A Pendle-dombi boszorkányok

2021. február 04. 06:43 - Carbonari

Könyvajánló - Stacey Halls: Familiárisok

familiarisok3.jpgA KULT Könyvek sorozatban újabb gyöngyszem jelent a 21. Század Kiadó gondozásában, Stacey Halls Familiárisok című regénye. A nagyszerű történelmi fantasy az 1612-es, pendle-dombi boszorkányperek időszakába viszi el az olvasót, ahol egy nemesasszony és egy boszorkánynak kikiáltott személy vívja harcát önmagáért, családjáért és az életben maradásért. 

A történet az 1612-es pendle-i tömeges boszorkánypereken alapul, amelyben egy 9 éves kislány a vád fő tanúja, aki saját családját is bitóra juttatta. A történelmi tényekről annyit érdemes tudni, hogy ebben az időszakban Anglia-szerte politikai és vallási zavargások voltak, és sok vallási vezető felszólalt a boszorkányság gyakorlatával szemben. A nyomtatás ekkoriban gazdagabb körökben már általánossá vált, így a hírek is sokkal gyorsabban terjedtek, mint korábban: nem csoda, ha a babonákra, hiedelmekre és mágiára alapozott boszorkányság minden társadalmi osztályban komoly félelmet és ellenérzést váltott ki. Tényként elfogadott babonaság bármely, a közösségben felmerülő balszerencséért, tragédiáért, betegségért vagy halálesetért jogilag okolható volt az átkot kimondó (kimondani vélt) személyre nézvést.
familiarisok2.jpg
A Familiárisok című regény a képzelet műve, még akkor is, ha a cselekmény dokumentált történelmi eseményekre és nagyrészt akkoriban valóban élt emberekre támaszkodik. Fleetwood és Richard Shuttleworth, Alice Gray, Roger Nowell, a Device család és a regény sok más szereplője valós személy volt, ennek ellenére a történet mégis fikció. Senki sem tud igazolhatóan kapcsolatot kimutatni a két valós szereplő, Fleetwood és Alice között. A szerző Pedle-domb környékén lakott, amely legendáriuma mindig is gazdag volt az ottani Witch-ek viselt dolgairól. Kifejezetten izgatta egy kérdés: az 1612-es nagy boszorkányper idején a tucatnyi vádlottból mi alapján mentették fel Alice Grayt, miért pont őt, és miért egyedül őt? Ez az információ valószínűleg mindörökre a múlt homályába vész, de Stacey Halls a maga képzeletével, valós személyek fikciós cselekménybe való helyezésével egyfajta lehetséges választ ad a kérdésre.

familiarisok5.jpgA szerző legújabb angol nyelvű kiadványával

Stacey Halls
egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A Familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében: csak az Egyesült Királyságban több mint 200.000 példányban kelt el, keménytáblás és puhakötéses kiadása egyaránt a Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le, és készül a tévés adaptáció.

A történet egy nemesasszony, Fleetwood Shuttleworth, Gawthorpe úrnője szemszögéből ábrázolja az 1612-es tömeges boszorkányper eseményeit. Az úrnő 17 éves, és negyedszerre állapotos. Titokban elolvas egy levelet, amelyet a férjének küld az orvos azzal a szöveggel, hogy a hölgy újbóli terhessége veszélyezteti mind a magzat, mind a szülő nő életét. Fleetwood magára vonatkoztatja a levél tartalmát, megretten: a gyermek látszik megadni mindent, ami biztosíthatja helyét az otthonában és a családban. Nélküle csak dekorációnak érzi magát, olyan feleségnek, aki csak névleg az - ha negyedjére is meghal gyermeke, vagy elvetél, akkor mindegy, ha ő is vele hal. Hogy megmentse a gyermekét, elkerülhetetlennek látszik bíznia egy idegenben...

...ekkor találkozik egy fiatal bábával, Alice Gray-jel, aki megígéri, segít rajta, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett. Igen ám, de menetközben Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwoodnak mindent kockára kell tennie, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?

Idézet a könyvből: 

– Honnan vetted ezeket? A padihami patikából?
– Ismerős asszonyoktól. 
– Tudósasszonyoktól? 
– A legtöbb asszony tudós. 
Nem tudtam megállapítani, csak ugrat-e. 
– Meg lehet bízni bennük?
Alice rám pillantott. 
– A király szerint? Nem. Ő beűzte őket az árnyékba. De az emberek attól még megbetegszenek és haldokolnak és gyerekeik születnek, és nem áll mindenkinek rendelkezésére egy királyi orvos. A király összekeverte a tudósasszonyok tevékenységét a boszorkánysággal.

Sok viszontagságon mennek át hőseink, mire az történik, amit a szerző a kor keretei és korlátai között megálmodott. Intrikák, pörgő cselekményvezetés, megfelelő dramaturgia, és a mindennapok leírása, ábrázolása remekül sikerült. Képet kap az olvasó az akkori kor mindennapjairól, legyen szegényről vagy gazdagról szó, a hatalom és bírói gyakorlat, tanúskodás bevett szokásairól, de a szerző jóvoltából végigehetünk pár menüt az akkori ételsorokból is: például burgonyapürében sült ürüpástétomot, tésztában sütött szarvaspástétomot, sonkát és sűrű borsólevest, sörben posírozott lazacot és pácolt heringet, tésztaburokban sült osztrigát, egy hatalmas csukát, amely kecsesen kunkorodik egy hintókerék nagyságú tálon, vagy marhasültet és pecsenyelétől csöpögő, hatalmas örvös galambot. 
familiarisok1.jpgGyönyörű grafikával ellátott, aranyozott nyomdai technológiával készült, exkluzív könyvjelzővel ellátott, igényes kiadvány

Számomra nehézkesen indult a cselekménybe való belehelyezkedés: kezdetben alig-alig voltam képes elfogadni a fiatal (17 éves), negyedszerre terhes Fleetwood Shuttleworth álláspontját, problémáit: a mai világból nézve egy 17 éves még majdnem gyerek, iskolába jár, megilleti őt a fiatalkorúak büntetőjogi védelme és egyéb vonatkozásban korlátozott cselekvőképességű besorolása, itt pedig már negyedjére terhes a főhős, mellesleg pedig egy teljes főúri háztartás működésért felelős, ami napjainkban alig elképzelhető állapot egy átlagos 17 éves lány számára. Plusz boszorkányok, babonák, letűnt korok szokásai, higiéniai állapotai taszítottak, olyannyira, hogy pihentetésképpen jó hónapra le is tettem a könyvet. 

A várakozás jót tett neki, amikor újra felvettem a cselekmény szálait, már értékelni tudtam a történet finomságait, képes voltam elfogadni, belehelyezkedni az akkori kor mindennapjaiba. Segítségemre volt ebben a(z) HBO GO-n mostanában is vetített, A boszorkányok elveszett könyve című sorozat második évada, ahol a főhősök London 1590-es valóságába időutaznak, többé-kevésbé korhű ruhákat, szokásokat, ételeket és mindennapokat bemutatva mind főúri, mind átlagemberi szinten. Innentől el tudtam képzelni Fleetwood Shuttleworth életét meghatározó rugókat, mindennapjait, gondolkodásmódját, ruháit, ételeit, gondjait és örömeit. Második olvasásra mondhatni, egy huzamban befaltam a művet. A kötetet kézbe vevőknek javaslom kiguglizni a familiárisok és a boszorkányok akkoriban vélt kapcsolatát, illetve megtekinteni a fedlapon, könyvjelzőn előforduló róka figuráját, és tüzetesebben értelmezni...

familiarisok4.jpg

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

Harry és Meghan - egy modern királyi család

Fordította: Simonyi Ágnes

Cím: Familiárisok - A pendle-dombi boszorkányok
Eredeti cím: The Familiars
Szerző: Stacey Halls
Fordító: Simonyi Ágnes
Kiadó: 21. Század Kiadó
Sorozat: KULT Könyvek
Megjelenés: 2020. július 06.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786156122162

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9516398388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása