A karácsony egyik klasszikus íze a dió. Elmaradhatatlan a bejgliből, a zserbóból, de megjelenik már sokszor a főételekben is a desszertek mellett. Most két olyan diós süteményt mutatok be, ami sosem hiányzik nálunk az ünnepi asztalról.
Idén sajnos elég drága a dió, nem volt jó a termés, hála a légylárvának (többek között), ami megtámadta. Karácsony előttre főleg a pucolt dió ára még inkább felmehet, de ha tudunk, érdemes beszerezni legalább egy kg-ot. Már magában elrágcsálva is tápanyagdús vitaminforrás, süteményekbe téve pedig isteni.
Diós kosárka
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 4 tojás sárgája
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- egy csipet só
- valamilyen lekvár vagy magozott meggy
Klasszikus 3-2-1-es linzertészta egy kis citromhéjjal és több tojással. A száraz alapanyagokat elvegyítjük, majd hozzáadjuk a vajat, összekeverjük, és a tojások sárgáját meg a citromhéjat. Szükségünk lesz hozzá 40 db kicsi kosárkaformához is (nagyobb piacokon, vásárokon kapható, vagy süteményes weboldalakon megrendelhető). A tésztát 40 részre osztjuk, az egyes darabokat belenyomkodjuk a formába, és teszünk rá egy-egy kiskanál lekvárt vagy egy-egy szem magozott meggyet (lehet fagyasztott, friss vagy befőtt is), a képen látható sütemény mirabella lekvárral készült, és az egyik legjobb lett vele, a tészta és a diós hab ugyanis édes, a lekvár pedig fanyar, savanykás, jól ellensúlyozta.
Hozzávalók a diós habhoz:
- 4 tojás fehérje
- 20 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- a citrom levéből egy kortynyi
- 20 dkg darált dió
A tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrokat, a citrom levét, majd kanállal beleforgatjuk a diót. Ha kész, rákanalazzuk a sütemények tetejére, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ha hűlt egy kicsit, szépen kijön a formából.
Diós hájas kifli
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg háj (hártya nélkül, darálva)
- 4 tojás sárgája
- 1 doboz tejföl (200 g-os)
- egy csipet só
- ha szükséges, a tésztához keverhető még víz vagy tejföl (ehhez pl. kellett egy kevés)
A száraz hozzávalókat összekeverjük, és fokozatosan beledolgozzuk a nedves alkotórészeket is. A tésztát lehet pihentetni egy napot vagy pár órát a hűtőben, de nem feltétlenül szükséges. 5 részre osztjuk, mindegyiket kerekre nyújtjuk, majd 12 cikkelyre vágjuk. Összesen 60 db sütemény lesz.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 4 tojás fehérje
- 18 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- egy kevés citromlé (elhagyható)
- 20 dkg darált dió
A tojások fehérjét keményre verjük, hozzáadjuk a cukrokat, citromlevet, majd kanállal beleforgatjuk a diót. Ezzel töltjük meg a cikkelyeket, amelyeket aztán kifliszerűen feltekerünk. Arra figyeljünk, hacsak nem akarunk akár a sütemény magasságának 2-3-szorosa felett integető kis csápokat, hogy a kifliket úgy forgassuk, hogy a legkeskenyebb vége alul legyen, különben sütés közben felemelkednek :) 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A végén finomabb, ha leszórjuk porcukorral, mivel a tésztája egyáltalán nem tartalmaz cukrot. Nem vagyok valami nagy rajongója az édességnek (kivéve az ilyen házi finomságok), de tényleg egészen más - és kevésbé jó - íze van porcukor nélkül.
Ezek mellett még biztosan lesz zserbó, bejgli, sós rudacska, non plus ultra, lekváros linzer, és még meglátjuk, mi minden. :) Nálatok milyen sütemények vannak karácsonykor?
Kövessetek minket Facebookon!