Ne bízz senkiben!

2017. február 15. 07:42 - GReni

Könyvajánló - Rick Yancey: Az utolsó csillag

Megérkezett Az ötödik hullám trilógia zárókötete, ami nem véletlenül sikerlistás. Egy érdekes, mozgalmas disztópia, ütős történeti csavarokkal, szerethető vagy gyűlölhető, de mindenképpen izgalmas karakterekkel színesítve. Persze soha senki nincs biztonságban. Hullanak, mint a legyek. Bárki lehet a következő...

1524.jpg

De mi történt eddig? Megérkezett az idegen anyahajó a Föld légkörébe, aztán az emberiség elindult a pusztuláshoz vezető úton. Először elsötétült a világ egy EMP generátor által. Az eredménye ötszázezer halott. A második hullámban a bolygó természeti adottságait kihasználva előidézett földrengések, szökőárak hatására a Föld lakossága négy milliárdra csökkent.  A harmadik hullámban a madarak segítségével elterjesztették a vörös cunaminak vagy vörös halálnak nevezett vírust. Az emberi populáció 97%-a odalett. Ekkor szembesültek a negyedik hullámmal: az idegenek megszállták emberek ezreinek testét. Már nem tudni, ki barát és ki ellenség. De még ez sem a legrosszabb, mert az ötödik hullámban agymosott gyerekeket küldenek, hogy levadásszák a túlélőket.

A kis csapat, Cassie, Ben, Dumbo, Sam, Megan és Evan a világ egyik felén küzd az életéért, miközben a szuperemberré változtatott Adu több száz mérfölddel odébb a legrosszabbal szembesül: ez az egész egy ember irányítása alatt zajlik.

5th-wave-zombie-ringer-evan-and-cassie.jpgZombi, Adu, Evan és Cassie

Nagyon nehéz úgy írni erről a könyvről, hogy ne legyen benne spoiler. Minden oldalon folyamatos a pörgés, csak úgy kapkodod a fejed. Általában egy cél lebegett a szereplők előtt: megélni a holnapot.

Ez a cél kiegészült azzal, hogy életben tartani a bajtársakat. Lassan egy éve, hogy megérkezett az anyahajó. A legtöbben mindenkit elveszítettek, családot, barátokat. De itt volt az 53-as raj kiegészülve két túlélővel és egy  a civilizációját eláruló földönkívülivel. Még kitartottak, és Ben nem hajlandó lemondani Aduról és Porcelánykáról sem.

A lehetetlen ígéretek és öngyilkos küldetések könyve ez. Menekülni, túlélni, kockáztatni az életüket az utolsó életben maradt társaikért, közben rájönni, hogy mi is lehet Azok célja ezzel az egésszel, megérteni a gondolkodásukat és rálelni a megoldásra.

„Azok végül arra jutottak, hogy egyféleképpen menthetik meg a világot: ha megsemmisítik a civilizációt. Nem kívülről, hanem belülről. És egyféleképpen semmisíthetik meg az emberi civilizációt: megváltoztatva az emberi természetet.”

Ekkor szembesülnek a nagy tervvel, melynek során öt nap múlva bombákkal szórják meg a bolygót és az emberi civilizáció maradékát is elsöprik.

Ez a kötet is bővelkedett fordulatokban, csavaros, nem várt jelenetekben. És még mindig szerettem azt, hogy nem igazán fejezetekre bontotta a könyvet Yancey, hanem úgy volt lehetőségünk megismerni mindenkit, hogy folyamatosan változott a narrátorunk. Bár díjaztam volna pár oldalt Vosch fejében is, de végül a ki nem mondott kérdésekre megkapjuk a választ tőle a kötet végén. Azt azonban már korábban is az értésünkre adta, hogy nincs esélyünk:

„Meg fogtok halni. Meg fogtok halni, és ez ellen sem te, sem én, sem senki más nem tehet semmit.”

Hányan élhetnek túl, amikor a világ romokban?

Van esélyük egy ennyivel fejlettebb faj ellen?

Mit tehetnek, ha nem bízhatnak senkiben? Amikor nem tudhatják ki az ellenség és ki nem az. Amikor tudják, hogy egy oldalon kéne állniuk, de esélyük sincs elmondani ezt az arcukba fegyvert toló kölyöknek?

Képesek emberek maradni egy embertelen világban? Egyáltalán van választásuk? Van, akinek nincs...

„Jövök már te rohadék! Egy emberség nélküli embert akartál teremteni? Hát most megkapod.”

...és van, akinek sikerül. Amikor úgy érzed túl sok mindent éltél már túl és nem érdemelsz újabb esélyt, feladnál mindent pusztán egyetlen ember életéért?

„Tudom, hogy a kör bezárult. Tisztában vagyok vele, hogy esedékessé vált a számla. Csak engedd, hogy előbb megmentsem őt, édes Krisztusom, ne hagyd őt meghalni!”

Vajon az utolsó csillag lesz a megoldás minden bajukra? Sikerül a végső lehetetlen küldetés vagy az emberiség elbukik?

cassiopeia.jpgCassiopeia csillagkép

A kötetet a Cartaphilus Könyvkiadó bocsátotta rendelkezésünkre, melyet ezúton is köszönünk!

Kövess minket a Facebookon is!

Többet szeretnél megtudni a kötetről? Akkor kattints a képre!

az_utolso_csillag.jpg

 

Szereted az ilyen típusú könyveket? Akkor ez a bejegyzés is érdekelni fog!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2612244030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása