NASA a mindennapokban

2017. július 01. 07:58 - Arthur Arthurus

Mindennapi életünk során számtalan olyan dologgal találkozunk, amelyeket kifejezetten űrbéli használatra fejlesztettek ki, némelyikről talán nem is hinnénk, hogy a NASA alkotta. Nézzünk meg néhány ilyet!

Karcmentes lencse

Voltak próbálkozások a karcmentes lencse létrehozására, hiszen a világűrben tartózkodó asztronautának elengedhetetlen, hogy semmi ne zavarja a látásban. A lencsék felületét vékony szénfilmmel vonták be, és végül ezt sikerült továbbfejleszteni 1987-ben. Olyan lencse lett a végeredmény, amelynek ellenálló képessége tízszer akkora, mint a védőréteg nélkülieké, de semmit sem vesztett átláthatóságán.

A karcmentes lencse 1996-ban tört be a világpiacra, elsőként a Ray Ban Survivor szemüvegekhez használták.

Víztisztító filter

A víz életünk alapja, így kiemelkedő fontosságú, hogy megfelelően szűrt, tisztított vízhez jussanak az asztronauták is. Maga a víztisztító filter már korábbi találmány, a 40-es évek végéből, de a NASA továbbfejlesztette. Eredetileg hosszú űrutazásokra tervezték, de mára a háztartások millióiban használják. A filtereket 1987-től vásárolhatja meg bárki, jellemzően ezüstmolekulákat tartalmazó szén adja az alapját: ezek semlegesítik a baktériumok nagy részét. Mostanság a nanotechnológiát fejlesztik tovább, és ezt használják az űrállomáson is.

Memóriahab

Ezt a találmányt 1981-től használják világszerte, memóriahabos párnák, ülések a repülőkön vagy a versenyautókban, sőt, még az orvoslás is használja: ágyhoz kötött betegek esetében megakadályozza a felfekvést, és végtagprotézisek gyártásánál is alkalmazzák. Eredeti célja az volt, hogy megakadályozza a sérüléseket, elnyelje az ütközések erejét landoláskor pl., így az űrhajók és egyéb járművek üléseinél használták. Rendkívül rugalmas, sokoldalúan felhasználható anyag, amely akkor is visszanyeri eredeti alakját és méretét, ha annak tizedére nyomjuk össze.

Sportcipők

A mai sportcipők eredetijét az első holdralépésre készítették el, hogy könnyen, ruganyosan járhasson az első ember a Holdon, aki végül Neil Armstrong lett. Ezen tervek alapján a hetvenes években megkezdték az egész lábat alátámasztó, sőt, a marketing szerint annak energiát visszaadó, a terhelést csökkentő cipők gyártását. Persze akkor még nem tudták, hogy ez fogja okozni a rengeteg ortopédiai betegséget, elváltozást, láb- és hátfájdalmat... 

Infravörös lázmérő

Eredetileg a csillagok hőmérsékletének mérésére alkották meg, ám napjainkra igen fontos szerepe van a gyógyászatban is: gyorsan és pontosan adja meg testünk hőmérsékletét, ami főleg a kisbabák esetében hasznos. A dobhártya által keltett rezgések, energia alapján nagyon gyorsan megméri az eszköz, hogy lázasak vagyunk-e vagy sem. 

Ha további érdekességekre is kíváncsi vagy, kövess minket Facebookon!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9912151741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.07.02. 18:14:00

Sajnos manapság már nem gondolnak bele ilyesmibe az emberek - minden természetes, minden van, és semmit sem divat tudni. Jók az ilyen postok :)

Arthur Arthurus 2017.07.02. 22:02:53

@Burgermeister: Igen, az is a NASA fejlesztése, ahogy a füstérzékelő, a vezeték nélküli kéziszerszámok, fülhallgató, és a tápanyagban gazdag babatápszer ötlete is az űrhajósoknak kifejlesztett ételből jött :)
süti beállítások módosítása