A háború jegyesei

2017. június 27. 00:04 - Carbonari

Könyvajánló - Helen Bryan: A háború jegyesei

 nok.jpg

Öt nő, öt sors, egy háború.
Nélkülözések, árulás, és egy kicsi falu, ahonnan
mintha valaki értesítené a nácikat, hogy mikor van
a legalkalmasabb idő bombázásra.
Ötven év múlva a világ 4 sarkából összegyűlnek az asszonyok,
emlékezni, ünnepelni.
És bosszút állni.

Röpke pár oldal után azonnal a vészterhes múltban járunk - és ez mentette meg a regényt attól, hogy olvasatlanul félretegyem. (Akit csak a könyv érdekel, ezt a fejezetet hagyja ki!) Biztosan jártatok már úgy, hogy sorra lapozgattátok a könyveket a polcotokról, hogy á, ezt nem... ilyen témához most nincs kedvem... uncsi... nem is tudom... hoppá: gyöngyszemre bukkantam! És belefeledkeztem, pedig holnapra nagyobb léptékű kaja rotyogott a tűzhelyen, és életem párja sűrűn célozgatott arra is, hogy fogytán a pogácsája, így az is bedagasztva várt arra, hogy hajtogassam, mert a leveles pogácsa az leveles pogácsa.

Így aztán rettenetesen elbűvölt, amikor az 1930-as évek végi idilleket olvasgattam, New Orleans, Bécs, London, és egy angol kis falu, Crowmarsh Priors, ahol tulajdonképpen játszódik a történet veleje, és ahová összesodorja az élet és a közelgő háború az öt nőt. Elsie, Frances, Tanni és Evangeline, akik a helybeli volt lelkész lányával, Alice-szel összefogva tudják túlélni a jegyrendszert és a vészterhes idők minden megpróbáltatását.

Alice az egyetlen, aki helyi származású. Szenved a faluban, főleg az anyjától, nem érti nem sikerült jegyességét sem, de a segítségnyújtás a vérében van, akár ellenségének is.
Evangeline a messzi Amerikából szökött ide, házasságot kötött muszájból, de más férfiról ábrándozik, mint aki a férje. Tűri a személye irányába alig palástolt megvetést anyósa és a falu részéről.
Tanni Bécsből menekült, szintén nem szerelmi házasságba menekülve, de már gyereke is született ebből a kapcsolatból. és férjét megszokni látszik. Félig őrültként vegetál, ha zsidó származású családja sorsára gondol a messzi Ausztriában.
Frances vad és zabolázatlan fiatal lány, akit a jómódú apja Londonból küld a keresztanyjához, "megjavulni". Hááát...
Elsie is Londonból került ebbe a faluba, de egy nyomornegyedből, és mint kiderül, erre a helyre küldték azt a minden lében kanál srácot is, aki már Londonban is körülötte ólálkodott, és csak az anyja célirányos pofonjai térítették el attól, hogy.. hát, szóval, na, érted.

A háború pedig elkezdődött, és mindenkit megváltoztattak a körülmények.
De vajon hogyan?
Megszelidíthető-e a vad Francesca?
Az elkényeztetett Evangeline vissza tud-e emlékezni nevelője háztartástan óráira, hogy képes legyen etetni annyi embert, akik a gondjaira vannak bízva?
Tanninak milyen rejtett tulajdonsága kerül napfényre, amely segíteni képes őket a mindennapokban?
És Elsie? Mi lesz vele?
Alice képes lesz-e felnőni feladataihoz?

Ekkor pedig történik valami, ami összefogásra készteti az öt lányt, és terveket kovácsolnak.
Plusz valaki.. valaki mintha áruláson törné a fejét Anglia ellen.
De tényleg?
És miben nyilvánul ez meg?
Legyőzhető-e, kivédhető-e?

Kedves, szeretnivaló regény egy olyan múltból, amikor a második világháború tarolt, egy nőnek a szájából pedig a rohadt szó káromkodásnak hatott és megbotránkoztatta a nagyérdeműt, valamint egy olyan jelenből, ahol a már idős hölgyek méltó bosszút állnak.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints!

jegyese.jpg

 

 Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Az ember(iség) és jövője, ahogyan még senki sem írta le. Maholnap te leszel az isten!
Érdekel a téma? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2712609401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása