Két diós sütemény karácsonyra

2019. december 04. 07:38 - Arthur Arthurus

A karácsony egyik klasszikus íze a dió. Elmaradhatatlan a bejgliből, a zserbóból, de megjelenik már sokszor a főételekben is a desszertek mellett. Most két olyan diós süteményt mutatok be, ami sosem hiányzik nálunk az ünnepi asztalról.

walnuts-1058509_960_720.jpg

Idén sajnos elég drága a dió, nem volt jó a termés, hála a légylárvának (többek között), ami megtámadta. Karácsony előttre főleg a pucolt dió ára még inkább felmehet, de ha tudunk, érdemes beszerezni legalább egy kg-ot. Már magában elrágcsálva is tápanyagdús vitaminforrás, süteményekbe téve pedig isteni.

Diós kosárka

 clipboard01_4.png

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 4 tojás sárgája
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • egy csipet só
  • valamilyen lekvár vagy magozott meggy

Klasszikus 3-2-1-es linzertészta egy kis citromhéjjal és több tojással. A száraz alapanyagokat elvegyítjük, majd hozzáadjuk a vajat, összekeverjük, és a tojások sárgáját meg a citromhéjat. Szükségünk lesz hozzá 40 db kicsi kosárkaformához is (nagyobb piacokon, vásárokon kapható, vagy süteményes weboldalakon megrendelhető). A tésztát 40 részre osztjuk, az egyes darabokat belenyomkodjuk a formába, és teszünk rá egy-egy kiskanál lekvárt vagy egy-egy szem magozott meggyet (lehet fagyasztott, friss vagy befőtt is), a képen látható sütemény mirabella lekvárral készült, és az egyik legjobb lett vele, a tészta és a diós hab ugyanis édes, a lekvár pedig fanyar, savanykás, jól ellensúlyozta.

Hozzávalók a diós habhoz:

  • 4 tojás fehérje
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • a citrom levéből egy kortynyi
  • 20 dkg darált dió

A tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrokat, a citrom levét, majd kanállal beleforgatjuk a diót. Ha kész, rákanalazzuk a sütemények tetejére, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ha hűlt egy kicsit, szépen kijön a formából.

Diós hájas kifli

 clipboard02_1.png

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg háj (hártya nélkül, darálva)
  • 4 tojás sárgája
  • 1 doboz tejföl (200 g-os)
  • egy csipet só
  • ha szükséges, a tésztához keverhető még víz vagy tejföl (ehhez pl. kellett egy kevés)

A száraz hozzávalókat összekeverjük, és fokozatosan beledolgozzuk a nedves alkotórészeket is. A tésztát lehet pihentetni egy napot vagy pár órát a hűtőben, de nem feltétlenül szükséges. 5 részre osztjuk, mindegyiket kerekre nyújtjuk, majd 12 cikkelyre vágjuk. Összesen 60 db sütemény lesz.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4 tojás fehérje
  • 18 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • egy kevés citromlé (elhagyható)
  • 20 dkg darált dió

A tojások fehérjét keményre verjük, hozzáadjuk a cukrokat, citromlevet, majd kanállal beleforgatjuk a diót. Ezzel töltjük meg a cikkelyeket, amelyeket aztán kifliszerűen feltekerünk. Arra figyeljünk, hacsak nem akarunk akár a sütemény magasságának 2-3-szorosa felett integető kis csápokat, hogy a kifliket úgy forgassuk, hogy a legkeskenyebb vége alul legyen, különben sütés közben felemelkednek :) 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A végén finomabb, ha leszórjuk porcukorral, mivel a tésztája egyáltalán nem tartalmaz cukrot. Nem vagyok valami nagy rajongója az édességnek (kivéve az ilyen házi finomságok), de tényleg egészen más - és kevésbé jó - íze van porcukor nélkül.

Ezek mellett még biztosan lesz zserbó, bejgli, sós rudacska, non plus ultra, lekváros linzer, és még meglátjuk, mi minden. :) Nálatok milyen sütemények vannak karácsonykor?

Kövessetek minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3315337054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.