Jövő egyenlő: digitális diktatúra?

2018. december 22. 06:41 - Carbonari

Könyvajánló - Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

harari.pngAkarsz meghökkenni? A körülötted zajló világ tényeit
különleges összefüggésekben látni és megérteni?
Vedd kezedbe Harari professzor legújabb művét,
a 21 lecke a 21. századra című könyvet.

Az Animus Kiadó nemrég tette a könyvesboltok polcaira Yuval Noah Harari professzor legújabb könyvét, a 21 lecke a 21. századra című művet. Őszintén? Szerintem ezt a munkát nem csak a könyvek forgalmazására szakosodott kereskedelmi egységekben kellene fő helyre tenni, hanem odatenni a kenyerek gondolája mellé, italos pultokra, ruhafogasok és cipőtárolók alá, fölé, ahol elfér, a digitális kütyük óriási kínálata pedig egyértelműen elbírná ennek a könyvnek jelenlétét. Osztogatni kellene, mint a cukrot, hogy hahó, emberek, nézzetek fel mindennapjaitokból, kicsinyes kenyérharcaitokból, lássátok magatok előtt a szerző szavait pályaválasztáskor és pályamódosításból adódó bizonytalanságaitokkor.
Ez itt a jövő közel 300 oldalas magyarázata. Pont.
Mert akié az adat, azé a jövő.
Ez a mondat hamarosan közhellyé avanzsál és felváltja a ködösebb "az információ hatalom" szlogent.
Mert hogy így lesz, arra mérget is lehet venni.

Akarsz jókat olvasni múltról, jövőről és jelenről? Meghökkentő tényeket szokatlan párosításban? Akkor ezeket a műveket tedd a beszerzési listádra!harari1.pngHarari az első mondatával fénypengével hasít a levegőbe: "lényegtelen információkkal elárasztott világunkban a tisztánlátás hatalom". Úgy vélem, eddig mindenki egyet is ért vele, de ha önállóan tovább kell lépni a gondolkodásban és mondjuk, kis hazánkban se jobb oldalra, se bal oldalra nem húzni a politikai kihívásokkal kapcsolatban; kitekintve a nagyvilágba, átlátni mesterterveket; megérteni egyenlőtlenségeket, a világ különutas folyamatait felfedezni és azoknak ránk gyakorolt hatását valószínűsíteni, az nehéz ügy. A szabad akarat és a szabad gondolkodás rettenetesen nagy felelősség. A szabadság pedig, amit felületes ember el sem hisz, végtelenül nagy kötöttség.

Nem érted, mi?
Nem is egyszerű ezt a mindennapokba belefeledkezett embernek átlátni, amelyhez jó kis mankó lehet bárki számára ez a 21 lecke a jelenről.

A szerző ebben a könyvében ugyanis - ellentétben előző két művével, a Sapiens-szel, amelyben az emberiség múltjával, a Homo Deus-szal, ahol az emberiség jövőjével foglalkozik - itt a nagy egész jelenét veszi górcső alá. Öt nagy csoport mellé rendezte a jelen társadalmi folyamatait, úgy mint Technológiai kihívás, Politikai kihívás, Kétségbeesés és remény, Igazság és Rugalmasság (különösen ez utóbbinak örülök nagyon). A fejezetekben tovább cizellál, olyan címszavakkal operál, mint "a történelem vége elmarad", "egyetlen civilizáció létezik", "ne ess pánikba", de "sose becsüld alá az emberi ostobaságot", "végy tudomást árnyékodról", "kevesebbet tudsz, mint hiszed", "lehet, hogy elavult az igazságérzetünk", "az egyetlen állandó a változás", "csak figyelj".

Ha tudsz angolul, olvasd eredetiben!harari2.jpgHa csak rövid időszak történéseire koncentrálsz, akkor is jelentős összefüggéseket láthatsz. Napjaink információs és biotechnológiai ikerforradalma már "holnap" jelentős embertömegeket szorít ki a munkaerőpiacról, miközben jelenünk uralkodó eszméje, a liberalizmus - amely mellesleg igen nagy pácban és összeomlóban van -, nem talál kielégítő megoldásokat a problémára, mint ahogy a bevándorlás globális kihívásaira sem. A kötetnek nem célja a liberalizmus lejáratása, ugyanakkor kénytelen rámutatni annak a folyamatokra adott gyenge válaszaira.

A fenti ikerforradalom új helyzetet fog teremteni a globális világban, mert aláássa a szabadságot és az egyenlőséget is. Az algoritmusok digitális diktatúrát hoznak létre, ahol a tömegek számára nem a kizsákmányolás lesz a legszörnyűbb következmény, hanem az eljelentéktelenedés. A legtöbb képzetlen, érdekérvényesítésre alkalmatlan ember nem fog számítani, hogy létezik. Még csak fogaskerekeknek sem kellenek majd. Kapnak valami kis egyenjáradékot, hogy éhen ne haljanak, de az igazi folyamatokhoz hozzá sem szagolhatnak. Király lesz, nem?

Ezen a ponton senki sem tudja, mi a helyes válasz erre a problémára a jóléti államok részéről. A félelem és az előítéletek nagy kerékkötői a folyamatnak, a szabadság védelmezése önmagában semmit sem old meg, népjóléti intézkedések nélkül nulla. Az éhező gyerekeknek nincsenek szabadságjogai. Az ember nagy erőssége, a feltalálni bármit, messze vitte az emberiséget a fejlődés útján, de bölcsen használni mindezeket képtelen. A világ méretű morális problémák áttekintésére - például több millió szíriai, 500 millió európai és a problémára rátelepedett, világszerte egymással összefonódó számtalan csoport és alcsoport gondjaira - az egyszerű ember egyszerűen alkalmatlan. Csak kapkodni lehet a fejet, hogy most ki kivel, miért, hogyan cselekszik és milyen erővonalak és érdekek mentén. animus.pngHarari igyekszik lehámozni a folyamatokról a sallangot. Hiszen a fenti - de bármilyen más - dolgok megértésének kudarca azt jelenti, hogy feladtuk a válasz és az értelmes megoldás kifundálását. Csak széttárjuk a kezünket és kijelentjük, hogy a valóság megértése és az igazság keresése kudarcot vallott és hivatalosan is beléptünk az igazságon túli korba. A propaganda és a dezinformálás nem új eszköz a világpolitikában, álhírek, a valóság elhazudása mindig is volt és lesz. Az ember attól ember, hogy fikciókat talál ki és hisz el vagy hitet el. Az igazság viszont sosem állt nagyon elől a Homos sapiens fontossági sorrendjében.
Hadd tegyek veled egy próbát! Mi jut eszedbe először a Coca Coláról? Fiatalság, erő, vidámság, sport? Ugye? Pedig a valóság a cukorbetegségtől megvakult vagy amputált vagy szimplán csak elhízott személy képeit kellene, hogy tudatunkba vetítse. De nem azt adja be, hanem a boldog, gondtalan, sportoló személy képeit. Mert ezt sulykolják belénk euró és dollármilliókba kerülő reklámokban. Üdv a való világban! El ne hidd, hogy politikai terepen nem ez folyik. Átlátni az összefüggéseken, olvasni a sorok között: erre tanít Harari professzor.

Már akinek van füle a hallásra, szeme a látásra és akarata a tanulásra.

harari3.jpg

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak!

A borítóképre kattintva megrendelheted kedvezményes áron a kiadó honlapján!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és miért? Kövess minket Facebookon is!

Lesben áll a skandináv krimik második legnépszerűbb szerzője! Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9714502456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása