Vér a véremből

2018. december 18. 07:54 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Elisabeth Norebäck: Vér a véremből

Történet kirekesztettségről, megszállottságról, gyászról, bűntudatról és arról, hogy meddig képes elmenni az ember, ha elveszítette a gyermekét.mother-3793521_1920.jpg

Stella, ​a sikeres pszichoterapeuta boldog családi életet él annak ellenére, hogy húsz évvel ezelőtt tragikus esemény történt vele: egyéves kislánya egy tengerparti családi nyaraláson eltűnt. A rendőrség azt feltételezte, hogy a gyermeket elragadta egy hullám, és vízbe fulladt, ezért holttá nyilvánították. 
Egy napon egy Isabelle nevű fiatal nő toppan be Stella rendelőjébe, őt pedig elönti a bizonyosság: a lány az ő rég elvesztett gyermeke. Bár senki nem hisz neki, Stella mindenáron be akarja bizonyítani az igazát, és kideríteni, hogy mi történt valójában azon a végzetes napon. Egyszemélyes nyomozásba kezd, amelynek során lassanként az új páciens megszállottja lesz. Egyre különösebben viselkedik, sőt egy napon kijelenti, hogy valaki meg akarja ölni. Elkeseredésében még saját mentális épségében is kételkedni kezd: az őrület határára került, vagy bízhat az ösztöneiben?

Az Animus Kiadó új kiadói sorozattal jelentkezett, hazánk legnagyobb skandináv krimi-kiadója az ősszel két Sárga könyvek sorozatcím alá kerülő kötettel rukkolt elő, az egyik Elisabeth Norebäck: Vér a véremből c. kötete volt. Mint a skandináv krimik nagy kedvelője, érdeklődéssel vártam ezt az új kiadói sorozatot, és azt, hogy miben lesz más. Elsősorban ezen kötetek szerzői is skandinávok, Norebäck svéd, Stockholmban él férjével és három gyermekükkel. 

"Gyermeknek életet adni bárki tud. De felnevelni, jellemet és erőt adni neki, valamint szeretni – nos, ez bizony egészen más."

És hogy miben más a Sárga könyvek sorozat, mint a skandináv krimik? Ebben is van krimiszál, de nem a rendőrségi nyomozásra összpontosít, míg a skandináv krimik főszereplői jellemzően gyilkossági nyomozók vagy hasonlók. Itt a főszereplő két nő, egy pszichiáter, és egy húszas évei elején járó diáklány. Két nő, akiknek a külvilág felé tökéletes az életük, de valójában nagyon nem az. Kíváncsian vártam, merre fog továbbvinni a történet, hogy mi sül ki az egészből, és meglepődtem a folyamatokon, a végkifejleteken - amelyeket persze nem fogok elspoilerezni, mert kivételesen nagyon jó érzés volt teljesen "vakon" olvasni, és megismerkedni a történettel.

Elisabeth Norebäck

Alapvetően minden szerzővel, sőt, minden kiadóval vagy kiadói sorozattal szemben is van egy alap elvárásom, nagyjából tudom, mire számítsak, aztán néha meglepnek, néha csalódást okoznak, néha hozzák a papírformát úgymond. Egy új kiadói sorozat azonban mindig izgalmas, főleg, ha vadi új szerzőkkel és regényekkel operál, mert még semmiféle elvárás nem alakult ki velük szemben. Persze a kiadó neve már önmagában jelez és fémjelez valamit, de ezzel együtt is vakon kezdünk bele.

A skandináv krimiktől azt várom, hogy történjen egy vagy sok - lehetőleg sok - brutális, véres gyilkosság, aztán jöjjön egy nyomozó, aki küzdve az inkompetens társaival, feletteseivel, az egész világgal, de végül mégis megoldja az ügyet - így vagy úgy. A Sárga könyvektől pedig azt várom ezentúl, hogy a pszichothrillerre hajazó, kissé mégis szépirodalmi, igazából teljességgel meghatározhatatlan műfajú skandináv világot másképp, más oldalról, talán mélyebben mutassák be, egy-egy érdekes történetet elmesélve. Elisabeth Norebäck könyve ehhez tökéletes volt, még ha dühítően lassan is csepegtette a különféle információkat, hogy a végére aztán úgy felpörgesse a cselekményt, hogy csak kapkodtam a fejem. Mondjuk a következő idézetre kissé ferdén néztem,  és máris nagyot zuhant a szememben a hölgyemény, mármint a karakter, aki ezt találta mondani. Talán érthető, miért :)

"Én csak ritkán olvasok. Nem értem, mi benne a jó. Még, hogy üljek, és elálmodozzam magam egy másik világba, mások szavait halljam visszhangozni a fejemben? Na, nem, köszönöm szépen!"

Hát, ő tudja. :) Nem tudja mit veszít. Nem volt tökéletes könyv, de mivel teljességgel ismeretlen volt, nem tudtam, mit várjak tőle, semmiféle elvárásom nem volt vele szemben. Azaz de. Hogy érdekeljen és tetsszen. Ezt teljesítette. Aki szereti a skandináv krimiket, szerintem szeretni fogja a Sárga könyveket is.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, a kiadó oldaláról.

Érdekel az év egyik legvéresebb skandináv krimije? 

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6914496674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása