Egy lány, aki túlélte Auschwitz szörnyűségeit, majd elhurcolták a Gulagra

2021. január 31. 07:58 - GReni

Könyvajánló - Heather Morris: Cilka ​utazása

A fiatal zsidó lány, Cilka túlélte Auschwitz borzalmait, végre szabad lehetett volna, de az ő utazása ott nem ért véget. Kollaboránsnak minősítették és még hosszú évet kellett túlélnie kényszermunkásként Szibériában a Vorkután, a hírhedt Gulagon. Lehet ennél kegyetlenebb az élet?

20761816-0-image-a-18_1573216053271.jpg

Szeretem a holokauszttal foglalkozó könyveket, főleg azokat, melyek olyanok életét írják le, akik átélték ezt a szörnyűséget. Mindig felhúzom magam olvasás közben és mélyen együtt tudok érezni velük, de szívesen olvasom, mert szeretném megérteni, hogy miért és hogyan történhetett ilyesmi. Heather Morris Az auschwitzi tetováló című könyvében már megmutatta, hogy kiváló író. Ráadásul nem kevés energiát fektetett abba, hogy annak a boldog véggel záródó történetnek utána járjon. A kötetről itt olvashattok, ha eddig lemaradtatok róla:

Az auschwitzi tetováló

Tavaly megjelent könyve, a Cilka utazása is az Animus Kiadó égisze alatt jelent meg, mely a korábbi kötettől eltérően egy kitalált történetet mesél el történelmünk legsötétebb napjainak idejéből. S bár Cilka valós személy története részben fikció, de történelmi alapokon nyugszik, s ennek megfelelően a regény tökéletes képet ad a korról és a szörnyű állapotokról az északi sarkkörön túlról. Az auschwitzi tetováló című kötetben felmerül már a regény főszereplője Cecilia Klein, Cilka, aki egy Csehszlovákiából származó zsidó lány volt, s Lale Sokolov a legbátrabb embernek nevezett, aki csak ismert.

A tizenhat éves lány családjával került Auschwitzba, s bár azt sikerült túlélnie, a sors továbbra sem kímélte, ugyanis 1945 januárjában a munkatábor ugyan felszabadult, de a lány a rögtönzött szovjet bíróság elé kerül, ahol a cél az volt, hogy az olyan embereket, akik veszélyt jelenthetnek a szovjet államra kiszűrjék. A kihallgatások során arra jutnak, hogy Cilka kollaboráns, ezért elküldik a hírhedt Vorkutára.

Számos helyről érkeznek nők a barakkokba, ahol keserves évek várnak rájuk. A zord körülmények sajnos nem jelentenek újdonságot Auschwitz után, ahol a náci táborvezető kényszerítette, hogy az ágyasa legyen. De az elviselhetetlennek tűnő hideg még nehezebbé teszi a mindennapokat. Sajnos nemcsak a faggyal kell megküzdeni. Szép, fiatal nővé cseperedett, ami itt is szemet szúrt a tiszteknek, s bár súlyos ára van, kiváltságokat nyer el szépségével.

Munkát kap a kórházban, kitanulja az ápolói munkát, közben sikerül barátságokat kötnie, pedig nagyon zárkózott, távolságtartó és sokszor mardossa a reménytelenség érzése. Rengeteg halált kell végignéznie, ami szinte mindenki lelkét porrá zúzná. A lány már mindent elveszített, de igyekezett mindent megtenni, hogy sorstársain segítsen. Lelkiismeretesen ápolta a betegeket, nem egyszer saját életét kockáztatva próbált megmenteni másokat.

A vészkorszak embertelen körülményei nem tudták teljesen megtörni a lányt. Ember tudott maradni és valóban mérhetetlen bátorságról, önfeláldozásról tett tanúbizonyságot. Megpróbáltak mindent elvenni tőle, ő mégis megpróbálta a legtöbbet, a legjobbat kihozni abból, amije maradt. Tíz évet töltött a Gulagon a második világháború után, de talán vár rá valahol egy szebb jövő...

A kötetben olvasható történeteknek van valós alapja, számos történelmi adatot és beszámolót nézett át a szerző, komoly kutatómunkát végzett. Ezek segítségével megszületett a Cilka utazása. A regény hitelesen adja vissza a vészkorszak borzalmait, a kényszermunkások életét  a Gulagon. Megismerjük a szabályokat, a hierarchiát, egy elzárt világot, melyek távol álltak mindentől. Cilka belső vívódásait, félelmeit sajnos akkor rengeteg embernek kellett átélnie. Ezzel a könyvvel a szerző nemcsak egy ember történetét meséli el, hanem egy korszag tragédiáját, emberi sorsok sokaságát.

Bár számos kegyetlen dologról olvashatunk a kötetben, melyek felkavaróak, rémisztőek, elgondolkodtatók, a regény emellett mégis megható és szép is. Megmutatja, hogy a mindennapos traumák mellett is megmaradhat a szeretet, az emberség és megéri küzdeni a túlélésért.

9789633247549_1.jpg

Köszönjük, Animus Kiadó!

A kötetet a képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Fordította: Moldova Júlia

Főkép forrása: Daily Mail

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6316406842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2021.02.01. 15:48:38

Csehszlovákiából származó lány hogyan lett volna veszélyes a Szovjet államra?

Arthur Arthurus 2021.02.01. 15:51:14

@lutria: Az auschwitzi tábor egyik vezetője az ágyasává tette, és úgy döntöttek, hogy nyilván önszántából lett az, emiatt állambiztonsági kockázatot jelent.

nemecsekerno_007 2021.02.01. 19:38:29

Nálunk sokan ÁVÓ-sok lettek a túlélőkből vagy a gyerekeikből.
Persze voltak olyanok akiknek budai villája volt 1944 előtt, utána meg a kommunisták elől kellett menekülniük.

lutria 2021.02.01. 19:38:38

@Arthur Arthurus: De gondolom Csehszlovákiába ment volna haza (ha onnan származott) szabadulása után nem a ruszkikhoz.

gigabursch 2021.02.01. 19:38:44

@Arthur Arthurus:
Én is köszönöm a választ.

buszrajongó 2021.02.02. 08:43:14

Csak a rend kedvéért: Vorkuta nem Szibériában van, hanem az Ural európai oldalán, a Komi Köztársaságban. Mivel közel van a Jeges-tengerhez, ott se jobb az éghajlat, tehát ebből a szempontból mindegy.

gigabursch 2021.02.02. 08:43:29

@nemecsekerno_007:
Akik még hétfőn kápók voltak, szerdára ÁVÓ-sok lettek.
süti beállítások módosítása