Gianni Annoni sármos és sikeres étteremtulajdonos. Könyvében egy izgalmas gasztronómiai utazásra invitálja az olvasókat. Közvetlen hangvételű történetmesélés közben megmutatja az igazi olasz életérzést, hogy honnan indult és milyen út vezetett a sikerig. Kapunk egy darabot az olasz kultúrából és beleshetünk egy sikeres étterem kulisszái mögé. Érdekes, inspiráló életút és mennyei receptek egy igényes kötetben.
Az előszóban Gianni tökéletesen összefoglalta, hogy mi várható a kötetben: izgalmas receptekkel tarkított történet, akár egy íz-utazás, ahol betekinthetünk a kulisszák mögé.
"Mesélni fogok kicsit a családomról, a gasztronómiai indíttatásomról, arról, mi minden kell ahhoz, hogy sikeressé váljon egy étterem. Mesélni fogok a buktatókról, a megvívott csatákról, a bukásokról - mert nem szégyellem, voltak ilyenek is. Beavatom az olvasót a vendéglátósok életét folyamatosan megnehezítő próbatételekbe is, mint amilyen például egy csapat összekovácsolása és egyben tartása vagy éppen a kábítószer- és az alkoholfüggőség problémája."
A kötetből a legfontosabb információ, amit megtudhattunk a szerzőről, hogy számára minden a család. Mai napig meghatározó szerepet játszanak életében és munkájában is a gyerekkorában szerzett tapasztalatok. Szeretettel és tisztelettel osztja meg az olvasóval kedves emlékeit, bepillantást nyújt egy olasz család mindennapjaiba.
„A legfontosabb és a legszentebb dolog az életünkben a ház és az otthon volt. A ház és az otthon – nem csupán a lakhelyünket, az életterünket jelölték, hanem egy „intézményt” is, amiből később az én gasztronómiai érdeklődésem is ki tudott teljesedni. [...] Kevés szertartás van az életemben, de a konyha, az asztal és az étkezés számomra mégis az. Mert az elkészítés, az étkezés az odaadásról és a türelemről szól. Arról, milyen szívvel adunk ételt másoknak.”
Több mint két évtized eltelt azóta, hogy megérkezett Magyarországra a Corvinus Egyetem ösztöndíjas hallgatójaként. Mesél arról miként jutott el a közgazdaságtantól a becsődölt tésztagyáron át, az üzleti szférában végzett munkában addig, hogy belátta ez neki nem jó. Nem volt boldog, úgy érezte felemészti, megöli ez a világ. Tudta, hogy mást akar, azt is tudta, hogy mit.
„...emberekre szeretnék főzni, embereket szeretnék etetni és egy saját helyet nyitni. Méghozzá egy éttermet.”
2002. október 6-án elérkezett a beteljesült álom napja: megnyitotta kapuit a Pomo D’oro étterem. A megnyitót megelőzően több mint egy éven keresztül minden nap közel húsz órát dolgozott, szívét, lelkét beleadta és a rengeteg fáradságos munka ellenére is imádta. Mesél az első nehézségekről és arról, hogy miként kovácsolta össze a csapatot. Egy olyan éttermet akart létrehozni, amely igényes, és autentikus ételeket vonultat fel. Az Olasz Szakács Szövetség védnöki táblája és az Olasz Konyhaművészeti Akadémia ajánlása is azt bizonyítja, ezt a célt sikerült megugrani.
Az étterem nyitásakor tizenkét ember fáradozott azon, hogy sikeresek legyenek, mára a létszám erősen megduzzadt, 106-an vannak. Akadályokkal, sőt többször szabotázsokkal kellett szembenézniük, de megérte. Egy színvonalas, igényes éttermet sikerült összehozniuk. Emellett voltak más próbálkozások is, melyek sajnos kudarcba fulladtak, a bukás okairól is mesél a könyvében. A történetet csak még teljesebbé teszi, hogy a személyzet tagjai, séfek, felszolgálók is elmondanak egy-egy történetet.
A kötetben található számtalan fotóval együtt úgy érzem igazán látványosan sikerült a szerzőnek bemutatnia az étterem mindennapjait. Kaptunk egy jó nagy adagot az olasz életérzésből. Gianni sikeres útjának történetét számos izgalmas recept színesíti. A klasszikus tésztáktól egészen az igazán ínyenc fogásokig rengeteg ízig-vérig olasz recept kapott helyet a könyvben. Különleges, egzotikus fogások az ízek szerelmeseinek, melyeken keresztül belekóstolhatunk az olasz gasztronómiába. Az ételek különleges fűszerekkel, finom borokkal vannak megbolondítva. Persze, a receptek mellett gyönyörű fényképek hirdetik, hogy milyen művészi látványvilággal tálalják ezt egy profi étteremben.
A könyvet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!
Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és megrendelheted kedvezményes áron a kiadó honlapján!
Kövess minket Facebookon!
Érdekelne egy másik remek könyv, ami az olasz konyhát boncolgatja? Kattints!