Facebook: unalmas, de fontos házastárs

2019. március 25. 00:18 - Carbonari

Könyvajánló - Sándor Anikó: Hamis profil

hamis.jpgHogy miért unalmas, de fontos házastárs a Facebook?  "Elújságolja, mi történt, amíg aludtál, kérdez ezt-azt, de nem érdekli, mit válaszolsz." 
Bingó! 

Tovább
Szólj hozzá!

Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása

2019. március 24. 07:12 - GReni

Könyvajánló - Ashlee Vance: Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása - Ifjúsági változat

"A rakéták, az önvezető autók, a virtuális valóság és a mesterséges intelligencia szoftverei a jövőbe mutató újításokon alapulnak. És kétségtelen, hogy Elon Musk inspiráló szerepet játszik ebben az új korszakban. Ő mindenki másnál nagyobbat mer álmodni."

Egy hihetetlen történet, egy nehéz életút egy inspiráló személyiségről, a Szilícium-völgy egyik legismertebb vállalkozójáról, aki nem fél hatalmas kockázatot vállalni azért, hogy több területen is maradandót alkosson. Elektromos autókat fejleszt a Tesla Motors-szal és kereskedelmi űrutazást bonyolít a SpaceX-szel, valamint a SolarCity, mely a világ egyik vezető napelem-telepítő vállalata.

elon-musk-celebrity-wallpaper-59779-61568-hd-wallpapers_1.jpg

Elon Musk nevét a világon mindenhol ismerik. Az elmúlt húsz évben meghozta számára az ismertséget, elismertséget. A Szilícium-völgy egyik legismertebb vállalkozója lett hála többek között a PayPal-nek, a Tesla Motors-nak és a SpaceX-nek. Bár sokan és sokat cikkeznek róla, könyvek is jelentek meg, Ashlee Vance volt az első riporter, aki bepillantást nyerhetett Musk világába.

Élete során rengeteg hullámvölgyet, hullámhegyet megjárt. A kötetben kemény gyerekkoráról, akadályokkal tarkított ifjúságáról, sikereiről és kudarcairól is olvashatunk. Valamint számos érdekes és izgalmas emberről, akik keresztezték az őrült zseni útját. Miért nevezem így? A könyv olvasása közben számtalan alkalommal fordult elő, hogy az egyik oldalon nyugtáztam, hogy ez a pasi bolond, majd a következő oldalon jött valami olyan infó, amitől nem tudtam más jelzőt használni rá, mint a zseni. Egy nagyon mozgalmas életút rövid összefoglalása ez a kötet. Nagy vonalakban vázolom Elon Musk útját, de mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Nem kell sem IT-, sem autó-, sem űrrajongónak lenni, hogy egy ilyen érdekes ember élete lekösse a figyelmünket, ráadásul Ashlee Vance nagyon jól ír. Egy jó riporter és egy színes egyéniség látványos életútja pedig csak kellemes órákat okozhat az olvasónak. 

Musk-ot a lehetetlen küldetések vonzzák. Életcélja, hogy az emberiség a világűr gyarmatosítójává váljon, hiszen bármikor beüthet a krach. Jöhet egy milliókat elpusztító világjárvány, egy aszteroida vagy visszafordíthatatlan károkat okoz a globális felmelegedés. Kell egy terv, egy menekülőút és ő ezen dolgozik:

"Szeretnék abban a tudatban meghalni, hogy az emberiség előtt fényes jövő áll. Ha megtudjuk oldani a fennmaradó energia kérdését, és önfenntartó civilizációként elindulhatunk a több bolygón élés útján, akkor megbirkózhatunk a legrosszabb forgatókönyv megvalósulásával: az emberi tudatosság megsemmisülésével. És az szerintem nagyon jó lesz."

elon-musk-mars-colony.jpg

A pasi sokaknak kissé abszurdnak tűnik és zsenialitását sokan nem is látják, nem értik mit is akar. Legalábbis a kétezres évek elején még így volt. Szakmai berkekben már akkor is elragadtatva beszéltek róla, sokak példaképe volt, míg mások annyit láttak belőle, hogy meggazdagodott napelemekből, egy nem túl hasznos, cserébe méregdrága elektromos autóból és rakétákból. Aztán végül a kétkedőknek is bebizonyosodott a 2010-es évek elejére, hogy bizony ez a fickó tud, vállalatai pedig tarolnak. Sikeres teherűrhajós út, az autóipari csoda, a Tesla Model S és a SolarCity élre törése.

A PayPal eladása hozott neki 1,5 milliiárd dollárt. Sokan őrültnek tartották, amikor szélsőségesen kockázatvállaló tőkebefektetőként pillanatok alatt tüntette el a vagyonát. 100 milliót fektetett a SpaceX-be, 70-et a Teslába és 10-et a SolarCitybe. Ekkor vált az internet után a gyártás a fő profiljává.

A SpaceX-szel felvette a versenyt a legnagyobb katonai beszállítókkal, amikor műholdakat és felszereléseket küldött a világűrbe. Többször használható rakétákat tervez, amellyel komolyan kiszoríthat sokakat a rakétaiparból. Közben a Tesla Motors-szal az autóipar forradalmasítása a cél, míg a SolarCity a legnagyobb napenergiával foglalkozó vállalattá nőtte ki magát.

"Musk egyszerre valósította meg az elmúlt évtizedek legnagyobb előrelépését az űrtechnológiában, a jármű- és energiaiparban egyaránt."

A szakmai sikerei ismertek, de milyen ember van a zseniális mérnök, a kiemelkedő vállalkozó mögött? Magabiztos, aki első látásra visszahúzódónak tűnik. Valaki, aki belefeledkezik a műszaki dolgok szakzsargonjába és elvárja, hogy mások lépést tartsanak vele. Céltudatos, összetett személy, aki emellett szívesen viccelődik és elbűvöli a környezetét. A munka megszállottja és ezt alkalmazottaitól is elvárja, hiszen nem kisebb a célja, mint megmenteni az emberiséget.

Elon Reeve Musk 1971-ben a dél-Afrikai Pretoriában született és nőtt fel. 12 éves volt, amikor első bevételét termelte tudása. Megírta a Blastar nevű videójátékot, melyet 500 dollárért adott el ('84-ben azért ez szép összeg volt!) Imádta a képregényeket és már ekkor elhatározta, hogy környezetkímélő technológiákkal szeretne foglalkozni.

"Talán túl sok képregényt olvastam gyerekkoromban - merengett Must. - Ezekben mintha folyton meg akarnák menteni a Földet. Arra késztetnek, hogy mindenképpen kíséreld meg jobbá tenni a világot, mert az ellenkezője értelmetlen."

Az ország feszültségek és erőszakos cselekmények gyakori helyszíne volt, nem volt könnyű ott felnőni. Pláne, ha az emberre kívülállóként tekintenek. Belemerült a sci-fi könyvek világába, nem játszott a többi gyerekkel, ezért csúfolták, ráadásul egyedi neve is céltáblává tette. És persze az sem segített, hogy ideje nagy részét enciklopédiák olvasásával töltötte és fotografikus memóriájának köszönhetően sokkal nagyobb tudással rendelkezett, mint kortársai. Amerikába vágyott. Az volt az álmok országa, ahol úgy gondolta kibontakozhat. Sokat hallott a Szilícium-völgyről, ahol a technológiai csodák történnek. Elhatározta, hogy ott fog élni és alkotni.

A kötetben számos érdekesség, izgalmas, mókás és ijesztő történet is helyet kapott családjáról, gyerekkoráról, a robbantgatós korszkáról, a Dungeons & Dragons (szerepjáték) szenvedélyéről. Sajnos különcsége nem segített sem az általános, sem a középiskolában. Rendszeresen verték, több iskolát is megjárt. Egy új törvénynek köszönhetően édesanyjának lehetősége volt gyerekeinek továbbadni kanadai állampolgárságát, így jutott a 17 éves Elon Kanadában, melyet köztes állomásnak tekintett hazája és a Szilícium-völgy között.

A kanadai indulás kemény volt. Bármilyen munkát elvállalt, amiért jól fizettek. Gabonatároló lapátolás,elon-musk-at-queens-university-1990-43558486.png fűrészmalom fűtőházának takarítása. De végül kitartása és esze bejuttatta az egyetemre, majd ösztöndíjjal eljutott az Államokba is a húszas éveiben. Az egyetemen már könnyebb volt az élet. Nem nézték ki kockaságáért, sőt, pénzt keresett számítógépek összeszerelésével, javításával, lettek barátai és végül két szakon diplomázott párhuzamosan.

A napenergiával kapcsolatos érdeklődése az egyetemen tovább erősödött, 1994-ben még egy üzleti tervet is kidolgozott "A napenergia fontossága" címmel. Majd a Szilícium-völgyben részt vett különböző gyakornoki programokban és olyan kutatásokban, ahol az elektromos és hibrid járművek üzemanyagforrásaihoz kerestek forradalmi megoldásokat.

'95-ben az internet térhódítása őt is beszippantotta és testvérével megalapította első startup-ját, mely Zip2 néven vált ismertté. 4 évvel később 22 millió dollárral lett gazdagabb és rengeteg tapasztalattal. Akkor sok mindent elrontott, nem úgy állt az alkalmazottakhoz, ahogy kellett volna, sokan azt mondták neki, nem is alkalmas arra, hogy vezérigazgató legyen, ezért eltökélte, hogy bebizonyítja az ellenkezőjét.

zip2.jpg

Még a Zip2 eladása előtt futott neki egy másik izgalmas, új projektnek és egy rakás pénzt fektetett egy pénzügyi startupba, az X.com-ba. Ez lett a világ legelső internetes bankja. Így sokaknak talán nem is mond semmit, segítek, később átnevezte PayPal-re. Ugye, hogy máris megvan? A Zip2-vel szerzett vagyon 80%-át fektette be egy olyan bizonytalan vállalkozásba, mint az online bank. Ezzel mindenkit ledöbbentett. A pénze 80%-át elvitte ez a projekt. Majdnem belebukott, de végül kitartása meghozta a sikert, amiben ő mindvégig hitt.

"Olyan rugalmas bank kialakítását tűzték ki maguk elé, ahol az ügyfél pár kattintással vagy e-mailen keresztül is mozgathatta a pénzét. Ez valóban forradalmi vívmány volt. Az indulás után néhány hónappal már több mint 200 ezer ember fizetett elő az X.com-nál."

Voltak hullámvölgyek, míg végül ki is túrták a vezérigazgatói pozícióból. A bank új nevet kapott, majd durrant a dotkomlufi és be is kopogott az eBay, hogy megvennék. Nem adták könnyen magukat, végül jól feltolták az árát és 1,5 milliárd dollárért cserélt gazdát a PayPal, amiből adózás után maradt 180 millió Musknak. Ebből pedig nekiállt legvadabb álmát valóra váltani.

Elindult az űrhajózás felé vezető úton, ezért Los Angelesbe költözött feleségével. Bele is vetette magát és körvonalazódott a Mars Oázis projekt, ami arról szólna, hogy vásárolnak egy rakétát, azzal egy melegházat juttatnak a Marsra. A szerkezet képes lenne felvenni némi marsi talajt és ebben fejlődnének a növények, majd termelnék az oxigént. A probléma ott kezdődött, hogy nem sikerült nyélbe ütni az üzletet az oroszokkal, akiktől a célra alkalmas rakétát tudtak volna venni, ekkor Musk döntött: megépítik ők azt a rakétát.

Bár a szenzációhajhász Mars projektet elengedte, végül 2002-ben belevágott a kereskedelmi űrvállalkozás létrehozásába, ehhez profi szakembereket verbuvált maga köré és megalapította a Space Exploration Technologies-t (SpaceX). Az űrrepülésben nem igazán van konkurencia, ezért megtehetik, hogy jóval költségesebb megoldásokat kínáljanak, mint ami lehetséges lenne. Egy olcsó rakéta sok területen elkélne, de csekély esély volt rá, hogy pont egy civilnek sikerül megvalósítania a dolgot.

"Akkoriban, amikor egy negyedtonnás rakomány felküldésének költsége 30 millió dollárnál kezdődött, ő azt ígérte, hogy a Falcon-1 képes lesz mindössze 6,9 millió dollárért elvinni 635 kg terhet."

40126461411_a6e49a61f2_k.jpg

4 évvel később az első kísérlet kudarcba fulladt, egy évvel később újabb kudarc. Az internettel pénz pedig vészesen fogyott. 

Javában zajlott a SpaceX-en a munka, amikor Musk találkozott a lelkes J. B. Straubellel, aki elektromos autót akart építeni lítiumionos akkumulátorral. Elon-t magával ragadta az ötlet és pénzt is adott a projektre. Közben újabb lelkes fiatalok bukkantak fel, akik már készen álltak egy jó kis tervvel, megvolt a cég, megvolt márkanév, csak egy jó befektetőre volt szükségük. Két fiatal mérnök, Eberhard és Tarpenning a Stanfordon hallották beszélni Musk-ot és úgy gondolták, hogy ő olyasvalaki, aki benne lenne, hogy megpróbálják az USA olajfüggőségét enyhíteni. Az üzlet megköttetett: 6 és fél millió dollárral így vált a Tesla Motors fő befektetőjévé és elnökévé, majd Straubelt is bevonta a csapatba.

Apránként a legkiválóbb mérnököket sikerült felvenniük a vállalathoz, de így is rengeteg nehézséggel kellett megküzdenie az egyre növekvő autógyárnak. Folyt a pénz, működő autó pedig még sehol. És bár ekkoriban kezdett el egyre ismertebb és népszerű lenni, a háttérben az idegösszeomlás szélén járt. Nemcsak cégei voltak válságban, magánéleti problémái is nehezítették az életét. A 2008-as év volt a legkeményebb. A Tesla nagy bajban volt, a SpaceX harmadik kilövési kísérlete is kudarcba fulladt. Már szinte minden vagyona ebben a két cégben volt és mindenki a bukásáról beszélt.

Végül a több éven át tartó rengeteg munka, a kiváló szakemberek és Musk üzleti érzéke meghozta a várt eredményt: a SpaceX sikeresen eljutott az első kilövésig. Hatalmas mérföldkő volt számos tekintetben, például az első magánvállalt, akinek a rakétája a Nemzetközi Űrállomáson dokkolt, a világ első hajtóműve, amely teljes egészében 3D-s nyomtatóval készült. És azóta is folyamatosak a fejlesztések, a szállítás pedig rendszeres. Mára havonta egy-két szállítás esedékes a cégnél. Ezek mellett nem meglepő, hogy egy valag pénzt kaptak a további fejlesztésekre a NASA-tól, hogy embert is képesek legyenek az űrbe juttatni, amely az idei évre várható. 

2015_12_default_crew_dragon_interior_wide.jpg

A Tesla 2008 és '12 között éppen csak életben maradt. Majd jött az új luxusgépmű, a Model S szedán, mely meghozta az áttörést. Musk tökéletes üzleti döntést hozott, mely meghozta a várva várt sikert. A bukás közelsége a Telslánál és a SpaceX-nél is 2008-ban tetőzött, a sikerek is egyszerre érkeztek. 2012. június 22-én az első Model S szedánokat hazavihették tulajdonosaik. Ekkor még akadtak buktatók, volt, hogy még az üzemet is leállították. Ennek oka főleg az autót érintő szóbeszédek. Sokan várták az autó hibáinak kibukását és ezzel együtt a cég bukását. A bukás elmaradt, az 

"Musk bebetonozta magát az autóipar új titánjának szerepébe. [...] A Tesla életformává lett - az autóipari versenytársak pedig lemaradtak, vagy nem tudtak semmit felmutatni. A vállalat nem csupán autót adott el a fogyasztónak. Sokkal inkább imázst közvetített: kapcsolat azok között, akiket megérintett a jövő."

ms_1.jpg

Elon Musk unokatestvérei a Rive fivérek, akikkel közösen vetették bele magukat a napenergiaszektor rejtelmeibe. Két év aktív kutatás után elindították a SolarCity-t, mellyel céljuk az volt, hogy gördülékenyebbé tegyék a napelemek felszerelését. Mertek nagyot álmodni, tettek is érte és 2014-re a cég már 7 milliárd dollárt ért. Musk már korábban eldöntötte, hogy van értelme a napenergiát hasznosítani.

A három nagy céggel egy egész Amerikát lefedő gyártóbirodalom tulajdonosává vált, melyek mind kötődnek egymáshoz, kulcsfontosságú részei egymásnak, amely "Elon Musk egyesített térelmélete" és egy-egy lépés a jövőhöz, amely mai napig a legfőbb célja:

"Musk olyan szenvedéllyel beszél az autókról, napelemekről és akkumulátorokról, hogy könnyen megfeledkezünk róla: tulajdonképpen mellékprojektekről van szó. Olyannyira hisz ezekben a technológiákban, hogy úgy látja, ha ezeket sikerre viszi, azzal az emberiség javát szolgálja. Másrészről a technológiák hírnevet és vagyont hoztak neki. Musk terve azonban továbbra is az, hogy az emberi fajnak több bolygó is a hazája lehessen. Musk szerint az emberiség fennmaradásához elengedhetetlen, hogy egy másik bolygón másik kolóniát hozzon létre, és ő mindenképpen e terv megvalósításának akarja szentelni az életét."

9789633047583.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Túlélnéd az Antarktiszt? Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

Jóga kézikönyv: összhangra tanítás egyszerűen, közérthetően

2019. március 23. 06:32 - Carbonari

Könyvajánló - Jasmine Tarkeshi: Jóga a testnek és a léleknek kézikönyv

jasmine.jpgKevesebb stressz, jobb közérzet, béke - ennyit, 
és nem többet ígér a kézikönyv írója e kötet 
fellapozójának. Kifejezetten kezdőknek összeállított 
jógagyakorlatokról ejt szót és rajzolja le közérthetően 
azok kivitelezését, hogy értelmezési hiányosságok 
miatt senki se akadjon el a gyakorlatok végzése közben. 

Tovább
Szólj hozzá!

Szerelem a csillagjegyek árnyékában

2019. március 22. 07:55 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Balogh W. Orsolya: A zodiákus lány

Tizenkét különböző partner. Tizenkét eltérő szerelem. Tizenkétféle szexstílus.

Vajon tényleg a csillagok szabják meg a sorsunkat? Vagy az egész horoszkóp és asztrológia nem más, mint hazugság és önámítás? Hogyan ismerhetjük fel a lelki társi és az ikerláng szerelmet?

Az egyiptomi származású, de családjával Amerikában élő Isis gyerekkorában a fogadott unokatestvérével, a Kos jegyű Shane- nel fedezi fel a lelki társi szerelmet. Az állatorvosi egyetemen egy Bika jegyű fiúval kalandozik a szex világában. Tanulmányai végeztével egy állatklinikán kap állást, ahol a jóval idősebb, Ikrek jegyű, nős főnöke szeretője lesz. 
Isis két év után kilép ebből a kapcsolatból, és megnyitja a saját rendelőjét. Itt ismerkedik meg a Rák jegyű Levvel…

lovers_behaviour.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Garda-tó: déli életérzés, bájos óvárosok, festői kikötők, ízletes ételek és italok

2019. március 22. 00:03 - GReni

Könyvajánló - Garda-tó (Marco Polo)

Miért érdemes a Garda-tavat választani üdülésünk célpontjául?
Déli életérzés, bájos óvárosok, pálmák, ciprusok, olajfák,
számos vár, középkori falvak, izgalmas kulturális látnivalók, festői kikötők,
ropogós pizza, gyümölcsös fagylalt, ízletes vörösbor.
Soroljam még?

top.jpg

Egyre közeledik a nyár, érdemes már most tervezgetni, hogy hol is töltené az ember szívesen a jól megérdemelt szabadságot. A Corvina Kiadó Marco Polo sorozatának legújabb kötetében Olaszország legnagyobb tavának mesés látnivalóiba enged betekintést. A Garda-tó, avagy Lago di Garda Észak-Olaszország legnépszerűbb kirándulóhelye és tőlünk is akár már egy 8 órás autóúttal elérhető. A régiót négy égtáj szerint osztják fel, a kötetből szemelgettem kedvcsinálónak mindegyik partról egy-egy kihagyhatatlan látnivalót.

header_image-funivia-malcesine-monte-baldo-2.jpg
img_2895.JPGMesés kép a tóról és a partját szegélyező sziklákról, Fotó: Barkóczi Brigitta

Az északi parton fantasztikus táj tárul a szemünk elé. Hatalmas sziklák, gyönyörű vadregényes táj, mely az aktív pihenésre vágyók paradicsoma. A sziklák és a part közötti szélcsatorna süvítő helyi szeleknek köszönhetően igazi szörf- és vitorlásparadicsom. Hangulatos fürdésre alkalmas öblök, kavicsos strandok, sportpályák, bicikliutak, mászásra alkalmas sziklafalak tarkítják a régiót. A hely páratlan panorámáját legjobban a Malcesinéből a Monte Baldóra közlekedő kötélvasútból is megcsodálhatjuk. A vasút 1700 méteres szintkülönbséget áthidalva visz föl a hegyre. Út közben hatalmas panorámaablakainak és saját tengelyük körül forgó kabinjainak köszönhetően élvezhetjük a mesés kilátást.

ita_per_f0017weboriginalcompressed_1.jpg

A keleti partot "olajfás Riviéraként" emlegetik. Ameddig a szem ellát ezüstös levelek csillognak, egyes részeit pedig ellepik a szőlők. A vidék feltérképezése közben várakban és pompás velencei palotákban gyönyörködhetünk. Míg egyes részei főszezonban nagyon zsúfoltak, a 7000 lélekszámú Lazise kikötője és városfallal körülvett óvárosa lényegesen nyugodtabb. A történelmi központ sétálóutcája és hatalmas tere kellemes időtöltést nyújt. A kikötőben sétálva megcsodálhatjuk a San Nicolót, azaz a Szent Miklós templomot. Majd megcsodálhatjuk, bár csak kívülről, a Scaligeri-várat. 

view-from-the-tower-001.jpg
dsc_7118.jpgLeskelődés a várból, Fotó: Barkóczi Brigitta

A déli part merőben eltér az északi parttól. Ott a sziklák, fjordok uralják a tájat, míg délen szép, tágas strandok, dimbes-dombos morénákkal, római kori romokkal, bevásárlóutcákkal és hamisítatlan olasz éjszakai élettel várja a nyaralókat. Andalgás a parti sétányokon, Régészeti Múzeum vagy kirándulás egy félszigeten fekvő Sirmione városába, bár itt is számíthatunk zsúfoltságra. Viszont, aki a lenyűgöző panorámák kedvelője, kötelező látnivaló a Castello Desenzanóban. Már maga a vár is különleges, de egyértelműen a kilátás miatt népszerű az utazók körében.

villa_bettoni_2032.jpg

A nyugati part elegáns szállodáknak, éttermeknek, hangulatos parkoknak ad otthon. Ez a tó nyugalmas része, ahol luxusszállodák sora várja a látogatókat. Nincs zsúfoltság, a kávéházban még főszezonban is találni szabad asztalt, az emberek kényelmesen, békésen sétálhatnak a kertekben, parkokban. Érdemes ellátogatni Gardone Soprába a botanikus kertbe, amely nem csupán egy csodás park óriási fákkal, hanem szökőkutak, patakok és vízesések és különleges szobrok otthona is. A Toscolano-pataknál várnak a papírmalmok, Garganoban a Villa Bettoni-Cazzago, mely látványos és bár magántulajdonban van, de általában áprilisban mesés kertjében kertészeti vásárt tartanak.

Számomra az útikönyv elengedhetetlen kelléke a nyaralásnak. És miért épp a Marco Polo sorozat kötetei? Vannak benne tuti tippek, príma helyek, tipikusan Garda-tavi szórakozások, lazítós és sportok tennivalók, hagyományok, ételek, italok, egy darabka történelem, vásárlási tippek, látnivalók, sportolási lehetőségek, strandok, élménytúrák, tippek családos utazóknak, hasznos információk, mint ünnepek, események, linkek, blogok, appok, praktikus tanácsok, közlekedési információk, szállások, egy kis olasz szószedet a legfontosabb kifejezésekkel és térképek. Minden egy helyen egy kis helyen is elférő könyvben, mindezt ráadásul kedvező áron. Kell ennél több?  

1596847.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy mi alapján válassz útikönyvet, kattints!

1 komment

Ezeket a történelmi összefüggéseket így nem tanítják sehol

2019. március 21. 05:02 - Carbonari

Könyvajánló - J. R. dos Santos: A középső birodalom

kozepso.jpgMit tudsz a második világháború előestéjén Portugáliáról? 
Vagy a japánok és az Antikomintern kapcsolatáról? 
Mandzsúria mindennapjai hogyan kapcsolódtak nagyhatalmi stratégiákhoz? 
Milyen játszmák folytak a kisebb hatalmi tömörülések körül? 

Tovább
Szólj hozzá!

Út a kivételes teljesítményhez

2019. március 20. 07:30 - GReni

Könyvajánló - Kory Kogon, Adam Merrill, Leena Rinne: 5 döntés

"A kötet szerzői a FranklinCovey szakértői, akik ezzel a könyvvel biztosítják számodra azt a lelki és szellemi állóképességet, ami ahhoz szükséges, hogy az elterelések szédítő forgószelében is kiváló döntéseket tudj hozni. A kötet végén bónuszfejezeteket is találsz, hogy még könnyebben beépítsd az életedbe és a munkádba az 5 döntést!"

hurry-2119711_960_720.jpg

A technológia fejlődés rengeteg kiváló új lehetőséget hozott az életünkbe. Millió plusz egy dolgot el lehet intézni online, nem kell például órákat tölteni azzal, hogy eljussunk egy boltba, hogy aztán akár órákat álljunk a pénztárnál, hiszen két kattintással rendelhetünk szinte bármit a neten, ki is fizethetjük és már csak várni kell a futárt. A kapcsolattartás is lényegesen egyszerűbb, legyen szó munkáról vagy magánéletről. Számos hivatalos ügyet is gond nélkül intézhetünk kényelmesen az otthonunkból, nyomon követhetjük gyermekünk osztályzatait, a beosztottjaink munkáját. A világ legnagyobb elméitől tanulhatunk a földbolygó különböző részein tartózkodva. Nem is beszélve a technológiának köszönhető tudományos fejlesztésekről.

Emellett viszont gyakorlatilag ömlik ránk az információ, ami folyamatosan eltereli a figyelmünket a munkánkról. Gyakorlatilag összenőttünk digitális eszközeinkkel, függünk tőlük. Mind jártunk már úgy akár munkahelyen, akár otthon, hogy épp belekezdtünk volna valamibe, de pittyegni kezdett a telefon. Sms, messenger, mail, telefon és már ugrunk is, hátha valami fontos. A figyelemelterelés pedig csökkenti az eredményességünket.

(Utóbbit tökéletesen sikerült is rögtön szemléltetnem az imént. Ahogy befejeztem ezt a mondatot és épp egy idézetet lapoztam fel a könyvben, csipogott a telefonom, hangról már tudtam, hogy Slack-en jött üzenet és mégis vettem is a kezembe a mobilt, hogy elolvassam. Pedig este hét óra van és pontosan tudtam, hogy semmi halaszthatatlan nem lehet, ott a blog dolgait egyeztetjük a lányokkal, nyilván bármi ráért volna...Hopp, már ki is estem egy teljesen lénytelen dolog miatt kb negyed órára.)

A szerzők az időmenedzsment szakértői. Az általuk leírt 5 döntés módszerének célja, hogy az eredményességünket növeljük akár egyéni, akár csapat szinten. Segít időnket és energiánkat tudatosan beosztani, ezáltal növelve a teljesítményünket. Ha úgy érzed, hogy folyamatosan betemetnek a tennivalók, ez a könyv tutira neked való! Számos gyakorlati tanáccsal lát el, melyeket azonnal tudunk alkalmazni.

"Könyvünk célja, hogy kiszabadítson a kavicsok alól, hogy vehess egy hatalmas mély lélegzetet, és újra élni kezdj. Segíteni fogunk, hogy kiásd magad. Alapelveket, módszereket és észközöket vázolunk fel számodra, amelyekkel megváltoztathatod a hibás képletet. Megmutatjuk az ösvényt, amelyeken haladva felülkerekedhetsz a nyakadba zúduló feladatok zsarnokoskodásán. [...] Minden fejezet egyszerű, de roppant hatékony és azonnal alkalmazható módszereket vázol fel, amelyek jelentős változást idéznek majd elő az életedben."

Számomra a legijesztőbb adat, hogy a figyelmünket elterelő különböző tényezőknek köszönhetően az időnk nagyjából 40%-át nem fontos dolgokra fordítjuk. Olyanokra, mely magunk és környezetünk számára is lényegtelen. Ezt a számot egy hat éven át tartó és minden kontinenst átívelő kutatás igazolja, melyben 351 ezer embert kérdeztek meg. Ez brutálisan sok. Felmerül a kérdés, hogy mire lennénk képesek, ha ezt a 40-60-as arányt csak akár kicsivel is feltornáznánk, akár 30-70-re vagy 20-80-ra?

A könyv kiindulópontja, hogy ezen arány elmozdításával minden ember alkalmas kivételes teljesítményre. Ehhez három fő csoporttal ismertet meg, ahol érdemes képességeinket fejleszteni: döntés-, figyelem-, energiamenedzsment. Ehhez lát el minket a kötet 5 döntéssel, melyek következetes alkalmazása segíteni fog ezek fejlesztésében. Világszerte több tízezer különböző szituációkban dokumentált eset bizonyítja, hogy a módszer működik.

„Az 5 döntés című könyv által csökken a stressz az életedben. A napi huszonnégy órás elérhetőség világában képes leszel eldönteni, hogy mik azok a dolgok, amikkel érdemes foglalkoznod, ahelyett hogy megpróbálnál mindent megcsinálni. Ezek a módszerek hozzásegítenek, hogy napjaid az értékteremtés sikerélményével érjenek véget.”Kevin Turner, operatív igazgató - Microsoft

Az 5 döntést próbálom tömören összefoglalni, egy kis ízelítőt mutatni, hogy legyen egy kis rálátásotok, hogy mi az, aminek a változtatásában segíthet ez a kötet. Én mindenképpen bárkinek bátran javaslom, én is igyekszem az olvasottakat bevinni a hétköznapjaimba. Sajnos nálam is előfordul, hogy úgy érzem betemet a tennivaló. Család, barátok, főállású munka, KultúrPara, háztartás...örülnék pár extra percnek, órának minden nap. :)

doors-1767559_960_720.jpg

Döntésmenedzsment

1. Válaszd a fontosat, ne a sürgős irányítson!

A könyvben felvázoltak alapján mérlegelni tudjuk, hogy mi sürgős és mi fontos. Ehhez definiálják ezt a két fogalmat és részletezi, hogy mit és mi alapján rangsoroljunk: sürgős, amiről úgy érezzük, azonnal meg kell csinálnunk, tekintet nélkül arra, hogy hatással van-e az eredményeinkre és fontos, amit ha nem teszünk meg, súlyos negatív következményei lesznek az eredményességünkre. Ehhez meg kell tanulnunk tudatos és felelősségteljes döntéseket hozni. Milyen könnyen hangzik, ugye? Hát, súgok, nagyon nem az, de a könyv ad egy löketet hozzá, hogy könnyebb legyen és, hogy megértsük mit is jelent.

2. Tedd magasra a lécet, ne fogadd el a középszerűt!

A kötetben találtak alapján be kell azonosítanunk, hogy melyek a legfontosabb szerepek az életünkben. Pl anya, feleség, tanár, barát, mérnök, stb. Ezekhez szerepleírásokat készítünk és megnézzük mennyire vagyunk elégedettek az adott szerepben nyújtott teljesítményünkkel, majd célokat határozunk meg, melyek segítenek, hogy agyunk eredményesebben tudjon működni. Ez sem épp a legkönnyebb feladat, néha a tükörbe nézni bizony fájdalmas...

Figyelemmenedzsment

3. Ütemezd a nagy köveket, ne bajlódj a kavicsokkal!

Hetente és naponta is szánjunk időt a tervezésre, hogy a legfontosabb dolgok kerüljenek előtérbe. A javaslat szerint a heti terv elkészítésére szánjunk 30 percet, a napi tervekre pedig 10-10 percet. A tervezéssel pedig hasznosan spórolhatunk időt, mert a következetes tervezés és végrehajtás előrébb visz minket a kivételes eredmények elérésében.

4. Urald a technológiát, ne az uraljon téged!

Fordítsd előnyödre a technológiát, ne hagyd, hogy ellened dolgozzon. Egyszerűen hangzik, nem? Korábban már említettem, hogy a közösségi média és a további elektronikus üzenetek, értesítések veszélyeztetik a hatékonyságot. A kötetben javasolt módszerekkel megszüntethetjük a függőséget. Szűrőket és szabályokat állíthatunk fel magunknak, hogy csak a fontosakkal foglalkozzunk és ne veszítsünk értékes időt a feleslegesre, amely nem visz minket előbbre.

Energiamenedzsment

5. Töltődj fel, ne égj ki!

Ahhoz, hogy agyunk optimálisan működjön, ezáltal jó döntéseket hozzunk, fontos, hogy legyen energiánk. A rohanó világ magas nyomást helyez ránk és, ha folyamatosan pörgünk, sokszor feleslegesen, akkor könnyen kiéghetünk. Erre is olvashatunk egy módszer, mely megtanít következetesen feltölteni és fizikai és mentális tartalékainkat is. Fontos a testmozgás. Ilyenkor sokan rögtön úgy reagálnak, hogy irodai munka, nem tud mozogni, stb. Ez nem kifogás. Elég akár óránként 5 perc séta, pár guggolás, egy kis nyújtás, hogy az agyunk jobban aktivizálja magát.

Ezek csak nagyon vázlatosan szemléltetik az 5 döntést, hiszen a kötetben gyakorlati példákon látjuk, hogy miként is működnek. Ha következetesen alkalmazzuk a kötetek, akkor a magánéletben és a szakmánkban is jobb eredményeket fogunk elérni és minden nap végén úgy hajthatjuk álomra a fejünket, hogy sikeres napot zártunk.  

stop-3089945_960_720.jpg

„Az 5 döntés gyakorlatias megközelítése ahhoz is hozzájárul, hogy vezetőként olyan szervezeti kultúrát alakíts ki, ahol az emberek a tőlük telhető legmagasabb szinten teljesítenek. Olvasd el a könyvet, és segíts a munkatársaidnak, hogy a megfelelő dolgokkal foglalkozzanak!” 

Ken Blanchard, az Egyperces menedzser társszerzője

3831379_5.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Uzletikonyv.hu!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Szólj hozzá!

Lúzerek és a 42 ezer villanypózna esete

2019. március 20. 00:08 - Carbonari

Könyvajánló - Eduardo Sacheri: Lúzerek éjszakája

luzer1.jpgMi történik, ha a kisembert hülyére veszik?
A művelet jogilag rendben van, de etikátlan,
a kisember pedig úgy dönt, hogy bosszút áll és visszaszerzi azt, ami az övé.
Még akkor is, ha ehhez aprólékosan meg kell vizsgálni 42 ezer darab villanypóznát. 

Tovább
Szólj hozzá!

A megszállás és felszabadulás drámája

2019. március 19. 07:56 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Robert Kershaw: Egy utca Arnhemben

Egy megszállás és felszabadulás emberközeli hangvételű története egyetlen város, egyetlen utca házról házra történő harcán át a második világháborúban, valahol Hollandiában...1411811292264_wps_43_netherlands_april_14_afte.jpg

Tovább
Szólj hozzá!