Az erőszak neve: Péter Gábor, az ÁVH vezetője

2017. december 21. 07:43 - Carbonari

Könyvajánló - Müller Rolf: Az erőszak neve: Péter Gábor

apetere.jpg
Péter Gábor nevéhez a mai Magyarországon még mindig titokzatosság, némi megvetés és erőszak párosul. Vajon miért, kérdezném, ha nem lenne egyértelmű a válasz. De valóban egyértelmű? Valóban kézenfekvő? Ennek járt utána a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Müller Rolf történész, Az erőszak neve: Péter Gábor című munkájában.

Dzerzsinszkij, Menzsijszkij, Jagoda, Jezsov, Berija, Sztálin. Ezeket a neveket mindenki ismeri. Péter Gáborét csak mi magyarok, bár szervesen kapcsolódik a sztálini érához. Az Államvédelmi Hatóság a munkásosztály ökle, Péter Gábor pedig maga „Virág elvtárs”.
Tudtad, hogy Eisenberger Benjaminként született meg Újfehértón, apja szabó volt, és ő maga is ezt a szakmát folytatta tovább? Hogy apja 5 éves korában meghalt? Hogy Ungvárról (mai Uzsgorod) betelepült zsidók voltak az ősei?

A szerző körbejárja Péter Gábor gyermekkorát, fiatal felnőtt korát, tüdőtuberkulózisát, a munkásmozgalomba kerülését, a munkanélküli szervezett munkás sorsát, pártmegbízatásait, magánéleti sikereit, buktatóit. Leírja, hogyan lett Eisenberger Benjaminból Péter Gábor, Péter elvtárs, hogyan és miért lett „Kicsi” fedőnevű, akit Rákosi is számon tartott.
apet.jpg
1945 januárjának első heteiben Péter Gábor együtt lakott Donáth Ferenccel egy Hungária körúti lakásban, ahová később Kádár János is beköltözött. A párt Péter Gábort bízta meg a politikai rendészet megszervezésével, amelyet személyes adottságaira és konspirációs tapasztalataira támaszkodva létre is hozott, s amely aztán abba a diktatórikus, véres erőszakba torkollott, aminek végeredménye beépült a magyar emberek nagy többségének tudatába. Évekig börtönben volt a politikai pályafutásának csúcsa után, Sztálin halála után, de azt tudtad, hogy 1993-ban még élt? Megmondom őszintén, engem sokkal jobban érdekel, hogy közismert tettei után bő harminc évig hogy rozmaringos rohadt francba élhetett és nyilatkozgathatott itt-ott, mint szabad magyar állampolgár, wazze? De kicsit kuncorászok is magamban. Még az élet-halál ura Péter Gábor is félt valakitől, méghozzá Rákosi nagyhatalmú titkárnőjétől, Simon Jolántól, aki amúgy szerelmetes felesége volt. Simon Jolán pedig a KGB-től való félelmében élt és uralkodott férje életén és halálán. Ámen.

amuller.jpg
Müller Rolf 1974-ben született Kaposváron, történész. 2007-ben védte meg doktori disszertációját. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának a munkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója. A Jaffa Kiadónál megjelent Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban című kötet szerzője. Kutatási területe az 1945-1990 közötti magyar történelem, illetve a fényképek és az emlékezet kapcsolata.

Kellően elborzadtál? Pedig milyen vigyázva, és szelíden fogalmaztam.
Úgy érzed, a mai Magyarországon ilyen nem fordulhat elő?
Egyem a szívedet, te kis naiv.  Minden rendszer szereti a naivakat, őket a legkönnyebb megvezetni.
Mondd csak, mit gondolsz, ma a titkosszolgálatok hogyan dolgoznak?
Szerinted ma már nincs olyan, hogy fedősztori, fedőcég? Legenda?
Hogy beépített emberek nem dongnak körül fontos személyeket és információszerzés céljából nem lopnak, csalnak, hazudnak, vernek vagy fonják körbe szexualitással őket a szent cél érdekében? Senki sem alkalmaz tudatmódosító szereket? Törvényesen, természetesen. Ez le van írva, meg van szavazva törvényeinkben. Mondom. Csak tudni kell olvasni jogi normákat.
Mindenütt emberek dolgoznak, és igen, ez nekik munka. Munka, amit széplelkű, demokráciában hívő személy elképzelni sem tud. Pedig a te biztonságodért csinálják. Így, mert másképpen nem lehet.
Mit gondolsz, miért titkos még a tantárgy és a jegyzet is, amellyel oktatják a jövő titkosszolgáit? Miért nem olvashatja ezt művelődés szintjén földi halandó? Hm?
Azt véled, hogy a krimikben, kémregényekben olvasott módszerek csak a regényekben fordulnak elő? Ha vendégként bejutsz véletlenül ilyen munkahelyre, de az is elég, ha a helyi rendőrség valamelyik alacsonyabb beosztású alkalmazottjának szobájába, humoros feliratokat láthatsz, amelyek a munkavégzésükkel kapcsolatos. Nagyon sokat elárul az alábbi szöveg: gyorsan, törvényesen, hatékonyan – ebből mindig csak kettőt tudunk garantálni.
Csókollak a való világban.
A másik oldal?
Az erőszakszervezetek szakemberei valamennyien túlélésre játszanak, csak a mértéke változik beosztásoktól függően. Sajátos hitvallás, sajátos becsület, sajátos jószándék. Bekerülnek fiatalon, hittel, és örülnek, ha ötvenesekként többé-kevésbé ép testtel és ép lélekkel léteznek még. A titkosszolgák hamar tönkremennek és hamar halnak. A végrehajtó személyzet legalábbis. Ők, akik az első védelmi vonalban teljesítenek szolgálatot. Ők a feláldozható tömeg. Persze, a vezetők se alszanak nyugodtan. Vesztükre, ők általában sokkal tovább húzzák.
Ez van.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel vásárolhatod meg!

apeter.jpg 

Köszönjük, Jaffa Kiadó!

Főkép: Péter Gábor a Politikai Rendészeti Osztály vezetője íróasztalánál 1949-ben. Fotó: MTI Fotó / MAFIRT.

Miért érdekelnek bennünket a híres emberek levelei? Érdekel? Kattints!

 

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9313479245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.