Kelet és Nyugat találkozása a Könyvfesztivál díszvendégének olvasatában

2017. április 22. 07:01 - KultúrPara

Könyvajánló Nyctea tollából - Orhan Pamuk: A nevem Piros

 

Orhan Pamuk neve nem ismeretlen, és írói teljesítményével beírta magát a halhatatlanok közé. Jómódú török család sarja, mérnöknek szánták, de írói pályájáért otthagyta az egyetemet, végül újságírás szakon végzett. 1974-től kezdett rendszeresen írni, neve 1990-től kezdve vált fokozatosan egyre ismertebbé, az eltelt évek alatt a posztmodern írók élvonalbelije lett. 2006-ban irodalmi Nobel-díjat kapott. Politikai és társadalmi véleménye erős, tősgyökeres isztambuli, de nem fél kritizálni a török kormányt, emiatt akadt már összetűzése a hatóságokkal. Regényeiben fontos szerepet kap az Isztambulban szinte egyedüliként tapasztalható kettősség: a város kelet és nyugat, kereszténység és iszlám, a hagyományok és a modern világ közötti ellentét, amely ott kavarog ebben a félig európai, félig ázsiai világban. Egyik legjobb és talán legismertebb könyve A nevem Piros című, olvassátok el Nyctea ajánlóját!

A történet az 1500-as évek végének Isztambuljába kalauzol minket, a miniatúrafestők világába. Már a könyv kinyitásakor meglepetés éri az olvasót. "Én a halott vagyok"- így szól az első fejezet címe, melyben egy kút mélyén fekvő, szétzúzott fejű hulla meséli el, hogy ki ő és hogyan érte el a végzet. A szokatlan nézőpontok az egész regényt végigkísérik. Minden fejezetben más valaki szemszögéből látjuk az eseményeket, de az elbeszélők között nem csak embereket találunk, hanem tárgyakat, képeket, sőt színeket is.

A történet középpontjában az első fejezetben felvázolt gyilkosság áll, de ne egy klasszikus krimit képzeljünk el! A tettes utáni nyomozás csak egy kis darabja ennek a részletgazdag képnek, melyben helyet kap egy szerelmi szál, készül egy különleges könyv, elmerülünk a középkori Isztambul hangulatában és megismerjük a török miniatúrafestés rejtelmeit, a mögötte rejlő ideológiai, vallási hátteret.

Maga a regény is egy miniatúrához hasonlítható: színes, aprólékos kidolgozású, mozaikszerűen felépülő, emiatt nem is lehet úgy olvasni, mint ahogy egy sodró lendületű, letehetetlenül izgalmas könyvet szokás. Máshogy kell kezelni. Le kell lassulni hozzá, hagyni kell, hogy behálózzon, hogy körbefolyjon, hogy a kis mozaikdarabkák szépen összeálljanak, és a végén kirajzolják a teljes képet. Mert itt minden elemnek megvan a maga helye, még ha első ránézésre nem is találjuk odaillőnek, vagy nem látjuk az értelmét. Ha a végén rátekintünk a nagy egészre, ha messziről szemléljük a képet, rájövünk, hogy milyen szépen illeszkednek egymáshoz a részletek, és milyen magától értetődően simulnak bele a furcsábbnak tűnő darabok is.

 

Fekete az, aki megpróbálja felderíteni a gyilkosságot, hol aktív résztvevőként, hol csak tehetetlenül sodródva az eseményekkel. Járja a várost, szaglászik és kérdezősködik a festőműhelyben, tudomást szerez a szultán rendelésére készülő titokzatos könyvről, közben megpróbálja meghódítani fiatalkori szerelmét és újabb gyilkosságoknak is tanúja lesz. Fekete ténykedése nyomán egyre közelebb kerülünk a végső megoldáshoz, s emellett egyre mélyebbre merülünk a miniatúrafestők világában is, az alkalmazott technikáktól kezdve a felhasznált színeken át az elkerülhetetlen megvakulásig. Miközben szinte magunk előtt látjuk a képeket, megértjük, mekkora ellentét feszül a Kelet és a Nyugat világképe között, milyen nehéz megőrizni a hagyományt a folyton betörni akaró újítások ellenében, és hogyan fejezi ki mindezt egy-egy ecsetvonás vagy egy emberi arc ábrázolása.

 

Gyilkosság, nyomozás, szerelem, művészet, ideológiák összeütközése – mindez jól megfér egymás mellett a Pamuk által festett különleges hangulatú miniatúrán. Érdemes belemerülni, elveszni a részletekben, megszemlélni a teljes képet, majd egy újraolvasás alkalmával újra megvizsgálni az egészet elemenként. Ki tudja, mi minden rejtőzik még a színes kis kockák között, amit elsőre talán nem láttunk meg?

Orhan Pamuk könyvei a jeles alkalomra, a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra új köntösben jelentek meg, és a szerző ma 11 és 13 óra között dedikál is a helyszínen! Aki teheti, ne hagyja ki a Könyvfesztivált! Részletek a rendezvény honlapján olvashatóak.

Akit érdekel, A nevem Piros c. könyvet a borítóra kattintva is megrendelheti:

 Kövess minket Facebookon!

    

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr612444767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása