Gianni - Szakácskönyv, vallomás, egy sikertörténet kulisszatitkai

2017. május 22. 00:03 - GReni

Könyvajánló - Gianni Annoni: Olaszul (l)enni jó

Gianni Annoni sármos és sikeres étteremtulajdonos. Könyvében egy izgalmas gasztronómiai utazásra invitálja az olvasókat. Közvetlen hangvételű történetmesélés közben megmutatja az igazi olasz életérzést, hogy honnan indult és milyen út vezetett a sikerig. Kapunk egy darabot az olasz kultúrából és beleshetünk egy sikeres étterem kulisszái mögé. Érdekes, inspiráló életút és mennyei receptek egy igényes kötetben.

20170521_143336.jpg

Az előszóban Gianni tökéletesen összefoglalta, hogy mi várható a kötetben: izgalmas receptekkel tarkított történet, akár egy íz-utazás, ahol betekinthetünk a kulisszák mögé.

"Mesélni fogok kicsit a családomról, a gasztronómiai indíttatásomról, arról, mi minden kell ahhoz, hogy sikeressé váljon egy étterem. Mesélni fogok a buktatókról, a megvívott csatákról, a bukásokról - mert nem szégyellem, voltak ilyenek is. Beavatom az olvasót a vendéglátósok életét folyamatosan megnehezítő próbatételekbe is, mint amilyen például egy csapat összekovácsolása és egyben tartása vagy éppen a kábítószer- és az alkoholfüggőség problémája."

A kötetből a legfontosabb információ, amit megtudhattunk a szerzőről, hogy számára minden a család. Mai napig meghatározó szerepet játszanak életében és munkájában is a gyerekkorában szerzett tapasztalatok. Szeretettel és tisztelettel osztja meg az olvasóval kedves emlékeit, bepillantást nyújt egy olasz család mindennapjaiba.

„A legfontosabb és a legszentebb dolog az életünkben a ház és az otthon volt. A ház és az otthon – nem csupán a lakhelyünket, az életterünket jelölték, hanem egy „intézményt” is, amiből később az én gasztronómiai érdeklődésem is ki tudott teljesedni. [...] Kevés szertartás van az életemben, de a konyha, az asztal és az étkezés számomra mégis az. Mert az elkészítés, az étkezés az odaadásról és a türelemről szól. Arról, milyen szívvel adunk ételt másoknak.”

20170521_143417.jpg

Több mint két évtized eltelt azóta, hogy megérkezett Magyarországra a Corvinus Egyetem ösztöndíjas hallgatójaként. Mesél arról miként jutott el a közgazdaságtantól a becsődölt tésztagyáron át, az üzleti szférában végzett munkában addig, hogy belátta ez neki nem jó. Nem volt boldog, úgy érezte felemészti, megöli ez a világ. Tudta, hogy mást akar, azt is tudta, hogy mit.

„...emberekre szeretnék főzni, embereket szeretnék etetni és egy saját helyet nyitni. Méghozzá egy éttermet.”

2002. október 6-án elérkezett a beteljesült álom napja: megnyitotta kapuit a Pomo D’oro étterem. A megnyitót megelőzően több mint egy éven keresztül minden nap közel húsz órát dolgozott, szívét, lelkét beleadta és a rengeteg fáradságos munka ellenére is imádta. Mesél az első nehézségekről és arról, hogy miként kovácsolta össze a csapatot. Egy olyan éttermet akart létrehozni, amely igényes, és autentikus ételeket vonultat fel. Az Olasz Szakács Szövetség védnöki táblája és az Olasz Konyhaművészeti Akadémia ajánlása is azt bizonyítja, ezt a célt sikerült megugrani.

Az étterem nyitásakor tizenkét ember fáradozott azon, hogy sikeresek legyenek, mára a létszám erősen megduzzadt, 106-an vannak. Akadályokkal, sőt többször szabotázsokkal kellett szembenézniük, de megérte. Egy színvonalas, igényes éttermet sikerült összehozniuk. Emellett voltak más próbálkozások is, melyek sajnos kudarcba fulladtak, a bukás okairól is mesél a könyvében. A történetet csak még teljesebbé teszi, hogy a személyzet tagjai, séfek, felszolgálók is elmondanak egy-egy történetet.

e8eacbfe59106f73e51a0ae2ab00631c_f467.jpg

A kötetben található számtalan fotóval együtt úgy érzem igazán látványosan sikerült a szerzőnek bemutatnia az étterem mindennapjait. Kaptunk egy jó nagy adagot az olasz életérzésből. Gianni sikeres útjának történetét számos izgalmas recept színesíti. A klasszikus tésztáktól egészen az igazán ínyenc fogásokig rengeteg ízig-vérig olasz recept kapott helyet a könyvben. Különleges, egzotikus fogások az ízek szerelmeseinek, melyeken keresztül belekóstolhatunk az olasz gasztronómiába. Az ételek különleges fűszerekkel, finom borokkal vannak megbolondítva. Persze, a receptek mellett gyönyörű fényképek hirdetik, hogy milyen művészi látványvilággal tálalják ezt egy profi étteremben.

gianni.jpg

A könyvet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

olaszul_lenni_jo.jpgTöbbet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és megrendelheted kedvezményes áron a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Érdekelne egy másik remek könyv, ami az olasz konyhát boncolgatja? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8112510259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása