A geomitológia eredményei

2017. június 18. 07:45 - Arthur Arthurus

Mi is a geomitológia? Egy viszonylag újnak számító tudományág, amelynek lényege, hogy ősi legendák és történetek, mítoszok és iratok történéseit, csodáit és átkait vetik össze a geológusok valós eredményeivel. Számos összefüggésre derült már fény e tudományág segítségével, nézzünk meg néhányat!

 

Storegga földcsuszamlás

Hol? Kontinentális lejtő a Norvég-tenger alatt
Mikor? Több erős földcsuszamlás is történt ott, a legutóbbi i. e. 6000 körül
Mi történt? Szökőár árasztotta el a mai Norvégia és Nagy-Britannia partjait és a Doggerland földnyelvet

A Norvég-tenger területén található egy igen jelentős gázlelőhely, a geológiai vizsgálatok során a partközeli tengerfenéken nagy mennyiségű homokot és kavicsot találtak. A felhalmozódást a Storegga (norvégul: nagy él) térségében történt, a vizsgálatok alapján a legerősebb ismert földcsuszamlások okozták, amelyek nagyjából ezer éven át meg sem álltak. Ezen földcsuszamlások, amelyek a föld alatt rekedt gázok és a földrengések egymást erősítő hatásai miatt jöttek létre, végül elnyelték a Doggerland földnyelvet.
Ez a terület Nagy-Britannia, Dánia és Norvégia között húzódik, ma teljesen víz alatt van, de akkor még alacsonyabb volt a tengerszint. Sok történet ezt a földnyelvet jelöli az ókori, legendás Atlantisz szigetének is, de minden valószínűség szerint a földcsuszamlások idején a mezolitikum vadászó, gyűjtögető életmódot folytató emberei éltek csak a területen.

 

A bibliai özönvíz

Hol? Európa keleti részén, a Kaukázusban és Kis-Ázsiában
Mikor? I. e. 5600-5500 között
Mi történt? Pusztító özönvíz, a Fekete-tenger szintjének drasztikus emelkedése

Talán ez az a történet, aminek valóságalapjának kutatása a geomitológia legelső, klasszikus feladatai közé tartozik. A leggyakrabban emlegetett ok a legendás özönvíz pusztítására a Fekete-tenger édesvízi tóból hirtelen sós tengervízzé való alakulása, rengeteg víz beáramlása - és kiáradása. Azonban még vita tárgyát képezi a geológusok és a régészek között, hogy ez az esemény valóban olyan hirtelen volt-e, vagy inkább fokozatosabban zajlott. Az biztos, hogy az utolsó jégkorszak után, a holocén korban történt egy ilyen jelentős esemény. 
10000 évvel ezelőtt, a legutóbbi komolyabb jégkorszak után az idő egyre melegedett, ami miatt a hatalmas jégtáblák szerte a világon olvadásnak indultak. Lényegesen emelkedett a tengerszint, és ez sok helyen katasztrófákat okozott. Kétségkívül a leghíresebb ilyen katasztrófa a Fekete-tenger partjainál történt. Nem egyértelmű, hogy egy nagyjából 5000 évet felölelő időszakban pontosan mikor történt, de az egyik még nem cáfolt hipotézis szerint a vízszint emelkedésének hatására az édesvízű Fekete-tenger összekapcsolódott az egyébként kicsit magasabban fekvő Földközi-tengerrel, nagyjából 7600 évvel ezelőtt. A Fekete-tengerbe naponta 40-45 köbkilométernyi sós víz áramlott, a kiáradó özönvíz pedig 155 ezer négyzetkilométernyi területet öntött el. Gondolhatjuk, hogy akkoriban a viszonylag sűrűn lakott Fekete-tenger partjainál élők ezt valódi istencsapásnak, világvégének élhették meg. Innen ered a híres bibliai történet. 

 

Burckle kráter

Hol? Indiai-óceánban
Mikor? I. e. 3000
Mi történt? Véget ért egy civilizációs korszak

A korból fennmaradt írásos emlékek alapján érdekes dolgokat tudhatunk meg a világ akkori kultúráiról. Sok beszámoló szól a "nagy vízről" és a korra jellemző dinasztiaváltásokról. Ekkor kezdődött a harappai civilizáció korszaka, és ért véget a sumér kultúra egy fő része, és egymást követték a kínai dinasztiák. A mai India, Kína és Indonézia akkoriban jelentős változásokon ment át, szinte egyszerre, így kézenfekvő, hogy a geomitológia is keresse a magyarázatokat. 
Az egyik magyarázat szerint egy, az Indiai-óceánban, Madagaszkártól délkeletre fekvő kráter tehet mindenről. 3800 méter mélyen egy 30 km átmérőjű krátert találtak, a kormeghatározás még tart, de igen valószínű, hogy e kráter létrejötte egybeesik az említett civilizációs korszakváltással a térségben, és nagy eséllyel a sok beszámolóból fennmaradt "nagy vízhez" is köze van. A vizsgálatok a mai napig folynak, biztosat csak évek múltán tudnak mondani, de az elmélet helytállónak tűnik. Az egyik kevéssé valószínű teória szerint ez okozta a bibliai özönvizet, viszont ennek számtalan földrajzi és kulturális adat ellentmond. Mindenesetre egy hasonló méretű özönvizet okozhatott.

 

A Théra kitörése

Hol? Santorini szigetén, Krétától északra
Mikor? I. e. 1660-1600 között
Mi történt? Akrotiri település megsemmisült, a természeti csapás megágyazott a minói kultúra halálának

A Théra kitörése az emberi történelem során feljegyzett egyik legerősebb és legjelentősebb vulkánkitörés volt, ráadásul igen ismert, mert a történet szerint ennek köszönhető a minói kultúra vége. Sokáig jó 150 évvel későbbre becsülték az esemény megtörténtét a fennmaradt írások nyomán, de a geológiai kutatások szerint a kitörés lényegesen hamarabb következett be, vagyis nem egyedüli és azonnali okozója a krétai hanyatlásnak, bár az biztos, hogy a kitörést követő vulkáni eső, szökőár és földrengések nem erősítették meg azt. A dendrokronológiai mérések alapján (egyfajta mérési módszer, amivel a a fák változásaiból következtetnek az eltelt időre) maga a kitörés i. e. 1628-ban következett be, ezt erősítette meg egy 2006-os felmérés, amely a láva alatt rekedt olajfák radiokarbonos kormeghatározásával i. e. 1627-1600 közöttire datálta az eseményt. Egy 2007-es radiokarbonos tanulmány is erre az időszakra helyezi. Azért fontos, hogy minél pontosabban ismerhessük a dátumot, hogy lássuk, mennyire volt hatással a minói kultúra hanyatlására a vulkánkitörés. A legújabb adatok szerint kevésbé hatott rá, mint korábban gondoltuk.

Ezeken kívül még számtalan eseményt vizsgálnak a geomitológusok, pl. a dinoszauruszok kihalását okozó katasztrófákat, egy hatalmas, Új-Zélandot és Ausztráliát sújtó szökőár miatti népvándorlást, az Atlanti-óceánban a vízszint emelkedésekor eltűnő szigeteket (Atlantisz legendái nyomán), és rengeteg más eseményt. Munkájuk a tudomány határterületein mozog, a feltevéseik a legtöbb esetben hipotézisek, nem bizonyított tények, de minden biztos tudás egykor csak hipotézis volt - és számtalan biztos adatról derült ki, hogy mégsem az. 

Ha tetszett, itt megnézhetitek, milyen bonyodalmakat okoz a régi írásos leletek alapján a kormeghatározás!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr912592581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása