Az árnypiac kísértetei

2020. június 06. 07:07 - GReni

Könyvajánló - Az árnypiac kísértetei (Cassandra Clare, Maureen Johnson, Robin Wasserman, Sarah Rees Brennan, Kelly Link)

A világon milliók rajonganak az Árnyvadász univerzum lakóiért és kalandjaikért. Az árnypiac kísértetei novelláskötetben tíz történet repíti vissza az olvasókat A Végzet Ereklyéi, a Pokoli szerkezetek és a Gonosz fortélyok hőseihez.

cropped-tumblr-withoutwords1-1_1.jpg

A világon milliók rajonganak az Árnyvadász univerzum lakóiért és kalandjaikért. Az árnypiac kísértetei novelláskötetben tíz történet repíti vissza az olvasókat A Végzet Ereklyéi, a Pokoli szerkezetek és a Gonosz fortélyok hőseihez.

A rajongók ezúttal egy különleges illusztrációkkal ellátott novelláskötetben merülhetnek el. A kötet kétféle kiadásban jelent meg, a másodikban találhatóak Davood Diba meseszép illusztrációi. A teljes élmény kedvéért én azt javasolnám, hogy a korábbi sorozatokat olvassátok először, bár akadnak apróbb spoilerek, lényegesek csak az utolsó két novellában vannak, amelyek sokat elárulnak az Éjsötét királynő (Gonosz fortélyok) című kötetről.

A tíz novellának egy összekötő kulcsszereplője van, ő Jem Carstairs, azaz Zakariás Testvér. A történetek az egykori árnyvadász néma testvérré válását mutatják meg, miközben számos jól ismert (és néhány még kevésbé ismert) karakter keresztezte az útját. A történet pedig tele van az univerzum izgalmas lényeivel, árnyvadászokkal, tündérekkel, vámpírokkal, vérfarkasokkal, boszorkánymesterekkel, nekik köszönhetően pedig kalandokban gazdag órák várnak az olvasókra. Közben pedig elmerülhetünk Jem, Tessa és Will szerelmi háromszögében, valamint megtudjuk, Jem miként kutatott két évszázadon keresztül egy titokzatos, rejtett árnyvadász-vérvonal után.

Novellásköteteknél szerintem szinte lehetetlen, hogy valakinek az összes történet egyaránt elnyerje a tetszését. Igaz volt ez rám is. Valamelyik hibátlan volt, valamelyik izgalmas, félelmetes, szomorú, és némelyik sajnos nekem kicsit unalmas, de az biztos, hogy mindegyik adott valami pluszt, egy titkot, egy érdekességet, a már megismert személyek útjához.

Az alább olvasható fülszöveg már ad némi ízelítőt a sztorikból, én ezt kiegészíteném annyival, hogy mesélek a kedvencemről a kötetből.

"Az alvilágiak mágikus tárgyakat adnak-vesznek, sötét üzleteket kötnek, és a nephilimek elől gondosan rejtegetett titkokat rebesgetnek. Két évszázadon át rendszeresen megfordult itt más is – egy vendég a Csontvárosból, az árnyvadászok világának szívéből. Néma testvérként Zakariás a nephilimek törvényeire megtartására esküdött fel. Valaha azonban Jem Carstairs néven árnyvadász volt, örök szerelme pedig egy boszorkánymester, Tessa Gray. Jem az évek hosszú során számos város árnypiacán keres egy relikviát a múltból.

Kövesd Jemet, és miközben az eseményekhez az árnypiacokon zajló sötét ügyletek szolgáltatják a hátteret, olvashatsz Anna Lightwood kudarcra ítélt szerelméről, Matthew Fairchild nagy bűnéről és Tessa Gray tetteiről a világháborúban.

Valentine Morgenstern vásárol egy lelket a piacon, az ifjú Jace Wayland pedig szerető otthonra lel.

Valahol, valamelyik piacon lapul egy elveszett örökös, de találkozhatunk egy hőn szeretett kísérlettel is, és kiderül, hogy senki nem mentheti már meg azt, aki eladta a szívét. Még Zakariás testvér sem."

47583292_1343004295834856_792548421223417709_n.jpgForrás: instagram.com/dibadavood/

Az elveszett ország című novella 2012-ben játszódik és a történet középpontjában Alec Lightwood áll. Jem és Tessa a segítségét kéri, be kéne jutniuk újabb nyomokért Buenos Aires árnypiacára, melyet egy vérfarkas ural. Kapunk először egy mókás jelenetet Magnus, Alex és a kicsi Max mindennapjaiból, majd útnak indul Buenos Airesbe Lily-vel, a New York-i vámpírok vezetőjével. A városba érve szörnyű dolgokkal találják szemben magukat. Az Intézet aljas dolgokat művel, az alvilág számára az árnypiac ad menedéket, de most vérfarkas nők tűnnek el sorban. Olyanok, akik segítették az árvákat. Megismerik az ötéves Rafaelt, akiről kiderül, hogy ő maga is árnyvadász, akinek szülei meghaltak az Intézet elestekor és több társával együtt az egyik most eltűnt vérfarkas gondozta.

Alec a regények során egyre erősebbé vált. Az önmagával, érzéseivel viaskodó kölyökből szép apránként egy szimpatikus, jószívű, de szigorú árnyvadásszá vált, aki nem tűri az igazságtalanságot. Kivívta a tiszteletet az árnyvadászok és az alvilágiak között is és most sem kell benne csalódnunk. Elhatározza, hogy kideríti mi történik itt és segít a helyieknek. A kaland izgalmas és kifejezetten jót tettek az időnként komor, zsarnokságot bemutató történetnek Lily könnyed, vagány, bohó beszólásai. Közben egy tündér történetén keresztül újabb fontos nyomokra bukkannak a titokzatos Herondale vérvonalról, valamint Jem és Tessa idillijéből is kapunk szeleteket, miközben megtudjuk Rafe miként bővítette Alec és Magnus bájos családját.

"Rafael sötét, komoly tekintete megint Alecen állapodott meg. A fiú egy hosszú pillanatig mozdulatlanul állt, aztán ellentmondást nem tűrő mozdulattal felemelte mindkét karját. Alec annyira megszokta a gesztust Maxtől, hogy gondolkodás nélkül felkapta Rafaelt.

Nem is hasonlított arra, amikor a kicsi, pufók, mindig nevető Maxet tartotta az ölében. Rafael borzasztóan sovány volt. Alec érezte a kiugró csontokat a hátában. A fiú nagyon mereven tartotta magát, mintha valamilyen szörnyű megpróbáltatást kellene kiállnia. Alec akár ha egy kis szobrot tartott volna a kezében, egy szobrot, amit rettenetesen sajnált, és amivel egyelőre nemigen tudott mit kezdeni."

Közben sorra bukkannak elő a titkok, amik még érdekesebbé teszik a szereplők múltját, jelenét, jövőjét. Egy-egy gyengébb novellát leszámítva, szerintem ez a kötet szuper kiegészítése a sorozatoknak. Mindig örömmel merülök el az Árnyvadász univerzumban, izgatottan várom a folytatást.

8616_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző csapatának!

Fordító: Kamper Gergely

A kötet borítójára kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

A királynő méregkeverője

Fagy és csillagfény udvara

Szólj hozzá!

Pszichothriller, fekete humor és skizofrénia. Mi kell még?

2020. június 04. 07:21 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Bobby Hall: Szupermarket

A Szupermarket fekete humorú pszichológiai thriller, az őrület és a kreativitás lényegének élveboncolása.

1_167.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Megérkezett Az Éhezők Viadala hivatalos előzményregénye

2020. június 03. 07:44 - GReni

Könyvajánló - Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája

"A becsvágy hajtja.
A küzdelem élteti.
De a hatalomnak megvan az ára."

fokep_77.jpg

Suzanne Collins Az éhezők viadala trilógiájával letarolta a világot. Milliószámra gyűjtötte a rajongókat a kötet és a belőle készült film is. Egy érdekes, izgalmas sorozat egy pusztuló világról, ahol a félelem, a kegyetlenség uralkodik, de szerencsére akad pár bátor harcos, akik mindent megtesznek az elnyomás ellen, hogy megvédjék szeretteiket, barátaikat. Tavaly gyönyörű keménykötéses kiadásban jelent meg a rajongók legnagyobb örömére. Ha eddig nem olvastad a trilógiát, íme egy kis ízelítő:

Az ​éhezők viadala (1. rész)

Futótűz (2. rész)

A kiválasztott (3. rész)

Már tavaly, amikor bejelentették a kötet megjelenését nálam kívánságlistára került a könyv. El sem olvastam a fülszöveget, bőven elég volt annyi, hogy az Énekesmadarak és kígyók balladája a trilógia előzményregénye. Amint meghozta a futár, gyakorlatilag mindent félredobva belevágtam az olvasásba. Voltak félelmeim, mert nekem nagyon tetszett eddig a sorozat, féltem, hogy ez a kötet nem fogja hozni ugyanazt az élményt. Szerencsére tévedtem, öt csillagosra sikerült.

Tíz év telt el Panem Sötét Napjai óta, amikor a körzetek fellázadtak az elnyomó Kapitólium ellen és kitört a háború, mely a Kapitólium győzelmével zárult. Azóta, hogy a körzet lakóit emlékeztessék rá ki uralkodik felettük, minden évben megrendezik az Éhezők Viadalát, mely háborús jóvátétel, melyben elveszik a körzeti ifjak életét az elveszett kapitóliumi életekért cserébe. Mind a 12 körzetből kiválasztanak egy-egy fiút és lányt, hogy aztán összeeresszék a huszonnégy fiatalt egy élet-halál harcra, ahonnan csak egy győztes kerülhet ki.

A kiválasztottakkal úgy bánnak, mint az állatokkal. Koszos, büdös marhavagonokban, láncra verve szállítják őket a Kapitóliumba, ahol az állatkert majomketrecébe hajítják őket, hogy a lakók kedvükre megcsodálhassák őket. Napokon át nem adnak nekik enni, és csupán egy kupac szalmát kapnak, amin aludhatnak, van némi vizük és ennyi.

A világ még nem állt teljesen a helyére a lázadások óta, számos helyen romok, összedőlt épületek, nyomor, éhezés. A 13. Körzet, s vele a nagyra becsült és nívós Snow család hatalmas vagyona is odalett. A háború során árvává lett Coriolanus Snow-t és unokatestvérét, Tigrist nagyanyjuk neveli. Próbálnak boldogulni, miközben igyekeznek fenntartani a látszatot, hogy még mindig jómódban élnek.

young-president-snow-in-hunger-games-prequel.jpgAz ifjú Snow az Akadémián tanul, de ha tovább szeretne tanulni nem elég a jó jegy, valami többet kell letenni az asztalra az egyetemi ösztöndíjhoz. Ehhez kapóra jöhet neki a hamarosan megrendezésre kerülő 10. Éhezők Viadala, ahol ez lesz az első alkalom, hogy a kiválasztottak egy-egy mentort kapnak maguk mellé. A viadal nem elég népszerű, úgy látják a fejesek, hogy így nem tölti be elrettentő szerepét. Abban bíznak, hogy a kapitóliumi fiatalok talán vonzhatnak néhány nézőt. Coriolanus-nak akad pár ötlete, amelyekkel növelhetnék a nézettséget, például, ha lehetne fogadni a győztesre, akárcsak egy lóversenyen.

Snow meglátja a lehetőséget a dologban és arra törekszik, hogy a lehető legnépszerűbbé tegye a mellé osztott kiválasztottat, aki már a kiválasztásnál bebizonyította, hogy imádja a kamera, a színpad. Szemtelen, vadóc, lázadó, aki a kiválasztáskor a polgármester lányának nyakába hajít egy kígyót, majd a színpadon szivárványszínben pompázó fodros ruhájában magához veszi a mikrofont és énekelni kezd a közönségnek. 

A fiúnak nincs más dolga, mint a tizenhat éves Lady Gray-ből győztest kell faragnia. Az esélyek nem mellettük szólnak, de reménykednek és a végsőkig küzdeni akarnak. De vajon a fiú sikerrel jár és győzelemre segíti a lányt? Aki olvasta Az éhezők viadala trilógiát, sejtheti a kérdésre a választ, viszont, aki most először vesz a kezébe Collins regényt és kedveli ezt a műfaj, az ezt a könyvet is szeretni fogja, és tutira rendeli majd mellé a trilógiát is. Nagyon jó, olvasmányos stílus, szuper világépítés, érdekes, színes, izgalmas karakterek. És bár egy rettentő embertelen és kegyetlen helyzet a viadal, egy elnyomó rezsim brutális eszköze a hatalomfitogtatásra, mégis akadnak a kötetben szép pillanatok, melyek mosolyt csaltak az arcomra.

Tetszett, hogy Coriolanus-on keresztül megtudjuk milyen volt a lázadás, a harcok, s hogy milyen volt éhezni, fázni, rettegni, hallgatni a bombázásokat és elveszíteni szeretteket, barátokat. Azt is láthatjuk, hogy bár eltelt tíz év a Kapitólium győzelme óta, még nem állt helyre a rend. A hatalmuk megszilárdítására eszközként használják ezt a kegyetlen módszert. A srác is eleinte csak eszközt lát a lányban, egy tárgyat, ami az övé és, ami segítheti a céljai elérésében. A lány győzelme jelentheti az esélyt, hogy kitörjön szorult helyzetéből, ám nem várt fordulat még számára is, hogy megkedveli a 12. Körzet kiválasztottját, Lady Gray-t. Sőt, még ő is igazságtalannak és elítélendőnek tartja az egész szituációt.

Mivel én olvastam a trilógiát, tudom milyen szerepe lesz később azokban a kötetekben a már idős Coriolanus Snow-nak és, ahogy olvastam a könyvet, végig az pörgött a fejemben, hogy bár ott van a srácban a vágy, hogy hatalom legyen a kezében, azért ő egy jólelkű kölyök és vajon milyen borzalmas dolognak kellett történnie vele ahhoz, hogy azzá a szörnyeteggé váljon, akit megismertünk a három kötet során?

A kérdésemre megkaptam a választ, megismertem jobban a fiatal Snow-t, a féltékeny, irigy srácot, aki a hatalom megszállottja. Aki nem fél bemocskolni a kezét, ha az érdeke úgy kívánja. Menet közben a háború megismerése mellett betekinthetünk egy kicsit a Békeőrök mindennapjaiba is és az apró ütközések felidézik a trilógiát is. 12. Körzet, a Perem, a tó, a fecsegőposzáták, A bitódal. Izgalmas, fordulatos regény, mely tökéletes lezárást kapott. Remélem Suzanne Collins tervei között szerepel még pár izgalmas panemi történet, örömmel merülnék el még párszor ebben a világban.

suzanne_collins_enekesmadarak_es_kigyok_balladaja_b1.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordította: Farkas Veronika

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Illusztráció Coriolanos Snowról: Charles Chaisson 

1 komment

A pénz áldás vagy átok?

2020. június 02. 13:47 - Carbonari

Könyvajánló - Csóka Judit: Mesék a pénzről

mese_1.jpgMi ma pénz? Boldogít-e? Lehet-e pénzen becsületet venni? 
Öröm, bánat? Mitől lett a 21. századra a legfontosabb 
értékmérő a pénz?
Erről, és sok minden másról próbál szemeket felnyitogatni 
Csóka Judit, meséken keresztül. 

Tovább
3 komment

Az univerzum is átállt a sötét oldalra?

2020. június 01. 07:01 - Tibitron79

Könyvajánló: Richard Panek: 4% univerzum

„A fizikusokat nem a vonzza a fizikában, hogy megérthetik, amit már eddig kiderített a tudomány, hanem az, hogy így esetleg rajtakaphatják a világegyetemet, ahogy épp valami képtelenséget művel.”

1_163.jpg

A Hubble egyik képe - a fényes objektumok mindegyike egy-egy galaxis, sokmillió csillaggal és bolygóval.

Tovább
Szólj hozzá!

A békéhez hány embernek kell meghalnia békeidőben?

2020. május 31. 06:39 - Carbonari

Könyvajánló - Rhys Bowen: A toszkán gyermek

toscan.jpgA múlt kísérteni kezd a jelenben, amelyhez elég egy embernek érdeklődnie Hugo Langley után azon a helyen, ahol valamikor ez az angol pilóta lezuhant. A csontvázak pedig potyogni kezdenek azokból a bizonyos szekrényekből... 

Tovább
Szólj hozzá!

Jóga nem csak hajlékonyaknak!

2020. május 29. 07:21 - GReni

Könyvajánló - Max és Liz Lowenstein: Jóga nem csak hajlékonyaknak!

"Úgy érzed, a jógát nem neked találták ki, hisz sosem tudtad megérinteni a lábujjad hegyét? Vágyakozva nézed a jógaterem akrobatáit? Ez a könyv bebizonyítja, hogy idővel és türelemmel egyre rugalmasabbá válhatunk a jóga segítségével."

meditate-4246236_960_720.jpg

A kötet szerzőpárosa Max és Liz Lowenstein. Mindketten már fiatalon megismerkedtek a jógával, de csupán később vált igazi szenvedélyükké és rengeteg embert fertőztek meg vele. Ezt igazolja az Instagram fiókjuk is, ahol több mint egy millió ember követi őket és osztja meg velük tapasztalataikat. A kötet is velük kezdődik. Az első oldalakon előtt és utána fotókat láthatunk olyan átlagemberek történeteivel, akiknek megváltoztatta mindennapjait a jóga.

b1nmcqu2p0s_sy600.jpgKötetükben, mely a Jóga nem csak hajlékonyaknak! címet viseli megmutatják, hogy bárki és bármikor elkezdhet foglalkozni a jógával, ha szeretne rugalmasabbá válni. Bármilyen testi adottságaiddal nagyszerű eredményeket lehet elérni, idő és kitartás kell csupán. Az első fejezetben részletesen elmagyarázzák mit jelent a hajlékonyság, hogy miért fontos az egészséges gerinc, majd megmutatják milyen eszközökre lesz szükségünk, aztán pedig jönnek az alappózok. A kötetben minden mozdulatsort fotókkal és alapos leírásokkal láttak el, így könnyedén magunkévá tehetjük a mozdulatokat. És azt is megtudjuk, hogy milyen pozitív hatásai vannak egy-egy póznak mind fizikailag, mind mentálisan.

Bármilyen sportról, mozgásról beszéljünk, mindig elengedhetetlen a bemelegítés, hogy megelőzzük a sérüléseket. Sokan azt gondolják, hogy a jóga szinte nem is tűnik igazán mozgásnak, vagy csak nagyon szelídnek, de valójában alaposan megdolgoztatja, megnyújtja az izmokat, igénybe veszi az ízületeket, ezért kulcsfontosságú a bemelegítés. Ezután jön pár légzőgyakorlat és máris elmerülhet az olvasó a mozgáskultúrában.

A szerzők úgy állították össze a kötetet, hogy a gyakorlatok minden szinten végezhetők legyenek. A kezdők, a középszinten járók és a haladók is hasznosítani tudják a benne rejlő feladatokat. Valamint a részletes leírásoknak köszönhetően sérülések nélkül jógázhatunk és fejlődhetünk lépésről lépésre.

20200505_154630.jpg

Talán az egyik legjobb jógakönyv, ami eddig a kezembe került. Részletes és pontos információk, hogy mit és miként végezzünk. Tetszik, hogy minden mozdulatsor három szintre van bontva és senki nem várja el, hogy egyik napról a másikra a nyakunkba vegyük a lábunkat. Kevesebb a spiritualitással kapcsolatos rész, mint a legtöbb hasonló könyvben, itt inkább maga a mozgáskultúra van a középpontban. Engem gyanítom ezzel vett meg a szerzőpáros.

joga_nem_csak_hajlekonyaknak_borito_600rgb.jpgA kötetet a Bioenergetic Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordító: Juhász Gabriella

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

A gyógyító jóga kézikönyve

Jóga kézikönyv: összhangra tanítás egyszerűen, közérthetően

Szólj hozzá!