ELKÖLTÖZTÜNK, MEGÚJULTUNK! :)

2021. február 07. 19:12 - KultúrPara

move-2481718_1920.jpg

Örömmel jelentjük be, hogy a mai naptól a friss posztjainkat már az új weboldalunkon olvashatjátok:

www.kulturpara.hu

A korábbi posztjainkat is igyekszünk apránként átköltöztetni az új felületre, de addig is minden eddig megjelent írásunk továbbra is elérhető lesz ezen az oldalon. Reméljük tetszeni fog nektek az új, letisztult dizájn. Várunk titeket továbbra is minden nap! Jó olvasást, jó szórakozást és szép estét! :)

Kövess bennünket Facebookon is!

1 komment

Az egyedül élt élet művészete: szingli vagy magányos?

2021. február 07. 06:18 - Carbonari

Könyvajánló - Francie Healey: Honjuk - Az egyedül élt élet művészete

magany_1.jpg"Az igazi magabiztosság 
abban gyökerezik, hogy 
képesek vagyunk feltétel nélküli 
barátságban lenni önmagunkkal."  (Pema Chödrön) 
Honjok - az egyedül élt élet művészete. Ez egy könyv. Egy régi-új életforma.
Egy életfilozófia. Egyedüllét vagy magány? Énidő csodás eltöltése, önmagunk megismerése
vagy kétségbeesés, unalom, szomorúság?

Tovább
Szólj hozzá!

Tiamat dühe

2021. február 05. 07:38 - GReni

Könyvajánló - James S. A. Corey: Tiamat dühe

"Galaxis szerte ezerháromszáz kapu nyílt a különböző naprendszerekbe. Ám miközben az emberiség egy idegen civilizáció romjain építgeti csillagközi birodalmát, az ősi rejtélyek és az új fenyegetések egyre veszedelmesebbé válnak..."

fokep_98.jpg

Már egyre közelebb a nagy finálé, ugyanis már elérkeztünk az utolsó előtt részhez a nagysikerű A Térség című sorozatban. Ha minden jól egy éven belül a kezünkbe vehetjük az űropera zárókötetét. Nem szeretek túl sokat várni a folytatásra, de már egyre közelebb vagyunk, ezért már én is rászántam magam, hogy elolvassam a nyolcadik részt, a Tiamat dühét.

Az előző rész, a Perszepolisz felemelkedése kicsit amolyan áthidaló kötetnek tűnt. Hozott pár új szereplőt, kaptunk történeteket a gyűrűről, a világokat összekötő kapuról, lázadásokról, erőviszony átrendeződésről és persze még több kérdés a protomolekula megalkotóiról. Viszont a végén nem kímélték az írók a rajongókat, jó kis cliffhangerrel zárták a regényt.

Ezúttal is ugrottunk egy kicsit előre az időben az előző rész végéhez képest, de most merőben átalakult a történet, ugyanis a Rocinante legénysége szétszóródott. Különböző szemszögekből követhetjük az eseményeket, ráadásul, bár most sem sokat tudunk meg a protomolekuláról, azért kicsit központibb szerepet játszott.

A kötet elején megtudjuk kivel mi történik, hol tanyázik vagy épp hol szervezi az ellenállást Duarte autokrata rendszere ellen. Holden rabságban Duarténál, aktívan dolgozik az ellenálláson Naomi és Saba, Alex és Bobbie a laconiai hajókat ostromolja, Amosról pedig laconiai távozása óta nem sok hír van.

Az öt nézőpontból három nem volt újdonság: Naomi, Alex és Bobbie. Egy korábbi kötetből már ismertük Elvi Okoyét, ő most visszatért az olvasók nagy örömére, mert bár én nem kedveltem különösebben, ezúttal nagyon érdekes vonalat kapott. És, aki újoncként csapódik hozzájuk ötödikként az nem más, mint Duarte lánya, Teresa, akin keresztül kapunk betekintést Laconiába. A tizennégy éves lány apja mellett sokat látott. Ennyire közel a politikai élethez sokat megtanult erről a világról és története nagyon érdekesre sikerült.

Ezerháromszáz kapu nyílt a különböző naprendszerekbe, ami rengeteg lehetőséget, számos rejtélyt és még több veszélyt hozott magával. Teresa és Elvi szemén át beleshetünk a politikai élet sűrűjébe. Mit mondhatnék? Nem hagyott unatkozni minket a szerzőpáros. Olyan ellenséggel áll szemben az emberiség, amikor bármilyen ütős fegyverre szükség lehet. Elvi tudományos küldetések során igyekszik megérteni a naprendszer letűnt civilizációit és számos furcsaságot talál, miközben a múltban kutatva próbálja fellelni a legjobb eszközt a védekezésre. Aztán hamar rájövünk, hogy az egomán Duartétól nem volt szerencsés húzás, hogy felbosszantott egy olyan erős valamit, amely képes volt korábban egy világot elpusztítani.

A Térség című sorozatban a szerzők folyamatosan azt próbálják megmutatni, hogy az emberiség miként képes súlyos problémákat kezelni úgy, hogy közben politikai és faji együttműködés is elengedhetetlen. Ez sajnos nem mindig jön össze, sőt! Ebben a kötetben is az elnyomó zsarnokság elleni küzdelem adja az alapot. A földalatti ellenállás kétségbeesetten harcol a Birodalom ellen, aki közben a kapukat építő civilizáció elpusztítóira figyel.

Az emberek folyamatosan feszegetik a határaikat. Az élet kemény mindehol, hatalmasak a távolságok az űrben, ráadásul most itt van ez a rengeteg halott világ a kapukon túl, az ismeretlen lények, ráadásul egy idióta egomán istenné akar válni, amivel magára haragít sokkal erősebb és veszélyes lényeket, hogy ne csak a belső csatározásokkal, megosztottsággal kelljen megküzdeniük, hanem egy idegen fenyegetéssel is. 

A regény szórakoztató, izgalmas, fordulatos és olvasmányos. Minden adott egy jó kis űroperához: politikai csatározások, intrika, szövetségek, ellenállás, rejtélyek és persze pörgős akciók, űrcsaták, de sajnos néhány régi szereplőtől búcsút kell vennünk. Jóból is megárt a sok, ezért én örülök, hogy már csak egy rész van hátra. Nem minden kötet volt hibátlan a sorozat nyolc része közül, de a Tiamat dühe nem ezek közé tartozik. Ráadásul igazán izgalmas végkifejlettel kecsegtet, bár rengeteg mindenre szeretnék választ kapni. Majd meglátjuk mi fér bele a nagy fináléba. Mindenesetre remélem valami ütős megoldást talált ki a két szerző a protomolekula és a letűnt civilizáció talányaira. A tét nem kicsi: fel az emberiség megmentésére! (Vagy ne...)

3130421_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

 

Szólj hozzá!

A Pendle-dombi boszorkányok

2021. február 04. 06:43 - Carbonari

Könyvajánló - Stacey Halls: Familiárisok

familiarisok3.jpgA KULT Könyvek sorozatban újabb gyöngyszem jelent a 21. Század Kiadó gondozásában, Stacey Halls Familiárisok című regénye. A nagyszerű történelmi fantasy az 1612-es, pendle-dombi boszorkányperek időszakába viszi el az olvasót, ahol egy nemesasszony és egy boszorkánynak kikiáltott személy vívja harcát önmagáért, családjáért és az életben maradásért. 

Tovább
1 komment

Harry Potter - Roxforti csata folytatódik a Tiltott rengetegben!

2021. február 02. 07:33 - GReni

Társasjáték - Harry Potter: Hogwarts Battle - The Monster Box of Monsters

Legyőzted a nagy Voldemortot és csatlósait? Egy csatán túl vagy, de itt még nem ér véget a háború. Vedd fel a pálcád a varázsvilág sötét és veszedelmes szörnyei ellen is!

maxresdefault_13.jpg

Harry Potter - Hogwarts Battle, vagyis a Roxforti csata társasjátéka hatalmas népszerűségnek örvend világszerte. Karácsonyra nálunk is kifogyott minden üzletből, de már készülnek az utánnyomások, ha hihetünk a kiadóknak, akkor tavasszal újra elérhetővé válik. A játékról nem írnék részletesen, ezt megtette már szerkesztőtársam, Arthur. Ebben a posztban a The Monster Box of Monsters kiegészítőről fogok mesélni. Ha nem ismered a Roxforti csata játékot, kattints:

Harry Potter - Hogwarts Battle/Roxforti csata

Néhány éve megjelent az első kiegészítője a játéknak, mely egyelőre magyar nyelven nem elérhető, de szerencsére nálunk is kapható angol nyelven, ez pedig nem más, mint The Monster Box of Monsters. Mivel a kártyák hátoldala és mérete tökéletesen egyezik a magyar és angol nyelvű Roxfori csatával, így gond nélkül játszható a magyar nyelvű alapjátékkal együtt is. Nálunk ez a játék landolt a fa alatt és néhány napon keresztül nem is szólt másról az élet a két ünnep közötti pihenés alatt. A nevéből már biztosan kitaláltátok, hogy ezúttal a szörnyek is szerepet kapnak. Bizony, irány a Tiltott rengeteg!

A Roxforti csata egyik csábító eleme, hogy nem mindig nyer a csapat, ezért bőven előfordul, hogy a hét játék valójában akár 8-10 játék is lehet, mielőtt a hősök a végső csapást mérik Voldemortra. Ha sikerrel vettük a hét könyv adta akadályokat, belevethetjük magunkat a Tiltott rengetegbe, ahol már nem csak gonoszok, hanem veszélyes lények is várnak ránk.

A kiegészítő alapjaiban nem változtatja meg a játékot, hanem megtoldja további izgalmakkal. Alapjáték nélkül nem is játszható, hisz a dobozban található mind a hét roxforti év játékelemeire szükségünk lesz az új játék során. Az alapjátékban négy hős közül választhatunk, Harry, Hermione, Ron és Neville. Az ő kvartettjük ezúttal kiegészül Lunával, aminek én nagyon örültem, mert a könyvekben is az egyik legszerethetőbb karakter a kis bohókás leányzó. Ráadásul nem kis hős, ezért a hősök között van a helye. Az ifjú hölgy hoz is magával izgalmas kártyákat, tárgyakat, például extra támadás jár minden szövetséges hős kezében található seprűért.

lunaa-1874x1140.jpg

A szörnyes kiegészítő négy játékra van osztva. Nem állítom, hogy könnyű, sőt. Nekünk az utolsó kört leszámítva mindegyikkel kétszer kellett játszanunk a győzelemhez. Új hőskártyákkal indulunk és minden hősnek van alapképessége, ráadásul a 6. játékban már megismert jártasság kártyákhoz is érkezik egy, melyen a lények pofozásáért, legyőzéséért járnak jutalmak.

A játékba kerülnek új szövetségesek, tárgyak, varázslatok és a 7. játékban megismertük a horcruxokat, amik most ugyan nem játszanak, de helyettük érkeznek az Encounter (Találkozás) kártyák, melyeket hasonlóan kell legyőzni. Ezek is nehezítik a játékot. Vannak köztük kevésbé fájdalmasak és nagyon fájóak is, mint például hogy a legyőzött gonosz vagy lény után nem kaphatjuk meg a jutalmat.

Aztán jönnek a gonoszok. Ezúttal már nem csak sötét varázslók, hanem lények ellen is fel kell venni a pálcát, ráadásul van olyan gonosz, amely már mindkét kategóriába tartozik, mint például a Dementorok. A játék négy köre során az új lények és a régi gonoszok közül kell bizonyos mennyiségű ellenséget legyőzni, melyek száma játékról játékra emelkedik, ráadásul egyes lényeket/gonoszokat már nem csak sebzéssel, hanem befolyással is le kell győzni.

harry-potter-hogwarts-battle-monster-box-11.jpg

Az alapjátékban megszoktuk, hogy minden játékkal nő a Roxfort kártyák és a Sötét varázslatok száma, ezek tovább bővülnek a kiegészítőkkel. Ami kifejezetten csúnya dolog a játék készítőitől, hogy bekerült a játékba a Detention card! (Fogva tartás kártya). Ezt általában Sötét varázslat hatására kaphatjuk meg, de van olyan gonosz/lény is, aki megajándékoz minket ezzel. Ez a kártya csak arra jó, hogy foglalja a helyet az ember kezében, ráadásul, ha eldobjuk két életet veszítünk miatta. Ha ez nem lenne elég, van olyan az ellenségek között, aki minden ilyen kézben tartott lapért elvesz tőlünk egy életét. Szerencsére azért meg is lehet szabadulni tőlük, erre szerezhetünk varázslatot a Roxfort kártyák közül. Kerül egy új dobókocka is a játékba, ami tartogat érdekességeket (és persze szívásokat).

Már említettem, hogy négy játékra van osztva a kiegészítő, nem is árulok el többet a további dobozokból. Sokkal izgalmasabb azokat játék közben felfedezni, hisz az alapjátéknál már megszokhattuk, hogy szép sorban haladunk a dobozok nyitogatásával, itt sincs ez másként. Aki a Roxforti csatát szereti, ebben sem fog csalódni. Jó pár élvezetes órát fog okozni a harc a végső győzelemért.

hp-monsters_box.jpg

Kövess minket Facebookon!

Sötét varázslatok kivédése - Párbajszakkör

Szólj hozzá!

Banka Roland: utazik a szamár a vonaton, avagy saját képre formált valóság

2021. február 01. 06:18 - Carbonari

Könyvajánló - Banka Roland: A szamaras zarándok

szamar2.jpgUtazik a szamár (és a kecske) a vonaton, avagy Banka Roland promója a Corvina Kiadó gondozásában megjelent A szamaras zarándok című könyvéről a spanyol szamárral és a szlovén kecskével. Hihetetlennek tűnik, nem? 

Tovább
Szólj hozzá!

Egy lány, aki túlélte Auschwitz szörnyűségeit, majd elhurcolták a Gulagra

2021. január 31. 07:58 - GReni

Könyvajánló - Heather Morris: Cilka ​utazása

A fiatal zsidó lány, Cilka túlélte Auschwitz borzalmait, végre szabad lehetett volna, de az ő utazása ott nem ért véget. Kollaboránsnak minősítették és még hosszú évet kellett túlélnie kényszermunkásként Szibériában a Vorkután, a hírhedt Gulagon. Lehet ennél kegyetlenebb az élet?

20761816-0-image-a-18_1573216053271.jpg

Szeretem a holokauszttal foglalkozó könyveket, főleg azokat, melyek olyanok életét írják le, akik átélték ezt a szörnyűséget. Mindig felhúzom magam olvasás közben és mélyen együtt tudok érezni velük, de szívesen olvasom, mert szeretném megérteni, hogy miért és hogyan történhetett ilyesmi. Heather Morris Az auschwitzi tetováló című könyvében már megmutatta, hogy kiváló író. Ráadásul nem kevés energiát fektetett abba, hogy annak a boldog véggel záródó történetnek utána járjon. A kötetről itt olvashattok, ha eddig lemaradtatok róla:

Az auschwitzi tetováló

Tavaly megjelent könyve, a Cilka utazása is az Animus Kiadó égisze alatt jelent meg, mely a korábbi kötettől eltérően egy kitalált történetet mesél el történelmünk legsötétebb napjainak idejéből. S bár Cilka valós személy története részben fikció, de történelmi alapokon nyugszik, s ennek megfelelően a regény tökéletes képet ad a korról és a szörnyű állapotokról az északi sarkkörön túlról. Az auschwitzi tetováló című kötetben felmerül már a regény főszereplője Cecilia Klein, Cilka, aki egy Csehszlovákiából származó zsidó lány volt, s Lale Sokolov a legbátrabb embernek nevezett, aki csak ismert.

A tizenhat éves lány családjával került Auschwitzba, s bár azt sikerült túlélnie, a sors továbbra sem kímélte, ugyanis 1945 januárjában a munkatábor ugyan felszabadult, de a lány a rögtönzött szovjet bíróság elé kerül, ahol a cél az volt, hogy az olyan embereket, akik veszélyt jelenthetnek a szovjet államra kiszűrjék. A kihallgatások során arra jutnak, hogy Cilka kollaboráns, ezért elküldik a hírhedt Vorkutára.

Számos helyről érkeznek nők a barakkokba, ahol keserves évek várnak rájuk. A zord körülmények sajnos nem jelentenek újdonságot Auschwitz után, ahol a náci táborvezető kényszerítette, hogy az ágyasa legyen. De az elviselhetetlennek tűnő hideg még nehezebbé teszi a mindennapokat. Sajnos nemcsak a faggyal kell megküzdeni. Szép, fiatal nővé cseperedett, ami itt is szemet szúrt a tiszteknek, s bár súlyos ára van, kiváltságokat nyer el szépségével.

Munkát kap a kórházban, kitanulja az ápolói munkát, közben sikerül barátságokat kötnie, pedig nagyon zárkózott, távolságtartó és sokszor mardossa a reménytelenség érzése. Rengeteg halált kell végignéznie, ami szinte mindenki lelkét porrá zúzná. A lány már mindent elveszített, de igyekezett mindent megtenni, hogy sorstársain segítsen. Lelkiismeretesen ápolta a betegeket, nem egyszer saját életét kockáztatva próbált megmenteni másokat.

A vészkorszak embertelen körülményei nem tudták teljesen megtörni a lányt. Ember tudott maradni és valóban mérhetetlen bátorságról, önfeláldozásról tett tanúbizonyságot. Megpróbáltak mindent elvenni tőle, ő mégis megpróbálta a legtöbbet, a legjobbat kihozni abból, amije maradt. Tíz évet töltött a Gulagon a második világháború után, de talán vár rá valahol egy szebb jövő...

A kötetben olvasható történeteknek van valós alapja, számos történelmi adatot és beszámolót nézett át a szerző, komoly kutatómunkát végzett. Ezek segítségével megszületett a Cilka utazása. A regény hitelesen adja vissza a vészkorszak borzalmait, a kényszermunkások életét  a Gulagon. Megismerjük a szabályokat, a hierarchiát, egy elzárt világot, melyek távol álltak mindentől. Cilka belső vívódásait, félelmeit sajnos akkor rengeteg embernek kellett átélnie. Ezzel a könyvvel a szerző nemcsak egy ember történetét meséli el, hanem egy korszag tragédiáját, emberi sorsok sokaságát.

Bár számos kegyetlen dologról olvashatunk a kötetben, melyek felkavaróak, rémisztőek, elgondolkodtatók, a regény emellett mégis megható és szép is. Megmutatja, hogy a mindennapos traumák mellett is megmaradhat a szeretet, az emberség és megéri küzdeni a túlélésért.

9789633247549_1.jpg

Köszönjük, Animus Kiadó!

A kötetet a képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Fordította: Moldova Júlia

Főkép forrása: Daily Mail

 

7 komment

Inkább meghalok, mint veled éljek továbbra is (vagy nem?)

2021. január 30. 06:21 - Carbonari

Könyvajánló - Nina George: Kis francia bisztró

bisztro.jpg"A nők szerelme eltörli a határokat, túlnyúlik a halál és az idő birodalmán." Mi történik, ha egy nyugdíjas korú asszony eldönti, hogy elég a négy évtizedes szeretetlenségből, és inkább meghal, mintsem így éljen tovább a férjével?

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása