Mr. és Mrs. Darcy

2017. január 10. 00:03 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Helen Halstead: Mr. és Mrs. Darcy

A könyv fülszövege szerint "Jane Austen minden idők egyik legkedveltebb irodalmi szerelmespárját hívta életre Elizabeth Bennet és Fitzwilliam Darcy kettősével." Ezzel a kijelentéssel maximum Rómeó és Júlia párosa vitatkozhatna.

A jópár filmfeldolgozás közül az egyik: Jennifer Ehle és Colin Firth főszereplésével készül 1995-ös minisorozat

Helen Halstead vette a bátorságot, és megírta a legendás Büszkeség és balítélet folytatását, melyet most a Lazi Könyvkiadó közreműködésének köszönhetően a magyar olvasók is kézbe vehetnek. Ott folytatja, ahol Austen 1813-ban befejezte: elbeszéli Mr. és Mrs. Darcy esküvőjét, és megismertet közös életükkel, Elizabeth beilleszkedésével a londoni úri társaságba. Megismerünk kedves és kevésbé kedves új szereplőket, de végig hallunk a Büszkeség és balítélet fontosabb szereplőiről, végigkísérhetjük Elizabeth testvéreinek és szüleinek életútját is, sőt, egy pillanatra még a waterlooi csata is feldereng a regény lapjain. 

A regény egy újabb, 2005-ös filmfeldolgozásában a főszereplők: Keira Knightly és Matthew Macfadyen

Azt kell mondanom, méltó folytatása született a klasszikusnak. Oké, bevallom: én nem rajongok annyira a Büszkeség és balítéletért, mint nagyon sokan, és Mr. Darcy-ért sem. Nem tartozik a kedvenc olvasmányaim közé Austen könyve, sőt. De az való igaz, hogy a párbeszédeket alapvetően szórakoztató volt olvasni, szellemesek és élénkek. Ezt nagyon sikeresen folytatta Helen Halstead is, a történet tele van párbeszédekkel, és rengeteg apró, szórakoztató momentummal ismerkedünk meg, ezek közül az egyik legjobb Darcy folytonos féltékenykedése. Persze találkozunk ismét szinte az összes szereplővel, láthatjuk Mrs. Bennet érzéketlen tapintatlanságát, Kitty, Lydia és Mary kissé számító butaságát (bár Kitty több időt tölt a nővére társaságában, és tanul némi modort), és a rajtuk szórakozó Mr. Bennetet egyaránt. Számomra az egyik legfontosabb momentum volt az egészben (és ezzel Darcy egyébként nagyot nőtt a szememben), amikor Darcy feltette magában a kérdést, hogy vajon egy ilyen okos, értelmes ember, mint Mr. Bennet, miért nem tanította egy kis viselkedésre és jómodorra a feleségét az ifjabb lányait, ahelyett, hogy szüntelenül mellettük nevet a fanyar, maró humorával a butaságaikon. Igen, ez egy olyan kérdés, ami bennem is többször felmerült már az eredeti mű alapján. Aztán később Mr. Bennet is érezte a felelősségét ebben. 

Egy kis érdekesség: Jane Austen levele a testvérének 1799-ben, amikor először megemlíti a regényét, ekkor még First Impressions, azaz Első benyomások címen

Persze nem csak erről szól a regény, megismerkedhetünk egy feltörekvő drámaíróval és befolyásos pártfogójával, egy márkinével, aki szellemessége és okossága miatt azonnal a barátai sorába fogadja Elizabethet. Megismerkedünk Pemberley-vel és személyzetével, a gyönyörű birtokkal, tanúi lehetünk Mary és Lydia boldogságkeresésének is, ahogy a rendkívül okos Mr. Collins-szal és kedves feleségével is ismét találkozunk. És szerepet kap a regényben ismét a büszkeség és a balítélet is. Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet azoknak is, akiket elvarázsolt Austen világa, és azoknak is, akiket kevésbé, hiszen én is közéjük tartozom, és nem volt rossz könyv ez :)

Köszönettel tartozom a lehetőségért a Lazi Könyvkiadónak!

Kattints a borítóra, ha érdekel a regény :)

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4412109299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása