Bal kézzel egy jobb világban?

2017. augusztus 13. 00:06 - Arthur Arthurus

1964 óta tartják augusztus 13-án a balkezesek világnapját. Nézzük meg egy kicsit, mi is a tényállás a balkezesekkel ma, hogyan viszonyultak hozzájuk régen, és mégis, honnan ered az, hogy csodabogárnak nézik őket?

Én is balkezes vagyok, és a családban elég sok a balkezes. Négyen vagyunk testvérek, legidősebb testvérem szintén balkezes, másik testvérem párja is, és a gyerekeik között is egy-egy balkezes akad. Szerencsére mi már nem tapasztaltuk meg az elnyomást, ami a szüleink idejében még rendszeres volt. Bár a nagyszüleim teljesen ki voltak borulva, amikor megszületett legidősebb testvérem, és kiderült, hogy balkezes. Nagyapám magából kikelve üvöltött anyámmal, hogy te csak rábeszéled! Nagyanyámnak pedig akkora gond volt ez, végül a munkahelyén egy kolléganője közölte vele: Erzsikém, ne engedjétek! Le kell kötözni a kezét most! Az én unokám is ilyen elfajzott lett, de nem engedtük! Anyám szerencsére kiállt a nővérem mellett, és nem engedte, hogy lekötözzék a bal kezét, átszoktassák, stb, és végül nagyszüleim sem szóltak egy szót sem, amikor belegondoltak, hogy milyen lenne, ha nekik meg a jobb kezüket kötözték volna le valami hülyeség miatt. Szerencsére már az iskolákban sem szoktatták akkoriban át. Aztán mire jöttem én, már nem is okozott fejfájást sem, hogy én is balkezes lettem.

Mindig is voltak olyan hangok, amelyek az elfogadás mellett érveltek, de persze az uralkodó nézet sosem ez volt. Gondoljunk csak bele, a nyelvünkben is bal, balszerencse, kétbalkezes, ballábas, baljós, balsors... mind-mind valami negatív dolgot fejez ki, míg a jobb már nevében is jobb. És nem csak a magyarban van így. Persze ez a megkülönböztetés nem csak a nyelvben figyelhető meg: sok területen, pl. Indiában és az arab országokban is enni kizárólag jobb kézzel szabad, a bal kéz tisztátalan. Indonézia területén is tiltották a balkezességet, egyes afrikai törzseknél pedig egyenesen roncsolták, ha valakinek az volt a domináns keze: leforrázták, forró homokba dugták.

Hogy ez az ellenszenv egészen pontosan hová vezethető vissza, az egy jó kérdés. Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy az emberek soha, sehol nem nézték jó szemmel a kisebbségeket, a másságot, nyilvánuljon meg az bármiben, vallásban, kinézetben, szexualitásban, vagy domináns kézben. A balkezesek pedig mindig kisebbségben voltak a jobbkezesekkel szemben. Minden természeti csapásért és balszerencséért a kisebbséget hibáztatták mindig is. Ha épp nem volt egy másik vallású közösség (mert a legutóbbi aszálykor kivégezték/elüldözték őket már), vagy bármi más, akkor kerestek egy olyat, akinek a bal keze volt az ügyesebb. Rengeteg elmélet is született híres "tudósok" és filozófusok tollából, az első önálló magyar lexikon, a Pallas pl. egyenesen azt írja, hogy a balkezességről idejekorán le kell szoktatni a gyermeket, és hogy a műveletlen népfajoknál és a bűntetteseknél igen gyakori a balkezesség. Cesare Lombroso olasz orvos kutatásaira támaszkodik ez a tévhit: szerinte a bűnözők között igen nagy arányúak a balkezesek (ez azért volt lehetséges, mert mint mindig és mindenhol, a bűnözők sokszor az alacsonyabb, szegényebb néprétegek közül kerültek ki, akik egyedül, az utcán nevelkedtek. Őket senki nem szoktatta át, mint volt az a rendes polgári/nemes/paraszti családoknál), és hogy a nők sokkal hajlamosabbak rá, mint a férfiak. Ez utóbbi sem igaz, a balkezesek között több a férfi, mint a nő. Lombroso az 1876-ban megjelent könyvében így fogalmaz:

"Nem feltételezem, hogy valamennyi balkezes gonosztevő, csak azt mondom, hogy a balkezesség, ami még sok más tényezővel kapcsolatba hozható, előidézheti az emberi nem legnagyobb gyarlóságait."

Egy francia orvos, Victor Galippe ennél is tovább ment: azt mondta, hogy mindenki, aki fizikailag eltér a szokásostól (eggyel több ujj, lábujj-öszenövés, szeplő, balkezesség, előreálló fogsor, bármilyen apró vagy nagyobb testi torzulás), az annak a jele, hogy az az ember romlott, erkölcstelen, gyengébb intellektusú, sőt: degenerált. Különösen veszélyesnek tartotta a balkezeseket. Dr. Wilhelm Friess, Freud egyik közeli barátja pedig egyenesen szexuális összefüggést látott a balkezességnél. (Freud barátjaként, mégis mi mást?...) Ha ekkora szaktekintélyek állítják a balkezesség veszélyességét, ne csodálkozzunk, ha a szülők, tanítók minden eszközt bevetve le akarták szoktatni róla a gyermeküket...

Ugye érthető, ha ezekre, mint balkezes, csak annyit mondok: anyátokat. 

Persze nem volt mindenki ennyire szélsőséges, Sir Thomas Browne már az 1600-as években védelmébe vette a balkezeseket a babonákról, áltudományokról, népi hiedelmekről szóló könyvében. Természetesen nem lett egy bestseller könyv akkoriban. De a francia Rousseau is azt javasolta, hogy hagyják, hadd használja a gyermek szabadon azt a kezét, amelyiket akarja.

Miért lesz valaki balkezes? Ezt még homály fedi, számos elmélet van rá, sokak szerint a bal- és jobbkezesség fokozatosan alakult ki, őseink igen sokáig kétkezesnek számítottak. Valamikor 6-7 ezer évvel ezelőtt tolódhatott el jobbra az egész, talán egy mutáció következtében. Az biztos, hogy a géneknek is köze van hozzá, de az is biztos, hogy nem csak annak. Létezik egy gén, amely kétféle formában van jelen: az egyik a jobbra tolódásért, a másik a balra tolódásért felel, és az emberek többségében a jobbra tolódás a domináns. Viszont ahol hiányzik ez a gén, ott átveszi a szerepét a másik, amely balra tolódik. De más is van a háttérben, mert ha kizárólag a géneken múlna, akkor az egypetéjű ikreknek ugyanazon kezük lenne a domináns, de ez nem feltétlen van így. Számtalan olyan egypetéjű ikerpár van, ahol az egyik bal, a másik jobbkezes. Van orvos, aki a magzat méhen belüli elhelyezkedését is az okok között említi, más születéskori oxigénhiányra, vagy hormonális hatásokra vezeti vissza a balkezességet. Általában igaz az, hogy a balkezeseknél a jobb agyfélteke, a jobbkezeseknél pedig a bal agyfélteke a dominánsabb, de ez sem feltétlenül van így minden esetben. Közhely, hogy a balkezesek kreatívabbak, a jobbkezesek pedig racionálisabbak: ez sem törvényszerű, sőt, semmi nem támasztja alá.

Manapság a felnőtt lakosságban a balkezesek aránya 8-15% között mozog, és gyakoribb az epilepsziások vagy Down-szindrómások, autisták körében. Arányaiban ritkábban fordul elő a balkezesség Európában, Észak-Amerikában és Afrikában, mint Ázsiában, Dél-Amerikában és Ausztráliában. Egy statisztika szerint évente 20-25 ezer balkezes ember hal bele abba, hogy jobbkezeseknek szánt eszközt, szerszámot használ. Szinte minden hétköznapi eszközből kapható balkezes változat is, viszont sokkal drágább. Hátránya még a dolognak, hogy nálunk írás közben a balkezesek eltakarják a kezükkel a már leírt szöveget, elmosódhat, és kényelmetlen irányba halad. Persze akad előnye is a balkezességnek, elsősorban a sportban, illetve tény, hogy a balkezesek jobb keze sokkal erősebb és ügyesebb, mint a jobbkezesek bal keze - köszönhető ez jobb oldali világunknak. Mondjuk a blog esetében pont, hogy mi, balkezesek vagyunk többségben, ugyanis hármunk közül (a vendégposztolókat nem számítjuk bele) ketten balkezesek vagyunk :)

A domináns kézhasználat nem kizárólagos, létezik egy teszt, amely 10 tényező alapján rangsorolja, ez az Edinburgh Handedness Inventory. Tíz tevékenységet sorol fel, nekünk pedig csak arra kell válaszolni, hogy ezeket mindig ballal, inkább ballal, bármelyikkel, inkább jobbal, vagy mindig jobbal végezzük-e.

Írás, rajzolás, dobás, ollóhasználat, fogkefehasználat, késhasználat, kanálhasználat, seprűfogás (domináns kéz van felül), gyufa meggyújtása (amelyikben a gyufaszál van), doboz kinyitása (amelyikkel nyitjuk).

Én ez alapján 100%-ig balkezes vagyok, persze a mindig ballalt úgy kell értelmezni, hogy ha választhatok, akkor ballal, mert kényelmetlenebb, ügyetlenebb a másikkal. De akad olyan helyzet, amikor a jobb kerül mégis előtérbe, pl. ha a bal kezemben van valami, és elém gurul egy labda, akkor azt jobb kézzel fogom visszadobni, bár úgy kevésbé tudok célozni is :) Egyébként jobban szeretek táskát vagy vödröt vagy bevásárláskor kosarat, vagy bármit jobb kézben vinni, mert a bal, az ügyesebb kezem így szabad, ha bármi történne, ügyesebb vagyok azzal. Viszont az érdekes, hogy egeret kizárólag jobb kézzel tudok irányítani. Egyszerűen az iskolában is így volt, és nem tehettük át a másik oldalra, így szoktam meg. Ballal nem is nagyon megy :) De touchpadet laptopon viszont inkább ballal irányítok. Még az is fontos, hogy melyik kezünk van felül, ha karba tesszük, ha fektetett tenyérrel tapsolunk, melyik van felül, vagy melyik szemünkkel kacsintunk, melyik kezünkkel integetünk. És egyéb hozadéka is van, középiskolában matekórán valami geometriai feladat volt, a tanár felrajzolt valamit a táblára, és létre kellett hozni belőle valahogyan valami mást, hogyan csinálnánk. Nagy csend volt, én jelentkeztem, és mondtam, hogy húznék egy egyenes a jobb oldalára, és levágnám vele azt a háromszöget, így megkapnánk, ami kell (már nem emlékszem, mi volt az). A tanár rám nézett, és rögtön megkérdezte: balkezes vagy? Mivel ugyanezt a másik oldalon is megtehettük, akkor is azt kapjuk, de én azt az oldalt emeltem ki kifejezetten :) Családi ebédeknél szokott még problémát okozni, a balkezesek egy oldalra, egymás mellé ülnek, hogy ne lökdössük egymást, illetve ha jobbkezes kezd meg valami tepsis ételt, akkor azt mindig a másik oldalon kezdik, mint ahogy nekünk, balkezeseknek kényelmes lenne, vagy épp fordítva. Ilyenkor megy a morgás, hogy hogy lehet ilyen bénán elkezdeni, megvágni, stb. :) 

Nektek melyik kezetek a domináns? :)

A két agyféltekéről itt olvashattok egy kis érdekességet!

Kövess minket Facebookon!

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9112732832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csudika 2017.08.13. 19:56:00

God kreated some good people. The others are righthanded. ;-)

illiberalisberlo · http://illiberalisberlo.blog.hu/ 2017.08.13. 19:56:12

Regen volt balkezesek boltja. Kiraly nev lenne, hogy elfajzottak boltja :D

illiberalisberlo · http://illiberalisberlo.blog.hu/ 2017.08.13. 20:06:54

Szerintem amit felsoroltál:

Írás, rajzolás, dobás, ollóhasználat, fogkefehasználat, késhasználat, kanálhasználat, seprűfogás (domináns kéz van felül), gyufa meggyújtása (amelyikben a gyufaszál van), doboz kinyitása (amelyikkel nyitjuk).
Én ez alapján 100%-ig balkezes vagyok, persze a mindig ballalt úgy kell értelmezni, hogy ha választhatok, akkor ballal, mert kényelmetlenebb, ügyetlenebb a másikkal.

Összes balkezes, balkézzel csinálja. Nálam a gitár volt a szívás, elkezdtem gitározni. Elmentem tanárhoz közölt, hogy csak jobb kézzel hajlandó tanítani.
Elkezdtem azzal így megy jobb kézzel is. De gyerekkori fotoimon amelyeken lég gitároztam az összesen ballal csapok a hurok közé.
Szóval kb 10 alkalommal volt a végén áthúrozás melyik is a jobb érzés. Végét meg lett két gitár :D
Egy jobbos és egy balos.

Arthur Arthurus 2017.08.13. 20:10:31

@illiberalisberlo: Igen, én is így gondolom, hogy a többség határozottan egyiket vagy másikat preferálja, de biztos vannak olyanok is, akiknél nem egészen egyértelmű (akár átszoktatás miatt is). Nagyanyám féltestvére is átszoktatott balkezes, enni, írni, rajzolni meg ilyesmit jobbal csinál, mert úgy kellett megtanulnia, kötelezték rá, de esztergályosként a szerszámokat és eszközöket ballal használta. Persze megint más, hiszen kényszer hatására evett, írt, stb a jobbal :)

szellemi vébéká 2017.08.13. 20:40:44

engem senki nem szoktatott semmiben jobb kézre, de az egeret és a mobiltelefont (mármint írás és nyomkodás, a telefonáláshoz maradt a bal kéz-bal fül) szinte kizárólag jobb kézzel használom, ballal csak sután megy. sőt, a telefonomon az egyik jobb ujjam lenyomata oldja a zárat. (videókamerát is csak jobb kézzel tudok használni, de abból nincs is balkezes, ezért nincs is lehetőségem választásra) nem is értem, ha mindent bal kézzal csinálok, miért pont ez a kettő megy csak jobbal.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.14. 18:06:57

Sajnos ma is meg vannak azok a dolgok, amik miatt lehet átnevelésről beszélni, meg gyűlölni az embereket. Pedig ez mind kizárólag civilizáltság kérdése.

Arthur Arthurus 2017.08.14. 18:13:20

@Orbán Hazaáruló Viktor: Sajnos igen. Pár éve olyan is volt, hogy (elvileg) okos, tanult szülők (orvos és jogász) gyerekénél a tanítónő viselkedési és tanulási problémákat látott, aztán kiderült, hogy a gyerek balkezes, de az okos és felvilágosult szülők át akarták szoktatni...
süti beállítások módosítása