Egy tehetséges író, egy botrányhős filmcsillag és egy alibiházasság

2019. január 22. 07:05 - GReni

Könyvajánló - Ella Maise: Imádlak, Jason Thorn

Egy tehetséges író, egy botrányhős filmcsillag és egy alibiházasság. Lehet ebből szerelem?

11_10.jpg

Emlékeztek még az első szerelmetekre? Az első pillangókra? Az első esetre, amikor úgy éreztétek meghasad a szívetek? Olive Taylor, a történet egyik főhőse pontosan így kezdi története elmesélését. Volt egy cserfes, vidám kislány, aki fülig beleszeretett bátyja legjobb barátjába, Jason-be. Körülrajongta a srácot, de ő úgy tekintett rá, mint egy kishúgra. Amikor ez az ő fejében is letisztult egy világ dőlt össze benne. Jason-nek a Taylor család olyan volt, mintha a saját családja lett volna. Amikor a legnagyobb bajban volt, mindig kiálltak mellette és törődtek vele. Ám amikor anyja váratlanul meghalt, apjával Los Angelesbe kellett költöznie.

Azóta eltelt nyolc év. Jason ismert filmsztár lett, aki imádja a munkáját, élvezi a kalandokat, az érte rajongó könnyű nőcskéket, de emellett belefáradt, belefásult mindabba, ami ezzel járt: paparazzik, nulla magánélet, magány. Nőügyei miatt gyakran kerül a címlapokra, nem kerülik el a botrányok, a pletykák, de a regény során azért megismerjük a szakmájában kiváló, felnőtt, szerető, gondoskodó férfit is, nemcsak a botrányhős csillagot.

Eközben Olive írt egy könyvet. Na, de milyet! Olyat szólt, hogy Hollywoodban is felfigyeltek rá. Minden író álma, hogy a vásznon lássa viszont megálmodott szereplőit. De rögtön debütáló regényével? Na, ez a nem semmi! És már biztosan sejtitek, hogy a hosszú évek után eljött az idő, hogy kettejük útjai keresztezzék egymást...

Pontosan, jól sejtitek: a főszerepre a világhírű Jason Thorn-t kérték fel, s Olive rájött, hogy még mindig megremeg a térde, ha egy szobában kell tartózkodnia ezzel a félistennel. Jason, mikor meglátja boldogan öleli magához és gondolhatnánk, hogy innen szép az élet, love story, happy end. Hát nem. Túl szép és egyszerű volna :) 

Innentől jön az érzelmi hullámvasút. Kapunk Olive cserfes, kislány énjéből is és az érett, felelősségteljes nőből is, aki hol eszeveszetten imádja Jason-t, hol pedig gyűlöli. A szikrák immár kétirányúak és amikor párszor együtt jelennek meg szárnya is kell a pletyka a médiában:

"A LEGNAGYOBB HOLLYWOODI SZÍVTIPRÓT
EGY TITOKZATOS SZÉPSÉG TÁRSASÁGÁBAN
PILLANTOTTÁK MEG, MIKÖZBEN ENYELEGTEK!"

És itt jönnek a képbe a PR szakértők: adott egy kedves, vidéki író, gyerekkori barátság, friss szerelem, tökéletes feleségalapanyag. Így kezdődik az érdekes látszatházasságuk, minek során számos akadályt kell leküzdeniük. Előkerülnek titkok, félelmek és persze akadnak szemétládák is. Az olvasók pedig egy romantikus, szenvedélyes kapcsolatot ismerhetnek meg, melyet egy kis humorral fűszerezett a szerző.

De mi lesz végül ebből? Működni fog közöttük ez a látszatházasság? Vagy többé válik, mint színház? Ella Maise első magyar nyelven megjelent regényéért a romantikus, erotikus irodalom kedvelői biztosan odáig lesznek. Szerethető főhősök, bájos történet, csavarok, kalandok, humor és persze romantika a köbön.

139474129.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Álomgyár Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

Kíváncsi vagy, mekkora káosz keletkezik, ha két nagyon-nagyon különböző ember találkozik egymással, és a sorsuk menthetetlenül egymásba fonódik? Kattints!

Szólj hozzá!

Engem éppen most deportálnak

2019. január 21. 06:17 - Carbonari

könyvajánló - Ralph Brewster: Hontalanul Budapesten

budapest_1.jpgTe, aki éppen azon morfondírozol, hogy lefekvés előtt 
olvassál-e még vagy zenét hallgass, 
képzeld el, hogy háború van, minden nap szívességből más ágyon alszol el 
vagy ennek híján egy közparkban, 
és haza.. na oda hatóságilag nem mehetsz. 
Mert  mindig van valaki, be és feljelent,
és már mehetsz is a levesbe. 
Te hogy bírnád? 
(Kép: Fortepan)

Tovább
Szólj hozzá!

Európa egyik legrettegettebb népe

2019. január 20. 07:53 - Arthur Arthurus

Mai időszámítás szerint 793. június 8-án Európa északi felén minden megváltozott. Egy északi nép, akik addig csak kereskedni jártak a kontinens felé, megtámadták és kifosztották az egyik észak-angliai kolostort Lindisfarne-ben. Ettől kezdve ők váltak a keresztény világ rémálmaivá. De mi volt ebből igaz?

Tovább
8 komment

Sellők, madamok és intrika

2019. január 19. 07:52 - GReni

Könyvajánló - Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

"Sellők, madamok és intrika 
Londonban az 1780-as években: 
egyszerűen briliáns cselekmény."

(The Pool)

46508930_2193426627587433_3785878306939731968_n.jpg

Ezzel a kötettel immár tíz kötetesre bővült a 21. Század Kiadó kiemelkedő, világirodalmi könyvsikereket felvonultató KULT Könyvek sorozata. Már eddig is számos kiváló regénnyel örvendeztetett meg minket a kiadó, akik ezúttal a 18. századi Angliába kalauzolnak el, ahol egy valódi sellő ejti ámulatba a város lakóit. 

Imogen Hermes Gowar debütáló regényével milliókat vett le a lábáról. A borító pedig valami meseszép lett. Még nem is olvastam a fülszöveget, amikor tudtam, hogy ez a könyv nekem kell. Gyönyörű borító, az pedig, hogy KULT Könyv, számomra garancia arra, hogy kiváló művet fogok olvasni. És szerencsére nem kellett csalódnom.

A kötet letehetetlen. Beszippant a történet és sodornak magukkal az események. Számos izgalmas, egyedi karaktert alkotott meg a szerző, akiket egy fordulatokban gazdag, időnként humoros vagy épp zavarba ejtő, máskor pedig sírásra késztető cselekménybe helyezett az 1780-as évek Londonjába.

A mágikus realizmussal engem általában le lehet venni a lábamról. Ebben az esetben ez sikerült is. Gowar remekül szőtte bele egy történelmi regénybe a hableány történetét. Ráadásul nagyon szép képekkel dolgozik a szerző, nem egyszer még el is hittem, hogy ez akár igaz is lehet. Na, de most lássuk, miről is szól a történet.

meet-the-perth-mermaid-and-underwater-model-mermaid-kat.jpg

Megismerjük Jonah Hancock-ot, a középkorú kereskedőt, aki jó pár éve özvegy, elvesztette nem csak feleségét, hanem újszülött gyermekét is. Szorgos, takarékos ember, aki testvéreit támogatja, ezért él nála kamasz unokahúga is.

Egyik már szinte elveszettnek hitt hajójáról 1785-ben egy őszi estén megjelenik ajtajában a hajóskapitány. Érdekes hírrel és egy különlegességgel tért vissza. Eladta a kapitány Mr. Hancock hajóját is, hogy megvehesse egy halott sellő tetemét. Az úr nem is érte, hogy ez ugyan miért jó neki. Itt egy fura, apró, éles fogú lény, amely már összeaszott, de Jones kapitány unszolására, unokahúga segítségével végül meglátja benne ő is a lehetőséget. Végülis valahogy vissza kell hozni az árát az elbukott hajónak.

Bérel egy különtermet egy londoni kávéházban, ahol kiállítják a sellőt, melyet belépődíj ellenében bárki megnézhet. Ez az új és izgalmas esemény számos emberrel hozza kapcsolatba az addig csendes életét élő kereskedőt. Nem meglepő, hogy egy ilyen furcsa dolognak híre kél. Már a kikötőben, a kávéházakban és a bordélyszalonokban is mindenki a különös teremtményről beszél. És többen fenik is rá a fogukat.

Egyre jobban megismerjük ezt a korszakot, a városi embereket, a felsőbb köröket, aztán bekerülnek a képbe a kurtizánok is, amikor az egyik bordélyház fellendítésére Mrs. Chappel bérbe veszi a sellőt a kereskedőtől. Olyan nőket ismerünk meg, akik férfi nélkül maradtak. Legyen az elvesztett apa vagy férj, a lényeg, hogy egy olyan korszakban, amikor a nő nem dolgozhatott, nem lehetett független és szabad, egyetlen út maradt: önmagukat, testüket bocsájtották áruba.

Miután elkezdünk ennek a mocskos, árulással, cselszövéssel, kétségbeeséssel teli világnak a mélyére látni, rájövünk, hogy szinte kivétel nélkül mindenkit a vágyai, a gyarlóságai, az intrikák irányítanak. A sellő többeknek szerencsét, gazdagságot hoz az elején, majd halált, káoszt, őrületet. De vajon minden tragédiáért tényleg a sellő felelne? És vajon tényleg nem is különbözik olyan sokban a sellők és a kurtizánok élete? Mitől lenne más egy gyönyörű nő, akit ugyanúgy trófeaként hordoz gazdag támogatója, mint ahogy azt a szerencsétlen tetemet kiállították? Miben más a sellő börtöne, a tenger, mint egy olyan helyzet, ahonnan nincs kiút? De mi történik, ha ki mersz állni a sors ellen, és végre nem másokban keresed a hibát vagy épp a megoldást, hanem teszel egy jobb életért?

img_73.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess bennünket Facebookon!

Az eddig megjelent KULT Könyvekért:kattints!

Szólj hozzá!

Világvégék és mesterséges istenek

2019. január 18. 06:53 - Carbonari

Könyvajánló - Kleinheincz Csilla - Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasy novellái 2018

isten_1.jpgAhogy a cím mutatja: világvégék, mesterséges istenek, 
avagy mire képes a bolha a bernáthegyi farkán? 
A Gabo Kiadó SFF újdonsága ismert és új szerzőktől 
a sci-fi és fantasy világában. 

Tovább
Szólj hozzá!

"Sem a szerelem, sem a rémület nem vakítja meg az embert: a közöny vakítja meg."

2019. január 16. 07:29 - GReni

Könyvajánló - James Baldwin: Ha ​a Beale utca mesélni tudna

Egy várandós lány harca ártatlanul börtönben senyvedő kedveséért.
Egy szívszorító dráma a '70-es évek Harleméből, melyet az Oscar-díjas Barry Jenkins vitt vászonra.

if-beale-street-could-talk-3-2000-1536663519.jpg

James Baldwint a XX. század legfontosabb amerikai szerzőjének tartják. Művei az amerikai polgárjogi mozgalom egyik szószólójává tetté. Drámáiban, esszéiben a faji egyenlőtlenségek és a demokrácia kérdései kapnak szerepet. Legújabb regényében is egy fiatal fekete pár drámai útját követhetjük nyomon, akik Harlem fekete lakta utcáiban élnek.

Fonny, a huszonkét éves művészfiú, aki szobraival szeretne kitörni a szegénységből és a tizenkilenc éves Tish, aki még keresi útját. Fiatal szerelmesek, akik házasságról, közös otthonról és boldog jövőről álmodnak és vadul tervezgetnek.

Ám egy napon életük fenekestől felfordul, amikor Fonnyt megvádolják, hogy megerőszakolt egy Puerto Rico-i asszonyt. Börtönbe zárják, szabadságáért pedig Tish és családja küzd megrengethetetlenül. Sajnos nincs könnyű dolguk, mert az óvadék és az ügyvéd drága, de Fonnyt is családtagnak tekintik, így mindent megtesznek, hogy összegyűjtsék a szükséges pénzt és kihozzák a srácot.

Még jobban megkavarja az eseményeket, amikor kiderül a lányról, hogy terhes. Már nem csupán a srác szabadságáért kell aggódniuk, hanem gondoskodniuk kell egy új életről is. A kötetben a lány meséli el az útjukat: a barátságukat, a szerelmük kibontakozását és a reményt egy szép jövőre.

Miközben a társadalom igazságtalanságával kell megküzdeniük, Fonny családja sem könnyíti meg a dolgukat. Anyja és nővérei már előtte sem voltak éppen minta család, ráadásul apja iszik is, így ő sem hatalmas segítség, amikor a két család egymásnak ugrik. Reménytelennek tűnik a helyzet, de Tish sosem adja fel, mert két dolog mindig viszi előre: a remény és a szerelem. De vajon sikerül bizonyítani Fonny ártatlanságát?

A mára már kultikussá vált művet az Oscar-díjas rendező, Barry Jenkins vitte vászonra és 2018 őszén került a mozikba a tengerentúlon a regénnyel azonos címen: If Beale Street Could Talk. Vajon meghozza neki az újabb Oscart a '70-es évek Harlemében játszódó szívszorító dráma?

139474176.jpgKöszönöm a lehetőséget a Magvető Kiadónak!

A könyv borítójára kattintva elérhető kedvezményes áron!

Kövess minket Facebookon!

Történet egy vézna kisfiúról, aki hadilábon áll az iskolával, de a fantáziája szárnyal, a kézügyessége pedig már-már lekörözi imádott nagyapjáét is. Kattints!

Főkép - jelenet a filmből: Trish (Kiki Layne) és Fonny (Stephan James) 

Szólj hozzá!

A gonosz láthatatlan, és mindenütt jelen van

2019. január 14. 07:55 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Alma Katsu: Éhség

A 19. században számtalan utazó indult el keletről nyugatra, Amerika keleti partjairól az ismeretlen, távoli, szabad nyugati vidékre. Ezen utak egyike volt az 1846-ban indult Donner-társaság útja is, ám tragédiába torkollott a hatalmas vállalkozás.

Tovább
Szólj hozzá!

Egy brutális sorozatgyilkos egy izgalmakkal teli krimiben

2019. január 13. 07:40 - GReni

Könyvajánló - Samuel Bjørk: Őzike

Egy izgalmas, feszültségekkel és rejtélyekkel teli skandináv krimi
egy kegyetlen sorozatgyilkossal és ütős lezárással.

11_11.jpg

1999 karácsonyának egyik estéjén egy nyugdíjas férfi Norvégia legszebb vidékén autózott hazafelé Oslóba lányától. Korom sötét volt, alig lehetett valamit látni, ám egyszer csak valami hirtelen megjelent az úton. Két lábbal taposta kétségbeesetten a féket és éppen sikerült megállnia, alig kapott levegőt, főleg, amikor meglátta, hogy mi volt az út közepén:

"Mi a franc?
Az úttesten egy kisfiú állt előtte.
Nem mozdult.
Az ajka kék volt.
A fején őzszarvat viselt."

Eltelt tizennégy év, amikor egy tízéves kisfiú és apja a Svartjønnon horgásztak valami rettenetes dolog történt. Valami a horogra akadt...vagy inkább valaki. Az apa rákiabált a fiára, hogy ne nézzen oda, de már késő volt.

"Ennek ellenére odanézett.
A lányra, aki a vízben hevert előttük.
A kékesen fehér arcra.
A nyitott szempárra.
A lebegő, fehér ruhákra, amiket viselt, túl lenge volt ez az öltözék az erdőben."

Aztán megismerjük Karoline Berget, aki retteg attól, hogy elhagyja otthonát. Ám legyőzi félelmét, mert lánya, Vivian egy tehetséges táncos és épp élete legnagyobb lehetősége előtt áll: az oslói Operában balettozhat A hattyúk tavában. Ezt egyetlen anya sem hagyná ki.

Majd a történet következő szereplője következik: Holger Munch. Már harminc éve gyilkossági nyomozó, aki szabadságot vett ki, hogy lányát, Miriamot ápolhassa, akit baleset ért. Ő volt egy beteg gyilkos utolsó áldozata, akire vadásztak, de eszes kolleganőjének, Miának hála, elkapták mielőtt tragédia történt volna. 

És itt kerül a képbe Mia Krüger. A lány épp egy hat hónapos vitorlástúrára készül barátjával. El akar menekülni a világ elől. Nem volt könnyű élete. Tíz évvel ezelőtt ikertestvére, Sigrid herointúladagolásban meghalt, egy évvel később szüleik is meghaltak. Munch gyilkossági csoportjában dolgozott, de minden nyomasztotta és egy éve élete elkezdett az alkohol és a tabletták körül forogni. Már négy hónapja tiszta és úgy érezte itt az ideje, hogy kikapcsoljon. Tiszta lapra van szüksége. A vitorlázás tökéletesnek tűnik.

Ezalatt Munch szabadságát megszakítja egy telefon a kapitányságról. A tóban találtak egy fiatal, balettruhás halott lányt, Vivian Berget. Az egész ügy különös. A lány csütörtökön tűnt el és szombaton bukkantak rá a tóban fenn a hegyekben, ráadásul tetőtől talpig színpadra kész volt: feltűzött haj, balettruha tütüvel, fehér harisnya, spicc-cipő. A tó majdnem egy órányi járásra van az úttól meredek terepen. A lány cipője töredezett, sérült volt, ami arra utal, hogy a saját lábán ment. De biztosan nem önszántából, ugyanis szíven szúrták egy tűvel, amiben fagyálló volt.

Számos furcsaságot találtak a tóparton, először egy állványon található fényképezőgépet, melyből kivették a memóriakártyát, ráadásul a gép lencséjébe belekarcolták a négyes számot, valamint találtak egy kitépett lapot az Oroszlánszívű testvérek című mesekönyvből, 43-as bakancsnyomokat és egy lopott autót (oké, az utóbbi kettő nem is olyan furcsa egy gyilkossági helyszínen). 

A különös ügy keresztbe tett Mia vakációs terveinek, így belevetik magukat a nyomozásba, de ekkor még nem is sejtik milyen rémes dolgok várnak még rájuk.

A történet kissé durva, sőt inkább betegnek nevezném. Egy kegyetlen sorozatgyilkos brutális, fájdalmas módon végez áldozataival kortól, nemtől függetlenül. A nyomozópáros érdekes elegyet alkot, szerint jól alkotta meg a két karaktert a szerző. Olvasás közben kicsit nyomozónak érzi magát az ember. Kapjuk az infókat folyamatosan, de fogalmunk sincs, mi miért van és mit jelent. Végig fenn tudja tartani a szerző a feszültséget ebben a borús és izgalmas történetben.

Ám a sok kis elem a végére összeáll egy kerek egésszé és kapunk egy nagyon érdekes lezárást. Menet közben pedig nagyon tetszett, ahogy a páros kibogozza a szálakat és összerakja a puzzle-t. A borító pedig? Huh, telitalálat, amiről nem mesélhetek, mert spoiler lenne, szóval olvassátok el és megértitek miért. :D  

4950859_5.jpg

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!