Nagyon logikátlan barátság - egy agorafóbiás élete

2017. október 11. 00:02 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

Solomon Reed 16 éves. Három éve az általános iskolában levetkőzött, és belefeküdt a szökőkútba. Azóta ki sem tette a lábát otthonról. Nem beszél senkivel, a barátai elmaradoztak, de ő tökéletesen elégedett az életével: tanul, olvas, Start Treket és esti műsorokat néz. De valaki azon mesterkedik, hogy kirobbantsa ebből az állapotból...
nagyon-logikatlan-baratsag-1.jpg

Lisa Praytor 16 éves, és nagyra törő álmai vannak. Ki akar szabadulni Los Angeles külvárosi környezetéből, erre pedig egy mód van: ha felveszik teljes ösztöndíjjal Amerika második legjobb pszichológia szakképzésére. A legjobb azért nem jó, mert ott a sok jó között eltűnhet. Meg az olyan snassz. A harmadik legjobb pedig nem elég jó. A második legjobban viszont ő lehet az ász, a kiemelkedő, az az egy, aki megérdemli az egyetlen teljes ösztöndíjat. Mit kell ehhez tennie? Nagyon egyszerű: egy esszét kell írnia. Bár korábban nem ismerte Solt, elhatározza, hogy felkutatja, megmenti, újra bevezeti a társadalomba, és megírja belőle az esszéjét. Biztos siker.
De az élet másképp alakul, mint ahogy ő eltervezte. Nem számított rá, hogy Sol egy fanyar humorú, frappáns, kedves srác, nem számított rá, hogy valódi barátság szövődik hármójuk, Sol, Lisa, és Lisa barátja, a vízilabdás Clark között.
agoraphobia.jpgEleinte azt hittem, hogy a szokásos történet: Sol, az agorafóbiás, pánikrohamokkal küzdő fiatal srác megismer egy fiatal lányt, egymásba szeretnek. De itt nem ez történik. Még csak nem is az, amit olvasás közben másodjára várunk. Meglepő, de mégis hiteles. Hiteles, mert a pánikbetegséget és az agorafóbiát hitelesen írja le. És megadja, ami kell. A három főszereplő, Sol, Lisa és Clark is valamiféle, erősebb vagy enyhébb, de pszichotikus betegségben szenvednek. Sol ugye egyértelmű, ő az "őrült", Clark eleinte nagyon félti Lisát, aztán ez hamar enyhe féltékenységbe csap át, egész addig, amíg meg nem ismeri ő is. Utána fordul a kocka, és Lisa szinte kívülálló lesz, annyira egymásra talál a két fiú. Lisa túlságosan ambiciózus, és nem lát semmi rosszat abban, hogy kihasználja Solt, elvégre a srác újra normális lehet a segítségével, ő pedig kitör a külvárosból. Mindenki nyer, nem? Clark viszont nagyon szerény és visszafogott, túlságosan is.

És mi történik ezzel a három fiatallal, amikor közel kerülnek egymáshoz? Megváltoztatják egymás életét. Valódi barátság szövődik köztük, olyan, ami sokkal több, mint a szerelem, ami sokkal több, mint egy múló érzelem. És segítenek átvészelni az élet viharait. 

Nagyon jó élmény volt ez a könyv, már csak azért is, mert nagyon ritka, hogy egy ilyen LMBTQ karakterrel a főszerepben ennyire hitelesen meséljen el. Solnak nagy szerencséje van a jófej szüleivel és a pörgős nagyijával, és ez az a szál a könyvben, ami meseszerűvé teszi az egészet. Az ilyen gyerekeknek a legritkább esetben jutnak jófej, megértő felmenők. Érdemes elolvasni!

covers_412782.jpgA képre kattintva elérheted a Maxim Könyvkiadó honlapján, kedvezményesen!

Ha érdekel, mi is a skizofrénia, kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2312939843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása