Ami nem öl meg, az vadállattá tesz!

2017. szeptember 06. 07:44 - GReni

Könyvajánló - Blake Crouch: Véres arany

Egy elszigetelt bányaváros a hegyekben, mely 116 éves titkokat őriz.
Egy izgalmas expedíció, különös kutatócsoporttal: 
egy fiatal újságíró, egy tudós, két paranormális kutató és két túravezető.
Érdekes csoport, ugye?
De vajon képesek rá, hogy megfejtsenek egy évszázados rejtélyt?
Hogyan tud eltűnni minden nyom nélkül egy város teljes lakossága?

71yczid8obl.jpg

A történet középpontjában egy egykor 123 lakost számláló kis városka áll, Abandon. Az Elveszett város aranybányáiból élő kisváros furcsa események színhelye. Különös történetek keringenek a kísértetvárosról, melynek minden lakója szőrén szálán eltűnt 1893 karácsonyán.

Az Elveszett Város most némán terül el előtte a késő délutáni sötétségben, az utcák üresek, a deszkajárdákról senki sem takarította el a havat, és sehol egy lábnyom, ameddig a szem ellát. Az alacsonyabban fekvő emelkedőkön elszórt kunyhóknak csak a kéményük látszik ki a hóból, és mivel egyikből sem száll a füst, a levegő túlságosan tiszta.

Minden holmijukat hátrahagyták, csak egy dolog nem került elő soha: a kibányászott arany. Senki nem tudja, mi történt. Azóta tettek már kísérletet a városka felfedezésére, de az expedíció minden tagjának nyoma veszett. Majd 2009-ben egy négy tagú csapat elindult, hogy fényt derítsen a százéves titokra. A csapatban egy fiatal újságíró, egy történészprofesszor, egy fotós páros, akiket a kísértethistória vonzott ide és két vezető, akik ismerik a vadont. Egy kemény 30 km-es túra állt előttük a hóhatár, 3000 méter felett. Az útjukról rendkívül kifejező, hangulatos, festői képet kapunk a hegyes, havas, erdős vidék minden szépségével.

"...kijutottak egy tisztásra, ahol a kiszáradt, elsárgult fűféléket a nyár közepén pompázó harangláb, csillagfürt és gyapjas ecsetvirág megfakult szirmai tarkították. Abigail megpillantotta a San Juan kisebb hegycsoportját - a napfényben fürdő szirteket a felhők miatt néhol szürke foltok pettyezték, a csúcsokon pedig fehéren világítottak a tavalyi hó maradványai. Az ég vakító kéken ragyogott. Scott egy tágas völgy bejáratához vezette őket. Egy gesztesfenyő-erdőbe jutottak, ahol a fák ritkásan nőttek, így napfény árasztotta el a tűlevelekkel borított talajt."

Az aranybányászat és kísértetváros alapjaira épült történet lehetőséget ad, hogy az ember megpróbálja kitalálni, hogy mi is történt a városkával, de biztos, hogy nem azt kapja a kötet végén, amire gondolt. Veszélyes, szélsőséges helyzetek, harc a tomboló téli időjárással, fordulatok, izgalmas kalandok, a megfejtésre váró titkok és a szerző remek stílusa letehetetlenné teszi, hogy letegyük a könyvet.

Az idősíkok közötti vándorlás is érdekes és ötletes. Apránként megértjük a múltban itt élők történetét, megismerjük a város egykori lakóit, megtudjuk milyen volt az élet egy ilyen elszigetelt helyen. Egy-két a mai világban megtörténhetetlen, teljesen abszurd szituációval is találkozunk, mint például, hogy a gyilkos kocsmárost a pulthoz láncolják, hogy tudjuk továbbra is dolgozni. Ezzel párhuzamosan pedig belelátunk az expedíció színes csapattagjainak életébe, drámáiba. Számtalan értelmetlennek tűnő halál, küzdelem, fájdalom, félelem, és apránként a puzzle darabkák egymáshoz kötik a múltat és a jelent, és meglepő fordulatokkal érkezünk el a történet végére, ahol felbukkannak újabb sötét titkok, emberi gyarlóság, kapzsiság és sok arany, melyhez vér tapad...nem is kevés és nemcsak a múltban...

statements_872204.jpgKöszönjük Agave Kiadó!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre, hogy kedvezményes áron megrendelhesd a kiadó honlapján.

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Ha a szerző más könyve is érdekelne, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3612716072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása