Az örvény magával ránt

2018. július 05. 07:59 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Yrsa Sigurðardóttir: Örvény

Egy iskolában tíz éve elástak egy időkapszulát. A benne található fogalmazásokban a diákok leírták, milyennek képzelik a jövőt. Csakhogy a gyermeki elképzelések közé egy fenyegető üzenet is került, amely hat, monogrammal jelölt ember halálát jövendöli.

Huldar, aki elvesztette vezetői pozícióját a rendőrségnél, úgy véli, ezzel a piti üggyel akarják távol tartani a valódi nyomozói munkától. Ugyan valószínűtlennek tartja, hogy bárki valóra váltaná kamaszkori fantáziáit, a biztonság kedvéért a gyerekpszichológus Freyja segítségét kéri, hogy kideríthesse, valós-e a fenyegetés. Nemsokára döbbenetes dolgok történnek: levágott testrészeket találnak egy kertben, majd meghal egy férfi, akinek monogramja egyezik a fenyegető üzenetben található egyik monogrammal. Megkezdődik a versenyfutás az idővel: Huldarnak és Freyjának meg kell találnia az üzenet íróját, azonosítania kell a potenciális áldozatokat és a gyilkost, amíg nem késő.

Az izlandi gyerekek tíz éve is nagyon idealisták voltak. Autómentes világról, lakossági helikopterekről, zöld energiáról írtak, hogy szerintük mi lesz tíz év múlva. Sajnos, sajnos, nem jött be. Amikor kinyitják az időkapszulát, előkerül egy levél, amelyen az áll, hogy 2016-ban hat ember meg fog halni, és a monogramjaik. Az ügy a kegyvesztett és kedveszegett Huldarhoz kerül, aki minden meggyőződés nélkül nyomozni kezd. És elkezdődnek a gyilkosságok... Kegyetlen, brutális tettek, erőszak, félelem, fájdalom...

"Huldarnak volt egy olyan érzése, hogy ez egy igazán nehéz ügy lesz. Izlandon a legtöbb testi sértést vagy emberölést még aznap vagy negyvennyolc órán belül felderítik. Abban nem kételkedett, hogy végül meg fogják oldani ezt is – de az a vég még nagyon messze volt."

A könyv egy nagyon erős felütéssel kezdődik, Yrsa Sigurðardóttir nagyon ért ahhoz, hogy hogy teremtse meg a megfelelő hangulatot. Ott vagyunk a kislány mellett az első napján az iskolában, érezzük a hideget, amit ő érez, átéljük az érzelmeit... és aztán ez a kislány eltűnik. Másnap találják meg a holttestét, durván megerőszakolták, majd megfojtották. Egy apa, akinek van egy ugyanilyen korú kislánya, akit szintén bántalmazott már. És ezek a gyilkosságok valamiképpen kapcsolódnak Vaka halálához és ehhez a férfihez... 

Egy picit számomra sok volt a huzavona Huldar és Frejya között, mondjuk én nem olvastam (még) a sorozat előző részét, Huldar és Freyja első közös ügyét, a Gének c. könyvet, azért ebből nagy vonalakban rájöttem, hogy ott bizony nagyot hibáztak. Ez a szál viszont nagyon tetszik, végre egy olyan nyomozó, aki nem zseniális és tökéletes (oké, pl. Harry Hule vagy Erlendur sem az, viszont a nyomozásukban, munkájukban nem nagyon hibáznak, az más kérdés, hogy a magánéletük hogy alakul), Huldar hibázott, méghozzá a munkájában, és emiatt kiesett a pikszisből. Ugyanakkor azért kellemes volt olvasni a kettejük közötti feszültségről, és érdekel, merre halad a közös sorsuk, mert minden hibájuk ellenére kétségtelen, hogy jó párost alkotnak. Az is tetszett, hogy egy csomó érdekességet megtudtam Izlandról, persze elsősorban gyilkossági vonalon, de ezt is érdekesnek tartom. Izland egyébként is a szívem csücske. 

"Sokan álmodoznak bosszúról, de amikor eljön az ideje, szinte sosem cselekszenek. És ennek megvan az oka: az élete soha nem lesz már ugyanolyan, mint előtte. Ha egyszer lehúzza az örvény, többet nem kerül ki belőle."

A szerző egyébként Európa legnagyobb vízi erőművében dolgozik vezető mérnökként, munkáját az írás mellett sem adta fel. Eleinte gyerekkönyveket írt, számos díjat elnyert velük, később átnyergelt a skandináv krimik felé, és ezek meghozták nekik a világhírt. Történeteinek alapja, a krimi-szálak mindig nagyon megrendítőek és kemények, de sok időt fordít a karaktereinek kibontására is, a magánéletükre, a változásaikra. Ügyesen és jól bánik velük jó stílusban ír, és bár nem mindig, de néha nagyon erős hangulatot képes teremteni. Főleg a vérfagyasztó rémtettek előtti leírások rendkívül ütősek: én is ott vagyok azzal a szerencsétlennel, átélem, amit ő. Eddig egy könyvet olvastam tőle, méghozzá a legelső felnőtteknek szóló regényét, Az utolsó rítust, és nagyon tetszett az is. Biztos, hogy a radaromon marad a neve. :)

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Érdekel Az utolsó rítus? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9614093141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása