Különleges látnivalók, kirándulóhelyek Magyarországon

2017. április 26. 00:03 - GReni

Itt a tavasz, mozdulj ki te is!

Remélem hihetünk a meteorológusoknak, és jövő héttől tényleg megérkezik a tavasz 20 fok feletti napi csúcshőmérséklettel és szép napos idővel. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én amint kisüt a nap, örömmel mozdulok ki egy kicsit a szabadba. Nézzünk pár gyönyörű látnivalót, amihez nem is kell messzire utazni!

fokep_5.jpg

Mésztufahegy, Egerszalók

Ez a csodálatos természeti képződmény a Laskó-patak völgyét teszi még páratlanabbá. A föld mélyéről feltörő, közel 70 Celsius-fokos forrás 18 méter magas domboldalon lefolyó vize egy gyönyörű 120 négyzetméteres mészkőlerakódást épített ki, mely évről évre növekszik, hogy egy napon az egész domboldalt maga alá temesse. Ez a sódomb helyi védelem áll, és ha hasonlót szeretnénk látni Törökországba, Pamukkaléba vagy az Egyesült Államokban található Yellowstone Nemzeti Parkba kéne utaznunk.

1_23.jpg

Visegrád, Dunakanyar

Ez a város egy igazi gyöngyszem a Dunakanyarban. Tökéletes találkozása a kultúrának és a természeti látnivalónak: reneszánszkori műemlékek, gyönyörű panoráma, kalandpark és bob-pálya. A Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza az ország egyik legfontosabb turisztikai körzete. Szépen gondozott parkerdők, természeti ritkaságok, vízi- és télisportok lehetőségei, valamint a Fellegvár teszik ellenállhatatlan kirándulóhellyé.

2_12.jpg

Tata, az „Élővizek városa”

Ez a barokk kisváros alig egy órányira fekszik a fővárostól. A legtöbben az Öreg-tó partján álló várról ismerik, de emellett helytörténeti gyűjteményei és geológiai múzeuma is népszerű. Nagy kiterjedésű tavai a horgászat, míg a Fényes strandfürdő a vizisportok szerelmeseit vonzzák a városba. Akik pedig egy hangulatos séta reményében vágnak neki a városnak, árnyas parkokra és tanösvényre számíthatnak.

3_9.jpg

Szalajka-völgy, Szilvásvárad

A Szalajka-völgyben található Európa egyik legszebb természeti képződménye, a Fátyol vízesés. Akad itt még forrás, patak, tisztás, kisvasút, kilátó, barlang, tanösvény, csupa olyan dolog, ami egy szabadban töltött napot izgalmasabbá tesz. A patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, melyet a helyi éttermekben meg is kóstolhatunk, ha pedig elfáradtunk a túrázásban megpihenhetünk a legendás kisvasúton.

4.JPG

Hegyestű, Balaton-felvidék

A Hegyestű a Balaton-felvidéki Nemzeti Park éke, mely egy vulkán kürtőjének maradványa. Eredeti kúp formáját elveszítette a bazaltbányászat miatt, de aztán a kitermelés felszínre hozta a magma megrekedése és hűlése során megszilárdult bazaltoszlopokat, melyek szorosan egymás mellett állnak, akár az orgonasípok. Ez a különleges hegy hazánkban egyedülálló, de Európában is ritkaságnak számít.

5_7.jpg

Molnár János-barlang, Budapest

Sokan nem tudják, hogy a fővárosban lehetőségük van izgalmas barlangi búvárkodásra. Rózsadomb környékén találhatóak termálkarsztos barlangok, melyeket a mélyből feltörő hévizek hoztak létre és kiemelkedő természeti értéket képviselnek. A Molnár János-barlang felel a Lukács-fürdő vízellátásáért, míg korábban a lőpormalmokat hajtotta. A hetvenes években több száz métert sikerült feltárni, mára azonban több mint 8 kilométer bejárható és a kutatások még mindig tartanak. A fosszíliák sem ritkák odalent, például kagylók, cápafogak.

6_7.jpg

Gemenci-erdő

A Gemenci-erdő nem is egy erdő, hanem több mint húsz erdőség, melyeket a Duna holtágai és még élő kanyarulatai választanak el egymástól. Világhírű vadállományáról, élnek itt vaddisznók, őzek, gímszarvasok, vadmacskacsaládok, rókák, borzok és a sikeresen visszatelepített hódok és aranysakálok is. Nemcsak emlősök lepik el a környéket, láthatunk fekete gólyát, gémféléket, vízi és parti madarakat. Vadrécék, vadludak, kárókatonák pedig ezrével telelnek át a gemenci Duna-szakaszon.  

7_5.jpg

Kopaszi-gát

Ez a hangulatos közpark a főváros divatos, kedvelt szabadidős helyszínévé vált az elmúlt években. Sok zöld, változatos kávézók, éttermek, teraszok, játszóházak tarkítják. Tökéletes helyszín egy kellemes sétára vagy egy csendes piknikre a Duna partján. De játékra és sportra is ideális helyszín.

9_5.jpg

Kaptárkő, Szomolya

Szomolya központjából indul a tanösvény, mely a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Terület természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. A Kaptár-völgyben helyezkedik el nyolc kőkúpra tagolódó riolittufa vonulat, melyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket faragtak. Ezek rendeltetéséről, korukról, alkotóikról számos legenda, feltételezés született. Bármelyik mesében megállnák a helyüket tündérek otthonaként.

8_6.jpg

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy a világ legnagyobb könyvére BAZ megyében, kattints!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8812451877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The reaper 2017.04.26. 13:39:03

A Szalajka-völgyben nem egy étteremben érdemes pisztrángot enni, hanem a halnevelő medencéknél található kis halfüstölőnél. Teljesen más feeling, és utánozhatatlan íz.

room_101 2017.04.26. 14:55:39

@The reaper: Visegrádon is van saját füstölésű pisztráng az Ördögmalom étteremben. Elvitelre fóliázva is.

she_wolf 2017.04.26. 14:55:44

@The reaper:
A Szalajka-völgyben már többször is jártunk, mindannyiszor feltöltődve jöttünk haza, és mi sem hagytuk ki a pisztrángokat:) Szilvásvárad gyönyörű, és a vendéglátók kedvesek, figyelmesek.
Télen Egerszalókkal szemezgettem, lehet, hogy idén beiktatunk egy hétvégét ott:)

Levente B. · combatant.blog.hu 2017.04.26. 14:55:48

@The reaper:
Így van, 2 éve megálltunk ott nem tervezve, nagyon jó hely.

Én hiányolom a listából a Göcsej-Őrvidék részt vagy annak egyik csodálatos pontját.

Lady Ann 2017.04.26. 14:56:07

Mésztufahegy, Egerszalók: Nem forrás, hanem felhagyott szénhidrogén-kutató kutakból jön a víz. Sajnos a hotel szépen lekerítette és nagyon sok helyen ki van száradva, repedezik. Valahova máshova kell a víz... Pl. a szomszédos Demjénben is egyre több kút van, mivel nem kell visszasajtolni a termálvizet, előbb-utóbb elfogy innen is.

Hegyestű, Balaton-felvidék: Ezt is körbekerítették, pénzért "közelebb" lehet menni.
Molnár János-barlang, Budapest: Ezt is "körbekerítették"...

Csecse Becse 2017.04.26. 16:14:50

Tatához még hozzáfűzném a Fényes tanösvényt. Pár éve épült ki, elég látványos (meg sajnos fizetős :P )

KolompárRómeó 2017.04.26. 16:14:55

Amióta Pénztáros Lőrinc rátette a kezét az adónkból az egerszalóki hotelre, fel sem merül bennem, hogy a nettómból is gazdagítsam.

she_wolf 2017.04.26. 18:22:13

@KolompárRómeó:
Eszembe sem jut hotelbe menni, nagyon jó kis magánvendéglátást találtam, nem is egy van;)
Önellátós, jövök-megyek típus vagyok, úgyhogy nekem nem feltétel a szállodai szoba.

laci_52 2017.04.27. 11:13:11

Tihany sem csúnya hely...

tompus 2017.04.27. 11:13:13

Az egerszalóki mésztufahegyet csak az mondja szépnek, aki ilyen fényképen látta csak. Nem érdemes elmenni miatta Egerszalókra.

Nand 2017.04.27. 12:09:09

@Csecse Becse:
+1 és sokszor lehet látni a betelepült nutriát is.

2017.04.27. 12:09:11

@KolompárRómeó: vigyázz, meg ne tudja a csecsen!
süti beállítások módosítása