A múlt sötét árnya kopogtat...

2020. november 26. 07:47 - GReni

Könyvajánló - Anders Roslund: Kopp-kopp

"A Kopp-kopp a bosszú és az árulás velőtrázó története – mindössze három nap eseményeit mondja el, amelyekbe az egész világ beleremeg."

103864717_2619201275009964_245232207943550050_o.png

A skandináv krimik tarolnak világszerte és a magyar olvasók között is egyre népszerűbbek. Ezúttal a 21. Század Kiadó rukkolt ki egy jó kis regénnyel, méghozzá Anders Roslund tollából. A szerzőnek több könyve megjelent már magyarul, de párban alkotott korábban, most azonban első önálló regénye jelent meg Kopp-kopp címmel. A kötet szerintem egy skandináv krimi és egy thriller szerelemgyereke, mely A névtelen lányok sorozat nyitókötete.

Egyből egy erős képpel nyit a szerző, amikor Ewert Grens főfelügyelő nyomozó besétált egy stocholmi lakásba, ahol brutális bűncselekmény nyomaira bukkant, valamint egy öt éves kislányra, aki csak a születésnapját szerette volna megünnepelni és annyira összezavarodott, vélhetően a sokktól, hogy észre sem vette, a családja már nem él. Szüleit és két testvérét agyonlőtték, őt pedig napokkal később a már bűzlő tetemek között találták. Az ügyet sajnos nem sikerült megoldani, de Grens sosem fogja elfelejteni azt a napot.

Aztán ugrunk előre majd két évtizedet, Grens nyomozónak már csak fél éve van a nyugdíjig. Bekopog ajtaján egyik kollégája és egy különös betörésről értesíti. A lakásból látszólag nem vittek el semmit, csupán a padlót rongálták meg. A dolog attól válik érdekessé számára, hogy a helyszín ugyanaz, ahol a lemészárolt családot és az apró túlélőt találták tizenhét évvel ezelőtt. A lány bekerült a tanúvédelmi programba, Grens pedig rádöbben, hogy hibát vétettek anno. Nem vették észre, hogy valaki elrejtett valamit a padló alatt. Biztos benne, hogy csak a gyilkos lehetett. Ha visszajött a tárgyért, akkor talán a lányt keresi, Zanát.

Ezt a feltételezését csak tovább erősíti, amikor észreveszi, hogy a lány kartonja eltűnt a rendőrség szigorúan őrzött részlegéről. Ezzel kezdetét veszi egy versenyfutás, melyben Zana élete a tét. De mit tehet, amikor csak az ismerheti a lány személyazonosságát, aki ellopta a tanúvédelmi aktákat?

Párhuzamosan megismerjük Piet Hoffmannt (róla a skandináv krimik rajongói már olvashattak magyar nyelven Börge Hellström ·és Anders Roslund Három másodperc című regényében, ez a kötet az Animus Kiadó gondozásában jelent meg), aki rendőrség megbízásából a maffiába beépülve dolgozott hosszú éveken keresztül, hogy megbuktassanak több bűnszervezetet. Akkor minden napja életről és halálról szólt, de már kiszállt abból a mókuskerékből és vezeti sikeres biztonsági cégét, riasztókat szerel be, tanúvédelmi program előtt állókat védelmez és éli békés mindennapjait feleségével és három gyermekükkel. Ám egy nap fenekestől felfordul az élete ismét, amikor a postalábából egy gyerekjátékba rejtett kézigránát kerül elő egy apró üzenettel.

Választania kell: beadja a derekát és teljesíti a titokzatos fenyegetők óhaját, miszerint háborút robbant ki az alvilágban vagy meghal szeretteivel együtt. De mi van, ha ő inkább a "C" opciót választja? 

Elég sokára kezdtek el a szálak összefutni, számos elszórt információ csak a végére nyert értelmet, de azért fel-fel bukkantak jelek, hogy bizony sok közük lesz egymáshoz. Az elején úgy éreztem, hogy nekem lassú ez a regény, néha túl sok volt az információ, lassan csordogáltak az események, aztán volt egy fordulópont, ahonnan már pörgés volt ezerrel. Minden oldalon történt valami, ráadásul drámai fordulatokban sem volt hiány. Végig izgultam Zanáért, aztán megörültem, amikor végre róla is lett némi információ, ami végül csak arra volt jó, hogy tovább izguljak a leányzóért. :D 

Bőven akadtak benne elgondolkodtató részek, izgalmak, feszültség, érdekes karakterek. A szervezett bűnözés és a politikai kötődések is rettentő jól vannak ábrázolva. Van itt minden: albán maffia, akció, különös gyilkosságok, korrupció, bosszú, árulás, gyász, de a bizalom és a hűség is lényeges szerephez jut. Amit pedig kifejezetten szerettem, hogy a csavarok tényleg megleptek. Számos krimi/thriller van a hátam mögött és már csak ritkán tudnak igazán meglepni, ezért külön köszönet jár Anders Roslundnak. Kíváncsian várom a folytatást.

1883191_3.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Fordító: Papolczy Péter

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Két izgalmas, lebilincselő pszichothriller

Mi van, ha valaki az egész családodat ki akarja irtani?

Három apró hazugság

Főkép forrása: fb.com/21szazadkiado

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3916260348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása