, gyönyörű történet méltó folytatása.

"Mert még mindig van mit mondanom…"

1729892.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Üvöltés - Harminc nő, harminc történet

Lantmadár - Az utánzás is lehet eredeti

Szólj hozzá!

A brit betegellátás IS alulfinanszírozott?!

2019. november 19. 00:23 - Carbonari

Könyvajánló - Adam Kay: Ez fájni fog

doctor.jpg"A [brit] Nemzeti Egészségügyi Szolgálat annyira túlterhelt és alulfinanszírozott,
hogy az összes egészségügyi dolgozó kénytelen a kötelességét
messze felülteljesíteni a rendszer működtetéséhez."  

Ismerős, nem? Mintha a magyar betegellátásról írta volna
a szerző az angliai helyzet taglalása helyett. 

Tovább
2 komment

Ayrton Senna, a halhatatlan legenda

2019. november 18. 00:08 - GReni

Könyvajánló - Bruce Jones: Ayrton Senna - A formula-1 halhatatlan legendája

"Az autóversenyzés, a versengés a véremben van. A részem, az életem része; egész életemben ezt csináltam, és kiemelkedik minden más közül." - Ayrton Senna

ayrton-senna-1991.jpg

Idén 25 éve, hogy az autósportot sokkolta a legendás Forma-1-es pilóta, Ayrton Senna (1960. március 21. São Paulo, Brazília - 1994. május 1. Imola, Olaszország) halála. Bruce Jones ezzel a profin összeállított albummal tiszteleg az autóversenyző előtt.

Az első fejezetben megismerkedünk a jómódú családdal. Ayrton édesapja egy autóalkatrész vállalatot vezetett sikerre. Ayrton esetlen gyerek volt, akinek meggyűlt a baja a mozgáskoordinációval, kivéve amikor beült a kis pedálos gokartjába, ahol tökéletes egyensúlyban tudott maradni. Ekkor apja, Milton úgy döntött építtet egy motoros gokartot, ezzel megpecsételte a négyéves kisfiú jövőjét, aki minden idejét a száguldásnak szentelte.

drivers-first-cars-tn.jpg

A vérében volt a versenyzés. Nyolc évesen már 100 km/órával száguldozott egy szabályos gokartpályán. Azonban tizenhárom éves koráig nem versenyezhetett, így addig is maradt a gyakorlás és képességeinek tökéletesítése. '73-ban apjának köszönhetően találkozhatott az akkori világbajnokkal, Brazília első F1-es sztárjával, Emerson Fittipaldival. Akkor és ott eldöntötte, hogy ott akar állni ő is annak a dobogónak a tetején és világbajnok akar lenni.

Olvashatunk első sikereiről, első riválisairól és megismerkedünk a hihetetlen kitartó, célratörő és felnőtteket megszégyenítő összpontosításra képes kamasszal. Akkoriban még nem voltak zártak a tesztelések az F1-ben, így amikor Interlagosban voltak, akkor Ayrton is ott volt. Beszélgetett a pilótákkal, szívta magába a tudást, tudásvágya pedig szemet szúrt másoknak is. Ennek sok ajtó kinyílását köszönhette a későbbiekben.

Aztán jött az első Brazil bajnoki cím, majd sikerek Európában és elindult felfelé a ranglétrán. Forma Ford 1600, majd 2000 és a Forma-3, ahol parádésan mutatkozott be: az első kilenc futamát megnyerte. Eddie Jordan elismeréssel figyelte a srácot és így nyilatkozott az ekkor 23 éves pilótáról:

"Az volt a taktikája, hogy az első néhány kört rettentő gyorsan tette meg, megtörve ezzel minden ellenállást."

afa3f3f911505f80234bdb61a3bdd5d6.jpg

 Az F3 után annyira tehetséges volt, hogy sikerült ugrania egy szinten és '84-ben debütált a Forma-1-ben a Tolemannel. Lenyűgözte a csapatot a fiatal srác profizmusa. Rory Byrne főtervező így nyilatkozott róla:

"Ayrton nem olyan volt, mint a lelkes fiatalok, az az első F1-es tesztjükön mindent beleadnak. Módszeres volt és érett."

Az első év nem volt könnyű, de sikerült bizonyítania, főleg monacói debütálásával, ahol majdnem sikerült nyernie, úgy hogy a 13. helyről indult. Sajnos nem volt boldog, mert ha nem fújják le a futamot, biztosan nyert volna. Ezt a futamot csak felvételről láttam, de parádés, amit ott véghez vitt. Azóta sem láttam túl sok pilótát, aki ennyire biztonságosan és gyönyörűen tud vezetni vizes pályán. Rengeteget tanult a csapatnál, de tudta, hogy sosem lesz bajnos a Toleman autójával. Az elválás nem volt épp békés, erről is olvashatunk a kötetben.

A következő három évben a Lotusnál jöttek sorban a győzelmek és a körülötte levőkből is képes volt kihozni a legjobbat. Szorgalma és vágya, hogy mindenkinél gyorsabb legyen meghozta a várt sikereket. Mai napig minden idők legjobb teljesítményének tartják parádés győzelmét a Portugál Nagydíjon '85 tavaszán. A futam után készült fotóról azt mondják az F1 leghíresebb fotója. A képen a csapatfőnök, Peter Warr örömtánca és az első futamgyőzelmét ünneplő Senna látható.

tumblr_m0jbbimrxn1r9us6fo1_480-.jpg

Nem volt felhőtlen ez a három év. Bár Senna szép eredményeket hozott, azért sajnos látszott az autón, hogy nem a legjobb. Még a csoda sem lehetett elég, amit Ayrton és mérnökei kihoztak a Lotusából. A McLaren-Hondában Alain Prost csapattársaként taroltak. Az 1988-as szezon 16 futamából 15-ön valamelyikük nyert. Az új kialakítás meghozta a remélt eredményeket, a többi csapatnak szinte esélye sem volt a két kiváló pilóta és tökéletesen összerakott autóik mellett. A többi pilóta csak statisztált kettejük versenyéhez, amely izgalmas és kiélezett küzdelem volt, amelyből bár csak 3 ponttal, de Senna került ki győztesen.

Hogy kicsit kiegyenlítettebbé tegyék a versenyt, a következő évre új motorszabályokat hoztak, így ismét az aranyért álltak rajthoz. És folytatódott a rivalizálás a két pilóta között. A McLarennél végül négy év alatt háromszor sikerült behúznia a világbajnoki címet. Közben olvashatunk barátságáról csapattársával, Gerhard Bergerrel, aki megtanította lazítani a futamok között. Ezután pedig eljött a Forma-1-be a Williams urolkodásának kora. Bár sikerült pár pole és pár győzelem, de annyira jó volt a két Williams, hogy nem lehetett elvenni tőlük a bajnoki címet. Egyértelmű, hogy a maximalista, mindig győzelemről áhítozó pilóta céljává vált, hogy bekerüljön a Williamshez.

631a476b2909195ce40e26fe2b9be14a.jpg

Pár évbe beletelt, de végre megkapta az áhított helyet a Williamsnél Damon Hill csapattársaként. Abba az autóba ülhetett be, amellyel Prost megnyerte a világbajnokságot '93-ban, ezzel ő lett az idény legnagyobb esélyese. Az első két futam nem alakult túl jól. Bár megszerezte a pole-t mindkét futamon, végül egyiken sem sikerült célba érnie. Brazíliában az egyik kanyarban kipördült és kiesett, a következő, a csendes-óceáni nagydíjon pedig az első kanyarban Mika Häkkinen hátulról beleszaladása miatt ért véget a versenye.

Aztán elérkezett a San Marino-i nagydíj, amely egy sötét hétvége az F1 történetében. Az első időmérő edzésen Rubens Barrichello átrepült a Jordanjével a gumifalon, de szerencsére komolyabb sérülések nélkül megúszta. Aztán a második edzésen megtörtént a hétvége első katasztrófája: Roland Ratzenberger 300-as tempónál falnak csapódott a Villeneuve-hajlatnál és sajnos nem élte túl a sérüléseit. Végül Senna ismét a pole-ból indulhatott, de a tragédiák nem értek véget: a hatodik körben a Tamburello-kanyarban az élen haladó Ayrton Senna a betonfalnak ütközött és a leszakadt jobb első felfüggesztés halálos sebet ejtett.

Brazília-szerte rengetegen gyászolták, csodálatos örökséget hagyott hátra. Halála után az elnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett és a legnagyobb nevek búcsúztatták a sportolót. Senna halála komoly változást hozott a Forma-1-be. Rengeteg új biztonsági intézkedést vezettek be, pályákat építettek át, hogy biztonságosabbá tegyék a versenyzést. De nem csak a versenyekbe érkezett pozitív változás. Sennát mindig érdekelték és zavarták a szülőhazájában tapasztalható vagyoni különbségek és segíteni akarta a szegényeket. Ezekről a kezdeményezésekről is olvashatunk a kötetben, és arról miként vitte tovább családja. Ilyen volt többek között az Ayrton Senna Intézet, mely az oktatást segítette, és a még halála előtt megjelent Senninha ("Kis Senna") című képregény is, melyben egy nyolcéves versenyző kisfiú játszva tanította a gyerekeket. Ezt minden brazil iskolába eljuttatták, a bevételből pedig utcagyerekeket támogattak.tmk0201ap109-1.jpg

Egy-két krimi és thriller már igazolta, hogy az Álomgyár Kiadó arra törekszik, hogy bővítse az olvasói táborát. Ezzel a színvonalas, gyönyörű albummal nem kérdés, hogy a férfi olvasókat igyekeztek megcélozni. Természetesen nők milliói is szeretik ezt az adrenalinban dúskáló sportágat, de egyértelműen férfi rajongóból van több. Még emlékszem, amikor gyerekként apummal néztük a futamokat. Odáig voltam Sennáért.

Parádés időmérős szereplés, hibátlan rajtok és olyan előzések, amire kevesen képesek. Bármire hajlandó volt a győzelemért, temperamentumos, heves ember és tett olyat is, ami megosztotta a száguldó cirkusz rajongóit. De nem is kellett, hogy mindenki kedvence legyen. Egy ilyen kvalitású pilótának bőven elég, ha elismerik zsenialitását.

Bruce Jones pedig tökéletesen adta vissza ezt az izgalmas életpályát. Süt a sport iránti szenvedélye és Senna iránti tisztelete a lapokról. És nemcsak a pilóta érdemeit méltatja, hibái ugyanúgy helyet kaptak a kötetben, amely tele van izgalmas történetekkel, fotókkal, információkkal csapatokról, motorokról, emberi kapcsolatokról, valamint számos visszaemlékezéssel a sportág nagyjaitól. Minden F1 rajongónak a polcán a helye ennek a lenyűgöző albumnak!

bruce-jones-ayrton-senna-a-formula-1-halhatatlan-legendaja-43922109021.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Álomgyár Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

Jenson Button élvezetes, szókimondó életrajza: Féktelenül - Életem határok nélkül

Ki volt Enzo Ferrari? Zsarnok, zseni vagy csak zseniális üzletember?

Főkép: Ayrton Senna, 1991 - Fotó: Eric Vargiolu/DPPI

1 komment

Hogyan szerettessük meg a kiskamasszal a történelmet?

2019. november 17. 06:37 - Carbonari

Könyvajánló - Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

p1120554.JPGÖrökös gondban vagy a kiskamasszal, hogy utálja a történelmet? Add a kezébe ezt a könyvet, amely humorosan, jelenlegi technológia igénybevételével szemlélteti - naná, hogy mai szlengben! - a régmúlt eseményeit. Például I. Béla királyunk csetel IV. Henrikkel, és szelfivel bizonyítja, milyen sereg élén fogja ronggyá verni minden ellenségét. 
Én mindenesetre nagyon jól szórakoztam rajta. 

Tovább
Szólj hozzá!