Dombóvári István könyve nem csak (fél)kövéreknek

2017. szeptember 07. 00:02 - GReni

Könyvajánló - Dombóvári István: Félkövér

Az ismert humorista, Dombóvári István egy új arcát mutatta meg idén a nagyközönség számára, méghozzá úgy, hogy írt egy regényt. A bulvár előszeretettel foglalkozik a médiaszemélyiségek magánéletével. Ez nála sem volt másként, tizenkét éve cikkeznek róla fogyás-hízás témában, ezért úgy döntött, hogy ír egy könyvet, amiben leírja a fogyókúrájával kapcsolatban átélt kudarcait, sikereit, küzdelmeit. Hátha végre akkor leszállnak erről a témáról...remélem beválik, mert a könyv jó.

17634685_1662366593779720_383284131782569656_n.jpg

De miről is szól a könyv? Leírja, hogy éli meg egy gyerek, egy tini, egy katona, egy tévés személy a súlyproblémáit jó adag iróniával megspékelve. Hogy milyen az, amikor egész életedben te vagy a duci srác. És bár életmódtanácsok nincsenek benne, egy fontos üzenete mindenkinek akad: ne élj így, tudsz tenni ellene!

Ez a könyv mindenkinek szól. Életmódtanácsokat senki ne várjon tőle, ez inkább amolyan életrajzi könyv, megtoldva általános igazságokkal, melyekkel a legtöbb kövér ember szembesül. Sőt, aki tudja, hogy milyen stand up comedy közben Dombóvári, akkor azt is hozzá kell tennem, hogy ne várja, hogy fájni fog a hasa a nevetéstől olvasás közben, de azért erősen benne van a szerző humoros oldala is. Közvetlen, őszinte, szerethető, élvezetes írás. Örülök, hogy egy kicsit lehetőségem volt megismerni egy másik oldaláról is. Belesni a gyerekkorába és felnőttkori megpróbáltatásaiba.

Rengeteg általános problémáról ír, ami sokakat érint. A gyorséttermek, az éjszakai nassolás, a családi ünnepeken való bezabálás, majd az evés utáni bűntudat és persze a kifogások keresése, mert mint általában, mindig más a hibás, ezért hát: "Rohadjon meg az egész világ!"

Azért vannak szomorú részek is a könyvben. Szerencsére már gyerekkorában is jó volt a humora, így nem cikizték a súlya miatt, ezért nem is érdekelte, hogy kövér volt, ami miatt azért maradtak ki dolgok, amiket már nem lehet visszahozni.

"Ha egy gyerek kövér, akkor nem hívják sportolni, a csajokat meg el lehet felejteni. Ha dagadt vagy, nincs punci, az teljesen felejtős. A dagadt gyerek még puszit sem kap. A dagadt gyerek izzad, a dagadt gyerek büdös. Azok az évek menthetetlenül kiesnek."

Aztán tinikorban vigasztalják vele az embert, hogy majd kinövi, de amikor ez nem történik meg, csak még több kifogással áll elő az ember. Aztán, ha a változás mellett dönt, keresi a rövidebb utat: fogyitabletta vagy a drasztikusabb út, a gyomorszűkítés. Egyik sem jó! Fejben kell eldönteni a változást és erősnek kell lenni. Más út nincs. 

A középiskola sem lehetett számára egy leányálom. Szakmunkásképző, ahol egy hét suli, egy hét meló, az embert kutyába sem vették az iskolában sem, a munkában pedig ő volt a tápláléklánc alján és a legszarabb munkákat adták. Aztán jött a lázadókorszak, lógások, végül még a suliból is kivágták. Egy havernál lakott és alkalmi munkákból próbált boldogulni 17 évesen. Aztán első igazi munkahelye a húsiparban végre változást hozott.

"Az volt a funkcióm, hogy gördültek be végtelen sorban a fél disznók és azokból kellett kivágni egy késsel a szűzpecsenyét. [...] Akkoriban annyi fél disznót láttam, hogy simán elhittem, hogy van ilyen állat, hogy "féldisznó". Ezek már eleve kettébontva, megtisztítva születnek. Fura lehet, ahogy legelnek, és hogyhogy nem dőlnek el? És vajon legelnek egyáltalán?"

Aztán egy rögös úton elindulva estin meglett az érettségi, sőt később levelezőn még a diploma is. De előtte a kötelező katonaság, ami Dombóvári szerint egy hangulatos felkészítés az életre, hiszen kúsznod, másznod kell és emberek üvöltöznek veled. Erről szól az élet is. Aztán vissza a mókuskerékbe: húsipar, majd tésztagyár, míg egy véletlennek köszönhetően elindult a pályán, amelyről ma már milliók ismerik és szeretik. Az apró fellépések, aztán a Fábry-show, végül a Showder Klub.

Ez idő alatt bár a munkáját nem befolyásolta a súlya, belül mindig gyötrődött miatta. Mesél az első komoly pofonról, amikor átlépte a 100 kilót, majd a SK idején volt a csúcson 135 kilóval. Innen indult igazán a fogyókúra és a jojó effektus. Először lemondani a finomságokról, neki állni mozogni, aztán nem hagyni, hogy a kudarc felemésszen.

"A kis kudarcokból lesznek a nagy kudarcok. Ezek a kudarcok azonban benned élnek és növekednek, mint egy Alien. És ezzel a kis szörnyeteggel nagyon gyorsan csinálni kell valamit."

11986526_1163901556959562_4031383298577660964_n.jpgForrás: Facebook

Többször felállt, többször újra kellett kezdenie, de ma is küzd és végre nem akar a "dagadt humorista" lenni, elege van belőle, hogy ezzel azonosítsák. Mindenkinek azt javasolja, hogy küzdjön, mert a harc soha nem állhat le.

"Lásd a kálváriámat, ismerd fel az azonosságokat a te életeddel, vedd észre a párhuzamokat! Tanulj az én hibáimból, és egyszer és mindenkorra fejezd be azt, hogy te nem tehetsz róla! Te tehetsz róla, senki más! Jelenlegi információk szerint ez az egy életed van, és ezt senki nem fogja helyetted kijavítani. Ne éld le dagadtan az életedet! Nagyon sok visszafordíthatatlan dolog van a világon, ami sajnos olyan, amilyen. A kövérség pont nem ilyen. A döntés a kezedben van. Te magad vagy a betegség és a gyógyszer is."

 A könyvet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

felkover.jpgHa elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6812645825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása