Gondold meg, mit kívánsz!

2017. május 12. 00:04 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jeffrey Archer: Clifton-krónika 3-4.

Elérkeztünk a szinte egész évszázadot felölelő történelmi hátterű családregény, a hétkötetes Clifton-krónika harmadik és negyedik részéhez. Hogyan folyt egy politikai kampány és választás az ötvenes években? Merre halad a Clifton és a Barrington család sorsa? És miért akarja az IRA felrobbantani a Barrington egyik luxus óceánjáróját?

Figyelem! Spoilert tartalmazhat!

Illusztráció: RMS Queen Elizabeth, Cherbourg, Franciaország, 1966

A sorozat harmadik része a Féltve őrzött titok címet kapta, 1945 és 1957 között járunk, és itt is megjelenik igen élesen Jeffrey Archer saját élete: mielőtt Őfelsége börtönébe került volna, képviselő volt. Pontosan tudja, hogy működik egy kampány, mennyi árulás, mocsok és szemfényvesztés az egész, mennyi lélekölő hajtás, alvás nélküli hetek és idegeskedés, hogy az emberek mit választanak, mennyire dőlnek be a szemfényvesztő propagandának, az aljasságnak. Egy valódi családi dráma kibontakozását láthatjuk. Régi problémákat oldanak meg, de rendre felmerülnek újak, Giles megházasodik, ám rosszabbul nem is választhatott volna. Egy pénzéhes, rosszindulatú, sőt, ki merem jelenteni: gonosz nőt vesz el, akinek a célja a saját luxus életvitelének fenntartása után a család tönkretétele. Harry eközben Amerikát járja a könyve népszerűsítése miatt, Emma pedig egy titokzatos kislányt keres, aki ott volt az apja halálakor.

Persze nem ilyen egyszerű ez az egész. Láthatjuk, hogyan úszik tovább a Barrington Hajótársaság sorsa, milyen intrikák és alkudozások folynak a vállalati világban. De néhány apró, igen bosszantó gonoszkodáson túl már a valódi veszély is felüti a fejét: a maffia. És mi lesz Harry és Giles sorsa, hogyan dönt a lordkancellár?

Érdekel bővebben? Kattints ide! 

A negyedik kötet Archer szokásához híven ismét beszédes címet kapott: Gondold meg, mit kívánsz! Ebben a kötetben a Barrington Hajótársaságé a főszerep, a múlt és a jövő kérdéseit vetik fel. 1957-1964 között olvashatjuk a két család történetét, abban a korban, amikor Európa és Amerika között a hajózás helyett a repülés válik szép lassan uralkodóvá. Melyik komoly üzletembernek van ideje napokon át egy óceánjárón ücsörögni, amikor néhány óra alatt átrepülhet az óceán felett? A társaság komoly döntés előtt áll: vajon mi lesz a jövő? A hajózás eltűnik? Jó döntés éppen most beúszni a személyszállítás vizeire? Vagy a jövő a luxus óceánjáróké lesz, amelyek szabadságot, kikapcsolódást és pihenést nyújtanak az utasoknak? Ahol nem a cél a lényeg, a gyors utazás, épp ellenkezőleg: az utazás maga a cél. A történések, a felvetett kérdések tükrözik a kor valódi kérdéseit, problémáit és lehetőségeit. Archer mesterien helyezi kitalált szereplőit a valós világba. Lord Barrington lehetne bármelyik angol úr, Emma lehetne bármelyik okos nő, Harry lehetne bármelyik sikeres író - mint pl. Archer maga. 

A család élete is folyik tovább, Sebastian, Emma és Harry fia is a porondra kerül, és bajba is, ráadásul nem is kicsibe. Virginia, Giles volt felesége ahol csak lehet, megkeseríti a család életét, ellehetetleníti Giles politikai karrierjét. És megjelenik egy nagyon szimpatikus és szerethető mellékszereplő, akinek igen fontos szerep jut: Cedric Hardcastle, az elmés bankár személyében. 

Érdekel bővebben? Kattints ide!

Egy dolgot tudok javasolni: ha eljutottál a harmadik részig, akkor gyorsan szerezd be mind a hetet! Onnantól kezdve ugyanis nem fogod letenni a könyveket, amelyek hatalmas cliffhangerrel érnek véget. Majdnem mindig.

Az első két részt itt találod!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1812495007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása