Egy darabka retro: forrónaci, szimatszatyor, svájcisapka...

2018. október 24. 00:03 - GReni

Könyvajánló - Poós Zoltán: Rock&Roll Áruház

Poós Zoltán Rock&Roll Áruház című divatkönyvében 43 év legjellegzetesebb tárgyait, ruháit és kiegészítőit gyűjtötte össze gazdagon illusztrálva. De ne szabásmintákat várjunk, hanem azzal foglalkozik, hogy mit váltottak ki ezek a szerelések viselőik környezetében.

"Nemcsak a jó dumák öltöztettek, de egy jó ritmusban megnövesztett barkó vagy az egyetlen tökéletes helyre felhelyezett jelvény is."

fokep_16.jpg

A szerző 2003-ban megjelent Szivárvány Áruház című könyve indította el az ún. magyarországi retrohullámot, de ezek kívül is számos dizájnnal és popkultúrával foglalkozó esszékötetet publikált. Most arra vállalkozott, hogy megidézze azokat az éveket, amikor az öltözködés még nem a komfortot szolgálta, ráadásul ezekben az évtizedekben a zene és az öltözködés még veszélyforrást jelentett. 1957 és 2000 közötti meghatározó darabokat válogatott egy kötetbe, hogy megismertesse a hatástörténetüket.

Poós Zoltán: Rock&Roll ÁruházA szerző, Poós Zoltán

"Hogy kiből lett hős 15 percre, egy hétvégére vagy egy szezonra, az többek között azon múlott, hogy milyen volt a dumája, és a dumához mit viselt. Bárki lehet rocksztár, nemcsak az, aki a színpadon van, hanem az is, aki úgy néz ki, mintha egy poszteren pózolna, függetlenül attól, hogy gitár, rúzs, spakli, franciakulcs vagy éppen fakanál van a kezében."

Ránézve a tárgyak, ruhák, kiegészítők fotóira rengeteg emlék önti el az embert. Te tudod mi a különbség a divat és az életérzés között? Megismernéd az ifjúsági szubkultúrát? Akkor ezt a könyvet neked találták ki.

1957-1970 "Ezek a fiatalok"

25346.jpgAz első fejezetben tizennégy jellegzetes darabot találunk. Kezdve az ávós bőrkabáttal, mely 1960-ban élte aranykorát, amikor ugyan ÁVH már nem volt, de az ávósok megmaradtak, csak már máshol, például az ORI-ban tobzódtak. Az önfeladás szimbolikus és olcsó ruhadarabja sem maradhatott ki a kötetből. Nagyanyám még a kétezres években is szinte mindig otthonkát viselt. De persze helyet kapott többek között a svájcisapka, a fecske, a pupipizsama, az irhabunda és a sellős pecsétgyűrű is, amely még a filmgyártókat is megihlette, így készült a Sellő a pecsétgyűrűn című film.

"A pecsétgyűrű hatékonyabbá tette a kocsmai pofonokat, amikor a falu rosszai leföldelték az energiáikat. [...] A gyűrűben természetesen a sellő volt a lényeg: formás mellei, karcsú dereka és az uszonya." 

1970-1980 "Lubickolnak a langyos tóban, hej!"

126293.jpgEz az évtized is bővelkedett színes, érdekes darabokkal. Ott az autóstáska, amely igazi státusszimbólumnak minősült. Ha kiraktad a bárpultra, mindenki tudta, hogy van legalább egy Trabantod. De sokan emlékeznek még az ikonikussá vált kerek Lennon-szemüvegre, a népi hímzésű ingekre, a forrónacikra, a Tisza cipőre, a baboskendőre vagy a hetvenes évek végén berobbanó szimatszatyorra, aminél akkoriban nem igen létezett menőbb dolog. Persze olyan darabokban is bővelkedett a korszak, amiket nem sokan sírnak vissza. Például a nem túl kényelmes klottadrág vagy a rettenetes sötétkék iskolaköpeny. 

"A klottgatya az, amiben Józsika apja a kert végében töri a mákszárat, kaszálja a füvet, tisztogatja a tyúkól mellett a malteros téglákat, miközben szól a Sokol, és kinyílik Miska bácsi levelesládája. A klottgatya egyet jelentett a munkával. Vagy a tornaórával."

1980-1990 "Minden a régi, mohón élni"

125755.jpgA '80-as években a farmer volt a nagy őrület. Levi's, Wrangler, Casucci. Elképzelhetetlen volt a lázadó attitűd nélküle. A farmerrel nincs is gond, na de a Sandokan-póló? A sorozat főhősét alakító, Kabir Bedi hatalmas sztár volt Magyarországon, hogy pólóikkal, pénztárcáikkal, posztereikkel vonultak több tízezres tömegek, amikor dedikált a Skálában Budapesten. Az évtizedben élte aranykorát a punk-módi is a terepszínű nadrággal, a surranóval, a hadsereg világa ihlette felvarrókkal. És ne feledkezzünk meg a méltán alulértékelt piros állítható görkorcsolyáról, melyet bármekkora cipőre fel lehetett venni. Emlékszem öt évesen én is ilyennel tanultam korizni a nagyi házánál kifeszített segédkötelek között. :D

"A zenekari pólók fénykora akkor köszöntött be, amikor megnyílt a Hunky-Punky butik a budapesti Nagydiófa utcában, ahová Józsika eminens tanulóként ment be, és ízig-vérig ön- és közveszélyes punkként jött ki, Exploited Join The Barmy Army pólóban, piros és fekete csíkos nadrágban, szögecses csuklószorítóval és egy mázsa jelvénnyel."

1990-2000 "Menedzser srác hátra szól, változtasd meg magad"

spice-girls-were-big-fans-platform-shoes.jpgMegérkeztek nyugatról a bomber dzsekik és a Martens cipők, bár utóbbira nem tellett mindenkinek. Egy havi fizetés volt akkoriban egy pár Martens, ami buldogszerű alakjáról és rámán varrott felépítéséről és sárga varrásáról volt ismeretes. Persze mindenből megérkeztek a kínai olcsó utánzatok. Így a csóró kölyöknek volt kamu Converse cipője, kamu bakancsa vagy épp kamu veszkócsizmája és az a kutyát sem érdekelte, hogy nem eredeti. Mi, magyarok szeretünk kényelmes öltözni, szeretjük a melegítőt. A '90-es években susogós joggingként született újjá a melegítő. Mindenki hordta. Teljesen mindegy, hogy olimpikon, piaci árus vagy épp maffiavezér, mindenkinek lapult a szekrényében pár darab ebből a pillekönnyű műszálas joggingból.

"Az úgy volt, hogy 1995 júniusában a Petőfi Csarnokban fellépett a Prodigy [...] és valahogy ezzel egy időben divat lett a patacipő és a Scooter is. Ez a szubkultúra nevezte el a Buffulo cipőt csótányroppantónak, de hívták még holdjárónak, barbie-patkónak, traktortalpnak és technosámlinak is. Alapvetően női portéka volt, de meglepő módon a kigyúrt, alacsony fiúk is hordták, jogginggal, zakóval vagy narancssárga kukás mellénnyel..."

1541991.jpg

Többet szeretnél megtudni a kötetről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

A könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Kövess minket a Facebook-on is!

Fotók: Fortepan Archívum

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1114281649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása