Bizarr terápia, pszichotikus összeroppanás, gyanús halálesetek

2019. november 13. 07:43 - GReni

Könyvajánló - Brian Freeman: Éjszakai madár (Frost Easton 1.)

"Halálos rettegés? Szó szerint.
A nők között látszólag nincs kapcsolat,
de mind pszichotikus összeroppanás
áldozatai lesznek."

night-bird-promo.jpg

A Könyvmolyképző Kiadó egy újabb letehetetlen kötettel örvendeztette meg a pszichothrillerek rajongóit. Kristály Pöttyös kiadványai között köszönthetjük Brian Freeman Frost Easton sorozatának első kötetét, amivel engem levett a lábamról a szerző.

Frost Eastont, a San Franciscó-i nyomozót egy különös balesethez hívják az Öböl-hídhoz. Lucy és barátnője, Brynn egy baleset miatt a híd közepén reked a dugóban, amikor Brynn viccelődés, nevetgélés közben a semmiből teljesen átszellemülten rettegve sikoltani kezdett, majd körmeivel tépte fel saját bőrét és úgy legyezgetett maga körül, mintha valamit el akarna hessegetni. Aztán kiszállt az autóból és mászni kezdett felfelé a híd sodronyain,  mintha valaki vagy valami üldözné. Aztán véres keze megcsúszott és a fiatal nő lezuhant a mélybe. Egyik pillanatról a másikra teljesen megőrült. Lucy pedig tétlenül nézte, mert gefirofóbiával küzd, ami olyan erős fóbiát jelent a hidaktól, a hidakon való átkeléstől, hogy teljesen megbénította a félelem.

Az egyetlen gyanús dolog a hídon a fura, ijesztő maszkot viselő fickó volt néhány autónyira a két nőtől. Csontfehér maszk, bizarr, eltúlzott vigyorral, hozzá pedig paróka. Aztán a gyilkossági nyomozótól megtudjuk, hogy ez nem az első ilyen különös incidens, ami tragédiával végződött.

"Az a helyzet, hogy nem Brynn volt az első, aki így őrült meg - kezdett bele. - Két hónappal ezelőtt egy Monica Farr nevű nőnek volt hasonló ideg-összeroppanása egy esküvői fogadáson a filmcentrumban. Ő is meghalt."

Bár a két nő között látszólag semmi kapcsolat nem volt, Frost érezte, hogy az ügyek összefüggnek. Túlságosan is hasonló ez a semmiből bekattanás mindkét nőnél. 

Aztán megismerjük Dr. Francesca Steint, azaz Frankie-t, aki pszichiáter és a fóbiák legyőzése a fő szakterülete. Egy hipnózisterápia-sorozat segítségével módosítja a fóbiát kiváltó emléket, elérve, hogy az alany képes legyen legyőzni az irracionális félelmét. A kollégái között komoly vitákat gerjesztett a módszere. Vajon etikus megváltoztatni egy ember emlékét? Gyakran kapott gyűlölködő leveleket, de a mostani üzenetek egészen másként festettek. Se megszólítás, se aláírás, csak az email cím vezethetne nyomra, de Frankie-nek fogalma sem volt, ki lehet az, aki a thenightbird@gmx.com címről ír (A the night bird magyarul éjszakai madarat jelent). Az egy mondatos üzenetek pedig érkeznek szép sorban:

"Emlékszel rám?"

"Én emlékszem rád."

"Mi a legrosszabb emléked?"

"Látlak."

"Nézni fogom, ahogy meghalsz."

A dolog kezd érdekessé válni, amikor kiderül, hogy az Öböl hídról lezuhant áldozat a páciense volt. Segített neki legyőzni a macskáktól való félelmét. Ráadásul a másik áldozatot, Monicát is kezelte. Vajon van köze az emlékek összekuszálásának a két nő pszichotikus epizódjához, amely a halálukhoz vezetett? És ki a rejtélyes Éjszakai madár?

A legtöbb regényben fásult nyomozókkal találkozunk. Ezúttal azonban egy fiatal, harmincas pasassal van dolgunk, aki rögtön a kötet elején szimpatikussá vált, ahogy a rémült Lucy-vel beszélt. Aztán ott a cicája, akit a kutató, Ernest Shackleton után Shack-nek nevezte el, és a csavar még csak most jön: a macsektől egy puccos lakást bérel havi egy dollárért. :D

Vegyünk egy izgalmas krimit, fűszerezzük meg egy különleges pszichológiai témával és kapunk egy letehetetlen thrillert. Brian Freeman nagyon jól ír. Érdekes a sztori, jól van felépítve a regény. Folyamatosan érdekes és izgalmas. Már az alapötlet is, hogy a fóbiát ilyen erkölcsileg megkérdőjelezhető módszerrel próbája kezelni...durva. Nem hiszem, hogy bevállalnám, hogy valaki cseszekedjen az emlékeimmel. Arról nem is beszélve, hogy a legnyomasztóbb emlékemet kellene újra és újra átélnem. Az Éjszakai madár kilétére voltak tippjeim, rá is jöttem idő előtt, de ez kicsit sem vont le a regény értékéből. Kíváncsian várom a sorozat következő epizódját. Szívesen olvasnék még Frostról és Shackről.

knv-ejszakai-madar-frost-easton-1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Kövess minket Facebookon is!

Főkép: https://bfreemanbooks.com/

Egy ártatlan ügyfél?!

A szeretet és az árulás traumája

Út a Fénybe, amely inkább a sötétséget jelenti...

Egy eltemetett élet

Szólj hozzá!

Enni való ajándékok saját kezűleg

2019. november 13. 00:02 - Carbonari

Könyvajánló - Alison Walker: Enni való ajándékok

ajandek.jpegHahó, emberek, mindjárt itt a karácsony! 
Ha saját készítésű, hasznos apróságokkal szeretnél kedveskedni családtagjaidnak, barátaidnak, akkor itt az idő ötletek után nézni.
Ehhez igényes, színvonalas segítséget nyújt Alison Walker könyve az Enni való ajándékok témájában.

Tovább
Szólj hozzá!

Mesés látnivalók a horvát tengerparton II.

2019. november 12. 00:20 - GReni

Könyvajánló - A horvát tengerpart, Isztria és a Kvarner-öböl (Marco Polo)

Hegyek, völgyek, erdők, olajfaligetek, nemzeti parkok, a városokat járva olasz életérzés, szarvasgomba, különleges borok és egyéb gasztronómiai finomságok.

rovinj-istria-croatia.jpeg

A Marco Polo sorozattal ezúttal ismét Horvátországba utazunk, de most megtudhatjuk mit érdemes megnézni az Isztrián és a Kvarner-öbölben. Mi vár itt ránk? Hegyek, völgyek, erdők, olajfaligetek, nemzeti parkok, a városokat járva olasz életérzés, szarvasgomba, különleges borok és egyéb gasztronómiai finomságok az isztriai konyhának köszönhetően és szívélyes vendéglátás.

A kötetben nem csak Horvátországnak jutott hely. Kapott egy fejezetet a Szlovén-Isztria is. Kikötővárosok, dimbes-dombos belső területek, strandok, titokzatos barlangok és pazar panoráma. Érdemes ellátogatni Izolába a Simonov Zaliv Régészeti Parkba, mely egy különleges ásatási terület. Közvetlenül a tengerparton csodálhatjuk meg egy ókori római villa alapzatát és 3000 négyzetméternyi mozaikpadlót.

dsc_6526_villa_maritima_big.jpg

Szintén érdemes ellátogatni a mediterrán hangulatú Piranba, melyről azt mondják a legszebb szlován tengerparti kisváros. Innen egy kellemes séta a tengerparti sétányon és máris Portorožban találjuk magunkat, ahol a mesés fövenyes strand csábítja az embereket ejtőzésre. Kellemes, hangulatos kisvárosok barátságos árakkal.

slika-5_579b13eebaf6b.jpg

Aztán irány a Horvát-Isztria, melynek kúp alakú dombjain középkori kisvárosok bújnak meg a meredek lejtőkön, a völgyekben pedig olajfák és szőlőtőkék sora várja az utazókat. Ezt a vidéket "horvát Toszkánának" is nevezik. A félszigeten mediterrán kisvárosok és idilli kavicsos öblök lehetőséget adnak számos szórakozásra. Egy jó szarvasgombáért irány Buzet, Motuvunba, az autómentes városba pedig a pazar panorámáért érdemes mindenképpen elmenni. Lenyűgöző kilátás a Minra-völgyre, míg az óváros keskeny utcáin sétálva mesés palotákat csodálhatunk meg.hill-town-of-motovun-croatia_5c2f6feaecb00.jpg

Ha pedig romantikus naplementenézésre vágyunk, akkor az öblökkel és félszigetekkel tarkított Novigrad a tökéletes választás. Pulában (magyarul Póla) pedig a történelem mesés darabkája, az impozáns, gyönyörű állapotban fennmaradt római Amfiteátrum várja az utazókat.

pula-arena-iz-zraka.jpg

A Kvarner-öböl enyhe éghajlata, szelektől védett tengerpartja, árnyas sétányai, mediterrán növényzete és fürdőhelyei egykor a Monarchia előkelőségeinek kedvenc üdülőhelyeit adta. Az őket fogadó luxusvillák- és hotelek ma is meghatározó képei az itt található városoknak. Crikvenica hosszú, kavicsos-fövenyes stranddal várja a pihenni vágyókat, de a páratlan panorámák kedvelőinek kötelező felmenni a senji Nehaj-erődbe, ahonnan mesés a kilátás.

kula-nehaj-senj-optimizirano-goran-sekula_0.jpg

Semmiképp se hagyjuk ki a Kvarner-öböl szigetvilágát sem.

"Fehér mészkő uralja a rideg Cres szigetet. Píneák és magyaltölgyek adnak árnyékot Lošinj öbleiben. Krk a kopár sziklahátak mögött termékeny völgyeket és szép strandokat rejteget. Rab is két arcát mutatja: a növényzetben szegény, de gyönyörű öblökkel megáldott északit és a délit, amelyet gazdag vegetáció borít. Végül Pag arculatát a szalinák, a fehér sziklák és az ősi olajfák adják. Hogy melyik a legszebb az egész vidéken, azt nehéz lenne eldönteni: a maga nemében mindegyik varázslatos."

kampor-3_1.jpg

A Marco Polo ezúttal is hozza a formáját: legbiztosabb tippet, száraz és esős napokra, príma helyek ingyen, tipikus, a vidékre jellemző programok, látnivalók, gasztronómiai és szállás tippek, élménytúrák, ünnepek és események, linkek, blogok, appok, naprakész információk, praktikus tanácsok, ötletek gyerekkel utazóknak, néhány szó horvátul és térképmelléklet. Rengeteg hasznos információ kis helyen kedvező áron.

1605775.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Mesés látnivalók a horvát tengerparton I.

Garda-tó: déli életérzés, bájos óvárosok, festői kikötők, ízletes ételek és italok

Kalandozások Portugáliában

 

Szólj hozzá!

A papír Facebook visszanyal

2019. november 11. 05:43 - Carbonari

Könyvajánló - Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást!

hartay_1.jpgHartay Csaba görbe tükre mai magyar Facebook kultúránkról, 
és egyéb virtuális és nem virtuális marhaságainkról. 
Nincs rá pénzed, hogy megvedd a művet? 
Nem gáz! 
"Vegyél fel IMF hitelt könyvvásárlásra!" 
(A kép Hartay Csaba szerzői oldaláról származik,
az írót és kiadványát ábrázolja.) 

Tovább
Szólj hozzá!

Az Unikornis árnya

2019. november 10. 07:59 - GReni

Könyvajánló - Raquel Martínez-Gómez: Az Unikornis árnya

"A festék mindig lekopik, és megmutatja az alatta lévő rétegeket."

1_81.jpg

A történet során megismerünk egy lányt, Claudiát, aki az új élet reményében veszi a sátorfáját és útnak indul Argentínából Spanyolországba. A kezdet nem egyszerű. Ugyanazokkal a problémákkal néz szembe Claudia, mint bármelyik bevándorló: nincs otthona, nincsenek barátai, a pénze fogyóban, ezért munkát kell találnia. 

A kötet elején párhuzamosan ismerjük meg a Buenos Aires pezsgéséből vidékre menekülő újságíró kinti életét és új életét az unikornis városában, Madridban. Úgy hagyta hátra Argentínát, hogy nem térhet vissza. Madrid a jövőt jelenti, az álmokat és egy helyet, ahol szembe nézhet múltja démonaival és felülkerekedhet rajtuk.

Az El Unicornio bárban kap munkát. Nem álommeló, de ez lehet a kezdet. És itt kezd a történet kissé szürreálissá válni. Biztos, hogy nagyon furán néznék az új főnökömre egy ilyen beszélgetés után:

"- Igen, talán butaság: miért nevezted el El Unicorniónak?
- Azért, mert ő kért rá. Akkor jelent meg, amikor nevet kerestem a bárnak.
- Kicsoda?
- Az unikornis.
Claudia úgy vélte, a fáradtságtól hallucinál.
- Egész este figyeltem, de egy árva unikornist sem láttam, a képeken sem.
Marco továbbra is mosolyogva vizslatta.
- Ez csak annyit jelent, hogy még nem állsz készen; az unikornisok nem jelennek meg akárkinek."

Miközben keresi a helyét megismerkedik Edgárral, akivel aztán együtt keresik útjukat egy új világban. Aztán itt az unikornis. Egy mitikus, képzeletbeli jószág, amely ott él vágyaikban. Ugyanúgy keresik a rejtélyes unikornist, mint ahogy arra próbálnak rájönni, hogy hova tart az életük, kik ők és hol a helyük ebben az új világban.

A szerző nagyon egyedi stílusban ír. A regénnyel 2010-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi díjat. A történet során keveredik a múlt és a jelen, a régi város az újjal. Két bevándorló, egyik Mexikóból, másik Argentínából. A közös pont életükben, hogy mindketten problémák, veszélyek elől menekültek Spanyolországba. Pont ez volt, ami összehozta őket.

Érdekes volt olvasni, hogy milyennek látja az európai életet egy dél-amerikai bevándorló, de valahogy engem ez a történet nem talált el. Abban sem vagyok biztos, hogy megértettem a mondanivalóját. Kicsit elvont, kicsit zavaros, időnként szomorú, néha pedig a szereplők kénytelenek álarcot ölteni, hátha attól könnyebb lesz az élet. Nyilván nem...

borito_raquel-martinez-gomez-az-unikornis-arnya.jpgKöszönöm a lehetőséget Metropolis Media!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Egy város, ahol tilos álmodni

Kasztrendszer színek szerint?

Sárkányoknak berepülési tilalom Budapest felett

Szólj hozzá!

Hogyan vehet részt egy nagyszülő az unokái életében?

2019. november 09. 07:34 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - L. Stipkovits Erika: Nagyszülők a kispadon

A nagyszülők szerepe sok dolog miatt változott az utóbbi évtizedekben, de az tény, hogy fontos szerepük van egy gyerek életében. Milyen tévhitek kapcsolódnak a nagyszülőséghez, és milyen problémákkal kell szembenézniük nekik, a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt? Ezt meséli el L. Stipkovits Erika.grandparents.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A vas nem műselyem, mert zsibbad a talpfa és eliromlik az élet

2019. november 08. 06:59 - Carbonari

Könyvajánló - Szalay Zoltán - Parti Nagy Lajos: Azok a hatvanas, hetvenes évek

hatvan.jpgSzalay Zoltán, a magyar fotósok doyenjének fényképei
a hatvanas, hetvenes évek elhallgatásairól, életérzéseiről,
Parti Nagy Lajos képmelléírásaival. 

Tovább
3 komment