Egy igazán szenvedős társasjáték - Civilization

2018. augusztus 18. 07:30 - Arthur Arthurus

Bevallom őszintén, soha egyetlen egy percet nem játszottam a számítógépes Civilizationnel. Sem az elsővel, sem a hatodikkal, egyikkel sem. Ennek ellenére amikor 2010-ben megjelent a társasjátékos változat, szinte azonnal meg is vettük párommal. Aztán egyszer játszottunk vele, végül sokáig - nagyon-nagyon sokáig - nem került elő. A hétvégén ez változott.

Tovább
Szólj hozzá!

Történések

2018. augusztus 17. 07:32 - GReni

Könyvajánló - Rakovszky Zsuzsa: Történések

Rakovszky Zsuzsa Történések című kötete a 2018-as Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Miről szólnak a kötetben található versek? A fülszöveg tökéletesen fogalmaz: "...álmainkról és félelmeinkről, lehetőségeinkről és korlátainkról. A zárt ajtókról és a párhuzamosan megnyitott ablakokról."

32578098_2198326426860720_4529257478528958464_n.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Három eltévedt fiatal, akik megmentik egymás életét

2018. augusztus 15. 07:50 - GReni

Könyvajánló - Gayle Forman: Eltévedtem

"Egy kis híján végzetes baleset egyetlen nap leforgása alatt sorsközösséget teremt három idegen között. Freya a hangját vesztette el első önálló albumának felvétele közben. Harun szökni készül, menekül mindentől és mindenkitől, akit szeret. Nathaniel egyetlen hátizsákkal és szörnyű tervvel érkezett New Yorkba, mert már nincs vesztenivalója. Telnek az órák, és egyre-másra lepleződnek le a titkaik, és lassan ébredezik bennük, hogy saját veszteségeikből, bánatukból egyvalami jelenthet kiutat: ha osztoznak a másik fájdalmában, ha segítenek a másik kiútját megtalálni."

forman_gayle_940_529_72-ppi.jpg

Gayle Forman 2009-ben megjelent könyvével, a Ha maradnék című szívszorító regényével hatalmasat dobbantott. A történet meghódította az olvasók és a filmek kedvelőinek szívét is. Most pedig megérkezett hazánkba a Gabo Kiadó jóvoltából a szerző legújabb műve Eltévedtem címmel, mely szintén a New York Times bestseller listáján kötött ki.

A történetben megismerünk három fiatalt, akiknek épp darabokra hullik az élete és céltalanul, kétségbeesetten, elveszve járják New York utcáit. Eltévedtek életükben és kétségbeesetten keresnék a kiutat. Először megismerjük a tizenkilenc éves Freyát, akinek minden vágya volt, hogy világsztár popénekes váljon belőle. Minden adott volt, több évnyi kemény munka után már épp első albumát készültek felvenni egy stúdióban, amikor elment a hangja. Úgy érzi mindent elveszített, miközben orvostól orvosig vándorol, hogy megtudja mi történt és menthető-e a helyzet. Fizikai vagy lelki oka lehet? És mi lesz, ha állandósul a probléma? Ki ő, mi ő a hangja nélkül? Mi vár rá, ha már nem énekelhet tovább?

Másodikként ismerjük meg Harun, a hithű muzulmán családba született fiú történetét, aki titkolja szerettei előtt, hogy meleg. Párja, James akkor sokall be, amikor megtudja, hogy szerelme még arra is képes lenne, hogy hazarepüljön feleséget keresni. Szakításuk összetöri Harun szívét és szökésre adja fejét. Reménykedik, hogy James megbocsát és együtt lehetnek. Vajon milyen sors vár rájuk? Mit szól a család ehhez a váratlan döntéshez?

A harmadik főszereplő pedig Nathaniel, aki két hete egyedül van. Egész életében apja álomvilágában éltek. Hosszú ideje csupán ők voltak egymásnak. Egy különös szövetség apa és fia között. Miután elvesztett apját fogalma sincs mit tehetne. Rá kellett döbbennie, hogy egyedül maradt. De akar ő egyedül élni vagy a gyávább utat választaná?

2.jpg

Ugyanazon a napon, ugyanazokban a percekben az élet mindhármukat a Central Parkba sodorja. Egy furcsa találkozás, amely bár ekkor még nem is sejtik, de újdonsült barátságuk a megváltást jelenti a három családi drámákkal küzdő és önmagát kereső fiatal számára.

"Talán tökéletesen idegenek, akiknek más az élete és mások a problémáik, de ott, az orvosi rendelőben egyformán mérik a szomorúságot. Veszteségben."

A regény során felváltva, valamint az időben ugrálva ismerjük meg a fiatalok drámáit, nehézségeit, életútját és, hogy mi vitte őket aznap a parkba. A jelent tökéletesen kiegészítette a múlt feltárása. A négy legjellemzőbb ok a problémákra: veszteségek, szerelem, önismeret, önámítás...

Jó a történet, főleg, mert olyan problémákat választott a szerző, melyek sokakat érintenek. Könnyű együtt érezni a szereplőkkel, könnyű megkedvelni őket, szimpatikus karaktereket alkotott. És próbálja elmondani az olvasónak, hogy a legtöbb probléma orvosolható, ha megosztjuk másokkal.

A kötet olvasmányos, jól felépített történettel, melyben az idősíkok váltakozása is tetszett, jól eltalált. Egy drámai eseményeket felvonultató, itt-ott szívszaggató sztori, ami ugyan nem lett hibátlan alkotás (engem a friss románc bosszantott, sok volt, szükségtelen), néha hihetetlen, de mégis kellemes szórakozást nyújt. Azt hiszem a Ha maradnék című könyvével túl magasra tette a mércét, amit most nem sikerült megugrania...legalábbis nálam.

gf_eltevedtem_b1_media.JPGSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Oldalszám: 272
Kötés: Fűzött
Kiadási év: 2018
ISBN: 9789634320838
Fordította: Merényi Ágnes

Köszönjük, Gabo Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess bennünket  Facebookon is!

Érdekelnek a szerelem csapásai? Kattints!

Szólj hozzá!

Orvoslás: dogmák fogságában?

2018. augusztus 14. 06:21 - Carbonari

Könyvajánló - Szendi Gábor: Tévutak az orvoslásban

orvos.jpgA könyv az alábbi kérdésekkel foglalkozik: 
- mi a szerepe a táplálkozásnak az egészségben: halál a tányéron? 
- miért lehetnek veszélyesek a mell és prosztata szűrések? 

- miképp csúszott ki az irányítás az orvostudomány kezéből?  
- melyek az orvostudomány önellentmondásai? 
- téves paradigmák útvesztőjében az orvoslás? 

Tovább
Szólj hozzá!

Párbaj - Egy nincstelen lengyel menekült és egy jómódba született ember párharca

2018. augusztus 13. 07:55 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jeffrey Archer: Párbaj

Ugyanazon ​a napon, 1906. április 18-án látja meg a napvilágot két újszülött – egyikük Bostonban, egy milliomoscsalád sarjaként, másikuk egy eldugott lengyelországi faluban. Két évtized múltán útjaik Amerikában találkoznak: William Kane, a fiatal, nagyreményű bankár, és Abel Rosnowski, az apátlan-anyátlan árva, nincstelen lengyel bevándorló. Mindketten elszánt harcot folytatnak a pénzért, a sikerért…

Tovább
Szólj hozzá!

Kié lesz a világ legnagyobb médiabirodalma?

2018. augusztus 12. 07:50 - Arthur Arthurus

Sorozatajánló: Succession - Utódlás

Az HBO saját gyártású sorozatai méltán felveszik a versenyt a hagyományos sorozatokkal és a Netflix-szel is. Egyik gyöngyszemük a jelenleg 10. résznél tartó Succession, magyarul Utódlás. A főszerepben egy gazdag amerikai család áll, és a családi cég, egy hatalmas médiabirodalom, amelynek mindenható ura, Logan Roy 80. életévébe lépett, és lassan átadná a gyeplőt valamelyik gyermekének. De ki lesz a befutó a négy közül? Talán egy ötödik?

Tovább
6 komment

Különös szövetség egy tolvaj, egy vérmágus, egy kalóz és egy sötét mágus között

2018. augusztus 11. 07:34 - GReni

Könyvajánló - V. E. Schwab: A Fényigéző

Befejező részéhez érkezett a Mágia árnyalatai trilógia. V. E. Schwab lenyűgöző sorozatot alkotott! Megálmodott egy ijesztő, mégis ámulatba ejtő mágikus világot és elkalauzol minket London négy dimenziójába. Majd beleszórt teljesen eltérő gondolkodású, származású főhősöket, vérmágust, varázslót, tolvajt, kalózt, herceget és egy jó nagy adag varázslatot, amelynek persze mindig ára van. A fizetség behajtásának pedig eljött az ideje...

fokep.jpg

Ha nem ismered a sorozatot, az első rész, az Egy sötétebb mágia ajánlóját itt olvashatod! Ez a poszt az első két részből spoilereket tartalmazhat!!!

egy-sotetebb-magia-kiajanlasba.jpgAz első részben megismertük a világot, ahol négyféle London létezik. Szürke London mentes a mágiától és a bűnözés melegágya, Vörös London színekkel, illatokkal teli, vidám forgatagos, Fehér London hideg és sivár, tele rettegéssel és halállal és van egy világ, amiről senki nem beszél. Ez Fekete London, ahol megszületett a pusztító erő. Ezekben a világokban él Kell, az antari, az utolsó vérmágus és Lina, a zsebtolvaj, álmodozó, aki váratlanul csöppen bele a mágia világába. Kettejük szemén követhetjük végig az események menetét. A sors egymás mellé sodorja őket és rájuk hárul a feladat, hogy megmentsék a mágikus dimenziókat az újabb apokalipszistől. Végül úgy tűnt a jó győzedelmeskedett: a velejéig romlott Fehér London uralkodói elbuktak, és a pusztulást ígérő obszidián kőtől is sikerült megszabadulni. 

gyulekezo-arnyak.jpgA második rész, a Gyülekező árnyak négy hónappal a nagy kaland után indul. Szép lassan megtudjuk, hogy az első kötet hőseivel mi történt a kimerítő kaland után. Lina miként éli kalózként mindennapjait, hogyan küzd meg Kell és Rhy a különleges kapoccsal kettejük között, valamint megtudjuk mi történt Fekete Londonban Hollanddal és milyen változásokon megy keresztül Szürke és Fehér London. Közben pedig kapunk pár új és érdekes karaktert, majd izgulhatunk Vörös Londonban az Elemek Viadalán, végezetül pedig kiborulhatunk és kitéphetjük az utolsó hajszálunkat is a döbbenetes cliffhanger után, melyet a rész végén kaptunk a szerzőtől. Ez a rész nem volt annyira mozgalmas, mint az Egy sötétebb mágia, érezhető volt, hogy felvezetés egy izgalmas és pörgős lezáráshoz. A kötetről bővebben a címre kattintva olvashatsz: Gyülekező árnyak.

1_21.jpg

És végre elérkeztünk a harmadik és egyben befejező kötethez: A Fényigéző. Az előző rész hosszas felvezetése az olvasók számára, mint azt már említettem egy kegyetlen cliffhangerrel zárult. Nem is aprózta el a szerző a folytatást, rögtön bele is vág a dolgok sűrűjébe. Pontosan ott folytatódik a történet, ahol az előző kötet lezárult.

Na, és most jött el az a pillanat, hogy nehéz lenne bármit is írni a történetről spoiler nélkül. Lina sikerrel jár? Meg tudja menteni az antarit és testvérét, Rhy-t? Kiderül végre, hogy kicsoda a lány valójában? Van esélye a legnagyobb mágusokkal és egy hihetetlen, sötét, gonosz erő ellen valakinek, aki még csupán pár hónapja talált rá az erejére? És Holland? Vele mi lesz? Ismét valaki más bábjaként kénytelen élni? Maxim félelme beigazolódik? Egymással fognak háborúzni a birodalmak vagy összefognak egy nagyobb fenyegetés ellen?

Még ezeken túl sok-sok kérdés merülhet fel az emberben, ha olvasta az első két kötetet. Ezekre persze szép sorban választ is kapunk A Fényigézőben. Vörös Londont súlyos fenyegetés veszélyezteti. Megérkezik városukba az önmagát istennek kikiáltó mágia, hogy elpusztítson mindent és mindenkit. A történet végig pörög, csak kapkodjuk a fejünket. A regény beszippantja az olvasót és nem ereszti.

A korábban megismert hősöknek mind egy oldalra kell állniuk, hogy megszerezzék a győzelem kulcsát egy mágikus ereklye formájában. Veszélyes és hosszú kalandra indul az ifjú tolvaj, a vérmágus, a kalóz és egy sötét mágus. Szép kis mentőcsapat, mi? :D 

A karakterek komoly változásokon, fejlődésen mentek keresztül a trilógia alatt, hogy végül eljussanak a nagy küldetéshez. A legszebb végkifejletet talán az eddigi egyik főgonosz, Holland kapta, akinek lehetősége van a megváltást elnyerni azáltal, hogy végül a jók közé áll. 

Végül ki és miként kerül ki a nagy megmérettetésről győztesen? Olvasd el és megtudod! A képre kattintva kedvezményes áron meg is rendelheted a kiadó honlapján!

a-fnyigezo.jpgA kötetet a Kossuth Kiadó/Ventus Libro bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

 

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel a szerző egy másik izgalmas könyve? Kattints: Szörnyek jönnek, szörnyek járnak, és mindenkit felzabálnak!

Szólj hozzá!

Az első eset, amit a személyiségrajz miatt oldottak meg

2018. augusztus 09. 07:47 - Arthur Arthurus

Sorozatgyilkosok - Carmine Calabro

1979 októberében brutális gyilkosság történt Bronxban, egy fiatal, 26 éves tanárnő volt az áldozat. Miután a nyomozás tévútra ért majd megrekedt, a hatóságok az FBI Viselkedéstudományi és Nyomozástámogató részleg segítségét kérték. Ez volt az első eset, amit nem csak előrelendített, hanem amit meg is oldott a jó személyiségrajz. Ki ölte meg a fiatal nőt, és miért?

Tovább
Szólj hozzá!