Harry és Meghan - egy modern királyi család

2021. január 02. 07:29 - GReni

Könyvajánló - Omid Scobie és Carolyn Durand: A szabadság nyomában

Egy amerikai színésznő, egy brit királyi herceg, egy esküvő, jó sok dráma, tonnányi szalagcím, s végül szakítás a királyi udvarral. Vajon mennyi igazsága van a pletykáknak? A szabadság nyomában című kötetből megismerheted Harry és Meghan igaz történetét.

omid_scobie_amp_carolyn_durand_a_szabadsag_nyomaban_harry_es_meghan_insta_meret_5.jpeg

Bármi történik a brit királyi családdal, arra azonnal ugrik a média. Nem volt ez másként 2016-ban sem, amikor a bulvármédia tele volt egy amerikai színésznő és a brit királyi herceg romantikus kapcsolatával. Meghan Markle eddigre már sikeres és ismert színésznő volt a Brilliáns elmék (Suits) című sorozatban játszott szerepének köszönhetően, de mégsem sokat hallottunk róla. Visszavonultan élt, de amint elkezdett élete összefonódott Harry herceggel, már nem volt megállás.

Számomra pont attól volt izgalmas ez a kötet, hogy messziről kerülöm a bulvársajtót. Fogalmam sem volt a botrányokról, arról, hogy milyen mostohán bánt a sajtó Meghannel vagy arról, hogy a családja miket művelt pár dollárért. A sajtó támadta bőséggel, mind válása, mind családja pedig segítségükre volt ebben.

A szerzőpáros, Omid Scobie és Carolyn Durand a brit királyi család újságíró csapatának tagjai, így jó rálátásuk volt a páros életére. S bár a főszereplők nem szólhattak hozzá a könyvhöz, minden történet rekonstruálásához legalább két tanú segítségét kérték a szerzők. A számos elmesélés alapján kicsit beleshettünk a kulisszák mögé.

Egy szabad gondolkodású, tanult, intelligens nőnek, aki már hosszú évek óta maga ura, rettentő nehéz lehetett belecsöppenni ebbe a szigorú protokollba. Érdekes volt belelátni kicsit, hogy mivel jár, ha valaki belecsöppen a királyi családba, ahol minden lépését monitorozzák és folyamatosan tanítják, hogy tökéletes hercegnőként jelenjen meg a médiában. Még arra is felkészítették, hogy mit tegyen, ha megpróbálják elrabolni.

omid_scobie_amp_carolyn_durand_a_szabadsag_nyomaban_harry_es_meghan_insta_meret_6.jpeg

Eleinte próbálta megtalálni az egyensúlyt a régi és az új élete között, de ez az élethelyzet még a régi barátaitól is elszakította. Hiába a jó szándék, a jótékonysági munkák, a sajtót nem érdekelte, fekete báránynak kiáltották ki és mindig igyekeztek annak is beállítani. A protokollnak köszönhetően pedig ezekre még reagálnia sem szabadott.

Számos olyan téma kapott helyet a kötetben, mellyel a média is sokat foglalkozott. Olvashatunk a családi drámákról,  nehézségekről. Mint például a két fivér, Vilmos és Harry eltávolodásáról és annak okairól, vagy arról, hogy a két hercegné, Meghan és Kate közötti ellentétekről. Teljesen más helyzetből jöttek, Meghannek egy hosszú évek munkájával felépített karrierről kellett lemondania, ugyanez a másik hercegnéről nem mondható el. Évei voltak arra, amire Meghannek sokkal kevesebb idő jutott. Csendben kellett tűrnie, hogy a sajtó azon csámcsog mennyire más a két nő és mennyivel jobb Kate. 

Már az is bőven elég teher, ha minden nap címlapon szerepel az ember, miközben egy teljesen ismeretlen és a legtöbb ember számára szokatlan miliőben kell helytállni, de emellett a családtagokkal is meg kellett vívniuk a csatáikat. A fiatal pár változásokat szeretett volna. Szerették volna, ha a magánéletük és a társadalmi szerepvállalásuk külön terítékre kerül, és előbbi hűen a nevéhez, tényleg a magánéletük lehetett volna. Egyértelmű céljuk volt, hogy modernizálják a "Céget". Jót mosolyogtam, mikor megtudtam, hogy így nevezik egymás között a királyi családot.

Ez egy hihetetlen merev, régi hagyományokat követő rendszer, ami nekik túl szoros volt. Nagyobb szabadságra vágytak, amit tudtak, hogy nem kaphatnak meg, ha a Királyságban maradnak. Rendkívül megosztó volt kilépésük. Sokan megértik őket és bátornak tartják a párt, míg sokan vérlázítónak, felháborítónak tartják ez az "árulást".

omid_scobie_amp_carolyn_durand_a_szabadsag_nyomaban_harry_es_meghan_insta_meret_7.jpeg

Számos történetet olvashatunk, melyek a találkozásuk pillanatától meséli el az útjukat az utolsó nyilvános családi szerepvállalásig. Megismerjük a szereplők életét, még gyerekkoruk is helyet kapott a kötetben, majd jöttek azok a részek, amikre sokan kíváncsiak: megismerkedésük, álomlagzi, gyermek, a királyi családba való beilleszkedés, majd a kilépés.

A szerzők igyekeznek hiteles képet adni, megmutatni, hogy az elmúlt években mennyi elferdített vagy épp teljesen fals információ látott napvilágot. A kötet jól megírt, olvasmányos, számos érdekes történettel, melyek között akadnak dühítő, megható és szomorú történetek is, mellette pedig fontos szerepet kapnak gazdasági és jogi témák is. Érdekes volt elmerülni a kötetben, de végig olyan érzésem volt, hogy bár benézhettem a függöny mögé, de a villanyt nem kapcsolták fel, csupán egy apró gyertya pislákol a sötétben.

Óvatosan, finoman közelítették meg a szerzők, mind a belső csatározásokat, viszályokat, mind az udvarral való szakítást. Pedig szerintem pont ez, ami miatt sokan kíváncsiak a "lázadó" párossal kapcsolatban. Rengeteg interjú alapján készült el a kötet, ezért sok szituáció, beszélgetés hangzott úgy, mint a páros valamely tagja mesélte volna el. De, ami fura volt nekem és zavart is, hogy túl tökéletesek. Süt a lapokról, hogy azt akarták a szerzők, hogy szeressük ezt a párt, csak közben elfelejtették, hogy attól lesznek hercegi párból hétköznapi emberré, ha hibáznak is.

Aki szeretne picit belesni a szalagcímek mögé és megismerni egy magabiztos, befolyásos fiatal párt, akik nem féltek szakítani a hagyományokkal, annak ez a könyv tökéletes szórakozást fog nyújtani.

6608261_5.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Fordította: Békési József, Gömöri Péter, Novák Gábor

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Képek forrása: 21. Század Kiadó

Utazás a Holdig és vissza

Hajlandó vagy meghalni a hülyeségedért?

A múlt sötét árnya kopogtat...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr10016364860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása