Backman fiának lenni nem egyszerű dolog

2019. június 18. 06:44 - Carbonari

Könyvajánló - Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

daddy.jpg„Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet
próbálnánk vezetni egy porcelánboltban.
Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.” 
És tényleg!

Tovább
Szólj hozzá!

Tudod, mit rejtegetnek a szomszéd házban?

2019. június 17. 07:49 - GReni

Könyvajánló - Cara Hunter: Sötétben

Adam Fawley újabb felkavaró ügyet kap: egy csendes kisváros, egy ismeretlen félholt nő és egy gyerek az alagsorba zárva. Senki nem ismeri őket és senki nem tudja, hogy kerültek oda...

fokeppp.jpg

Megérkezett a detektívfelügyelő, Adam Fawley legújabb kalandja Sötétben címmel. A sorozat előző kötetében egy nyolcéves kislány eltűnése ügyében nyomozott, ha netán lemaradtál róla kattints a címre, viszont azt meg kell jegyeznem, hogy epizódok, így az első olvasása nélkül is élvezhető a regény.

Egy közeli ismerős

Ezúttal Oxfordban egy ház alagsorában kezdődik a nem is akármilyen történet. Mark Sexton beleszeretett egy Viktória korabeli épületbe, ráfér a felújítás, de csak egy órányira van Londontól, a közelben menő magániskola a gyerekeknek, ideális vétel. Amikor a felújításokat megkezdik nem várt meglepetéssel szembesülnek. A pince fala közös a szomszéddal, melyet elkezdenek kiütni és a kihullott téglák adta résen át kibontakozik egy arc a félhomályban.

Amikor a rendőrök bemennek a házba egy rettenetes állapotban levő idős urat találnak otthon. Csapzott, koszos és látszólag fogalma sincs, hogy mi történik körülötte. Sokkoló látvány nyújt az öreg és a háza is, de amikor leérnek a pincébe még rémesebb dologgal találják szemben magukat.

"A lábuk előtt a betonpadlón egy fiatal nő fekszik, a térdénél felhasadt farmernadrág és egy foszladozó kardigán van rajta, ami új korában talán sárga lehetett. A szája kitátva, a szeme csukva. A halovány derengésben viaszfehér a bőre, akár egy hullának.
És ez még nem minden. Van ott még valami, amire aztán végképp nem számítottak.
Az a valami ott ül a nő lábánál, és a haját húzkodja.
Egy kisgyerek az."

Azonnal kórházba vitték mindkettejüket. Látszik rajtuk, hogy napok óta nem ettek, a kisfiú ugyan magánál van, de egy ránézésre két éves kisfiú aligha tudna hasznos információval szolgálni a hatóságok számára. Ráadásul a lány nem beszél, a fiú pedig sikít, rúg, ha a közelébe mennek. Megkezdődik a szomszédok és a ház tulajdonosának, William Harpernek a kihallgatása, ami nem megy túl jól. Harper Alzheimer-kórban szenved, alig van tiszta pillanata, de olyankor állítja, hogy fogalma sincs mit keresett a pincéjébe zárva a nő és a kissrác.

Az öreg egy zavart, agresszív, alkoholista, de a szomszédok mind azt állítják, hogy ártalmatlan és nem tudják elképzelni, hogy ő tette volna mindezt. Aztán ott van Derek Ross, a szociális munkás. Hetente járt Harperhez, de azt állítja nem vett észre semmit. Egy apróság jutott csak eszébe: a szadomazo pornó az öreg ágya alatt, amit fél éve talált. Ha pedig a két áldozat a pincében nem lenne elég, előkerül egy neves újságíró holtteste is Harper házában.

De ki lehet ez a fiatal lány és miként került a pincébe? Na és a kölyök? Kihez tartozik? Harper tényleg nem tudott róluk semmit, csak valaki kihasználta a betegségéből adódó zavarodottságát? És a holttest? Vajon Harper végzett a nővel?

Az első részben már találkoztunk Fawley csapatával, akiket most még jobban megismerünk. Többet megtudunk a magánéletükről is miközben zajlik a nyomozás, és szép lassan megkedveljük őket. A Közeli ismerős végével nem voltam kibékülve, ezzel a könyvvel viszont már teljesen elégedett voltam.

Az elején lassan épül fel a történet, aztán pedig folyamatosan zajlanak az események, és már nincs időnk unatkozni. Mindig más lett gyanús. Apránként jöttek elő újabb és újabb nyomok, hogy végül tippünk se legyen, hogy mi is történt a két szerencsétlennel a pincében. Egyet értek Fawley-val, pontosan így éreztem én is :D 

"Akárhányszor azt hiszem, hogy végre előrébb haladtam ezzel a nyomozással, mindig jön egy újabb csavar. És mindig egy még hátborzongatóbb fordulat."

Mint a kirakóst, úgy pakolta össze a szerző az egyes nyomozók által kiderített dolgokat. Szeretem, hogy Fawley nem a tökéletes, mindenkinél zseniálisabb detektív, hanem van vele egy csapat, akikkel együtt lesz erős. Folyamatosan érezhető a feszültség ebben az összetett történetben, aztán jön a csavar csavar hátán. Egyre több rejtély és megválaszolatlan kérdés. Majd kapunk egy izgalmas, okos végkifejletet. Cara Huntertől kaptunk egy ütős krimit számos fordulattal. Kíváncsian várom milyen új ügy várható majd a harmadik részben.

5089817_5.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A pók, aki ember lett - legalábbis nagyjából

2019. június 17. 00:28 - Carbonari

Könyvajánló - Adrian Tchaikovsky: Pókfény

spider.jpgMeddig ember az ember? Vagy ember a pók? 
Hol a vallás határa és hit vége? 
És ha vége van a hitnek, akkor mi következik utána? 
Mi a rasszizmus és lehet-e változtatni rajta? 
Mi a gonosz és mi a jó, elkülöníthető-e egyértelműen egymástól a kettő? 

Tovább
Szólj hozzá!

Különös temetkezési szokások

2019. június 16. 07:39 - Arthur Arthurus

Mi jut eszünkbe, ha temetésre gondolunk? Fekete gyászruha, koporsó vagy urna, virágok, elföldelés vagy hamvasztás. Errefelé egy ideje ez a mód ismert és elfogadott, de különböző korok és különféle népek másképp álltak és állnak hozzá a kérdéshez. Nézzünk néhány különös temetkezési szokást!

Tovább
Szólj hozzá!

Prága különleges helyei

2019. június 14. 00:05 - GReni

Könyvajánló - Matěj Černý és Marie Peřinová: 111 különleges hely - Prága

"Száztornyú, arany, mágikus, a városok anyja, anyácska, akinek karmai vannak - a cseh főváros az évszázadok folyamán egyéniségére jellemző elnevezések és ragadványnevek egész sorát kapta, és szépsége, dicsőséges, illetve kevésbé dicsőséges történelme, valamint a hely szelleme mindig is emberek tömegeit vonzotta ide."

intro.jpg

Prága gyönyörű és híres látnivalók tucatjaival rendelkezik, de emellett még több rejtett szépség bújik meg az utcáiban. Matěj Černý és Marie Peřinová olyan helyeket mutat meg 111 különleges hely - Prága című kötetében, melyek néhány esetben még a született prágaiaknak is ismeretlenek. Akadnak azért turisták számára is ismerős helyek is. Ráadásul a könnyebb tájékozódás érdekében még egy térképet is találunk a kötet végén, melyen feltüntették a 111 különleges helyet, melyről számos információt találunk ebben az igényes, fotókkal tarkított kötetben. Ezek közül ízelítőül nézzünk meg néhányat.

Paralelní Polis

Egy darabka a 21. századból: a világ első bitcoin kávézója. Ha valaki esetleg nem tudja, a bitcoin egy újfajta valuta, mely a megszokottól eltérően nem létezik fizikai formában, mint mondjuk a forint, az euró vagy a korona. Fizetni úgy tudunk vele, mint a hitelkártyával. Ha vágyunk egy forró feketére, itt bizony csak bitcoinnal tudunk majd fizetni. De, ha nincs, akkor sem kell kétségbe esni: amint belépünk a kávézóba szemben találjuk magunkat az automatával, mellyel pénzünket bitcoinra tudjuk váltani. Érdemes kipróbálni, ugyanis Prága egyik legjobb kávézójáról beszélünk. Ráadásul nemcsak egy kávézót találunk az épületben. Van itt 3D nyomtatós műhely, előadóterem, klubhelység a Kryptoanarchia Intézet hackerei számára és coworking centrum is. 

5_15.jpg

Pragulic - A város dicstelen arca

2012-ben három egyetemista gondolt egy merészet és megalapították a Pragulicot, melynek célja, hogy segítse a hajléktalanokat, munkát biztosítson nekik és megismertesse az emberekkel azt a világot, amit előszeretettel tartunk minél távolabb magunktól. De miről is van szó? A Pragulic hét állandó idegenvezetőt alkalmaz, akik olyan arcát mutatják be a városnak, mely a saját életüket tükrözi: drogok, alkoholizmus, prostitúció, szerencsejáték, utcán élés. A lenti fotón az egyik idegenvezető, Karim látható, aki a főpályaudvarnál kezdi a sétát, ahol tizenhat évvel ezelőtt a testét kezdte árulni, közben pedig zónákra osztva a várost mesél.

"...mialatt a Vencel téren a külföldi maffiák strigói uralkodtak, a Károly téren prostituáltak és egyedülálló anyák kínálták magukat. Elmeséli, hogy melyik passzázsban, szeméttárolóban vagy csatornában lehet meghálni, mennyit lehet naponta kikoldulni, és hol vannak a megvesztegethető rendőrök. Elvezet bennünket a Perlová utcába, a prostitúció és a pszichopata stricik egykori központjába, és a híres Louvre kávéházba is, amelyben régebben a rossz hírű Riviera diszkó működött." 

6_18.jpg

Betlehem-kápolna (Betlémská kaple)

Az Óvárosban Husz Jánoshoz kötődően találunk ugyan egy Betlehem-kápolnát, de ne tévesszük össze a kettőt, Prágában két kápolna van ezen a néven. Amelyről a könyvben olvashatunk az egy különleges, egyedülálló kubista kápolna, mely Žižkově-ban található egy körfolyosós ház udvarán, melyet 1914-ben az evangélikus közösség építtetett, hogy az otthonukhoz közel legyen egy imaházuk. Egy bájos szürke kis épület, melynek belseje a kubizmus és a szecesszió elemeit ötvözi. Ez a világ elől kissé elrejtett szépség mára műemlékké vált, mely szabadon látogatható és még nyitvatartási idő sincs. Ha véletlenül zárva találnánk, csak csengessünk be, de akár előre is egyeztethetünk a plébánossal, hogy biztosan nyitva legyen (zizkov1.evangnet.cz)

betlehem-kapolna.jpg

Emmauszi-kolostor (Klášter na Slovanech (Emauzy))

Ehhez a kolostorhoz egy tragikus történet kötődik, ugyanis lebombázták a tetejét, a tornyait. De azon a napon, amikor történt nem ez volt a legrosszabb. 1945. február 14-én 62 amerikai bombázó érkezett a város fölé. Szörnyű köd volt, a radarok nem működtek rendesen és a célpont, Drezda helyett Prágát kezdték el bombázni. A rettenetes tévedés 701 emberéletet követelt a számos épület mellett. Az romos kolostor 20 évig árválkodott, míg végre elkezdtek foglalkozni vele. De a rekonstrukció komoly kihívás elé állította az építészeket, ugyanis maga a templom gótikus stílusban épült és csak a 17. században kapott tornyokat, majd a 19. században átépítették neogótikusra. Na ilyenkor legyen okos az ember. Végül egy egészen modern dizájn mellett döntöttek, amely ma is Prága 2. kerületének domináns képét alkotja. 

3_23.jpg

Havlíčkovy sady

Az 1870-es években egy gazdag német iparos Vinohrady és Vršovice határán levő szőlős lejtőn képzelt el egy luxusvillát, melyet meg is építtetett a vidéki olasz uradalmak mintájára. Egy neoreneszánsz villa egy angolpark közepén, de találunk itt mesterséges jégbarlangot díszkúttal és Neptun-szoborral. Sajnos évtizedeken át hanyagolták és le is pusztult, ám a 20. század végére gyönyörűen helyreállították. Az épület az év nagy részében zárva tart a nyilvánosság előtt, de az őszi szőlőszüret idején látogatható ez a pompázatos épület, melyben a múlt otthagyta a nyomát. Még a Hitlerjugend is használta, majd úttörőközpontként is funkcionált, most pedig a fejlődő országok jogászait oktató civil szervezet bérli. A múlt maradványaként az épület márvány lépcsőházat felett meghagyták a mennyezeten a sarlót és kalapácsot. 

4_21.jpg

Volt szerencsém nem egyszer megfordulni Prágában, legutóbb alig néhány hete, és úgy gondoltam, hogy már rengeteget láttam ebből a városból. Gondoltam ezt egészen addig, amíg kezembe nem került ez a kötet. Izgalmas volt a számos újdonság, a rejtett kincsek, különlegességek. Legszívesebben ülnék is be az autóba és indulnék, hogy feltérképezzem azokat a helyeket, ahol még nem jártam. Tökéletes kiegészítése ez a kötet egy átlagos útikönyvnek. Aki a turistalátványosságokon túl is kíváncsi a cseh fővárosra, feltétlen el kell olvasnia ezt a könyvet.

111-kulonleges-hely-praga.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig. Kattints!

Szólj hozzá!

Ijesztő jövő egy agymosott fogyasztózombikkal teli világban

2019. június 13. 00:05 - GReni

Könyvajánló - Tünde Farrand: Farkasország

El tudsz képzelni egy világot, ahol a szűk elit luxusban él, míg mindenki másnak dolgoznia, keresnie és költenie kell, hogy egyáltalán lakhatási jogot kapjon? Bár ez sokban nem különbözik napjainktól, azonban a történet ott lesz durva, amikor valaki már nem költ eleget, ezáltal haszontalanná válik a társadalom számára. Mindegy, hogy beteg vagy idős, irány a Méltóságház, majd kilenc hónap után az eutanázia. Nesze neked szép nyugdíjas idők... 

dog-647528_960_720.jpg

Tünde Farrand Magyaroszágon született, Debrecenben nőtt fel, majd több országot is megnézett, mielőtt letelepedett az Egyesült Királyságban 2005-ben. Nyelvészként-nyelvtanárként dolgozik és Sheffieldben él férjével. Első regénye is a szigetországban jelent meg először, majd a múlt hónapban Portugáliában, most pedig a Gabo Kiadó jóvoltából Miks-Rédai Viktória fordításában megérkezett hazánkba is Farkasország címmel. Ebben a kötetben egy ijesztő jövőt vázol fel a szerző. Egy a fogyasztói társadalomra épülő, azt keményen kihasználó, kegyetlen és politikailag bizonytalan világba kalauzolja el az olvasókat.tundefarrand_nokredit.jpg

A történet 2050-ben játszódik Londonban. Mindenkinek a füle mögött nyomkövető van, az időseket Méltóságházba költöztették (ha tetszett, ha nem), vagyonukat elkobozták, a szép házak maradtak, a régiek helyére újak épültek a Csúcsfogyasztók számára. Sokan elmenekültek és elbujdokoltak, ők azok, akik nem értettek egyet az új rendszerrel.

A szociális háló már nem bírta el az öregek, a betegek, a munkanélküliek ellátását, gazdasági és lakhatási válság alakult ki, az állam csődbe ment. Az elit mohó volt, a szakadék pedig szegény és gazdag között csak nőttön nőtt. Aztán a rendszerváltással mindenki munkát és lakást kapott, amiért cserébe csak el kellett költeni a megkeresett pénzt, fogyasztani kellett. Persze ehhez a magánvagyont felszámolták, mondván valamiből meg kell teremteni a "szép új társadalom" alapjait.

Van három fogyasztói réteg, akiknek keményen meg kell dolgoznia a lakhatási jogért, a túlélésért és van egy szűk, elit réteg, akik luxuskörülmények között élnek.

A Tulajdonosoknak felelősségteljes munkájuk van, új városokat kell építeniük, felügyelniük a vidéket és meg kell védeniük az embereket a farkasoktól. Mindezekért cserébe kiváltságaik is vannak, például csak nekik lehet autójuk, a többiek az egysínűt használják. Bőségben élnek, mindenük megvan egy elzárt, idegen, ellenséges világban a vörös kerítésen túl.

Alice testvéréhez tart, Sofiához ebbe az ijesztő világba. Húsz éve nem beszéltek egymással, de most segítségre van szüksége. Az egysínűben ülve emlékszik vissza gyermekkora fájó emlékeire. Például, amikor Sofia szörnyű árulást követett el a családjuk ellen. A nagyanyjuk nem akart Méltóságosházba költözni, ezért náluk bújt el, de a tizenkét éves Sofia feladta őt:

"– Én jelentettem fel a hatóságoknak. Ami azt illeti, nem is értem, mi tartott nekik ilyen sokáig. Már két hónapja tettem. – Felpillantott. – Most mit néztek így rám? Kijátszotta a rendszert. Ilyesmiért bárkit feljelentenék."

A nagyi sajnos jól sejtette, hogy a rendszerrel baj van. Az addig tökéletes egészségnek örvendő asszony két hét múlva váratlanul meghalt és mire a családot értesítették már el is hamvasztották. Nem kicsit gyanús a szitu.

Folyamatosan ugrálunk az időben, hogy megismerjük Alice múltját, rajta keresztül ezt az új világrendet. A nő nehéz időszakot él át. A csúcsfogyasztók határán mozogtak a családalapítás küszöbén, amikor váratlanul öt hónappal ezelőtt sikeres építész férjének, Philipnek nyoma veszett minden megtakarításukkal együtt. Férjét halottnak nyilvánították, ő pedig megkapta a kilakoltatási végzést. A nőt nem hagyja nyugodni a dolog, tudni akarja mi történt. Philip ugyanazon a napon tűnt el, amikor az általa tervezett luxus-bevásárlóközpont felrobbant több tucat halottat és sebesültet hagyva maga után. Vajon van összefüggés?

"Ha egy ember nyomkövetője kikapcsol, akkor csak három, egyaránt reménytelen eset lehetséges. [...] A Méltóságházak lakóiból eltávolítják, alig látható nyomot hagyva a bal fülük mögött. Ugyanez történik azokkal a szerencsétlenekkel is, akik nem érik el a Méltóságházhoz szükséges szintet, akiket arra kényszerítenek, hogy kivonuljanak a társadalomból, és a Zónába lökik őket, hogy ott várják be a nyomorult véget, amelyet vagy az éhezés hoz el számukra, vagy más hasonló elesettek támadása. A harmadik lehetőség az, hogy már halottak. Ha az élő test energiája nem táplálja tovább, a nyomkövető kikapcsol."

Alice szét van esve. Nem tud teljesíteni a munkahelyén, a munkája, vele a lakhatási joga, az egész élete veszélybe került. Van ugyan választása, de én ezt nem nevezném annak: Méltóságház, majd kilenc hónap múlva eutanázia vagy irány a Zóna. Oda küldik a bűnözőket is, brutális, betonfallal leválasztott nyomornegyed London keleti peremén, ami felér a lassú halállal.

Nagyon nem szeretnék ebben a világban élni. Kizsákmányolás, az öregek és a fogyatékosok démonizálása, emberrablások, pletykák keringenek szervkereskedelemről is, ha pedig már nem vagy hasznos a fogyasztói társadalomnak, egész egyszerűen mehetsz a süllyesztőbe, mint egy elhasznált zokni. Egy olyan világ, ahol azt állítják segítenek, ha problémád van, közben pedig, ha gyengének tűnsz letaszítanak a szakadékba, hogy úgy érezd nincs más választásod, mint a visszavonulás vagy azonnali eutanázia. Félelmetes és visszataszító. Ja és akkor ott vannak a nonprofitok, azok akik nem járulnak hozzá a fogyasztói társadalom működéséhez, nem tudnak hasznot termelni. Kiakadtam azon a jeleneten, amikor egy gyerek nekiesik az osztálytársának, mert olyan undorítóak, hogy eltartanak egy nonprofitot, mert a lány húga siket. És ez mind csak a jéghegy csúcsa...

"Ha a külvilág folyamatosan különböző izgalmakat kínál egyetlen gombnyomásra, a mellettünk ülő ember mindig unalmasnak fog tűnni."

A történet, az alapfelvetés nagyon tetszett. Alice nyomozása durva dolgokra vet fényt. Félreértés ne essék, aljas, kegyetlen, undorító, stresszes világot álmodott meg a szerző, de azt jól összerakta. Az emberek eltávolodtak egymástól, szerintem még a luxusban élők sem lehetnek boldogok ilyen környezetben. Azt is szeretem, amikor az időben ugrálva nekünk kell kicsipegetnünk és egy-egy fejezetből a fontos információkat, hogy aztán összeálljon a kép. Alice egész életében elfogadta ezt a rendszert, a propaganda nála is működött, de ahogy egyre mélyebbre ás, apránként rátalál az igazságra és nem tetszik neki, amit lát ebben az agymosott fogyasztózombikkal teli világban. Főleg, amikor férjéről kerülnek elő durva titkok.

"- Van szeretet, ami építő és bölcs, Alice - folytatja, és leül a székére. - És van, ami egyszerűen csak ostoba."

Az ijesztő ebben a regényben, hogy nem is áll olyan távol napjainktól. Hányan élik úgy az életüket, hogy hajszolnak valamit, de sosem érnek el semmit? Hányan érzik úgy, hogy jobb lesz az életük egy új telefontól, tévétől, autótól, miközben a családjukra, a barátaikra már semmi idejük sem marad az állandó pénzhajszolástól? Aztán a legtöbb embernél eljön a pillanat, amikor rájönnek, hogy utóbbi sokkal többet ér. De valakinek már késő...

Nem hibátlan a könyv, voltak lassabb, itt-ott unalmas részek, de ettől függetlenül is jó kis könyv lett. A legdurvábbak, amikor Sofia beavatja Alice-t a Tulajdonosok "tökéletes" életébe, szórakozásaikba. Ott azért nyílt a bicska a zsebemben. A hibákat betudtam annak, hogy első regény, és amúgy sem voltak olyan vészesek.  Ráadásul olyan véget írt, ami után szívesen olvastam volna még. Egy folytatásnak tudnék örülni. Remélem hallok még a szerzőről később. :) A kötetet meg is vásárolhatjátok a kiadó standjánál a 90. Ünnepi Könyvhéten, amely most a szokástól eltérően a Duna-korzón lesz június 13-17 között.

tf_farkasorszag_web.jpgKöszönöm a lehetőséget a Gabo Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Négy fantasztikus, hajmeresztő történet Joe Hill tollából

Szólj hozzá!